MeGa KIT

utorak, 25.01.2011.

Books4Vijecnica

Books4Vijecnica projekt je članova Udruženja polaznika programa Humanity in Action iz Bosne i Hercegovine(www.humanityinaction.org).

Cilj ove inicijative je obnoviti knjižni fond Vijećnice - Nacionalne biblioteke Bosne i Hercegovine koja je u nekoliko navrata bila meta granatiranja za vrijeme opsade grada Sarajeva između 1992. i 1995. godine.

26. kolovoza 1992. granatiranje je prouzročilo vatru u kojoj je izgorjelo preko 2 milijuna knjiga i oko 6 tisuća vrijednih unikatnih djela i dokumenata.

Mnogi smatraju ovaj vandalski čin najvećim paljenjem knjiga u modernoj povijesti. Zaposlenici Vijećnice uspjeli su evakuirati dio preostalih knjiga na
razne lokacije u gradu - u skloništa, podrume, studentske prostore i kulturne centre.

Od završetku rata do danas, bilo je mnogo inicijativa koje su se
odnosile na rekonstrukciju zgrade Vijećnice, no malo toga se učinilo za povratak nekada bogatog knjižnog fonda čiji nedostatak osjete najviše
mladi.

Naš cilj je da studentima u Sarajevu omogućimo korištenje savremene
literature, jer mnogo takvih knjiga Sarajevu nedostaje ili su poprilično zastarjele.

Molimo Vas da pročitate naše originalno pismo i pomognete obnovu bibliotečkog fonda Vijećnice!

Hrvatski - books4vijecnica

Molimo Vas da proširite vijest o ovom projektu među vašim prijateljima, kolegama i studentima.

Vaša pitanja, ideje i mišljenja u vezi ovog projekta su dobrodošla! (www.books4vijecnica.com)

S poštovanjem,

Dajana Džindo
Udruženje polaznika programa Humanity in Action
Sarajevo, Bosna i Hercegovina
+387 61 572 991

- 11:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 24.01.2011.

Josipove priče iz Austrije (XII)



Još jedan pozdrav iz Eisenatadta!

Zaista još jedan, jer ovo je moj posljednji tjedan boravka u 'željeznom gradu'. Predavanja na faksu su gotova, ispiti položeni, dakle nema više nikakvih obveza, osim da se još koji dan odmaram i uživam u slobodnom vremenu.

Na kraju mogu reći, bilo je dobro, bilo je zabavno, bilo je super!
Sa sobom nosim mnogo lijepih trenutaka, nezaboravno i vrijedno iskustvo. Možda nisam naučio savršeno govoriti njemački, ali prije razmjene nisam znao niti malo, a sada čak uspijem porazgovarati sa vozačima taksija na
putu do grada.

Kad sam tek stigao, bio sam malo skeptičan i nisam vjerovao da će mi biti zabavno provesti ovdje pet mjeseci. Maleno mjesto od 12 000 ljudi, bez nekih posebno atraktivnih sadržaja, mislio sam da će mi nakon tri dana biti dosta. I tako prođe pet mjeseci, a meni se ne odlazi, meni još nije dosta.

Mislim da tajna i jest u tome što je mjesto malo, i što nema atraktivnih sadržaja, pa smo si mi, šarena međunarodna ekipa, od obične zgrade za stanovanje stvorili ugodan dom. Od obične prostorije za pripremu hrane stvorili kuhinju u kojoj ne samo da se kuha, jede i pije, to je najmanje važno. Tamo se upoznaju novi ljudi, uče riječi iz stranih jezika koje je teško naći u rječnicima, tamo se fešta, prekidaju stare veze i započinju nove romanse, nova prijateljstva, dijele se tajne, ponekad zaiskre i malene međukulturne svađe, a onda i brza pomirenja. Uvijek živo i zabavno.

Da ne mislite da sam samo boravio u ovoj kuhinji, išao sam malo i do Budimpešte, Beča, Salzburga, Šoprona, a sve to jer sam se odlučio na Erasmus razmjenu studenata.

Vrijedilo je, stoga vam preporučujem, prijavite se, neće vam biti žao.

Do skorog viđenja u Puli, pozdrav iz Eisenstadta, Josip.

- 12:23 - Komentari (1) - Isprintaj - #

četvrtak, 20.01.2011.

