MANAH

  rujan, 2006 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Razmišljajte učite






PROTIV GMO !







Positiva
grombol

tomislavbudak
astrologyinserbija
2012

indigosvijet
valznajne

nexusmagazine
najduzitekstcitaj

sirion
biovega
advent

PavleKalinic

Bryngollie-lista svih E konzervansa

alternativnaistorija
hydrovital

budhinho.blog.hr -preporuka-pogledaj
duhovnaizgradnja

~-_ Planet Art Network _-~


cro chemtrails



malo mudrolija... (bez toga ne može)
..........



Cijena potiskivanja emocija je bolest !!!
Sistemi kontroliraju civilizaciju!
U svijetu vlada kontrola !





Sebično je biti malen, budi VELIK i pomozi ostalima da budu VELIKI !


Napad na različito potiče iz vlastite slabosti.

Ljubav treba neprestano odašiljati
uvijek i svakom i ona se uvijek vraća!


"Postoji samo jedan Bog.
On je sveprisutan.

Postoji samo jedna rasa,
rasa čovječanstva.

Postoji samo jedna religija,
religija ljubavi.

Postoji samo jedan jezik,
jezik srca"


*SaMo SrCeM sE dObRo ViDi,
SvE bItNo Je OčImA NeViDlJiVo*



Ljubav je umijeće;
dobro naučiti ovo umijeće
najvažnija je stvar na svijetu...
(Erich Fromm)

Tko očekuje zahvalnost
za svoju ljubav,
zapravo ni ne ljubi.
(Henrich Wolfgang Seidel)

Ne svjetiljkom, nego srcem
treba tražiti ljude,
jer samo će pred ljubavlju
otvoriti svoja srca.
(Peter Rosegger)

U mjeri u kojoj
ljubav u tebi raste,
raste i tvoja ljepota,
jer ljubav je ljepota duše.
(Sv. Augustin)





"Jučer sam bio pametan.
Stoga sam želio mijenjat svijet.
Danas sam mudar.
Stoga mijenjam sebe."
(Sri Chinmoy)

Da bi se priznala tuđa vrijednost
treba imati vlastitu !
(Schopenhauer)


Čuda ne postoje.
Postoji samo ljudsko neznanje.







" Ne vjeruj zato što je to mudrac rekao,
Ne vjeruj zato što je to uobičajeno mišljenje,
Ne vjeruj zato što je to zapisano,
Ne vjeruj zato što je to prorečeno,
Ne vjeruj zato što netko drugi to vjeruje,
Ali vjeruj sam onom što si sam prosudio da je istina."


Siddhartha Gautama Buddha

Ostalo ...
erikbrec
jadranasiri

Zadnja ti je minuta čovječe
Moj kutak spozanje
fitness.com.hr

haniball.bloger
Umijeće mira
umjetnost-borenja.bloger



#####****####*#*#*


Knjige:
Joseph Murphy: "moć vaše podsvijesti"

Daniel Reid: "TAO metoda detoksikacije organizma"

Brojač
free web counter

free web counter





mito
melez
just me, goldylock
safiris

veganstvo & ekologija
Mysteries
ReiNa
Sursum corda
manipulacijeuma

Irida
Student vječne škole života
Nova vizija


.*Reiki Blog*.
Antun Kauzljar
Zlatna ribica
aurum
dalaj-dama
tomajuda
cryingplanet
opstanak
apk
borgman
Zašto nas drže ofcama???

dragoplecko.mojblog.hr
Preko ruba znanosti


čitajte glog!
Ateizam
drug icy
ozbiljnozanimljivo?
go cat: surf the truth
crno ispod mozga i ahilova škemba
CLERAYOURMIND
svijesnost duhovnost budućnost
Orlov let
Zlatna ribica
potragazasmislom









Hrana

Nekada davno je stari Cherokee svome unuku ispričao jednu životnu istinu:
- U nutrini svakog čovjeka se vodi bitka, kao borba između dva vuka, u nutrini svakoga od nas.
Jedan vuk predstavlja zlo: predstavlja bijes, zavist, ljubomoru, žaljenje, pohlepu, aroganciju, samo- sažaljenje, krivnju, grijeh, srdžbu, inferiornost, laž, lažni ponos, egoizam...
Drugi vuk predstavlja dobro: predstavlja ono što pruža užitak, mir, ljubav, nadu, vedrinu, poniznost, ljubaznost, dobrohotnost, srdačnost, darežljivost, istinu, suosjećanje i vjeru.
Mali Indijanac se zamisli na nekoliko trenutaka. Sve svoje misli vrijedno usmjeri u dubinu djedovih riječi, te ga zapita;
- Koji vuk na kraju pobijedi?
Stari Cherokee odgovori sa smiješkom na svojem starom licu:
- Pobjeđuje uvijek onaj kojega hraniš...











PISMO O KUPNJI I PRODAJI

Kako možete kupiti ili prodati nebo, toplinu zemlje? Ta ideja nam je strana. Ako mi ne posjedujemo svježinu zraka i bistrinu vode, kako vi to možete kupiti? Svaki dio te zemlje svet je mome narodu. Svaka sjajna borova iglica, svaka pješčana obala, svaka magla u tamnoj šumi, svaki kukac sveti su pamćenju i iskustvu mog naroda. Sokovi koji teku kroz drveće nose sjećanje na crvenog čovjeka.
Mrtvi bijeli ljudi zaboravljaju zemlju svog rođenja kada odu u šetnju među zvijezde. Naši mrtvi nikada ne zaboravljaju ovu lijepu zemlju jer je ona majka crvenog čovjeka. Mi smo dio zemlje i ona je dio nas. Mirisno cvijeće naše su sestre; jelen, konj, veliki orao, svi oni su naša braća. Stjenoviti vrhunci, sočni pašnjaci, toplina tijela ponija i čovjek - svi pripadaju istoj obitelji.
Tako, kad Veliki poglavici iz Washingtona šalje glas da želi kupiti našu zemlju, traži previše od nas. Veliki poglavica šalje glas da će nam sačuvati mjesto i tako ćemo sami moći živjeti udobno. On će nam biti otac i mi njegova djeca.
Mi ćemo razmotriti vašu ponudu za kupnju naše zemlje, ali to neće biti tako lako jer ta zemlja je nama sveta.
Ta sjajna voda što teče brzacima i rijekama nije samo voda, već krv naših predaka. Ako vam prodamo zemlju, morate se sjetiti kako je to sveto i morate učiti svoju djecu kako je to sveto i da je svaki odraz u bistrini vode jezera priča događaja i sjećanja mog naroda. Žubor vode je glas oca moga oca.
Rijeke su naša braća; one nam utažuju žeđ. Rijeke nose naše kanue i hrane našu djecu. Ako vam prodamo svoju zemlju morate se sjetiti i učiti svoju djecu da su rijeke naša braća, i vaša, i morate od sada dati rijekama dobrotu kakvu biste pružili svakom bratu.
Mi znamo kako bijeli čovjek ne razumije naš život. Jedan dio zemlje njemu je jednak kao i drugi jer je on stranac koji dođe noću i uzme od zemlje sve što želi. Zemlja nije njegov brat nego njegov prijatelj i kada je pokori on kreće dalje. On za sobom ostavlja grobove otaca i ne brine se. On otima zemlju od svoje djece i ne brine se. Grobovi njegovih otaca i zemlja što mu rađa djecu, zaboravljeni su. Odnose se prema majci-zemlji i prema bratu-nebu kao prema stvarima što se mogu kupiti, opljačkati, prodati kao stado ili sjajni nakit. Njegova pohlepa prožderat će zemlju i ostaviti samo pustoš.
Ne znam; naš način je drugačiji nego vaš. Izgled vaših gradova boli oči crvenog čovjeka. Ali, možda je to zbog toga što je crveni čovjek divlji i ne razumije. Nema mirnog mjesta u gradovima bijelog čovjeka. Nema mjesta da se čuje otvaranje listova u proljeće ili drhtaj krilaca kukca. Ali, možda je to zbog toga jer sam ja divlji i ne razumijem. Buka djeluje samo kao uvreda za uši. I što je to život ako čovjek ne može čuti osamljeni krik kozoroga ili noćnu prepirku žaba u bari.
Ja sam crveni čovjek i ne razumijem. Indijanac više voli blagi zvuk vjetra kad se poigrava licem močvare kao i sam miris vjetra očišćen podnevnom kišom ili namirisan borovinom. Zrak je skupocjen za crvenog čovjeka jer sve živo dijeli jednak dah - životinja, biljka, čovjek. Bijeli čovjek ne izgleda kao da opaža zrak koji diše. Kao čovjek koji umire mnogo dana, on je otupio na smrad.
Ako vam prodamo našu zemlju, morate se sjetiti da je zrak skupocjen za nas, da zrak dijeli svoj duh sa svim životom koji podržava. Vjetar što je mojem djedu dao prvi dah također će prihvatiti i njegov posljednji uzdah. I ako vam prodamo svoju zemlju, morate je čuvati kao svetinju, kao mjesto kamo će bijeli čovjek moći doći da okusi vjetar što je zaslađen mirisom poljskog cvijeća.
Tako ćemo razmotriti vašu ponudu da kupite našu zemlju. Ako odlučimo prihvatiti, postavit ćemo jedan uvjet: bijeli čovjek mora se odnositi prema životinjama ove zemlje kao prema svojoj braći. Ja sam divljak i ne razumijem neki drugi način. Vidio sam tisuće raspadajućih bizona u preriji što ih je ostavio bijeli čovjek ustrijelivši ih iz prolazećeg vlaka. Ja sam divljak i ne razumijem kako dimeći željezni konj može biti važniji nego bizon koga mi ubijamo samo zbog ostanka na životu. Što je čovjek bez životinje? Ako sve životinje odu, čovjek će umrijeti od velike osamljenosti duha. Što god se dogodilo životinjama, ubrzo će biti i čovjeku. Sve stvari su povezane.
Morate naučiti svoju djecu da je tlo pod njihovim stopama pepeo njihovih djedova. Tako da će oni poštovati zemlju, recite djeci da je zemlja s nama u rodu. Učite svoju djecu kao što mi činimo sa svojom da je zemlja naša majka. Što god snađe zemlju snaći će i sinove zemlje. Ako čovjek pljuje na tlo, pljuje na samoga sebe. To mi znamo: zemlja ne pripada čovjeku; čovjek pripada zemlji. To mi znamo. Sve stvari su povezane kao krv koja ujedinjuje obitelj. Sve stvari su povezane. Što god snađe zemlju, snaći će i sinove zemlje. Čovjek ne tkaje tkivo života; on je samo struk u tome. Što god čini tkanju, čini i samome sebi.
Čak i bijeli čovjek, čiji Bog govori i šeta s njime kao prijatelj s prijateljem, ne može biti izuzet od zajedničke sudbine. Mi možemo biti braća, poslije svega.
Vidjet ćemo; jednu stvar znamo koju će bijeli čovjek otkriti - naš Bog je isti Bog. Vi sada možete misliti da ga vi imate kao što želite imati našu zemlju; ali to ne možete. On je Bog čovjeka i njegova samilost jednaka je za crvenog čovjeka kao i za bijeloga. Ta zemlja je Njemu draga i štetiti njoj jeste prezirati njenog stvoritelja. Bijeli također trebaju prolaz: možda brže nego sva druga plemena. Zaprljajte svoj krevet i jedne noći ugušit ćete se u vlastitom smeću.
Ali u vašoj propasti svijetlit ćete sjajno, potpaljeni snagom Boga koji vas je donio na ovu zemlju i za neku posebnu svrhu dao vam vlast nad njome kao nad crvenim čovjekom. Sudbina je misterij za nas jer mi ne znamo kada će svi bizoni biti poklani i divlji konj pripitomljen, tajni kutovi šume teški zbog mirisa mnogih ljudi i pogled na zrele brežuljke umrljan brbljajućom žicom.
Gdje je gušteraica? Otišla je! Gdje je orao? Otišao je! To je konac življenja i početak borbe za preživljavanje.


