09

četvrtak

srpanj

2009

Adamovo Rebro u epizodi............vi imate jebeno lude ideje....

Adam je bio jako mrk posjećujući nas u viziti. Samo je kratko rekao:
-Danas dolazi uvaženi gost iz Dubrovnika....
Onda je stao govoriti i gledao je Kopitara koji je pokušavao iz desne ruke baciti Yassa šlapu tako da napravi dva salta i uhvati je lijevom. Nije uspijevao.
E, i? - kratko izusti ne obazirajući se na Adama, već na prokletu Yassa šlapu.
Adam duboko udahne. Iz kantine se vidjelo da mu nije do ničega.
-Kopitare, okupi ekipu i dovedi je u moj ured - kratko izusti ponovno duboko udahnuvši.
Ok - potvrdi Kopitar i nastavi neuspješno žonglirati sa šlapom.
................................................................................................................
Poslije dva sata, kada je Kopitar prestao neuspješno žonglirati i kada nas je zazvao da se okupimo u Adamovom uredu, napokon smo se okupili. I ja, i Beke, i Maus, i Đomba, i 007, i Sonja, i naravno Kopitar.
Adam odmah pređe na stvar.
-Sigurno ne znate zašto smo se okupili - počne naš doktor Adam u sali gdje psihijatri obićno imaju one neke besmislene seminare.
-Znamo - kaže 007.
-Kako znate? - zbuni se Adam.
-Pa da nam nešto kažete - nasmije se tajni agent. - My name is James Bond, ja sve znam.
-007, stoput sam ti rekao My name is Bond, James Bond - opet me iznervira.
-Marole, daj ne cjepidlači - kaže Đomba.
-Dosta, dosta - iznervira se Adam - Mogu li ja nešto reći?
-Možete, zato smo se i skupili - zadovoljno će tajni agent.
-Ok, jebote - kaže iznervirani Adam do bola. - Ovako, slušajte me - stade vrištati.
Nastade muk. Sonja pripali cigar i promisli da je baš dobro što se na psihijatriji smije pušiti, pa čak i u sali gdje psihijatri obićno imaju neke besmislene seminare.
-Dolazi važni gost iz Dubrovnika. On je doktor i dolazi nam u posjetu.
-E, i ? - kaže Kopitar koji pokušava još uvijek napraviti dvostruki salto s Yassa šlapom.
-Ne prekidaj me, jebala ti ta šlapa mater - vrisne Adam.
Šlapa oklepi po pločicama psihijatrijske sale za sastanke, ali ne prouzroči jeku koju obićno prouzroči kada padne na pločice psihijatrijskih hodnika Adamovog rebra. Prepala se, promisle svi. Moramo šutati.
-Kao što pokušavam reći, dolazi važni gost. Svi se morate lijepo obući, jer želi raditi s vama na nekim projektima.- glasno će Adam.
Mi pacijenti smo ga gledali u bunilu. Važni gost s nama luđacima misli raditi važne projekte. Pa tko je tu lud; on ili mi?
-Jeste li shvatili? Lijepo se obucite i sutra se u isto vrijeme vidimo u ovoj sali - odriješi Adam i poentira - Beke, majke ti obrij te brkove.
Nasmijasmo se u sebi i raziđosmo.
.................................................................................................................
Sutra smo došli na isto mjesto donjevši svaki sa sobom jaku tremu. Ja sam došao prvi. Oprao sam kosu, mislim da je to dovoljno. Maus je obukao jedinu neizriganu majicu. 007 je obukao poluispeglanu majicu na kojoj je pisalo: "Jednom tajni agent, uvijek tajni agent. Đomba je iscijedio sve pufice na licu i stavio je gel na kosu. Kopitar je došao u Yassa šlapama.
-Kretenu- kažem mu - zašto si došao u Yassa šlapama, kad je Adam rekao da se sredimo?
-Pa zar se nisam sredio? - reče.
Beke se stvarno obrijala. Odmah nam je narasla seksualna želja što se vidilo golim okom kad je došla sestra Sonja. S njom je došao i Adam s nekim likom. Bio je to uvaženi gost dotur.
