Jednodnevna prohibicija

ponedjeljak , 17.04.2017.

Da su Irci narod koji voli popiti, poznato je. Pa čak i mene koja dolazim iz kulture “Živjeli, do dna! I zato braćo, pijme ga dok ne pukne zora” i sličnih alkoholnih oda u svim krajevima Hrvatske, zabezeknula je sveopća prisutnost pijenja. Naime, piju svi i nema dana da ne vidim teturajuće likove u pokušaju lovljenja ravnoteže. Kad im to spomenete i pri tome još dodate predznak alkoholizmu kao društvenom problemu, samo će odmahnuti rukom i glasno se nasmijati. Čak se osjeti i nacionalni ponos svjetske reputacije baždarenih veseljaka. Često su pijani Irac ili Irkinja prikazani u skečevima ili reklamama kao simpatične osobe.

Zakoni o konzumaciji alkohola slični su kao posvud u Europi. Zabranjeno je piti na javnim površinama i ako ugledate nekog kako pijan povraća u parku ili na ulici, to je u redu. Odnosno, policija će zažmiriti. Ali ako poteže iz boce, bit će kažnjen.
Pri vožnji dvije su dozvoljene granice razine alkohola u krvi: 0.5 promila za višegodišnje vozače i 0.2 za nove ili profesionalne vozače.

Uglavnom, opći europski zakoni, osim jednog, specifičnog za Irsku i neke dijelove Australije.
1927. godine moćna katolička crkva utjecajem je prisilila vladu na donošene zakona o zabrani prodaje alkohola na Božić, Dan Svetog Patricka i Veliki petak. Božićni dan i glavni svetac izvojevali su još prije 60-tak godina ekonomsku pobjedu nad propisanom kršćanskom apstinencijom, ali zabrana kupovine alkohola na Veliki petak održala se do danas.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Čime to rezultira? Pa povećanom kupovinom alkohola dan prije, na Veliki četvrtak :)

Image and video hosting by TinyPic

Šalu na stranu, svi su na gubitku. I domaćini i turisti, a bome i državna porezna uprava jer su mnogi pubovi diljem Irske zatvoreni.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Neki veliki trgovački lanci u svojim dućanima kamufliraju pristup policama s alkoholnim pićima drugom robom, čokoladom ili toaletnim papirom.

Image and video hosting by TinyPic

Prohibicijski zakon o zabrani prodaje svih alkoholnih pića, uključujući i pivo na Veliki petak, sredinom ove godine ulazi u proceduru moguće izmjene. Najvjerojatnije će današnji zakon postati dio prošlosti.
Potpisane su mnoge peticije kojima građani izražavaju nezadovoljstvo i smatraju da im se onemogućava slobodna volja izbora.

Image and video hosting by TinyPic


<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.