(Poglavica Seattle)
















26.09.2006., utorak

O ?

Sa stvaranjem svijeta i ona je stvorena i sada je tu ,
sve je njome protkano,
u sve je ona utkana.
Majka Zemlja njome odiše ,
nju izdiše , a tek rijetki je osjete,
tek rijetki je spoznaju ,
no svi je traže ,
o njoj sanjaju ,
o njoj maštaju ,
jer ona je ono naj ljepše , ona pokreće život , svijet , ona može sve!
Ona otvara vrata koja nitko drugi ne može otvoriti ,
ruši zidove , gradi mostove , spaja ne spojivo.
Stvara ono što nitko drugi nemože stvoriti.
Ona i samo ona čini ne moguće , ona i samo ona čini čuda!
I lijepša je od naj ljepše bajke i čišća od kristala ,
slađa je od meda i sjajnija od Sunca ,
nježnija od lahora a snažnija od udara groma!
Tko je upozna osjetit će zagrljaj beskraja , i dodir Boga.
Znate li tko je ta čarobnica ,
ta vila ,
tako nježna i krhka a tako snažna i moćna ,
znate li kako se zove?
Znate li ?
Njezino ime je- Ljubav ,
da Ljubav ,
o njoj vam govorim.
O ljubavi Božanstvenoj , savršenoj , pravoj.

- 21:33 - Komentari (21) - Isprintaj - #

22.09.2006., petak

HALil Đubran

Vaša djeca nisu vaša djeca,
ona su sinovi i kćeri čežnje života za sobom samim,
ona dolaze kroz vas ali ne od vas.
I premda su s vama,
ne pripadaju vama.
Možete im dati svoju ljubav,
ali ne i svoje misli,
jer ona imaju vlastite misli.
Možete okučiti njihova tijela ali ne i njihove duše,
jer njihove duše borave u kući od sutra koju vi ne možete posjetiti čak ni u svojim snima.
Možete se upinjati da budete kao oni,
ali ne tražite od njih da budu poput vas,
jer život ne ide unatrag niti ostaje na prekjučer.


Halil Đubran

- 12:03 - Komentari (12) - Isprintaj - #

21.09.2006., četvrtak

ŽIVOTINJSKO BRAŠNO - "CRKOTINSKO BRAŠNO"


Životinjsko ili stočno (kostano) brasno se tako zove ne zato što je namijenjeno za ishranu životinja, nego zato što se proizvodi od leševa životinja. To je "brasno" od zivotinja, a ne zivotinjsko brasno. Dakle, "stocno brasno" ne znaci brasno za stoku, nego brasno od stoke. Nije ni to slucajno, da je ovome brasnu dato tako nejasno ime. Stoga samo radi jasnoce, u daljem tekstu cu ga nazivati "crkotinsko brasno".

Postavlja se pitanje - da li je ono sto ljudi zovu meso i sto jedu, zaista meso? Mora se priznati da spolja gledano zaista izgleda kao meso, medjutim unutra ima svega drugog vise nego mesa. Proizvodjaci "mesa" su godinama bez smetnji vlasti varali narod, da bi dosli do profita. Novac je bio u pozadini cele ove price. Cilj je bio da se stvori odraslo govedo spremno za klanje, u roku od 6 meseci, umesto za dve godine. Jedini nacin da se to postigne, jeste da se zivotinji daju gotovi zivotinjski proteini kao hra na. I zaista, goveda su narasla za 6 meseci do velicine koju normalno dosegnu za dve godine. Goveda koja su hiljadama godina jela iskljucivo biljnu hranu, dobijala su samlevenu hranu od mrtvih zivotinja. Po nemackom zakonu, ako ugine neko govedo ili ovca, ono ne sme da se zakopa niti spali. Mora da se dovede veterinar, plati se neka taksa i zivotinja se odvozi u fabrike koje melju leseve. Melje se zajedno krv, salo, kosti, sve. Isto tako, ako u zooloskom vrtu ugine krokodil ili neka druga zivotinja, ona zavrsava na istom mestu. Svi psi i macke koje ubiju zbog bolesti, starosti ili agresivnosti, takodje dospevaju u ove fabrike. Onda se ta samlevena smesa kuva u ogromnim kotlovima da bi se unistili mikroorgani zmi. Kuva se na temperaturi od 121oC, pod pritiskom od 3 bara, i zatim preradjuje. Tako se dobija zivotinjsko ili "crkotinsko brasno".
Svi su bili ubedjeni da je ovaj proces dovoljan da unisti sve uzrocnike bolesti iz ovih leseva. Mi danas znamo da to nije istina. Prione nije moguce unistiti ni na 1000oC! Goveda koja su bila BSE pozitivna spalili su na 1000oC, a u pepelu ovih zivotinja jos uvek su bili aktivni uzrocnici ove bolesti! Dakle, kuvanje ne pomaze, pecenje ne pomaze. Postoji hipoteza da visoka temperatura ove degenerisane prione cini jos opasnijima.

UZGOJ STOKE I KLANJE

Kako uopste danas nastaju goveda? Veterinar prodje sa jednim velikim spricom, oplodi oko 600 krava. Tele koje se rodi, odmah se odvaja od krave. Majke ne sme ni da ga pogleda, ni da ga olize. Ako krava polize svoje tele, celi njen mlecni sistem se menja u pravcu dojenja teleta. Medjutim, to se ne dogadja ako radnici odmah odnesu tele. Materinski instinkt se onda ne pokrece, a endokrini sistem tako radi da proizvodi veliku kolicinu mleka. Ne vise 10 litara, nego 40 litara. Tele dobija kao zamenu za majcino mlek o, takozvano "mleko" koje se pravi od mrtvih zivotinja. To se zove "zivotinjsko mleko", ali nemojte da vas taj izraz zavara kao "stocno" brasno. To je u stvari "crkotinsko mleko". Naravno, tele onda ne raste 2 godine, nego raste 8-12 meseci i onda bude zaklano. U ovom procesu na svakom koraku se odstupilo od zakona prirode. Profit i samo profit je jedina etika moderne prehrambene industrije.

OTROV NA STOLU

Zamislite sada ovu sliku: Svi prerađeni leševi daju se jednoj kravi da ih jede. Ta krava ugine, ponovo je samelju i daju drugoj kravi da je pojede. Krava ponovo ugine, ponovo je pojede treća krava, i tako dalje. Pre nego sto to meso dospe na vas stol, moze da se dogodi da svaka celija mora najmanje 20 puta da umre i da se rascini. Grdno se varaju oni koji veruju da ne jedu ni salo, ni krv, ni crkotinu, i jos bezbroj nevidljivih stvorenja i uzrocnika bolesti kojima vrvi nas komad hrane. Mi i ne znamo sta nam je hrana - mi se hranimo gadostima ovoga sveta. Mi sa nasim neznanjem, inertnoscu i gluposcu, podupiremo jednu demonsku industriju smrti, bolesti i moralne propasti. Mi nismo u stanju da preuzmemo odgovornost za nasa tela i nase duse u vlastite ruke. Mi nismo u stanju da naucimo nasu decu u kakvom svetu mi zivimo i u kakvoj se opasnosti nalazimo. Osim prionskog smeca, u tom mesu su antibiotici i hormoni. Njima se zivotinje dopinguju da bi brzo dobile veliku masu. Preko 1500 tona hormona i antibiotika godisnje se daje stoci u Nemackoj preko crkotinskog brasna i u injekcijama. Preko 50% mesnih namirnica zarazeno je raznim klicama, bakterijama tuberkuloze, eserihije, salmonele... 70% otrovima i karcinogenima kao sto je dioksin. Jaja su puna salmonela! Informacije su dostupne i na internetu, pa svako od nas moze da vidi sta u stvari jede.


GENETSKI PROMENJENA HRANA
Jedan deo svojih goveda McDonald´s hrani sojom i kukuruzom, ali genetski promenjenom sojom i kukuruzom. Genetski promenjena soja i kukuruz su mnogo drugaciji od crkotinskog brasna, ali su takodje losi i opasni. Genetski manipulisana soja i kukuruz sadrze u sebi najmanje jedan opasan gen koji je najcesce gen za jedan od antibiotika. Taj antibiotik je otpad procesa genetske manipulacije i kasnije nije potreban. Koristi se da bi se izvrsila selekcija najboljih klonova u laboratoriji. Ovi proizvodi iz laboratori je odlaze na njivu, u stale, u radnje, i zavrse na stolu za rucak. Jedan naucnik madjarskog porekla je u Engleskoj pre 3 godine dokazao i objavio da kada se pacovi i misevi hrane genetski promenjenom sojom i kukuruzom, vrlo brzo oboljevaju - bukvalno im se raspadaju unutrasnji organi. Uzrok nije poznat, ali su svi hranjeni genetski manipulisanom sojom ili kukuruzom. Zbog toga je izgubio posao i zavrsio na ulici. Duga je lista onih koji su bili na tragu velikih manipulacija od strane industrije i savest im n e bi bila cista da su cutali. Ali kada su progovorili, bili su po kratkom postupku neutralisani. Okarakterisani su kao manijako-depresivni alternativci i izbacivani su na ulicu i u zaborav.


