Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/megakit

Marketing

Žive jaslice u Gračišću

Gračišće se prikazom Isusova rođenja, već treću godinu za redom, vraća u prošlost i pretvara u Betlehem. U živim jaslicama sudjeluje oko sto mještana općine i župe Gračišće koji prikazuju stare istarske zanate kao što su; kovanje, izrada košara, tjestenine (fuži, njoki, makaruni), bačvarstvo i stolarstvo, mljevenje kukuruza kamenim žrvnjem, popravljanje cipela. Idejni začetnik ove manifestacije, danas u organizaciji župe i Općine Gračišće, je župljanin Alen Bažon.

Žive jaslice započinju prikazom Josipa koji priprema drvo za ogrijev.



Dok Marija šiva, anđeo joj naviješta začeće i dolazak djeteta. Pripovjedač donosi poznatu biblijsku priču o Mariji koja je začela po Duhu Svetomu i Josipu koji se nije bojao uzeti k sebi Mariju za ženu.


Nakon toga Josip i Marija ulicama Gračišća traže prenoćište. Posjetitelji šeću za njima, usput gledajući radnike koji predano rade svoj posao i posjetiteljima pokazuju vještine starih zanata. Josip i Marija pitaju prenoćište, ali ih nitko ne primi. Na kraju im ne preostane ništa drugo, nego se smjestiti u štalicu gdje se rodi čedo.




Tada dolaze Sveta tri kralja koji donose darove (zlato, smirna i tamjan). Nakon njih posjetitelji se klanjaju Isusu.




Žive jaslice uprizorene su za Božić, drugoga dana Nove godine i danas, 6. siječnja, na blagdan Sveta tri kralja. Atmosferu unutar starih gradskih zidina upotpunjuje bogata gastronomska ponuda tradicionalnih istarskih jela te kuhanoga vina i jedne od najljepših jaslica u Istri, one u župnoj crkvi.



Fotografirala i napisala: Elis Baćac




Post je objavljen 06.01.2011. u 15:01 sati.