Triatlon i dugoprugaško trčanje

< studeni, 2008 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
O trčanju i triatlonu plivanju i bicikliranju.
O zdravom načinu života, zdravoj prehrani i vitkoj liniji.
O načinu treninga, treninzima i utrkama.
Sve što vas zanima slobodno pitajte !

Moj osobni maill!
Službeni mail ZL!

Korisni tekstovi :

Tajne života i zdravlja
Srce od litre i pol
Najbolja investicija
Programi trčanja
Trčanje i ozljede
50.000 kilometara
Duhovnost i trčanje
Tablica hrane
Kako podesiti bicikl
Kalkulator trčanja

Forumi :

Atletski forum
Maraton na forumu

Strani linkovi :

IAAF
Triatlon savezi
Svjetski maratoni
Marathonguide
Runnersweb
Tekaški forum

Maratonac
(Časopis)

Linkovi
Moj osobni mail
Službeni mail ZL


Rezultati zimske lige


2.kolo 07/08. fotke

Blog.hr
Forum.hr

Moj drugi blog

Friške vijesti
Glas Istre
Novi list

Vrijeme danas
Vrijeme sutra
7 dana

Triatlon klubovi :
TK Rival
TK Zrinski
TK Zagreb
TK Split
Triatlon savez

Triatlonci :
Iva Tomić
Dejan Patrčević
Željka Šaban
Andrej Vištica
Matija Milovan
IRON ije
Tijardović
Lima
Ironmoon

Trkački klubovi :
KCBT Bribir 1288
AK Sljeme
AK Sinj
Marathon 95
Kastav maraton
MK Umag

Sportske stranice :
Utrke.net
Adventure sport
Hermes
Utrke
Trickeri
Erik Brec

Sportski blogeri :
Forrest Gump
Profesor
Kizo
Big river
Run to hills
TK Rival blog
Saša
MTB Planet
Welcome2
Zgubidanije
Gogo
Murinjo
HR atletika
Miško

Ostali blogeri :
engleska keramika
Matejac
Eurosmijeh
Nostalgični
Borut
Brod u boci

Planinari :
Sveti Ilija
Da_vinci
šumarKA

Radio maximumRadio maximum4. koloEkipe

Rezultati :
Duatlon liga

Od 15.12.2005.

Free Web Counter



Moje utrke
(arhiva postova)


6. Riječki polumaraton
Plivački maraton Rabac
Novigradski triatlon
Kastafski kros 2007.
22. Plitvički maraton
Rovinjski polumaraton
3. Zekina utrka
Turopoljska trka
Uljanik 2006.
Mošćenička draga
Ekipni triatlon Rabac
Triatlon Rovinj
Pazin Učka
Miting veterana
Aquatlon Pula
Rabac
Učka
Kastafski kros
Bribir
4.kolo duatlon lige
Mihanović kup

26.11.2008., srijeda

Još malo kemijanja ...

Kao što svi mi vrlo dobru znamo, ništa u životu nije savršeno niti idealno. Ne postoji savršena žena ni savršeni muškarac, kao ni idealan posao ili auto. Pa tako ne postoji ni savršeni sustav bodovanja i vrednovanja rezultata u trčanju.