U Američkoj mesnoj industriji svake se sekunde ubije 289 životinja. To znači 17,340 u svakoj minuti, 1,040,400 u jednom satu i 24,969,600 u jednom danu! Širom svijeta godišnje se ubija 1,5 milijarda životinja. Kao vegetarijanac možete spasiti život barem 1000 životinja tijekom svog života.
Krave prirodno proizvode 5 litara mlijeka dnevno za njihovu mladunčad i to samo 10 mjeseci, zato ih se rutinski umjetno oplođuje tako da po sistemu modernog stočarstva proizvode 25-40 litara na dan. Krave prirodno žive do 20 godina, ali se ubijaju oko 5.-7. godine kada im proizvodnja mlijeka počinje opadati.
Da bi meso teladi bilo primamljivije boje, hrani ih se tako da postanu anemičnima. (A kasnije sigurno znate da meso "obogaćuju" otrovima poput nitrita, nitrata kako bi ostalo crvene boje. Ti otrovi ulaze u tijelo konzumatora.)
Trošak za uspavljivanje životinja prije klanja je 1 penny, što bi na sat iznosilo 500$ s obzirom na količinu životinja, pa se stoga radi previsokog troška ta metoda ne koristi.
Svinje se drže zbijene u vrlo malim prostorima da se ne mogu okrenuti kako ne bih koristile mišiće što rezultira bržim debljanjem i mekšim mesom.
Svake godine milijoni kokoši se ubija jer ne mogu leći jaja, dok se ostale smještaju u uske kaveze gdje ne mogu raširiti svoja krila niti ustati. Da se ne bi međusobno ozljedile u tim neprirodno malim kavezima kokošima se čupaju kljunovi, naravno bez anestezije. Za nas bi to bilo kao čupanje noktiju na živo. 95% peradi je ozlijeđeno prije nego ih ubiju.

Čime se životinje hrane?
Za debljanje stoke oduvijek se koriste ostaci od guljenja povrća i voća, ljuštenja žitarica umjesto sijena i druge primjerene im hrane.
Zadnjih 40 godina u upotrebi je recikliranje životinjskih otpadaka u stočnu hranu tzv. rendering plant, koji je postao multimilijunski posao. Taj proces je nešto izuzetno šokantno i apsolutno moralno, medicinski i intuitivno pogrešno.
Što je zapravo rendering plant?
Tisuće mrtvih mačaka i pasa (eutaniziranih iz veterinarskih stanica, raznih laboratorijskih pokusa, sa ulica itd.), glave i papci stoke; ovce, svinje, konji, tvorovi, štakori, rakuni plus milijoni crva koji plaze po leševima, zatim otpad od peradi, ostaci pokvarenih mesnih proizvoda iz trgovina se prešaju u velikoj čeličnoj jami te se kuhaju prvo na 90, pa na 270 stupnjeva, pri čemu se dehidriraju i izdvaja se mast.
Nakon toga masa se melje u prah, izbacuje se krzno i dlaka životinja te veći komadi kostiju. Proces se provodi 24 sata dnevno 7 dana u tjednu bez prestanka.
Rezultat procesa su uglavnom tri grupe proizvoda: reciklirano meso u prahu, mast i kosti u prahu (s komadićima).
I što s tim sada? Pa, Američki veterinarski institut kaže: "Reciklirano meso i kosti u prahu koriste se kao izvor proteina i drugih nutricionističkih sastojaka u prehrani peradi, svinja, stoke, ovaca, ribe i u hrani za kućne ljubimce. Mast se također daje životinjama kao izvor dodatne energije."
Samo u SAD-u godišnje se proizvede oko 20 milijona tona recikliranog mesa. Prema statistikama USDA-a iz 1991. godine, proizvodi rendering plant-a koriste se u slijedećim postocima:
a. 34% u hrani za kućne ljubimce
b. 34% u hrani za perad
c. 20% za svinje
d. 10% za stoku, koji su u porastu!

U proces recikliranja preko otrovane stoke ulaze također i pesticidi, insekticid Dursban, antibiotici, preko riba DDT i drugi organski fosfati koji su nataloženi u tijelu riba, zatim otrovi od eutanazije, insekticidi od deratizacije, plastična ambalaža pokvarenog mesa iz trgovina, ogrlice kućnih ljubimaca, kirurške igle, pincete i sl. što su teški metali jer nije ekonomski isplativo sve to izdvajati.
Što se tiče zakonske strane, vlada je upoznata u potpunosti sa industrijom recikliranja mesa, ali s obzirom na opseg mesne prehrambene industrije, zakoni su samoregulirajući od strane industrije tj. sami ih donose i sprovode. Ipak, postoje i sanitarni inspektori koji u recikliranom mesu provjeravaju nivo fosfora, kalcija i proteina, ALI NE I KOLIČINU TOKSINA!! Osim toga,. u Californiji npr. hranu koju jede 30 mil. ljudi kontrolira samo 8 inspektora!
Korišteni su izvadci iz knjige: "The dark side of recycling".



- 18:01 - Komentari (2) - Isprintaj - #

15.09.2006., petak

Intervju: Jeffrey Smith

Genetski modificirane laži

Jeff Smith je simpatičan, nasmiješen i blag mladi čovijek koji je, poput nekog misionara, u stanju do besvijesti i neumorno, uvijek s istim ljubaznim osmijehom na licu, objašnjavati teze iz svoje knjige. Jednom riječju: aktivist. Onaj pravi, koji aktivno djeluje i dok šeće ulicom, naručuje u restoranu ili podnosi nekoliko intervjua dnevno, kao što je bilo tijekom njegova posjeta Zagrebu u lipnju 2005. Uprkos žestini sadržaja njegovih priča i teza, njegov glas se nikad ne podiže niti on kao osoba širi nikakvo ozračje nasilja-što je čak i suprotnost opravdanoj ljutnji koju možda osjetite ako pročitate Sjeme obmane. Tko nas to obmanjuje i kako? To zna Jeff. I podijelio je to s nama.

NEXUS: Tvrdite da se nalazimo usred najvećeg eksperimenta s hranom u povijesti. Koliki je opseg tog eksperimenta, za početak-po količini zasađenih polja i postotku hrane kontaminirane GMO-ome u Americi, otkuda vi dolazite?
JEFF: U svijetu postoje polja veličine tri Velike Britanije na kojima se uzgaja GMO. Četiri glavna usjeva su: soja, kukuruz, pamuk i uljana repica, a upotrebljavaju se za proizvodnju biljnog ulja. Genetski modificirana soja i kukuruz imaju mnogo derivata, npr. sojin lecitin i kukuruzni sirup koji se koriste za proizvodnju biljnog ulja, a za to se koristi i canola tj. uljana repica. Osobito soja i kukurz imaju derivate koji se koriste za proizvodnju velikog dijela hrane pa 70 posto hrane koju danas jedu Amerikanci sadrži neke genetski modificirane sastojke. Riječ je o ogromnom eksperimentu. To zapravo i nije pravi eksperiment jer se svaki eksperiment provodi pod kontrolom i nadzire. U ovom slučaju dajemo ljudima tu hranu bez ikakve kontrole i nadzora. Možda je došlo do velikih promjena u fiziologiji i ozbiljnih zdravstvenih problema, ali oni nisu istraženi. Nedugo nakon što je GM soja uvedena u Velikoj Britaniji, broj ljudi alergičnih na soju porastao je za 50 posto. Možda mislite kako se rade ispitivanja, kako bi se na osnovu njih utvrdilo jesu li ljudi više alergični GM soju, ali ona nisu nikad napravljena.
NEXUS: 2003. godine predsjednik Bush je izjavio da bi se pomoću GMO-a riješiti problem gladi u Africi te da Europa stoji na putu ostvarenja svoga cilja. No, u knjizi ste opisali plan biotehnoloških tvrtki koje su ga i predstavile na nekim konferencijama. Koja je njihova namjera?
JEFF: Arthur Andersen Consulting jurađivao je s Monsantom, najvećim proizvođačem genetski modificirane hrane. Ta je tvrtka 1990-ih zamolila svoje direktore da opišu kako bi, prema njihovom mmišljenju, trebala izgledati savršena budućnost za 15-20 godina. Monsantovi su direktori opisali svijet u kojem će 100 posto komercijalnog sjemenja biti genetski modificirano i patentirano. Savjetnici su zatim na temelju toga izradili strategiju i taktiku kako bi taj cilj i ostvarili. Na istoj su konferenciji, nekoliko govornika kasnije, predstavnici jedne druge bio tehnološke korporacije na zidu predstavili dijagram na kojem su predložili preuzimajne 90 posto komercijalnog sjemenja u roku od pet godina. Njihova je namjera bila preuzeti opskrbu hranom u svijetu.
1992. godine, kada je SAD odredio svoju politiku o genetskom inžinjeringu, cilj je bio povećati američki izvoz. Vijeće konkurentnosti, kako se to vijeće nazivalo, dalo je naredbu američkoj Agenciji za hranu i ljekove (FDA) i svim drugim agencijama da te stvari što brže izbace na tržište. Zbog toga se GM-hrana pojavila na tržištu prije nego što su napravljena adekvatna testiranja i zbog toga ta testiranja još uvijek nisu napravljena. To je neka vrsta kombinacije američkih multinacionalnih kompanija i vlade kako bi diljem svijeta pokušali stvoriti spremno tržište. Otprilike u isto vrijeme kad je to predsjednik Bush to izijavio, američko Ministarstvo vanjskih poslova je tvrdilo da je GM pamuk velika pomoć zemljoradnicima u Africi. No ovog je mjeseca (razgovor je vođen u lipnju 2005 op. K. M.) objavljeno izvješće koje je pokazalo da su zemljoradnici na tom području doživjeli katastrofu. Većina od ukupno 36 zemljoradnika, koji su koji su uzgajali GM pamuk, zapravo je pretrpjela teške gubitke. Slična se stvar dogodila i u Indiji. Iako je tvrtka Monsanto izjavila da je napravljen veliki pomak, indijska je vlada tvrdila da su zabilježeni drastični gubici te je od Monsanta zahtjevala da zemljoradnicima plati odštetu u iznosu od deset miljuna dolara. Kada je Monsanto to odbio učiniti, Vlada ih je prije dva tjedna izbacila iz države.
Biotehnologija nije ispunila mnoga obećanja. No još je strašnija činjenica da je politička motivacija da se ta hrana pojavi na tržištu bila toliko jaka da je donesena odluka da se ignorira znanost. Kada čitate dokumente u FDA-u, možete vidijeti da znanstvenici tvrde da da ta hrana može prouzrokovati alergije, otrove, nove bolesti i poteškoće u ishrani. Oni su nagovarali nadređene osobe da pokrenu dugoročna istraživanja o sigurnosti te hrane. No osoba, koja je bila zadužena za politiku, bivši je odvjetnik tvrtke Monsanto. Kasnije je ta ista osoba postala podpredsjednik tvrtke Monsanto. On je nadglasao znanstvenike i dopustio je da ta hrana izađe na tržište bez ikakvih testiranja o njezinoj sigurnosti.

