Mehagina kći https://blog.dnevnik.hr/mehaginakci

srijeda, 10.03.2021.

Cres (Iz dnevnika)

Jedno od najljepših volonterskih iskustava doživjela sam na Cresu. Tačnije u mjestu Beli, mali gradić na brdu. Volontirala sam u „Caput Insulae“-centru za zaštitu bjeloglavih supova. Nekako ljepše zvuči kad ovako kažem nego kad kažem „lešinari“. U centar su dolazili volonteri iz svih krajeva svijeta, a radilo se sve i svašta: hranile životinje, kuhalo, brinulo se o biljkam u botaničkoj bašti, dočekivali turisti...i mnogo toga. Sve je bilo protkano keltskom mitologijom. Mi volonteri imali smo poštanske sandučiće u kojima smo svakog jutra nalazili razglednicu sa duhovnom porukom starih Kelta. Nakon sto bi odradili svojih 5 sati odlazili bi na plažu ili šetali Cresom.

Cres je doista poseban. Po cijelom otoku puštene su ovčice koje su postale skroz divlje i koje služe kao prirodne kosačice, tako da u koji god kutak otoka dodjete trava je uredno podšišana kao najoštrijom kosilicom. Od gradića Beli možete da planinarite na ukupno 7 staza zvanih po vjetru koje se spušta sa planina- Tramontana. Svaka tramontana ima svoj naziv: ljubičasta staza, crvena staza, žuta staza, crna staza....I svaka je označena odgovarajućom bojom i prateći te boje dolaziš do kraja staze, a na kraju je lavirint, koji takođe ima značaj po keltskoj mitologiji. U taj lavirint se uđe i prilikom ulaska meditiraš, zamisliš naprimjer pitanje, a onda kad dodješ do kraja odgovor će ti sam doći. Svi lavirinti su različiti, neki su kockasti, a neki okrugli. Na cijelom putu do lavirinta postoji vjerovanje da možete sresti vile, vilenjake, patuljke, masmaliće....Masmalić je poseban patuljak koji živi na Cresu. Neobično se oglašava. Jednu noć , čak mislim i da sam ga čula. Šta god ono bilo, onaj zvuk, ostao mi je u sjećanju.

Ima još jedna zanimljiva priča jednog Poljaka koji je radio u tom centru. Pričao je kako je jedan dan išao ljubičastom stazom i odjednom zastao jer je na stazi spazio vilu. Imla je dugu crnu kosu i bijelu haljinu. Plesala je. On se ukočio. Vila nije prestajala da pleše i odjednom je shvatio o čemu se radi. Grupa „Let 3“ snimala je spot.







10.03.2021. u 19:07 • 34 KomentaraPrint#^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.