Uobičajeni je način, na većini naših utrka, da se proglase apsolutni pobjednici u muškoj i ženskoj kategoriji, te pobjednici po kategorijama. Apsolutni pobjednici obično pokupe perje (ako ga ima) i najveće pehare i robne nagrade, dok se pobjednici po kategorijama najčešće moraju zadovoljiti samo medaljama. Osim toga, organizatori mnogih utrka rastežu kategorije na 10 godina i time čine veliku nepravdu onima koji su blizu prelaska u stariju skupinu. Zamislite samo kolika je razlika između trkača od 60 godina i onog od 69. Posebna nepravda čini se trkačima starijima od 70, kojih nema puno, ali ih ipak ima, koje često trpaju u kategoriju preko 60, u kojoj nemaju nikakve šanse. Govorim o trkačima, ali, naravno da isto ovo vrijedi i za žene, samo što je njih, na žalost, vrlo malo na našim utrkama, pa se to toliko ne primijeti. Zato se i događa da primjerice na Riječkom polumaratonu, koji je svijetla iznimka jer nagrađuje novčano i pobjednike po kategorijama, pola fonda za veteranke ostane nepodijeljeno a novčanu nagradu osvoji žena koja jedva istrči utrku u limitu od dva i pol sata.
Zimska liga Lagvić, prva je, koliko je meni poznato, uvela sustav vrednovanja rezultata po starosnom i spolnom hendikepu. Neću sad objašnjavati o čemu se radi jer velika većina trkača to vrlo dobro zna. Meni se to dopalo, pa sam isti sustav predložio i za našu ligu, a prihvatili su ga i Istrijani. To je bilo jako zgodno na početku, jer nisam znao hoćemo li imati dovoljan broj trkača i dovoljno novaca za nagrade. Ovako jednostavno, tri pehara i što ostane podijeliš da si pobjednici kupe bar nove tenisice. No, nakon nekog vremena su krenule raznorazne priče, najprije su se žene pobunile da im 10% hendikepa nije dovoljno, jer da je u Hrvatskoj drugačiji odnos snage između spolova nego u svijetu. Onda je došla veslačica, Iva Nadalin, koja je svima koji tako misle i govore jednom za svagda začepila usta osvojivši drugo mjesto sa vrlo malim zaostatkom iza pobjednika. Nakon toga su se pobunili neki veterani, koji su navikli osvajati medalje u „šupljim“ kategorijama a realno ne vrijede puno. Pa su onda došli jaki veterani, i počeli osvajati sve nagrade. Sad se bune mladi, odnosno trkači bez hendikepa, koji bi u ovoj konkurenciji i po ovakvom sustavu, morali trčati svemirske rezultate, na nivou jednog Zorana Žilića pa čak i bolje da bi pobijedili. Još se nije rodio ko bi svitu ugodio, govorila je moja baba. No, možemo bar pokušati. Kao što sam već pisao, najteže je najmlađima, pa sam za njih već uveo kategorije. Na žalost, studenti očito imaju pametnijih stvari u životu nego trčati, pa smo tako uštedjeli na peharima i medaljama za njih i njihove ekipe. Ostaje nam najbrojnija skupina, u najboljim životnim godinama, dakle oni bez starosnog hendikepa. Njih ćemo od, ove godine, također proglašavati i nastojati nagraditi sponzorskim nagradama, posebno u muškoj i ženskoj kategoriji. Samo po sebi se razumije, da na ovaj način proglašavanje po troje najboljih muškaraca i žena gubi svaki smisao, pa se to ukida….

P.S. Napokon sam ažurirao rang liste, ljubitelji statistike navalite …

- 09:23 - Komentari (18) - Isprintaj - #

23.11.2008., nedjelja

2. kolo zimske lige ...

Kao što sam i očekivao, ponovo dobar odaziv i još veći broj natjecatelja nego u prvom kolu. Za dva više, dakle 67 trkača i trkačica pojurilo je po nove bodove usprkos prilično hladnom vremenu i neugodnoj buri. Snijega, na sreću, ipak nije bilo.

Za početak, isprika s moje strane, objavio sam rezultate, ali nisam dovršio ukupni poredak i poredak po ekipama, jer mi je to lakše na poslu, pa će biti sutra. Lijep je dan i ne da mi se sjediti doma uz kompjuter.
Jučer je bilo 5 debitanata, od kojih dva jaka trkača iz Karlovca, koji osim što su brzi imaju i prilično veliki hendikep, pa se na taj način odmah svrstavaju među ozbiljne kandidate za visok plasman, a sastavili su i vrlo jaku ekipu međunarodnog karaktera. Posebno bih izdvojio još jednog debitanta, Damira Adžagu, koji iza sebe ima Pariški, Praški pa čak i Njujorški maraton, a eto, tek sad prvi put se pojavio na ligi. Zapravo, to je i logičan evolucijski slijed, koji pokazuje koliko je liga u stvari značajno natjecanje.
Nova pobjeda Roberta Kišerlovskog nije me iznenadila, ali drugo mjesto Damira Meseca priznajem da nisam očekivao. Ivan Stanić morao je ovaj put priznati pobjedu mlađima.
Ponovo je digitalka u ulozi pomoćnog suca odradila dobar posao, jer nas dvojica smu u par situacija kiksali. Doduše, tome su dosta krivi i sami trkači, jučer ih je rekordni broj utrčao u cilj bez vidljivih brojeva.
Poslije utrke sam otrčkarao 8 km. kroz šumu, i ponovo imao problema sa disanjem. Stvarno ne znam što je to sa mnom. Napokon da me ne muči nikakva ozljeda tipa koljeno ili slično, ali sad se ta astma ili bronhitis, što li je već, pobrinula da me zaustavi.