Sprega Vlasti i biotehnologije

Nexus: Čini se da je u ovoj priči glavni negativac Monsanto. Možete li nam dati nekoliko primjera na koji način Monsanto utječe na vladu, ministre i vladajuće strukture u pojedinim zemljama?
Jeff: Postoje mnogi primjeri koji pokazuju da je Monsanto utjecao na vladu i da je na taj način manipulirao njezinim odlukama. Čuli ste primjer kako je osoba, koja je zadužena za američku politiku, nekoć bila odvjetnik, a kasnije i podpredsjednik tvrtke Monsanto. Neki su Monsantovi istraživači napustili tvrtku i zaposlili se u FDA-u, u odjelima koji su ocijenjivali njihova istraživanja. Neki su vladini znanstvenici u Kanadi svjedočili da su dokumenti, u kojima se kritizirala tvrtka Monsanto, ukradeni iz zaključnog ureda. Oni su također izijavili da im je Monsanto ponudio mito u iznosu od 1-2 milijuna dolara kako bi odobrili genetski modificiranu hrani proizvod bez provođenja daljnjih testiranja. Također, Monsanto je nedavno američkom Ministarstvu pravosuđa platio kaznu od 1,5 milijuna dolara jer je oko 140 indonezijskih službenika ponudio mito kako bi na taj način za odobrenje za GM-pamuk. Postoje i primjeri u kojima su pokušali manipulirati znanošću.
Kada pogledate njihova istraživanja, vidjet ćete da su razvodnili GM-soju s 12 na 1 posto prije nego što su s tim granili životinje. Izostavili su najinkriminirajuće dokaze u vezi s genetski modificiranim mliječnim proizvodima. Znanstvenici koji su radili za Monsanto pasterizirali su mlijeko 120 puta duže nego što se obično radi, kako bi degradirali proteine. Promjenili su formule i druge stvari kako bi dokazali da njihovi proizvodi nisu štetni. Utjecali su i na vladu i na znanost, a manipulirali su medijima.

u Americi se na Fox televiziji trebala emitirati emisija u četiri dijela. Monsantovi su odvijetnici poslali prijeteće pismo u kojem su zaprijetili televizijskoj ppoostaji i njezinom blasniku Rupertu Murdochu da tu priču ne objave. Emisija se na kraju nije emitirala. Jedan je izdavač također primio prijeteće pismo Monsantovih odvijetnika i na taj je način spriječeno objavljivanje knjige u kojoj se kritizira Monsanto. Zbog Monsantovog straha od gubitka, čitavo je jedno izdanje magazina «Ecologist» moralo biti uništeno. Monsanto je osnovao i ured za odnose s javnošću i lažne industrijske koalicije koje su posjećivale korporacije poput New York Timesa, USA Today i drugih vodećih medija. Pokušali su vršiti pritisak na njih da ne obvjavljuju priče u kojima se kritizira genetski inžinjering. Monsanto i druge korporacije ulagale su ogromne napore da pomoću medija, znanosti i vlade stvore dobru sliku o biotehnologiji.

Nexus: Čini se , dakle, da na strani Monsanta stoje i znanost i vlada, ali katkad se čini da je i zakon također na strani te tvrtke. U jednom je slučaju tužen zemljoradnik čije je polje kontaminirano protiv njegove volje. Postoji i primjer gdje je jedna tvrtka stavila natpis da njezina hrana ne sadrži posebne dodatke koju je Monsanto također tužio.
JEFF: Kada zemljoradnik kupi genetsko modificirano sjeme od Monsanta, koje je otporno na herbicide, to je osmišljeno na taj način da zemljoradnik mora i dalje uzimati samo njihove herbicide jer je sjemee otporno samo na te herbicide. On također mora potpisato obrazac kojim se obvezuje da će kupovati samo Monsantovu verziju herbicida, da će svake godine ponovo kupovati to sjeme i da neće kupovati drugo sjeme. Monsanto je prijetio sudskom tužbom i čak tužio 90 američkih zemljoradnika. Tim je tužbama, temeljenim na tvrdnjama da su zemljoradnici koristili genetski nemodificirano sjeme, zaradio 15 milijuna dolara. Jedan je kanadski zemljoradnik uzgajao uljanu repicu, a uljana repica sa susjednih polja zagadila mu je zemlju. Naime, pokraj njegove farme nalazio se put kojim su vozili kamijoni. Vjetar je nosio sjeme s kamiona i ono je na taj način došlo do njegove farme. U ovom je slučaju Monsantovo sjeme zagadilo farmu tog zemljiradnika i uništilo sjeme koje je on sakupljao 15 godina. No Monsanto je tužio njega jer je Monsantovo intelektualno i patentirano vlasništvo sada raslo na polju tog čovijeka. Sudac je zakliučio da je to u redu i Monsanto je dobio tužbu. Nije bilo važno jesu li uzrok kontaminacije insekti, vjetar ili neki drugi prirodni postupci, bilo je samo važno da se radi o Monsantovom patentiranom vlasništvu i zbog toga je to sada bio Monsantov usjev. To nam pokazuje kako se Monsanto koristi sudovima kako bi preuzeo opskrbu hranom. Iako se to dogodilo sasvim slučajno, zemljoradnik više nema kontrolu nad svojim sjemenjem.

Rizici i epidemije
Nexus: i jedan Monsantov goveđi hormon se je proslavio, zar ne ?
JEFF: On se daje kravama kako bi davale više mlijeka. Mnoge mljekare u SAD-u znaju da potrošači ne žele jesti mliječne prozvode od krava kojima su davani ti hormoni. Mlijekara Oakhurst u Maineu je na kartonima mlijeka stavila natpis: «Zemljoradnici jamče. Bez umijetnih hormona.» Monsanto je tužio mljekaru Oakhurst tvrdeći da je to nelegalno jer je na taj način stvarao dojam da je goveđi gormon, koju su oni prodavali, štetan. Postigli su sporazum. Sada je mlijekara na svojim kartonima dodala i rečenicu koja glasi, da prema američkoj Agenciji za hranu i lijekove, nema razlike između krava koje su dobile taj hormon i one koje ga nisu dobile. Tu je račenicu napisao bivši odvijetnik tvrtke Monsanto, koji je poslije postao zadužen za politiku FDA-a. To zapravo nije istina. Znanstvenici, koji rade u FDA-u, tvrde da postoji znatna razlika. U mlijeku krava u koje je ubrizgan taj hormon, postoji povećana razina hormona IGF-1. Istraživanja su pokazala da je kod žena u predmenopauzi koje su mlađe od 50 godina i koje u tijelu imaju veliku razinu IGF-1, sedam puta veća vjerojatnost da će se razbolljeti od raka dojke. Kod muškaraca je četiri puta veća vjerojatnost da će oboljeti od raka prostate. IGF-1 je u mlijeku i preko mlijeka ulazi u ljudsko tijelo. A njegova se razina drastično povećava u mlijeku krava kojima je davan taj hormon. Razlika doista opostoji, a ona je možda vrlo ozbiljna. No Monsanto se opet izvukao pomoću te rečenice. To nije prava znanost, to je politička znanost. I primijer kako se Monsanto koristio sudovima i FDA-om kako bi učvrstio poziciju.

Nexus: U novinam se često čuje teza da GM-hrana možda i nije zdrava, ali ništa od onog što jedemo ionako nije zdravo, a niti nema dokaza da ona može ubiti ljude. No, nije krajem 80- godina prošlog stoljeća izbila smrtonosna epidemija kod koje je igrom slučaja otkriveno da je uzročnik bio GMO.
JEFF: tijekom 1980-ih oko 5 do 10 tisuća ljudi se razboljelo, a oko 100 ih je umrlo, zbog posljedica konzumiranja kontaminirane verzije dodatka hrani koji se zove L-triptofan. Radilo se o proizvodu samo jedne tvrtke. Ta je japanska tvrtka imala GM bakterije kako bi na ekonomičniji način prizvela taj dodatak hrani. Postupak genetskog inženjeringa prepun je nepredvidivih nuspojava. Nedavno je istraživanje pokazalo da dodavanje samo jednog gena može prouzročiti stotine ili tisuće mutacija DNK. Jedno drugo istraživanje je pokazalo da, ako se doda samo jedan gen u DNK, pet posto gena mijenja svoju razinu izražavanja. Postoje i mutacije odnah nakon ubrizgavanja gena, postoje i geni koji se mogu potpuno isključiti ili uljučiti. Može doći do cijelog niza nepredvidivih nuspojava. Uglavnom, dok je ta tvrtka proizvodila tu GM bakteriju, digodilo se nešto što je stvorilo otrovne stvari, možemo s potpunom sigurnošću reći da je uzrok tomu bio genetski inženjering. Za sve du okrivili nekakve prijevare u veti sa zdravljem. Na isti su način od javnosti krili informacije koje bi također pomogle da se za cijeli problem okrivi genetski inžinjering. To je primjer da je ozbiljna smrtonosna epidemija bila povezana s genetskim inžinjeringom i da je skrivena od očiju javnosti. Istražitelji su bili u stanju ustvrditi da je bili u stanju utvrditi da se radi o epidemiji zato jer je bolest imala četiri karakteristike: bila je rijetka, izbila je na brzinu, bila je ozbiljna i dolazila je iz jednog izvora. Da samo jedna od ovih karakteristika nije postojala, taj bi smrtonosni dodatak prehrani možda još bio na tržištu. Zbog toga se nameće pitanje što je s tisućama genetski modificiranih prozvoda koje trenutačno možete kupiti na tržištu? Jesu li oni možda odgovorni za činjenicu da se između 1994. i 2001. udvostručio broj bolesti koje su povezane s prehranom? Hoće li tisuće mutacija prouzročiti neke alergijske reakcije koje su možda odgovorne za povećanja broja alergija u SAD-u? Jesu li debljina i dijabetes, koje su dosegnule strahovite razmjere, možda povezane s genetskim inžinjeringom? To su važna pitanja. Postoji toliko načina na koji bi genetsko modificiranje moglo dovesti do ovakvih bolesti, ali ne provode se nikakva istraživanja. Znatnu većinu istraživanja o genetskom inženjeringu pravi industrija. Napravljeno je manje od 20 neovisnih istraživanja o sogurnosti, znači samo nekoliko. Mnogi od njih jednostavno ne žele naći probleme. Ako vam netko kaže da Amerikanci već godinama jedu tu hranu i da do sada nitko nije nastradao, ta osoba očito ne govori sa znanstvenog stajališta. Ako ne tražite onda ništa nećete ni naći. Oni se sigorno ne osvrću na tu epidemiju iz 1980-ih-

