23

petak

studeni

2012

Populistička šizofrenija premijera Dragutina Lesara

Kraj je 2015. Dogodilo se ono o čemu su trubili politički analitičari posljednjih mjeseci: laburistička stranka osvojila je na parlamentarnim izborima daleko najveći broj glasova, a Dragutin je Lesar postao novi premijer Hrvatske. Evo što nam je o tom velikom obratu rekao ekspert za sve Žarko Puhovski.

-Pogledajte samo u što su zemlju pretvorili Milanović i Linić. Uništili su je štednjom i ukočenošću, a građani su po uzoru na krizne europske zemlje rekli - dosta.

Puhovski dodaje da je jedna stavka Lesarove predizborne kampanje odigrala kolosalnu ulogu u pobjedi na izborima. To je jasno gospodarstvena stavka, jer Hrvatska nikad nije bila u težem ekonomskom trenutku, čak ni u Domovinskom ratu.

-To je naravno akcija žalite se svom gradonačelniku preko laburističke Knjige žalbe. Sjajan je to bio Lesarov pogodak: građani u ovoj sveopćoj krizi puno piju, a kada im konobar donese račun, žale se knjigi žalbe, jer nema oprosta od ugostitelja otkako je Linić uveo fiskalne blagajne. Lesar je baš pogodio s tom knjigom žalbe. To su ekonomske poruke koje građani razumiju.

-Hvala vam gospodine Puhovski. Ugodan vam dan želimo!

-To je sve – iznenadi se uvaženi profesor kratkoćom objašnjavanja, a inače je navikao da se po uzoru na onu reklamu u sve svjetske teme miješa – A nećete me pitati o razmožavanju ameba, o forhendu Novaka Đokovića, o kvantnoj filozofiji...
...........................................................................

Kraj je 2016. Hrvatska i dalje ne vidi svjetlo na kraju tunela. Proračun opet mora na rebalans, BDP nikako da se podigne iznad točke smrzavanja, investicija nema, jednom (srpskom) rječju – kuburi se. Premijer Dragutin Lesar mora donijeti proračun za 2017., a u tome mu može pomoći jedino privatizacija državnih poduzeća i nove koncesije. U prodaju idu hoteli Maestral, Kupari, objekti na Visu i Biševu..., a raspisuje se natječaj za davanje lokalnih cesta u koncesiju. Državna cesta D8, odnosno Jadranska magistrala obećava da će u proračun namaknuti najviše novaca. Građani su na nogama, ovi dodatni nameti spriječit će ih da vikendom odlaze na selo. Traže prijevremene izbore i Lesarovu smjenu. Premijer je nervozan, organizira konferenciju za novinare, i traži one svoje papiriće s izjavama koje je napisao još početkom 21. stoljeća kada se tek zakuhtavao u politici. Novinare interesira zašto, zašto, zašto ovi potezi.

-Zgrožen sam najavama Vlade o privatizaciji i koncesijama, a posebno me zgrozila izjava ministra svih resora Branka Vukšića (Vukšić je postao ministar apsolutno svega, jer laburistička stranka nije imala nikakvih kadrova za te funkcije. A kako i bi kad broji dva člana) koji je kazao da sve državne tvrtke treba privatizirati, jer je država loš vlasnik. Je li to znači, ministre Vukšiću – pita se premijer s visoko podignutim prstom u zraku – da ćemo sutra privatizirati vrtiće, škole, bolnice, fakultete.

Premijer Lesar je dalje nastavio svoj solilokvij:

-Ministar Vukšić uvjerava nas da je javni sektor nesposoban i da sve bolje funkcionira u privatnim rukama. Pitanje je samo koliko nas to košta odnosno tko će to platiti? Građani, naravno! Tako je i s upravljanjem lokalnim cestama, privatne tvrtke će preuzeti brigu o našim magistralama i tako će navodno biti svima bolje, država će dobiti gotov novac, a privatnici će ostvarivati profit s povećanim iznosima cestarina. I opet je pitanje tko će to platiti, a odgovor se zna – zaključi premijer i lupi šakom po mikrofonu.

Novinari gledaše u čudu o čemu to premijer Dragutin Lesar priča. Jedan je rekao da je to za Vrapče, jer nije normalno da premijer Dragutin Lesar napada premijera Dragutina Lesara. Ima tu momenata šizofrenije. Sutra je o tom rijetko viđenom poremećaju dotični novinar odlučio napisati temu. Nazvao je jasno Žarka Puhovskog koji je vrhnje, pardon ekspert za sve, jer se u sve miješa.

-Lesar ima jedan vrlo rijetko viđeni poremećaj još uvijek nedovoljno istražen u znanstvenim krugovima – naglasio je Puhovski i dodao da je jedini koji je to istraživao i shvatio upravo on – Znate, on boluje od populističke šizofrenije. Populistička šizofrenija slična je paranoidnoj, samo za razliku od nje ima te katatone elemente odnosne uvijek iste fraze kojima se osoba poput Dragutina Lesara bori za preživljavanje. Pošto mu je taj populizam jako pomogao u životu i karijeri, on ga je prihvatio kao svoj Eros. Zato ga se ne može riješiti ni sada kada je postao premijer i kada vidi da se populističkim metodama ne može ništa učiniti. Pa premijer uostalom nikad ne bi ni postao da nije populist – zaključio je najveći hrvatski znalac znanja, tzv. hrvatska Atlantida, Žarko Puhovski.