-Ovo je Andro Vlahušić, doktor i gradonačelnik Dubrovnika - predstavi ga Adam.
-Hellou Andro - pozdravimo ga svi u jedan glas.
-On želi da mu pomognete u nekim projektima koji se tiču uređenja Dubrovnika, odnosno da mu pomognete u optimalnom rješenju pronalaska GUP-a - izgovori u hipu Adam.
-Pronalaska šupka ? - isčudi se Kopitar.
-Šuti kretenu, kad ja pričam! Evo gospodine Vlahušiću, dajem Vam riječ - da mu Adam riječ .
-Hvala Adame - reče Vlahušić - Vidite kao što znate, postao sam gradonačelnik Dubrovnika, pa sam mislio organizirati s vama jedan brainstorming kako bi izvukli najbolje ideje. Ako ne znate što je brainstorming, nema veze, ne trebate znati. To u slobodnom prijevodu znači da trebate samo lupati što vam padne na pamet. Marole, koji je iz Dubrovnika, podijelit će vam plan Dubrovnika i vi samo trebate lupati što vam padne na pamet. Razumijete?
Šutali smo i slušali ovoga što priča. Bili smo pravi tim, tako smo se osjećali, iako nismo znali što točno hoće. Ali osjećali smo da se sprema nešto veliko. Samo je Kopitar žonglirao. Budala, kasnije će ga Adam isključiti iz mladog, dinamičnog, perspektivnog tima.
-Da vam bude lakše, objasnit ću vam na primjeru - nastavi hiperaktivni Vlahušić.
Uzme plan Grada i rastvori ga.
-Vidite - reče - ovo je stara gradska jezgra, a ovo je stara gradska luka. Ovo je Posat gdje se sada nalaze barke i ničemu ne služe. Vi kad nešto vidite da ničemu ne služi, lupnete. Naprimjer; "Ovdje će biti kupalište, koje će donositi gradskom proračunu oko 400 milijuna eura godišnje na koncesiju".
Kopitar upravo u tom trenutku uspije sa svojom vježbom.
-Razumijete, li? - upita Vlahušić.
-Da, naravno, to je baš lako - rečemo.
...............................................................................................................
Nakon desetak dana dosađivali smo se u večernjim satima. Sve što smo pametno radili bilo je gledanje televizije. Otvoreno. Tema Otvorenog je bila "Projekti novih gradonačelnika". Gost je bio i Vlahušić. Kada ga je voditeljica pitala za dubrovačke projekte, Vlahušić se razvezao:
- Dubrovnik će kao i prije 500 godina ponovno prvi ući u renesansu. Vidite, Grad se mora ponašati kao firma. Ulagati i ubirati profit, a ne da ovisi o tamo nekom proračunu, koji se, by the way, raspada. Neki od projekata u koje će Grad Dubrovnik uložiti su kupalište u Posatu koji bi trebao biti novo Zrće, ali ne da se djeca prče, već da se igraju i trče. Drugi projekt bi mogla biti estestka kirurgija na Lokrumu, recimo, kupate se, vidite neku dobru pičku, a znate da vam je kurac mali, hop, pod nož, reži me i imate šanse, razumijete što govorim. A sva se lova slijeva u proračun. Ili recimo, pedijatrija u Kneževom dvoru, djeca vam smetaju dok razgledate zidine, oklepite ih iza uha, i tu vam je odmah pedijatrija. Jebote love, a? A još znate da Hrvatska nema potpisan ugovor s nijednom zemljom o međusobnom osiguranju. Znate koja je to lova, shvaćate li o čemu govorim. Ili psihijatrija u Sponzi. Gosti s cruisera dođu nedjeljom, ništa ne radi osim kafića, a tamo ako i piju, ne mogu pušit. Nervozni su, ludi, shvaćate i hop, psihijatrija. Živa lova čovječe - Vlahušić se totalno zanese dok su ga svi zabezeknuto promatrali.
I gosti u studiju, i hrvatska javnost, i psihijatrija Adamovo Rebro.
................................................................................................................
Adam se smijao i hvalio nas.
-Gospodo, vi stvarno imate jebeno lude ideje!

<< Arhiva >>