Znanost, potrošači i GMO

Nexus: Postoje znanstvenici i odvijetnici koji su povezani sa biotehnološkom industrijom i vladinim agencijama, no postoje i ljudi, koji nemaju sukob interesa, ali su imali razne poteškoće kada su htijeli obijaviti rezultate, od mita do prijetnji da će izgubiti radno mjesto ili dizvolu za rad. Napisali ste da je oko 30 posto znanstvenika na neki način dobilo nemoralne ponude ili prijetnje da će izgubiti dozvolu za rad?!
JEFF: Postoji mnogo takvih primjera koje sam dokumentirao u knjizi, u kojima su znanstvenici otkrili inkriminirajuće dokaze ili izrazili sumnju u vezi s genetičkim inžinjeringom, pa su ih mnogi pokušali zaustaviti. Jedan profesor sa Sveučilišta Californija htio je objaviti inkriminirajuće dokaze o kontaminiranju autohtonih vrsta kukuruza u Meksiku GM-kukuruzom. Izjavio je da mu je prijetio visoki dužosnik meksičke vlade, spomenuvši da zna loju školu pohađaju njegova djeca, kako bi ga na taj način spriječio da objavi knjigu. kasnije mu je oduzet stalni status sveučilišnog nastavnika na Sveučilištu Californija. No nakon šta je provedena istraga, vraćen je na taj položaj. Moj je najdraži primjer dr. Pusztai, vodeći istraživač u svijetu na tom području. On je radio na projektu koji je sponzorirala vlada kako bi se utvrdio idealan protokol za testiranje GM-hrane. On i svi ostali iznenadili su se kad su vidjeli što se dogodilo kada su neke štakore hranili genetski modificiranom rajčicom, koja je navodno bila sigurna. Štakori su imali ozbiljna oštećenja živčanog sustava, organa i probavnog sustava itd. S tim je dokazima izašao u javnost i zbog toga je dva dana bio junak. Nakon toga su došla dva telefonska poziva, navodno iz premijerovog ureda. Poziv je preko recepcije prebačen do direktora instituta. Dr Pusztai je sljedećeg jutra otpušten, nakon 35 godina rada, i ušutkan prijetnjama sudskom tužbom. Jedan je drugi britanski profesor izjavio da je bio na navodno neovisnoj konferenciji kako bi razgovarali o GMO-u. prijetili su mu da će možda ostat bez financijskih sredstava ako kritizira GM.

Nastavak

Jedna je britanska znanstvenica izjavila da je istjerana sa svog sveučilišta nakon što je tamo predavala 25 godina. To se stalno događa, pa čak i unutar američke vlade. Nakon što su neki znanstvenici u Americi izrazili zabrinutost zbog Monsantovog GM goveđeg hormona za rast, izgubili su svoja radna mjesta, ovlast ili su bili primorani otići. Kongresu je upućeno anonimno pismo u kojem je stajalo da se radi o prijevari i sukobu interesa. Korporalizacija znanosti je ovih dana postala nevjerojatno jaka. Ima jedan dodatak hrani, sladilo koje se zove Aspertine (Aspartan) i koji je genetski modificiran. Izmegu 1985. i 1995. godine tvrtka koja ga je prozvodila bila je u vlasništvu Monsanta. U tih je 10 godina napravljeno oko 166 istraživanja o tom sladilu. Polovicu njih napravila je industrija i njihova istraživanja nisu pokazala nikakve probleme. Druga su polovica bila neovisna istraživanja i u svakom se postavilo pitanje zdravlja, ukljućujući i mogućnost oboljevanja od tumora na mozgu. To nije slučajnost već pokazuje da su znanstvenici koji prave ta istraživanja izloženi pritisku i manipulaciji. Jedno je istraživanje u Velikoj Britanij pokazalo da je 30 posto anketiranih znanstvenika izjavilo da se od njih zahtijevalo da promijene rezultate. Jedno je izviješće u časopisu "Nature" pokazalo da je 20 posto znanstvenika doista promijenilo rezultate na zahtjev drugih osoba. Ovdje se radi o samo anketiranim osobama, moguće je da je postotak mnogo viši. Dr. Pusztai je doista rijedak primjer – on je neovisni znanstvenik koji se je koncentrirao samo na svoj zadatak, a nije mu bilo važno ko ga financira ili što je politički korektno. Nažalost, kada pogledate pitanje genetskog inžineringa, i kada pogledate cijele karijere onih znanstvenika koji zagovaraju genetski inžinjering, vidjet ćete da su podmićeni. Oni primaju novac izravno ili neizravno ili su njihove kolege stvorile takav pro-GM-stav da ga je tweško kritizirati. Ministar poljoprivrede za vrijeme Clintona izjavio je da je stav onih koji su poduprli biotehnološku industriju bio da je ta tehnologija dobra i da je gotovo nemoralno reći da ona nije dobra. Ona će riješiti sve probleme ljudske rase, nahraniti će gladne i obući će gole. Ako se tomu protiviš onda si glup. Taj je stav zauzimala i vlada. On je rekao da si se osijećao nelojalnim ako si želio izraziti otvoreno mišljenje. To je rezultat napora koji su stajali nekoliko milijuna dolara. Vrlo su uspiješno uvjeravali ljude u medijima, u vladi i znanosti da je to budućnost. No ako pogledate podatke, ako pogledate kolika bi se šteta nogla počiniti i koliko je malo istraživanja napravljeno, vidjet ćete da to sigurno nije dobra budućnost.
NEXUS: U Hrvatskoj, a vjerujem i u drugdje, postoje znanstvenici koji javno tvrde da je genetski inženjering tako siguran način proizvodnje hrane da bi tu hranu dali i svojoj djeci i prijateljima. No, ima i nas koji takvu hranu ne bismo htjeli jesti čak ni uz takve preporuke. Što možemo učiniti u vezi s tim? Vlada i korporacije mnogo su moćniije i imaju više novca i utjecaja. Tko će dobiti bitku? Koja strana trenutno pobijeđuje?
JEFF: Odlično pitanje. Prvo ću se osvrnuti na znanstvenike. Slavni je sjevernoamerički znanstvenik dr. David Suzuki rekao: "Ako ijedan znanstvenik ili političar tvrdi da je GM-modificirana hrana sigurna, onda je on ili vrlo glup ili laže. Te tvrdnje nisu točne." Mislim da se osoba koja kaže da je GM hrana sigurna jednostavno ne obazire na činjenice. A djeca su najviše ugrožena. Čak je i Kraljevstvo društvo u Velikoj Britanij, koje zagovara biotehnologiju izjavilo da moramo istražiti potencijalni utjecaj na malu djecu, trudnice i starije osobe. Kraljevsko društvo u Kanadi itijavilo je da moramo istražiti nepredvidive nuspojave genetskog inženjeringa. To je eksperimentiranje s našom djecom. Ovog sam tjedna objavio film "Skrivene opasnosti u diječjoj hrani-GM hrana" u kojem sam otkrio da se djeca koriste kao pokusni kunići u ovom opasnom eksperimentu. Što se zapravo događa u svijetu? Već sam spomenuo da je industrija htjela preuzeti opskrbu hranom u svijetu, svih 100 posto svog komercijalnog sjemenja. Na svu sreću, mogu reći da su potrošači rekli: "Nećemo se koristiti sobom i svojom obitelji u tom eksperimentu." Oni su zaustavili tu opasnu ekspanziju. 99 posto usjeva su soja, kukuruz, pamuk i uljana repica. 99 posto tih usjeva dolazi iz četiri zemlje. No dobro informirani potrošači, koji su čuli za opasnost, jednostavno su rekli : "Ja to ne želim jesti". Zbog toga su najveći europski proizvođači prehrambenih prizvoda u travnju 1999 rekli: "Nema više GM-hrane." Portošači, koji se nalze na vrhu prehrambenog lanca, bili su poticaj za proizvođače da odbace GMO. Sada proizvođači moraju odbaciti GM-životinjsku hranu kako potrošači nebi jeli mliječne proizvode ili meso životinja koje su hranjene GM-hranom. To je sada osobito važno, jer u Brazilu, koji je izvor genetski nemodificirane soje, sada dozvoljeno saditi GM-soju. Moramo zamoliti proizvođače da kažu Brazilskim proizvođačima da ne upotrebljavaju GM-soju jer bi se cijela ravnoteža mogla poremetiti.
Živimo u jednom vrlo kritičnom vremenu. Pobijeđujemo diljem svijeta. Pitanje GMO-a je diljem svijeta vrlo osjetljivo. Biotehnološka je industrija od 1970-ih izgubila 45 milijardi dolara. Samo je prošle godine izgubila 6,4 milijardi dolara. Nisu uspjeli uvesti GM-pšenicu, nisu uspjeli stvoriti program za poboljšanje zdravlje ljudi. Tehnologija ne funkcionira onako kao što su oni očekivali. Cijela bi se industrija mogla srušiti pomoću jednog suprotnog istraživanja. Oni to znaju i zbog toga oni pomoću američke vlade pokušavaju odgurnuti to pitanje. No potrpšači poručuju da ne žele sudjelovati u tome i to je ključ svega. Iako su Monsanto i drugi potpuno korumpirali vladu, iako ona potpuno stoji iza genetskog modificiranja, potrošači su rekli:"Nema više genetski modificirane hrane za nas i našu djecu." Oni na taj nači mogu zaustaviti taj opasni eksperiment. Zato sam objavio knjigu i zbog toga putujem diljem svijeta, na svih pet kontinenata, kako bih informirao ljude o tome. Obrazovanje je ključ svega. Što ljudi budu više znali o GM hrani, to će joj manje vjerovati.

ŽIVOTINJE IGNORIRAJU GENETSKI MODIFICIRANU HRANU

Nevjerojatno je kada zemljoradnici diljem Sjeverne Amerike opisuju što se događa kada životinjama ponude da biraju između genetski modificirane i genetski nemodificirane hrane. Životinje uglavnom jedu isključivo genetski nemodificiranu hranu. Farmeri su krave dovodili u staju u kojoj su se nalazila dva korita, s genetski modificiranom i genetski nemodificiranom hranom.
Krave su prvo dolazile do korita s genetski modificiranom hranom, pomirisali su je, podigli glavu, pogledali drugo korito i otišli do njega. Pojeli su svu hranu, otišli do genetski modificirane, pomirisali je i zatim otišli. To se dogodilo sa svinjama i kravama. Utvrdili su da guske, štakori, miševi, lososi i rakuni svi više vole genetski nemodificiranu hranu. Napravljeno je istraživanje s GM-rajčicom. Morali su prisiliti štakore da je jedu. Na kraju je utvrđeno da je nekoliko štakora imalo krvarenje u želudcu, 7 od ukupno 40 štakora umrlo je u sljedeća dva tijedna, a rajčica je dobila odobrenje. Možda te životinje znaju kako izbjeći te proizvode?
Ako pogledate istraživanja o hranjenju, kod životinja koje su hranjene GM proizvodima otkriveni su potencijalno kancerogeni rast ćelija u probavnom sustavu, manji mozgovi, jetra, testisi, djelomična atrofija jetre, oštećen imunološki sustav, krvarenje u želudcu, neobjašnjiv uzrok smrti, dvostruko veći broj smrtnih slučajeva, poteškoće u razvoju bubrega, poteškoće u razvoju krvnih ćelija. Nekoliko je zemljoradnika izjavilo da su svinje imale reproduktivne poteškoće kada su ih hranili GM-kukuruzom. Bile su sterilne, imale su lažne trudnoće ili su rađale vreće vode. Moguće da životinje imaju neko osjetilo koje im govori što za njih nije dobro. Moj zadatak je dovesti ljude na razinu životinja, kako bismo mi također odbacili GM-hranu.
Usput rečeno, ja nisam protiv istraživanja genetske tehnologije niti protiv istraživanja DNK-a. Svakih nekoliko mjeseci naučimo nešto novo o DNK-u, a proces genetskog inženjeringa temelji sse na znanosti koja je stara 40 godina. Nije odgovorno hraniti milijune ljudi proizvodima tako mlade znanosti ili ih pustiti u okoliš gdje više nećemo moći ukloniti njihove posljedice.