Odmah nakon ovog teksta počele su prozivke premijeru da je populist. Premijer se obratio narodu priopćenjem za medije.

-Kada me politički elitisti i snobovi optužuju za populizam, onda je to za mene kompliment!

A onda nakon te objave za medije, uputio je još jednu poruku Vladi i premijeru Dragutinu Lesaru.

-Ova Vlada vodi politiku u stilu najboljih mafijaških obitelji – zaključio je šef Hrvatske.

Ubrzo nakon ove poruke, popularnost Dragutina Lesara je porasla, i sada je opet bio najpopularniji političar u državi, omiljeniji čak i od predsjednika Ante Gotovine. Jasno, ekipa koja pobjeđuje ne mijenja se, pa je predsjednik Vlade izbacivao priopćenja na svakodnevnoj bazi u kojima je bespoštedno kritizirao rad Vlade i njenog jedinog ministra. Prvo se obrušio na pregovore sa sindikatima.

-Smjer kojim ova Vlada i njen ministar Vukšić idu jeste korak naprijed u neoliberalni kapitalizam kojeg radi pod pritiskom. Svi zakoni koje je laburistička Vlada do sada donijela idu u korist bankarskog i financijskog sektora. Oni će i nadalje biti jedini koji će u zemlji ostvarivati profite.

Premijer Lesar u nastavku zaključuje:

-Vladi Dragutina Lesara šaljemo poruku: ne dirajte kolektivne ugovore, ne snizujte cijenu rada, financijski sektor učinite društveno odgovornim, a troškove tranzicije pravedno raspodijelite na državu i kapitaliste.

Ubrzo nakon toga došao je i Prvi maj, praznik rada. Premijer se opet obrušio na vladajuće:

-U ovoj zemlji se rad više ne slavi, a sav teret je na njihovim leđima. Oni koji su nezaposleni, nezaposleni su na neodređeno.

Prošla je još jedna godina – nezaposleni su premašili brojku od pola milijuna, situacija je bila gotovo neodrživa i neizdrživa, a popularnost premijera konstantno je rasla bez obzira što je laburistička stranka postala svjesna da bez bolnih rezova, visokih nameta, otpuštanja u javnom sektoru, daljenjeg smanjenja državne potrošnje i investicija neće biti moguće održati bilo kakav proračun s obzirom na dospijeće inozemnih dugova. Premijer Dragutin Lesar još se jednom obrušio na rad Vlade.

-U Hrvatskoj su izostale investicije, ne samo državne, odnosno javnih poduzeća, nego i privatne. Bez investicija i ulaganja u privatnom sektoru i proizvodnji nema pomaka na bolje, većih plaća i smanjenja nezaposlenosti - istaknuo je predsjednik Vlade ocijenivši kako samo mjere štednje ne mogu obnoviti gospodarstvo.

I tako je to išlo iz mjeseca u mjesec – teško ekonomsko stanje se produbljivalo, nezaposlenost povećavala, isto kao i popularnost premijera sve do jedne točke – točke gladi – kada se potpora Lesaru počela strmoglavljivati prema bezdanu.

Kraj je 2019. Nezaposlenost je po prvi puta u Hrvatskoj povijesti premašila brojku od milijun. Bliže se parlamentarni izbori. Građanima je dosta ovog teškog sranja, pardon stanja. Lesarovoj laburističkoj stranci smiješi se poraz na izborima. Bit će to teška borba između Lesarove stranke rada i Gotovinine Pogled u budućnost (ali ne iz Podgorice). Lesar vadi posljednjeg asa iz rukava za predizbornu bitku. To je novosmišljena akcija Knjiga paljbe.Laburisti građane pozivaju da iz svih oralnih i pisanih oružja pucaju po premijeru Dragutinu Lesaru koji ih je doveo u tešku, gotovo bezizlaznu situaciju sa svojim hoćemo-nećemo reformama. Čak će dan prije predizborne šutnje, Lesar doslovno biti izložen paljbi građana. I to u parku Maksimir s jabukom na glavi.

Još jedan nevjerojatan marketinški trik: pozvao je svoga političkog oponenta i protivnika Antu Gotovinu da mu proba skinuti jabuku s glave, „ipak je on vojnik, pa to zna“.

Ljudi su oduševljeni Lesarovom hrabrošću i borbom za malog čovjeka. Opet mu je rejting stranke najbolji u zadnjih godinu dana. Građani mu na izborima daju novi mandat, a Lesar ponovo sastavlja Vladu s jedinim članom - Brankom Vukšićem.

-Glavna odlika populističke šizofrenije je ta da osobi koja boluje od ove rijetko bolesti stvari idu nabolje kada svima u društvu ide na gore. Pojednostavljeno rečeno: što je situacija u društvu gora, političarima poput Lesara je bolje – zaključio je Puhovski i dodao da je najveća opasnost tog stanja miješanje u sve žive teme bez da se išta o njima zna.

<< Arhiva >>