SMOKVE 2. dio

petak , 23.08.2019.

SMOKVE 1. dio https://blog.dnevnik.hr/maticnaploca/2018/08/index.html (prošle godine u isto vrijeme)


Vidjela sam ih otprilike prije tri tjedna na tržnici. Stabla odmah po dolasku. Prvih dana bih fotografirala, zatim se samo nasmješila prošavši pored nekog, a sad nema reakcije. Mir je, znam da su tu i zbog toga nema žurbe. Nisam ni kupila prve smokve ugledavši ih na tržnici. Iz istog razloga.
Imam vremena. Cijene na tržnici su sezonske, smokvama je sad visoka cijena, za 10-tak dana bit će upola manja. No nije to presudno riječ je o euru, dva. Presudno je vrijeme. Kao predigra.



- Laiki. Moraš pitati gdje se nalazi tvoj laiki. - upućivao me Nico, jedini Grk u našoj multinacionalnoj irskoj kompaniji.

Mislim da je to prva grčka riječ koju sam naučila. Nije joj moguć doslovan prijevod, otprilike znači “za ljude” ili “namijenjeno ljudima”, a zapravo je tržnica samo što nije uvijek lokacijski na istom mjestu.

Sistem tržnica u Ateni je selidbeni, a glavna ne postoji, samo kvartovske. Svakih 6 mjeseci pomiču se u neku drugu ulicu, a može se i promijeniti dan prodaje. Zabavno za grad od 4.5 milijuna ljudi, zar ne?





Stvarno sam bila sretna, nakon što sam maltene još po aerodromu raspitivala o najbližem laikiu pored mog stana, otkrila da se nalazi odmah iza ugla. O, da, svakog petka prije posla tamo sam.



Svaka tržnica je teatar. Jako puno se može otkriti o zemlji, narodu, ekonomiji, navikama, tradiciji ili moderniznu, kulturi, te o samim pojedincima na običnoj tržnici.
U Zagrebu kupujem na Trešnjevačkom placu ili na Dolcu. Tamo najviše uočavam raspon. Na te tržnice dolaze oni koji kupuju za 5 kn, oni koji pobiru otpad od povrća ili trulo voće, kao i oni koji kupuju za više stotina kuna, svi za jedan ručak.

Ovdje je tržnica kvartovska i nema tolika odstupanja, ali naravno ima sve ostale značajke, ako niste samo kupac nego i publika kao ja. Na mojem laikiu prevladava, pa rekla bih, grčka tragedija.
No o tome drugi put. Ovo nipošto nije post o tržnicama, pa čak ni o smokvama. Sad kad ih se mogu najesti, smatrajmo ih u alegoriju pretočenu čežnju. Iako kad se bacim na njih, bit će vrlo stvarne i slatke. Možda je post o vremenu i mogućnostima. Svakako je o ostvarenju. Ne bojte se ostvarivati svoje snove makar bili inicirani naizgled sitnicama.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.