Tekst iz magazina NEXUS prosinac/siječanj 2005 broj 10

- 19:21 - Komentari (4) - Isprintaj - #

14.09.2006., četvrtak

Koja riječ .... onako

Preporučam da pogledate :galaksija-fantastičan link, chemtrails, dragoplecko -tko ima probleme u vezi s drogom a i jako važno, članak o vodi (naizgled običnoj koju svi uzimamo zdravo za gotovo)(a imamo najbolju vodu,pogotovo Rijeka), centarzaprirodnjackestudije.

Nedavno sam saznao da je izvor malo iznad tvornice papira PRODAN ! Tj dan u koncesiju ni manje ni vise nego Kinezima. (mislim da na 25 godina) ove naše kretene treba ... (nisam rasist ili nesto slično(ima ih milijarda i tristomilijuna) (1 300000000)) i sada full dobra RIJEČKA voda .... neznam,to je jako loše! A još je lošije šta tu nije kraj ! BISTRA ! Zašto se naveliko reklamira i to čak i na televiziji a znamo da se sekunda TV reklame plaća oho ho ?! Pa zato jer je izvor Ivančica također dan u koncesiju na 25 g. i to COCACOLI Primjetiti ćete da u svakom frižideru COCACOLE imate sada i Bistru!!! Transnacionalni kapital... Kuda to sve vodi??? Gdje idemo?? (Ljudi otvorite si štednu knjižicu i počnite šparat za kaselu i grobno mesto, jeftinije je rodit se leh umret.) :-)

Ako netko ima kakvu sviježu vijest u vezi s vodom neka mi se javi.
-0- U pripremi je članak o genetski modificiranim organizmima i toksičnosti istih. Povezanost sa zavjerama...
Iznijeti ću svoje mišljenje, i prepisati članak "genetski modificirane laži" iz časopisa "NEXUS" .

Živite dugo i uspješno !

- 12:57 - Komentari (2) - Isprintaj - #

13.09.2006., srijeda

Kravlje mlijeko !

Kravlje mlijeko

Čitajući ayurvedske kuharice lako je pronaći puno hvale za mlijeko. Indijski gurui nerijetko ga preporučaju. Ipak, prije nego li iznesem koliko mlijeko NIJE PREPORUČLJIVO iz zdravstvenih razloga, voljeo bih reći ljudima poneku riječ o konzumiranju mlijeka.

Teško je uopće pronaći mliječni proizvod za koji ste sigurni da ne sadrži neki od životinjskih enzima ili sl. (jogurt)

Krave u Indiji uzgajane su sa ljubavlju i pažnjom koje životinja i zaslužuje. Sigurna sam da je to mlijeko ono koje se preporučuje, a također sam sigurna da industrijsko mlijeko nabavljivo kod nas nije preporučljivo. Osim što krave konzumiraju mnoštvo antibiotika, ne daje im se primjerena hrana. Preko mlijeka i mi konzumiramo antibiotike, a trebaju li zdravi ljudi lijekove?

Od kada sam saznala da je krave potrebno neprestano umjetno oplođivati da bi imale mlijeka (Nikada o tome nisam dovoljno razmišljala, misleći da je normalno da krava stalno obiluje mlijekom smatrajući ga prirodnom hranom.) shvatila sam da to nije prirodna hrana. Jer kako bi moglo biti prirodno životinje neprestano iskorištavati (Za mlijeko i rađanje teladi) te kada više ne služe svrsi, pretvoriti ih u hranu.
Radi konzumiranja mliječnih proizvoda mnoštvo krava se ubija kada "obave svoje". Ja ne želim biti osoba koja to podržava. Konzumiranjem mliječnih proizvoda potpomažemo mesnu industriju.

Enzimi koji su potrebni za razgradnju mlijeka su renin i laktaza koji u većine ljudi nestanu do treće godine života. Mlijeko sadrži protein casein koji se gruša te lijepi na stijenke crijeva sprečavajući apsorbciju hranjivih tvari. Nusproizvodi probave mlijeka ostavljaju u tijelu puno otrovnih tvari koje su vrlo kisele. (Casein je baza jednog od najjačih ljepila u drvodjelstvu.) Svi mliječni proizvodi tvore velike količine kiseline (osim maslaca koji je mast pa stoga neutralan)!

Velik problem sa mliječnim proizvodima je stvaranje sluzi. Nakon što sam prestla konzumirati mliječne proizvode moj dugogodišnji, mukotrpan problem sa sinusima jednostavno je nestao.
A što se tiče kalcija iz mlijeka. Da, mlijeko sadrži puno kalcija. ALI! Taj kalcij naše tijelo ne može absorbirati radi:
proteina caseina uz koji je kalcij vezan
radi prevelike količine fosfora koji sprečava apsorbciju kalcija
radi mliječne masnoće

Laktoza (mliječni šećer) iz mlijeka teško je probavljiva te kod daljnjeg konzumiranja rezultira alergijom.
Slogan mliječne Industrije: "Mlijeko je najbolja prirodna hrana". Mlijeko i jest najbolja prirodna hrana, ali za telad, koja ima 4 želuca i koja udvostruči svoju težinu za 47 dana i dobije do 150 kg za godinu dana…

Tko želi uklljučiti mlijeko neka jede: > Kozije mlijeko je najsličnije majčinom mlijeku (ljudskom) i ono ne izaziva takve devijacije i deformacije kao kravlje. Ali mlijeko nije potrebno piti.

Parnica protiv mliječnih proizvoda

Pothranjivanje popdrugljivog vjerovanja da potrebu za bjelančevinama ne moženo zadovoljiti bez zivotinjskih prozvoda je očito krivi prikaz i posljedica komercijalizma.

Volio bih vidijeti one od vas koji se ne slažu da ulove zeca, razderu ga zubima i rukama(ako biste ga mogli uhvatiti) i prožderu ga sirovog: zajedno sa krvlju, iznutricama, kostima, kožom i mesom kao što bi učinio bilo koji pravi samopoštovani mesožder. Nakon što završite sa zecom, volio bi vas vidijeti kako odlazite na livadu, spuštate se na četiri noge i sisate mlijeko iz kravljeg vimena kako biste se napili nakon mrtvog zeca. I to je pomalo odvratno, zar ne? Zašto? Zato jer tome po prirodi nismo skloni. Ako mlijeko niste dobili iz dojke vlastite majke, SADA je prekasno ! Činjenica je da većina ljudi reagira na kravlje mlijeko tako da se razboli. Nanosite uvredu velikom planu Prirode kada pođete k drugoj vrsti po mlijeko.

Ubija me u pojam kako neki ljudi uvijek nastoje stvari učiniti protuprirodno. I uvijek se služe nekom poluistinom kako bi to opravdali. Na primjer jeste li vidjeli ogromne plakate i središnje stranice u časopisima sa nekoliko različitih mliječnih proizvoda i natpisom: "Kalcij , na prirodan način"? Izostavili su dvije vrlo važne riječi: "Za telad"! Kalciji, na prirodan način za telad"! Kravlje mlijeko je za telad. Što je tu tako teško za razumjeti? Kada ga jednom odbijemo od vimena, ni tele neće piti mlijeko - niti svoje vrste, ni bilo koje druge.
Oni su prirodno prepametni da bi pokušali nadmudriti veliki plan Prirode. Šteta je da mi nismo!

Istančana veličanstvenost prirode je toliko izuzetno predivna i čudesno savršena da bismo se usudili imati drskosti posumnjati u nju. Postoji razlog zašto svi sisavci raspolažu mlijekom pri rođenju svojih mladih. To je zato što mlijeko svake pojedine vrste koristi SAMO toj vrsti. To je priroda! Stoga, za svakog sisavca na zemlji, osim nas, vrijede dvije stvari:

1. Ne uzimaj mlijeko druge vrste. To bi značilo prekoračenje biološke prilagođenosti, a to ne čine.(upamtite, ne govorimo o kućnim ljubimcima ili životinjama u zoološkim vrtovima koje smo izopačili koliko i sebe)

2.Nakon šta se jednom odbijemo od sise, niti jedna životinja ne uzima mlijeko. Mlijeko je hrana koju je stvorila Priroda za hranjenje MLADIH unutar vrste. Posebno je prilagođeno brzom rastu djeteta. Tome služi!
Idiotski je zahtjevati da ga pijemo nakon djetinjstva, pa sve do devedesetih godina.(ako ih doživimo). Bilo bi smiješno, da nije žalosno. Zar ćemo dosta povjerovati da tamo gdje naše majke završe, krave trebaju nastaviti?

Kako to da je vrsta s najrazvijenijim mozgom, najvećom inteligencijom i jedinstvenom sposobnošću zaključivanja toliko glupava, da ne vidi ovu jedinostavnu istinu ???

Životinjski prozvodi su bogati masnoćama i kolesterolom.
Kravlje mlijeko je namijenjeno naglom razvoju ogromne, košćate životinje sa četiri želudca, a ljudi ljudi ni na koji način ne zadovoljavaju te uvijete.(iako sam, nažalost, vidio ljude koji počinju tome opasno sličiti.) Razmotrite sljedeće: Kravlje mlijeko namijenjeno je rastu teleta koje teži 40 kg. pri rođenju i 910 kg. nakon samo dvije godine. Ljudsko čedo ima masu 3-4.5 kg. pri rođenju i postići će masu od samo 45-100 kg. u OSAMNAEST godina ! Jesti mliječne proizvode znači jesti hranu prirodno određenu da vas učini vrlo velikim, poput krave, vrlo brzo. Ako trenutno jedete mliječne proizvode, nadam se da ne pokušavate smršaviti. Prije biste vatru ugasili kerozinom.