(Ne)Poznata Pula na mrežnim stranicama Turističke zajednice grada Pule

Na mrežnim stranicama Turističke zajednice grada Pule nalazi se brošura pod nazivom (Ne)Poznata Pula. Brošuru je dala izraditi nekolicina studenata prve generacije Kulture i turizma prošle godine povodom njihove izložbe istog naziva na kojoj su Puli predstavljeni nedovoljno valorizirani dijelovi Pule, a čijom valorizacijom bi se doprinijelo ponudi u kulturnom turizmu Pule.

Brošura je dizajnom prilagođena gradu Puli i svrstana je pod zanimljivosti s mogućnošću kopiranja datoteke u pdf formatu.

Marija Štoković



- 09:20 - Komentari (1) - Isprintaj - #

srijeda, 19.01.2011.

Turističke destinacije (3)

Koelgica Karmen Zuccherich predstavlja turističke destinacije Kijev i Lavov.

KIJEV I LAVOV

- 09:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 18.01.2011.

Hrvatska među najuspješnijim svjetskim turističkim destinacijama

Prema izvješču ITB World Travel Trends Reporta 2010/2011, izrađenog za potrebe nadolazećeg sajma turizma u Berlinu – ITB Berlin, Hrvatska je ove godine zauzela visoko 4. mjesto u svijetu prema broju međunarodnih turističkih dolazaka. Ispred nas su samo Južna Koreja, Kina i Njemačka. Od ukupnog broja prošlogodišnjih dolazaka u Hrvatsku oko 38 % ostvareno je organiziranim dolaskom. Od toga je stranih gostiju 86%, a domaćih 14%, odnosno 10.456,189 gostiju (stranih 9.033,599, a domaćih 1.422,590). Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u prvih devet mjeseci prošle godine, broj organiziranih dolazaka u Hrvatsku porastao je za 6% u odnosu na isto razdoblje 2009. godine.




Te je rezultate 27.12.2010. na konferenciji za novinare održanoj u Zagrebu predstavio ministar turizma Damir Bajs.




Prema predviđanjima ITB World Travel Trends Reporta, 2011. će biti slabija od prošle godine, a postoji vjerojatnost da će turisti sve više birati da godišnji odmor provedu u svojoj zemlji. Stoga se Hrvatska turistička zajednica na vrijeme priprema, pojačavanjem promocije putem interneta te ukidanjem viza za turiste s udaljenih destinacija, a sve to s ciljem osiguravanja veće dostupnosti naše zemlje zainteresiranim posjetiteljima. Prošle su godine našu zemlju posjetili i gosti dalekih destinacija poput SAD-a, Sj. Amerike, Juž.Amerike, Brazila, Izraela, Japana, Kine, Koreje, ostalih Azijskih zemalja, Australije, Novog Zelanda, Oceanije, ostalih ne evropskih zemalja te naravno velik broj domaćih gostiju.




Osim toga, hrvatska Vlada je u ovogodišnjem proračunu odvojila poticajna sredstva za domaće i strane organizatore putovanja kojima se potiče razvoj turizma u Hrvatskoj u iznosu od 14,7 milijuna kuna, čak 10 milijuna kuna više nego lani. Vlada će tijekom siječnja unaprijed isplatiti sredstva izabranima na natječaju da bi se pravovremeno uspjeli pripremiti za sezonu. Među najvažnijim domaćim i stranim organizatorima putovanja koji su se prijavili na natječaj spominju se ID Riva Tours, njemački TUI i britanski Thomson. Ti su poticaji ustvari ulaganje u više od 2.6 milijuna turista koji bi tijekom 2011. posjetili Hrvatsku. Na natječaj poticajnih mjera ukupno je zaprimljeno 374 zahtjeva.

Pripremila: Katarina Dobrić Dabić





- 09:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 17.01.2011.

Josipove priče iz Austrije (XI)

Pozdrav iz Eisenstadta!
U subotu smo bili na izletu u Salzburgu, pa evo foto priče o Mozartovom gradu













Josip

- 12:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 10.01.2011.

Josipove priče iz Austrije (X)

Još jednom pozdrav iz Eisenstadta, gdje sam se vratio nakon božićnih i novogodišnjih praznika. Na početku je moj plan bio provesti praznike u Beču, vjerojatno najljepšem mjestu na svijetu u vrijeme Božića. No, kako se to vrijeme sve više približavalo, tako je i mene sve više vuklo na drugu stranu. Idem kući, to je ipak najljepše mjesto na svijetu za vrijeme Božića.

