montelupo

ponedjeljak, 09.02.2009.

Gola baba u krznenom kaputu

Subotnje sam jutro provela u otkrivanju starog novog svijeta.
Pikanterije iz ljubavnog ter seksualnog života slikara i drugih umjetnika su uvijek zahvalan materijal, makar se radilo o ljudima kojih poodavno više nema. Priča tako kaže da je negdje između dva svjetska rata, mlada i razmažena Amerikanka, kći bogatog njujorškog liječnika, odlučila imati umjetnika za muža. Putujući s obitelji Europom, naišla je na pogodnog kandidata, vanbračnog sina zagrebačke plemenitaške obitelji koji se, nakon djetinstva u Zagorju i gimnazije u Zagrebu, za slikara školovao u Bruxellesu. Osvojila ga je pomalo nesvakidašnjim pristupom: pojavila se u njegovom ateljeu u krznenom kaputu ispod kojeg je bila samo, jel, gola baba. Take it or leave it.
Oženili se jesu i nakon nekog vremena odselili u Ameriku, gdje je, između ostalog, naš slikar oslikao i hrvatsku crkvu u Pittsburghu neobičnim slikarijama s temama bivše i nove domovine Hrvata koji su su ovdje doselili kako bi radili u čeličanama i rudnicima, apokaliptičnim sjećanjima na I. svjetski rat u kojem je sudjelovao kao bolničar i vizijama Smrti, sv. Franje i drugim svetačkim likovima. Naručitelj je bio župnik s ni manje ni više no socijalističkim idejama, pa je slikar prikazao i trulog bogataša kako čita burzovni izvještaj i tužne majke oko tijela poginulog rudara na nekoliko prilično uspjelih kompozicija.
Ženi i kćeri je u New York pisao karte i pisma koje je obogaćivao crtežima sebe na skelama kako oslikava crkvu, dodatno opremljen nekom vrstom naočala koje su mu priječile da gleda u stranu, jer mu se navodno stalno pričinjao svećenik kako se mota po crkvi. Moram priznati da je bio inventivan u smišljanju kako da se otarasi svog naručitelja koji mu se očito neprestano vrtio u blizini.
Slike su danas prilično potamnjele i na nekoliko mjesta probija vlaga, crkva je u dosta udaljenom kvartu, no bez avanture obilaska ne znam kako bih inače saznala za poučnu zgodu s bundom...

09.02.2009. u 02:18 • 4 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< veljača, 2009 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28  

Srpanj 2009 (1)
Travanj 2009 (3)
Ožujak 2009 (4)
Veljača 2009 (6)
Siječanj 2009 (5)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Americka iskustva

Linkovi


Blog.hr
Blog servis

www.net.hr