Kalcija ima u svim namirnicama koje rastu iz zemlje. Lako podmiruju potrebe za kalcijem i djece u razvoju i odraslih. KALCIJI DOLAZI IZ TLA I KOJEG BILJKE APSORBIRAJU I UGRAĐUJU U SVOJU STRUKTURU. Životinje konzumiraju biljke i i apsorbiraju kalciji. Ovako i krava dobiva kalcij! Krave ne konzumiraju mliječne proizvode a imaju sav kalcij koji trebaju. Kako to? Kako da krave bez ikakvih poteškoća uspijevaju zadovoljiti potrebu za kalcijem za sebe i svoje mlade, a da nikada ne popiju niti jednu čašu mlijeka?
Kada se s ovakvim pitanje zdravog razuma suoči dijetetičare koji uporno inzistiraju da mi ne možemo dobiti kalcij iz biljnog svijeta, rekordnom brzinom prelaze na drugu temu! Jasno je ustanovlljeno da je zeleno lisnato povrće glavni izvor upotrebljivog kalcija u ljudskoj ishrani. Pored toga kalcij sadrže svi orašasti plodovi i sjemenke, zrnje, grahorice, sviježe voće, sušeno voće, te povrće. Izjave da da ne možemo zadovoljiti potrebe za kalcijem i ishranom lišenom mliječnih priozvoda su potpuno neistinite, neobrazovane i dvolične, to su čiste laži! Zapamtite istraživači su pronašli da se pomanjkanje kalcija ne javlja među pojedincima na prirodnoj prehrani.

Na primjer: dok 100 grama kravljeg mlijeka sadržava 118 miligrama kalcija, ista količina badema sadržava 254 mg, prokulica ima 130 mg. lisnati kelj 187 mg. sardine 400 mg. smeđe alge velika 1093 mg. a 100 grama sjemena sezama ima mega dozu od 1160 miligrama organskog kalcija. Tko tu sada treba mlijeko?
- 21:54 - Komentari (4) - Isprintaj - #

Čokolada

Procjena čokolade treba, po nasem mišljenju, da dovede do odbacivanja uzimanja čokolade kao podesne hranljive namirnice zbog tri razloga: (1) zbog njene svojstvene kemijske toksičnosti (otrovnosti), (2) aditiva koje je potrebno dodati da bi bila ukusna, i (3) zagađjivaća koji se javljaju u čokoladi zbog nehigijenskih metoda berbe i primarne proizvodnje. Razmotrimo svaki od ova tri razloga posebno.
Svojstvene kemijske karakteristike čokolade
Čokolada je po svojoj prirodi veoma neukusna, jer je gorka i neprijatna. Proces obrade cokolade je takav da ona postaje veoma alkalna, sto je cini jos gorcom, pri cemu se sam proces smatra nezdravim. Gorak ukus se uopsteno smatra neprijatnim. Takav ukus je obicno povezan sa stetnim alkaloidima, pirolizatima i drugim otrovnim supstancama. Osecaj neprijatnog ukusa predstavlja upozoravajuci signal da se nesto potencijalno stetno nalazi u ustima. Prikrivanje stetnog agensa secerom i zacinom ne uklanja opasnost. Teobromin iz cokolade je osnovni metilksantin, jedan od stetnih alkaloida koji prouzrokuju abnormalan rast zlezda, stimulaciju centralnog nervnog sistema, nesanicu, depresiju i nervozu. Teobromin je prisutan u kakaou koji se koristi za dorucak u kolicini od 1-2%!(51) Poznato je da soli teobromina prouzrokuju nelagodnost u stomaku, rumenilo koze uz osecaj topline i opsti ili lokalizovani svrab. Bubrezi i jetra su uglavnom ukljuceni u detoksifikaciju (otklanjanje otrova) i izlucivanje supstance. Ako bubrezi rade slabije, teobromin se moze nagomilavati do visokog nivoa u krvi.
Drugi metilksantini, verovatno kofein i teofilin, koji se takodje javljaju u cokoladi, pojacavaju nezeljene odlike njenog kemijskog sastava. U toksicne (otrovne) efekte teofilina spadaju nadrazivanje stomaka, uz nelagodnost, mucninu i povraćanje kao i stimulaciju nervnog sistema. Nedavno je čokolada optužena za moguce izazivanje uvecanja prostate kod muškaraca. Posto je poznato da cvorovi u prostati koji su slicni tumorima u dojki povecavaju rizik od raka, treba se sve uciniti kako bi se sprecio takav rast.
Sve vrste kakaoa sadrze vise tanina po solji u odnosu na kolicinu u prosecnoj solji crnog caja. Tanin je povezan sa odredjenim vrstama raka sistema za varenje. Deca ce verovatnije imati probleme sa mokrenjem u krevetu ako im se daje kakao. Sadrzaj kofeina moze da bude i do 112 miligrama po solji napitka od kakaoa. Smatra se da kakao ometa apsorpciju kalcijuma. Visok nivo fosfata koji se javlja tokom metabolizma kakaoa nastaje usled smanjenja nivoa kalcijuma u krvi. Prema tome, suprotno od saveta koji ponekad daju lekari i dijeteticari, cokoladno mleko nije dobar nacin da deca koja rastu dobiju kalcijum!(52)
Kakao koji uzimaju deca moze u stvari da veze kalcijum i druge hranljive sastojke koje dobijaju iz odlicnih izvora kao sto su povrce, integralne zitarice, mahunarke i voce. Cokolada sadrzi 0,45 do 0,49% oksalne kiseline. Oksalna kiselina moze da se kombinuje sa kalcijumom i da formira nerastvorljivo jedinjenje, kalcijum-oksalat, koji se izbacuje iz tela, jos vise uma-njujuci kolicinu dostupnog kalcijuma u crevnom sistemu.(53)
Aditivi koji se moraju dodati da bi se maskirala gorčina
Velika kolicina secera je neophodna kako bi cokolada bila ukusna. Secer remeti apsorpciju i koriscenje kalcijuma, smanjuje sposobnost belih krvnih zrnaca da unistavaju klice, ometa razmisljanje, podstice neposlusnost i lose ponasanje kod dece, i izaziva propadanje zuba i cir zeluca. Stavise, sa cokoladom se moraju kombinovati neke vrste uljanih emulzija kako bi se odstranio njen neprijatan ukus i zrnasta struktura. Obicno je ta emulzija mleko, krem ili ulje od zitarica sto proizvodi masnu i nezdravu hranu. Svaka razumna porcija cokoladnog mleka ce usporiti varenje i izazvati fermentaciju (delimicno razlaganje velikih molekula hranljivih materija). Kada se pojedu, masti mogu da prouzrokuju grupisanje crvenih krvnih zrnaca, blokirajuci kapilarnu cirkulaciju u mozgu i smanjujuci mentalne sposobnosti. Cokoladno mleko definitivno nije hrana za decu. Ucitelj osnovne skole iz jugoistocnog dela Novog Meksika je 1988. godine, sumnjajuci da je cokolada krivac za cesto neprihvatljivo ponasanje svojih ucenika, odlucio da izvrsi mali eksperiment. Iako su njegovi ucenici imali naviku da svakog dana donose obilne kolicine čokoladnih slatkiša kako bi ih jeli tokom pauza, rucka i tokom bilo koje druge prilike koju su mogli da nadju, on je jedan dan zabranio njihovu upotrebu do poslednjeg casa.
U preostalom casu do kraja školskog dana, dao je test iz matematike koji je sadrzao niz problema umjerene težine. Učenici su se brzo udubili u tihi svijet brojeva. Učitelj je šetao izmedju njih, uočavajuci kako se vrši uredan i pažljiv rad.
Petnaest minuta od početka testa, učitelj je dao tanku tablu čokolade svakom učeniku. Žudno otvarajuci svoje slatkiše, učenici su ubrzo počeli da mljackaju i riješavaju zadatke. Nakon samo nekoliko minuta, u učionici je vladala neobična promena. Tiha ozbiljnost je zamenjena nemirnošcu i gubitkom pažnje. Preciznost pisanih znakova se izgubila. Manje smetnje su izazivale pricu i opste nemirno ponasanje. I najveci deo vremena, ucenici vise nisu mogli da resavaju matematicke probleme.
Eksperiment nije vrsen pod naučnim uslovima, ali je bio dovoljan da ubijedi učitelja da čokolada, ili nesto u njoj, nije bilo prijatelj obrazovanju.
Zagađivači u čokoladi (kontamitanti)
Vecina plodova kakaoa se proizvodi u zemljama u kojima je sanitarni nivo uglavnom daleko ispod nivoa u SAD. Evo nekih informacija koje su i zanimljive i korisne: Kakao je malo, ljepo drvo, prilagodjeno na tropske regione sveta, gde se godisnje proizvode milioni kilograma čokolade, mlecne cokolade i kakaoa u prahu. Tropske oblasti u zapadnoj hemisferi kao i Gana, Nigerija, drzave zapadne Afrike, Samoa, Madagaskar i Cejlon uzgajaju to ukrasno i komercijalno drvo. Plodovi ovog drveta su postali komercijalni proizvod za svetsku potrosnju u 17. veku. Kortezu se pripisuje zasluga za uvodjenje plodova kakaoa u Spaniju 1528. godine. Secerna trska je u to vreme postajala komercijalno istaknuta i koriscena je za zasladjivanje cokoladnih napitaka. Cokolada je u pocetku koriscena kao hladni napitak i cesto je bila vrlo gusta, tako da je kasika mogla da stoji u uspravnom polozaju u njoj. Prodavnice cokolade su otvorene u Londonu vec 1657. godine kako bi bogatim ljudima prodavale pomodna pica.
Kakao je izraz koji se koristi za drvo, a farme na kojima se ono uzgaja zovu se farme kakaoa. Kakao se definise kao namirnica koja se priprema zagrevanjem i mlevenjem "ociscenog" semena kakaoa. Cokolada je cvrsta ili poluplasticna namirnica koja se priprema finim mrvljenjem do tacke pulverizacije (drobljenja) kakaoa. On sadrzi najmanje 50% masti. Izraz "kakao" se takodje koristi za prah nacinjen od izdrobljenog komada koji ostaje nakon pravljenja putera od semena kakaoa. Puter od kakaoa predstavlja mast kakaoa, koja je u cvrstom stanju na sobnoj temperaturi sa tackom topljenja izmedju 33 i 34,5 stepena Celzijusa. Seme kakaoa se formira u mahunama dugim 15 - 25 centimetara u zrelom stanju, i variraju u boji izmedju zelene, crvene i zute. Svaka mahuna sadrzi 25 - 50 semena i jedna mahuna daje izmedju 28 i 57 grama suvog semena. Prosecno drvo nosi plodove cele godine, ali proizvodi samo 20 - 30 mahuna ili oko 1 kilogram suvog semena godisnje. Mahuna sadrzi belu pulpu koja je ukusna i koristi se za pravljenje pica i zelea za dezert, ali je semenje gorko i steze grlo. Ono ima belu, veoma bledu ljubicastu ili tamno purpurnu boju. Cokolada se pravi od semena.
Mahune se seku sa drveta i razvrstavaju po tipu i kvalitetu. Mahune se otvaraju i semenje se vadi. Sada je sve spremno za proces fermentacije koji se odigrava 3 - 8 dana. Na vrhuncu fermentacije, temperatura moze da dostigne 40 stepena Celzijusa. Fermentacija se odigrava u kutijama, na prostirkama ili u pletenim dzakovima. Fermentacija je neophodna za razvoj ukusa cokolade. Tokom procesa fermentacije, sopstveni enzimi semena i divlji kvasci ubrzavaju proces fermentacije.
Fermentacija se uglavnom odigrava u dvoristima lokalnih farmera. Tokom tog procesa, deca i odrasli prelaze preko gomila; insekti, glodari i male zivotinje prave gnezda u tim gomilama, i tokom primarnog dela proizvodnje čokolade moze doci do razlicitih vrsta kontaminacije (zagadjenja). Pokazano je da se velike kolicine aflatoksina (agens iz budji koji proizvodi rak) mogu naci u semenu kakaoa.(54) Mnogi kemicari su izvestili o kontaminaciji kakaoa aflatoksinom. Aflatoksin je jedan od najmocnijih poznatih agenasa koji izazivaju rak. U knjizici koju je izdalo Americko ministarstvo zdravlja i socijalne politike pod naslovom "Defektni nivoi kontaminanata u hrani", lista "trenutnih nivoa prirodnih ili neizbeznih defektnih nivoa u hrani" nabraja prirodne defektne nivoe u cokoladi u obliku "insekatskih, glodarskih i drugih prirodnih kontaminanata" koje dopusta FDA:
"U čokoladi i čokoladnim tecnostima koje se koriste za proizvodnju takvih proizvoda kao sto su Hersijeva (Hershey´s) čokolada dozvoljeno je do 120 fragmenata insekata po šolji (227 grama) ili dve dlake glodara po solji."
Obicna Hersijeva čokolada je teška 20 grama, sto znaci da svaki put kada jedete tablu čokolade, ona moze da sadrzi dlaku glodara i 16 delova insekata, a da i dalje ima blagoslov FDA. Kada citam ove podatke, srecna sam zbog rogaca i velikog broja proizvoda nalik na cokoladu, koji se prave od njega, a koji imaju daleko manju verovatnocu kontaminacije.
Nakon fermentacije, sjemenje se suši na suncu ili u peći, a zatim je spremno za prevoz brodom do proizvodjaca čokolade. U fabrici se seme przi i stavlja u masinu koja ga lomi i uklanja ljuske. Seme kakaoa se zatim stavlja na čelicne valjke. Posto seme sadrzi 53 - 54% masti, proces mrvljenja proizvodi cokoladnu "tecnost" cvrstine nalik na puter od kikirikija.
Aditiv za alkalinizaciju kiselog semenja ili "tečnosti" dalje potamnjuje kakao i menja ukus kako bi bio blazi. Kakao puter se odvaja uz pomoc ogromnog pritiska i toplote, i koristi se u farmaceutskim preparatima, kozmetici, sapunima i drugim proizvodima. Posto se secer i masti izlucuju iz poslastice, dodaju joj se aditivi kako bi se sprecilo izbijanje tih materija na povrsinu. Probano je sa raznim aditivima ili modifikacijama masti, ali nijedan nacin nije potpuno zadovoljavajuci u sprecavanju migracije masti. Uzeglost masti se obicno moze uociti nakon skladistenja na 30 stepeni Celzijusa, u roku od 6 do 12 nedelja. Neprijatan miris nagovestava prisustvo stetne promene koja se javlja sa starenjem masti. Uzeglost se moze odloziti dodavanjem razlicitih sastojaka ukljucujuci pivski kvasac ili koncentrate priremljene od ovsenog brasna u kolicinama koje su jednake kolicini od ukupno 3% ukupne tezine smese. Agensi za menjanje belancevina se dodaju kako bi se obezbedila glatka struktura, sto dalje poremecuje ravnotezu sadrzaja hranljivih materija prema masnoci.(55)
U čokoladnom prahu ili prešovanom komadu ne sme biti vise od 75 fragmenata insekata u 3 supene kasike praha. Mnoge osobe koje veruju da su alergicne na cokoladu su u stvari alergicne na zivotinjske dijelove koji se nalaze u čokoladi. Cetiri procenata sjemenja kakaoa moze biti zarazeno insektima. Zivotinjski ekskreti (kao sto je vidljivi izmet pacova) ne smeju da premase 12 miligrama po kilogramu cokolade!
Ako biste zeleli da dobijete vise informacija o ovom pitanju, mozete ih dobiti od FDA Guidelines and Compliance Branch, Bureau of Foods (HFF-3 12) 200 C. St. S.W., Washington, D.C. 20204.
Izgleda neobjasnjivo da je cokolada ikada mogla da se smatra kao dobra hranu za decu. Casopis The Ladies Home Journal je oktobra 1930. godine sadrzao oglas za Bejkers kakao koji je glasio: "Nedeljna poslastica je postala dnevna radost i Dzimijeva tezina se popravila." Sramota je sto je deci ikada davan bilo kakav proizvod od kakaoa. Iako cokolada moze da izazove da deca piju vise mleka i jedu vise secera i masti, u eksperimentima na misevima dodatno mleko ne rezultuje poboljšanjem ishrane, vec samo dovodi do povecanog procenta telesnih masti!(56)
Jedan 11-ogodisnji diječak je smješten u bolnicu zbog bola u stomaku i povracanja krvi. Iznenada je razvio male tacke od krvarenja u kozi sirom tela, stanje koje se naziva "purpura". Dok je bio u bolnici, otkriveno je da se njegovi napadi krvarenja koze i bola u stomaku mogu izazvati u roku od nekoliko minuta od davanja čokolade, bilo preko usta bilo koznim testom.(57) Cokolada je takodje cest uzrok svraba anusa (pruritus ani), nelagodnog svraba oko anusa, zavrsnog dela rektuma. Prestanak uzimanja čokolade rezultuje brzim prestankom svraba.(58)
Sto se nas tice, nas nivo prefinjenosti u hrani bi trebao da bude dovoljan da zbog bilo kog od gore spomenutih odlika trajno izbacimo cokoladu iz ishrane. Dostupna je dobra zamena za cokoladu koja ce se daleko verovatnije uzgajati i ubirati pod sanitarnim uslovima. Govorimo o rogacu. U sva tri navedena pogleda on predstavlja bolji proizvod od cokolade. Laksi je za pripremanje hrane u odnosu na cokoladu i veoma je ukusan. Ima blag ukus i prirodno je sladak. Preporucujemo ga kao nadmocniju namirnicu u odnosu na čokoladu ili kakao.