Sedam dana s obitelji u Bosni, sedam dana ugodnog odmaranja i naravno neizbježnog pretjerivanja u jelu i piću. Nakon mnogo vremena, domaća ukusna hrana, pa tko bi odolio! S nekoliko kilograma viška, tamo pred Novu godinu, stigao sam u Pulu.

Planirao sam za doček biti u Pragu, gdje organiziraju veliki, skupi vatromet. Ipak, ostao sam s prijateljima u Puli. Družili smo se u jednom stanu na šestom katu tamo oko Stoje, a kasnije smo se spustili u grad na Forum i Portaratu. Nakon duge rasplesane večeri, gladni smo se vratili u stan. Dobro smo se najeli i pošli u krpe.

Svima koji nisu bili sa mnom tu večer, sretna vam bila godina ova!

- 13:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 06.01.2011.

Žive jaslice u Gračišću

Gračišće se prikazom Isusova rođenja, već treću godinu za redom, vraća u prošlost i pretvara u Betlehem. U živim jaslicama sudjeluje oko sto mještana općine i župe Gračišće koji prikazuju stare istarske zanate kao što su; kovanje, izrada košara, tjestenine (fuži, njoki, makaruni), bačvarstvo i stolarstvo, mljevenje kukuruza kamenim žrvnjem, popravljanje cipela. Idejni začetnik ove manifestacije, danas u organizaciji župe i Općine Gračišće, je župljanin Alen Bažon.

Žive jaslice započinju prikazom Josipa koji priprema drvo za ogrijev.



Dok Marija šiva, anđeo joj naviješta začeće i dolazak djeteta. Pripovjedač donosi poznatu biblijsku priču o Mariji koja je začela po Duhu Svetomu i Josipu koji se nije bojao uzeti k sebi Mariju za ženu.


Nakon toga Josip i Marija ulicama Gračišća traže prenoćište. Posjetitelji šeću za njima, usput gledajući radnike koji predano rade svoj posao i posjetiteljima pokazuju vještine starih zanata. Josip i Marija pitaju prenoćište, ali ih nitko ne primi. Na kraju im ne preostane ništa drugo, nego se smjestiti u štalicu gdje se rodi čedo.




Tada dolaze Sveta tri kralja koji donose darove (zlato, smirna i tamjan). Nakon njih posjetitelji se klanjaju Isusu.




Žive jaslice uprizorene su za Božić, drugoga dana Nove godine i danas, 6. siječnja, na blagdan Sveta tri kralja. Atmosferu unutar starih gradskih zidina upotpunjuje bogata gastronomska ponuda tradicionalnih istarskih jela te kuhanoga vina i jedne od najljepših jaslica u Istri, one u župnoj crkvi.



Fotografirala i napisala: Elis Baćac


- 15:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

KIToteka

Ispunite anketu koja će nam pomoći da kreiramo blog prema vašim željama.
Anketa

Redovito čitajte: Josipove priče iz Austrije (ponedjeljkom), Turističke zajednice u Istri (svake druge srijede) i Turističke destinacije (svake prve srijede).

ČLANSTVO U MEDIJSKOJ GRUPI
Želiš li postati član/ica Medijske grupe! Ništa lakše! Javi se mailom: kitovci@gmail.com i već sljedeći tjedan možeš početi pisati! Požuri...

Javi se ako imaš novost, prijedlog ili komentar - čekamo te na našoj Google grupi!

Postanite dio naše društvene mreže MeGa KIT! Sudjelujte u razmjeni informacija putem naše Facebook grupe!

Opis bloga
Blog studenata, članova Medijske grupe Sveučilišnog preddiplomskog studija Kultura i turizamSveučilišta Jurja Dobrile u Puli
Čitajte o: novostima na Studiju, studijskiim posjetima, gostujućim predavanjima,
studentskim radovima, projektima i izložbama,događanjima i manifestacijama u kulturi i turizmu u Istri i Hrvatskoj...


Centar

Reagiranja

Sve reakcije, demantije, nadopune i netočne navode možete poslati na kitovci(at)gmail.com.

Pula-Kultura




Linkovi

Unipu.hr
Kulturistra.hr
Culturenet.hr
Monitor.hr
Kulturni centar mladih.hr
Kulturno-informativni centar.hr
Međunarodni centar za usluge u kulturi.hr

Brojač posjeta