Rains like cats and dogs

ponedjeljak , 28.12.2015.

Dakle, zima. Ne znam što bih rekla. Naviknuta na temperature ispod nule, magluštinu i snijeg, ovakvo vrijeme ne predstavlja mi zimu. Predstavlja vjetar, a on stvarno puše.

- Kako se zovu vjetrovi u Irskoj? - pitam jednog srednjoškolskog profesora, a on upitno diže obrve. - Mislim ima li svaki svoje ime? - nastavljam i nabrajam hrvatsku buru, maestral, levanat...

- Zovu se po stranama svijeta, ništa posebno. Ali, počeli smo olujama davati imena, pretežno ženska, to je američki utjecaj - smije se.

- Pa kakvo raspoloženje donose na otok vjetrovi s mora i oceana - zanima me, jer osim po jačini, čine se jednaki. I miris im je isti.
- Svaki donosi kišu - smije se još više.

- Da - smijem se i ja. I stvarno zadnjih mjesec i pol, svaki dan pada kiša i već sam zaboravila kako izgleda suh pločnik i što znači vožnja bez uključenih brisača. A opet, ta kiša nije neugodna, vrlo rijetko pljušti, ona je kao vodena zavjesa, kao turska kupelj kroz koju samo prolazite. Zbog nje je Irska puna vlage i stanovati treba u novoizgrađenim stanovima, kuće im baš nisu čule za izolaciju. I zbog te kiše i vlage je i zelena, trava stalno kao friška proljetna i nema druge nego njihovom indiferentnošću prema vremenu slegnuti ramenima i reći kao i oni: Pa ne može se uvijek imati sve, zar ne?

Image and video hosting by TinyPic

Dvorac u Malahideu, slikano 22.prosinca

Mislila sam da ću u Irskoj kupiti jedan stvarno dobar, nadasve kvalitetan, pa i lijep kišobran. Ali takav nisam niti vidjela. Kišobrana ima malo za kupiti, nađe se nešto po suvenirnicama, a u velikim dućanima su u nekom kutu ili par komada kod blagajne, a sve izgleda kao za jednokratnu upotrebu, uglavnom mali sklopivi najlošije kvalitete.

Naime, ovdje se nošenje kišobrana smatra ne baš nepristojnim, ali potpuno neprikladno.
Noseći kišobran ometate druge ljude, a možete ih i ozlijediti. Kupite si dobru kapu i kabanicu i hodajte svojim putem ne smetajući nikome. Uostalom, jakne su sve nepromočive, a kapa se može kupiti na svakom koraku.
Tu je izbor stvarno velik i skoro svi ih nose, za razliku od zimskih čarapa. Na glavama im kape i šubare, a na nogama stopalice.
Čovjek na glavi nosi krznenu kapu kao da je u Sibiru, navukao nepromočivu jaknu, a obukao bermude i soknice, to je česta slika.

Image and video hosting by TinyPic

Malo sam imitirala NF-a fotkajući ženu u busu.

- Umjesto kišobrana, kupit ću još jednu jaknu - odlučujem gledajući neke superdray modele.

- Rains like cats and dogs (Pljušti poput mačaka i pasa) - govori prodavač donoseći još jakni na probu. To znači da kiša stvarno pada jako, a od nekoliko objašnjenja ove fraze najlogičnije je ono kako je u 17.stoljeću u Londonu kiša neprestance lijevala pa su kanalima plivali leševi životinja. U svakom slučaju sinonim za dugotrajnu kišu.

Image and video hosting by TinyPic

- Ma kakve mačke i psi - kori nas djedica u dućanu - To je samo mekušac, nije niti prava kiša - maše rukom prema prozoru prepunom sitnih kišnih kapljica.
Izlazim i stavljam kapuljaču, malo ubrzavam hod, to je dovoljno, kišobran ću kupiti za neke druge kiše, ne ovdašnje.


<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.