minus40kg - kalorijski restoran

* Makedonska pizza na oko


DSC04031-2023-1200x900

Ova eksperimentalna pizza je odgovorila na nekoliko pitanja:
- može li se jaje na oko ispeći dok se peče pizza ... na knap, ali može
- može li se u pekaču napraviti trećina tijesta za pizzu: da, definitivno može
- može li se pizza napraviti od namjenskog brašna ... oštro mi je bolje, ali može
- može li se pizza napraviti bez umaka na tijestu ... pa i ne baš, presuho je
- može li se kao nadjev staviti grah, paprika i jaja ... nije mi baš nešto
- mogu li pizzi uvaliti naziv kakav me volja ... naravno da mogu

Grah i paprika su se prethodno dinstali na maslinovom ulju na tavici.
Veliko jaje, imalo je dva žumanjka u sebi, ispekao sam jednojajčane blizance.


30.07.2023.
komentiraj (7)


* Oslić, kruh i salata


DSC04016-2023-1200x900

Oslić iz konzerve, kruh bake Anastazije i zelena salata s mini paradajzom,
limun, list peršina, aceto balsamico, sol, papar i maslinovo ulje.

Kukuruzni kruh bake Anastazije s Dolca ... Jeli su ga pape, kardinali, mnogi zvaničnici,
a eto, uz moje sasvim obične sugrađane i ja povremeno imam tu čast.
Jučer, na Dolcu, solidan red na bakinom štandu,
jer kvaliteta se uvijek prepozna.

P.S.
Nazivom bloga dovodim posjetitelje u zabludu.
Nažalost, nisam u minusu 40 kg, to je bio cilj kod otvaranja bloga.
Došao sam do -37, ali sam na nesreću gro kila vratio i sad sam bliže startu nego cilju.
Nekako i sam sebi ispadam kao prevarant, ovo je tek ono što jedem,
svakodnevni obični obroci, a ne dobar put do -40.
U tom kontekstu umorio sam se,
i sramim se sebe.


10.07.2023.
komentiraj (8)


* Noodlesi i svježi sir


DSC03985-2023-1200x900

Umak je napravljen od svježeg sira, paradajza i bosiljka.
Serviran je uz noodlese i malo dodatnog paradajza.
Nutritivno, super za svježi sir, noodlese manje.

P.S.
Paradajz je iz Ludbrega, meni jako drag.


09.07.2023.
komentiraj (4)


* Sir i vrhnje u somunu


DSC03971-2023-1200x900

Eto, tako je ispalo,
tj. bilo je somuna, sira, vrhnja,
mini paradajza, bučinog ulja, bosiljka i papra.

P.S.
Loša vijest: stiže mi ljubičasti batat.


08.07.2023.
komentiraj (8)


* Batat, cvjetača, mozzarella, ...


DSC03964-2023-1200x900

Pečeno u pećnici, jedino sam zaboravio češnjak u komadu i to mi je baš žao, jer tko zna kada će batat opet doći na red. Znam da sam već svima dojadio s njime, iako je to bila samo jedna narudžba batata, tek nešto više od kile, ali eto, bar sam ga dobro upoznao. Kako god, ovo je zadnji post u seriji o batatu.


07.07.2023.
komentiraj (1)


* Sirovi batat, mozzarella, ...


DSC03950-2023-1200x900

Eh da, slika govori više od tisuću riječi,
a svi znamo da riječi lakoćom sve pokvare,
zato oni koji furaju mudrost šute,
drugi, oni ionako sve kuže.


06.07.2023.
komentiraj (3)


* Batat i mozzarella kao topli sendvič

DSC03940

Sastojci: Batat, mozzarella, sušena rajčica, maslina i zelena salata,

Izrada:
- ispeci batat na naglo na tavici, stavi mozzarellu na njega
- dodaj sve ostalo
- serviraj uz zelenu salatu

Začini:
- sol, papar i list bosiljka
- za salatu: sol, papar, ocat, ulje

Komentar: Batat je polupečen, malo hrskav
i osjetno manje sladak nego kuhan.

Pitanja:
- Osim u boji, koja je razlika bijelog, narančastog i ljubičastog batata?
- Vrijedi li ljubičasti batat više nego duplo € od bijelog i narančastog?


05.07.2023.
komentiraj (9)


* Gusta juha od cvjetače i batata


DSC03931-2023-1200x900

Sastojci: Cvjetača i batat, nešto vode i vrhnja za kuhanje.

Izrada: Usitniš povrće i sve staviš u juhomat.

Začini: Curry i listovi peršina.

Komentar: Odlično. Fina je topla, ali i hladna.

Zanimljivost: Batat se može jesti i sirov, podgrijavati, ...


03.07.2023.
komentiraj (8)


* Krastavac pizza


DSC03886-2023-1200x900

Eto, od uha, do uha, za opušteniji nastavak.

Dinstaj ribane i ocijeđene krastavce, dodaj prezle i jaje,
namaži mješavinom koncentrata rajčice i vrhnja,
odozgo dodaj naribani ementaler i masline.

Osnovni začin: Provansalske trave.

P.S.
Hvala Andrea na osnovnoj ideji.


02.07.2023.
komentiraj (6)


<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

JELOVNIK


NEDJELJA
- doručak: Guacamole namaz
- ručak: Junetina, tjestenina i ajvar
- užina: Jabuka
- večera: Sir i vrhnje, tost, povrće

SUBOTA
- doručak: Kruh i namaz od tune
- užina: Kupine
- ručak: Piletina, krumpir i mahune
- užina: Kivi
- večera: Gorgonzola, riža i shiitake

PETAK
- doručak: Šunka, kruh i jagode
- ručak: Piletina, noklice i povrće
- užina: Mandarine
- večera: Tuna i povrće

ČETVRTAK
- doručak: Pahuljice, jogurt i borovnice
- ručak: Srdela, grah i paprika
- užina: Kruška
- večera: Oslić, ljubičasti batat i luk

SRIJEDA
- doručak: Pecivo, trapist i maline
- ručak: Kunić, batat i raštika
- užina: Nektarina
- večera: Zečja jetra, noodlesi i pelati

UTORAK
- doručak: Pahuljice, kefir i kupine
- ručak: Pileća jetrica i pire krumpir
- užina: Breskva
- večera: Tuna, leća i paprika

PONEDJELJAK
- doručak: Srdele, povrće, pecivo
- užina: Borovnice
- ručak: Piletina, tjestenina i rajčica
- užina: Lubenica
- večera: Tuna, povrće i umak