P.S. evo, obrađeni su i objavljeni ukupni i ekipni rezultati ...

- 10:56 - Komentari (5) - Isprintaj - #

21.11.2008., petak

2. kolo Riječke zimske lige ...

Za manje od 24 sata startat će 2. kolo 5. jubilarne riječke zimske lige. Start je u 10:00 h u Kastvu, na Crekvini. Očekujem dobar odaziv trkača i trkačica, iako vrijeme nije baš naročito pogodno. Čak bi mogao pasti i snijeg.
Nikad još nismo trčali po snijegu, osim u zadnjem kolu prve zimske lige, ali to je bio stari snijeg, više bljuzga. To je bila zanimljiva utrka, zapravo dvije trke u jednoj, prva Zekina memorijalna utrka i zadnje kolo lige. Sjećate li se toga ? Bio je čak i legendarni Janko urednik časopisa Maratonac, koji je poslije utrke bio više nego oduševljen ekstremno teškim uvjetima koji su vladali na stazi.
Nadajmo se da će sutra ipak biti podnošljivije ...

- 10:37 - Komentari (4) - Isprintaj - #

10.11.2008., ponedjeljak

Mislio je mislio, i na kraju smislio ...

Dakle, otpočetka zimske lige mučila me je jedna stvar. Iako obračun bodova prema tablici svjetske veteranske federacije smatram najpoštenijim načinom vrednovanja rezultata, takav način donekle je nepravedan prema mladima a pogotovo prema mlađima od 18 godina. Koliko god oni bili brzi, starci ih uglavnom pojedu svojim hendikepom.

Nedavno me Neno pitao da li postoje nekakvi hendikepi i za najmlađe. Ne postoje na žalost, i možda je to razlog slabom odazivu mladih na ligu. Da se razumijemo, ja nisam baš pristalica toga da djeca trče staze od 6,5 km. Ali sa 14 ili 15 godina bi čak i mogli, oprezno i uz suglasnost roditelja ili trenera. Pa pogledajte Matjaža, danas sam tek saznao da on nema 21 nego 18 godina. Dakle još je junior.
I tako sam konačno shvatio što treba učiniti. Kadeti i juniori natječu se u zasebnim kategorijama. To je novost od ove godine. Dakle sve je isto u smislu obračuna bodova, samo ćemo na kraju proglasiti i pobjednike i pobjednice u kategoriji kadeta (rođeni 1993. i mlađi) i juniora (rođeni 1991. i mlađi). Ova očigledna stvar sinula mi je danas, dok sam radio na drugoj ideji, pa ću vam reći i za to.
Bilo bi jako lijepo da se i studenti uključe u zimsku ligu kao ekipe fakulteta. Na primjer Pomorci, Medicinari, Građevinari itd. Poslao sam već par dopisa u tom smislu, a i sve vas molim da malo prodrmate stvar u sredinama gdje studirate ili predajete. Studenti bi također bili zasebna kategorija, i pojedinačno i ekipno uz uvjet da se prijave više od tri ekipe i da se prijave kao fakultet. I da su redovni studenti naravno. Ovo će ublažiti činjenicu da još uvijek ne postoji kategorija U-23. Takvo natjecanje moglo bi se posebno nazvati u stilu : Studentsko prvenstvo grada Rijeke u cestovnom i kros trčanju. Ili dajte bolji prijedlog.
Podrazumijeva se, naravno, da svatko iz ovih novih kategorija, zadržava pravo i na plasman koji ostvari u apsolutnoj konkurenciji.

- 13:44 - Komentari (22) - Isprintaj - #

08.11.2008., subota

Rekordno otvaranje sezone zimske lige ..

Moram priznati da me je ponovo (ugodno) iznenadio broj natjecatelja, čak 65 !!! Ovo je najveći broj trkača na prvom kolu od svih dosadašnjih utrka i drugi najveći broj sveukupno. Vrlo ohrabrujuće, pogotovo ako se uzme u obzir da ove godine gotovo da i nije bilo promocije ...
Dvostruku pobjedu danas, odnijeli su biciklisti, Robert Kišerlovski na prvom, i Tihomir Bobolanović na drugom mjestu. Oni su uspjeli dezorijentirati izvrsnog mladog orijentacijskog trkača Matjaža Štanfela, koji je prvi okrenuo, ali do kraja je stigao kao treći.
Kod cura, Suzy nije imala prave konkurencije, druga je bila odlična Wanda Svrakić, a treća Dijana Kesonja.
A sad malo statistike : 65 trkača, od toga samo 8 žena ... za usporedbu, na prvom kolu prve zimske lige bilo ih je 10 od 38 ukupno... da stvar bude gora nijedna od tih 10 nije bila danas na utrci. Doduše, ni muški nisu puno bolji, jer od 28 trkača na prvom kolu prve lige, danas ih je nastupilo samo 5. Dobro, istina je da je većina tih ljudi i dalje prisutna u trčanju, ali eto, danas nisu došli.
Debitanata je danas bilo čak 16 (opet moram reći, nažalost) samo dvije žene. Da svake godine uz debitante nastupaju i oni stari, bilo bi nas već odavno preko stotinu. Dobili smo još jednog natjecatelja iz Slovenije, i to vrlo jakog, koji će, po svemu sudeći, konkurirati za plasman među prva tri . Čak 48 trkača išlo je ispod 30 minuta što smatram granicom rekreativnog trčanja. Naravno za muškarce, kod žena je to na 33 minute. Samo tri cure išle su su preko toga, ali jedna od njih ima samo 14 godina, a druga čak 65, dakle i one su daleko od rekreacije.
Danas smo imali i jednu tehničku novotariju, minijaturna digitalka snimila je u realnom vremenu sve natjecatelje pri ulasku u cilj, tako da sam naknadno rekonstruirao dva sporna detalja. Jako sam zadovoljan da je taj eksperiment uspio, pa ću ubuduće, nadam se, i ja uspijevati više trčati. Danas se nisam usudio zbog velikog broja trkača ostaviti u ciljnoj liniji samo vrijedne supruge i djecu, ipak ja jedini poznam gotovo svih.
Policija je, danas malo zakazala. Iako se prvi auto pojavio već u 9, i obećao da će na startu biti dva, nije došao niti jedan. Drugi se pojavio tek na pola utrke. Srećom, cesta je danas bila još manje prometna nego inače, i nije bilo nikakvih spornih situacija.
Što da još kažem, provjerite da li sam dobro pohvatao podatke i točno upisao imena i godine i javite ako ima grešaka ...
Ekipni poredak nisam još objavio, jer se ekipe mogu prijaviti do prije starta drugog kola.
No, i bez izračunavanja rezultata, vidim da će ekipni dio ove godine biti neizvjestan kao nikada do sad ...
Savjetujem vam da složite što više ekipa, jer je to izvrsna promocija za manja poduzeća i obrtnike. Moram pohvaliti Ildota Gržića, koji je to vrlo dobro shvatio. To je jedini put, da se ovaj naš nepopularni sport malo više promovira, i da koja kunica dođe i do vrijednih trkača, čiji je odnos uloženog i dobivenog (kod nas) dijametralno suprotan onome u nogometaša...

- 20:05 - Komentari (6) - Isprintaj - #

Za početak rezultati ...

Evo rezultata da imate što proučavati dok ja napišem reportažu ...
Tu su desno u boxu ispod najave, jer mi neki vrag ne da linkati u tekstu ...
- 17:57 - Komentari (7) - Isprintaj - #

07.11.2008., petak

Sutra je prva utrka zimske lige ...

Samo da vas podsjetim, dakle Kostrena, start je standardno u 10:00 h, ali obzirom da je prvo kolo bit će dosta gužve oko prijava, pa vas molim da dođete bar pola sata prije.

Ako imate muža/ženu, dečka/curu ili prijatelja/prijateljicu koji ne trče, a subotom im je dosadno, nagovorite ih da dođu s vama, pomoć je uvijek dobrodošla, a možda se zapale i za trčanje. Očekuje se muljavo vrijeme slično današnjem, moguća je i kiša, ali to će malo koga spriječiti da dođe. Nadam se da ste u dobroj formi i bez ozlijeda. Mene je prošli vikend opet "prekinulo" u leđima, i sve mi se čini da ja više nikad neću dostići onu svoju pravu formu, a to znači nekih 27 minutica na sutrašnjoj stazi ...
- 08:51 - Komentari (2) - Isprintaj - #