Zašto da zbog par okusnih osijetilnih stanica ispašta cijeli organizam ???????????? Čokolada ... ... bljak ...... . .. ......


Kažu ono si šta jedeš ! To je djelomično točno, kažu: ono si šta probaviš-to je točnije !

Jeste li se ikada zamislili kakva su vam crijeva? Točnije koliku moć apsorcije imaju? Odnosno koliko su crijevne resice "prohodne" da bi adekvatno i što bolje apsorbirale hranjive tvari iz hrane??

Hljeb !

Bijeli pšenični kruh tipičan je predstavnik plastične hrane u današnjoj plastičnoj kulturi.
I ako čovijek doista želi odbaciti bezvrijednu (a da ne kažemo štetnu) hranu i zamijeniti je prirodnom, onda se najprije mora pozabaviti kruhom. Stručnjaci su ,naime, izračunali da se mljevenjem pšenice u rafinirano bijelo brašno između ostalog gube slijedeće hranjive tvari: kalcij 60 %, fosfor 71 %, magnezij 85%, kalij 77%, natrij 78%, krom 40%, mangan 86%, željezo 76%, kobalt 89 %, bakar 68 %, cink 78%, i molibden 48 %. Tada se pitamo : a šta tu u biti ostaje? Ugavnom ništa ! Bijela bezvrijedna prašina koja sadržava samo ŠKROB. I dok se stvari ne promijene, pojedincu ne ostaje ništa drugo nego da se sam snalazi kako zna i umije. Odnosno da kod kuće peče kruh od prirodnog zrna , ili da mukotrpno obilazi trgovine da bi našao kolko-tolko prirodniji kruh koji s vremena na vrijeme ponudi neki inventivniji proizvođač (mister pekar ! ) .
(Ulomak iz knjige koja je tiskana 1984)

- 13:46 - Komentari (4) - Isprintaj - #

Parnica protiv mesa (protiv puno mesa i protiv nekvalitetnog mesa)


Jedete li ikada mrtvog psa? A mrtvog psića? (Oni su puno mekši). Siguran sam da se neki od vas sada mršte govoreći "Kako misli, jesti mrtvog psa?" No, kako odrediti koje se životinje mogu jest, a koje ne? Ljudi jedu mrtve piliće i mrtve svinje. Jedu mrtve male krave. Zašto ne i male štence? Zapravo se psi i psići u nekim dijelovima svijeta smatraju posebnim poslasticama. Neki nas ljudi smatraju barbarima, jer jedemo mrtve male krave. Naravno, kada ovu "hranu" naručite u restoranu ne tražite odrezak male krave, nego teleći odrezak. Dato mu je drugo ime kako ne biste osjećali odvratnost ili sram kada ga naručujete. Pametno? U stvari, kada bi više ljudi znalo što je zapravoteletina vjerojatno bi ju smjesta prestali jesti, jer je barbarizam preblaga riječ da se opiše mučenje i nehumano zlostavljajnje neophodno za proizvodnju ove "delikatese".

Ako volite životinje - ne mislim kao jelo, nego kao prijatelje - možda ćete htjeti preskočiti slijedećih nekoliko stranica, jer su pomalo neugodne. Telad izabrana za "tvornicu teletine" živi najviše četiri mjeseca. Za to vrijeme prolaze pakao da bi ljudima osigurali "popularno bijelu", mekanu teletinu.. Proizvođači teletine uzimaju telad neposredno nakon rođenja (jedan dan staru) i stavljaju ih u pojedinačne staje u zgradi tvornice teletine. Telad nikad više ne vide svoje majke. Staje su tek nešto veće od teleta koje je često vezano oko vrata kako bi mu otežali kretanje. To se čini da se smanji razvoj mišića i da meso ostane mekano. Poput drugih mladih životinja, telad voli skakutati vani. To "buduća teletina" nikad ne može.

Kroz čitavo vrijeme zatočeništva tele se hrani "mliječnim nadomjestkom" mješavinom masnoća, šećera, sredstava za sprečavanje plijesni, vitamina i antibiotika. Nikad ne okusi majčino mlijeko. Ovi nadomjesci izuzetno su bogati masnoćom kako bi se nepokretna telad naglo utovila. Ta dodatna masnoća jedva čeka ući u vaše arterije. Tele se drži, na dijeti koja je potpuno lišena željeza - tako da mu je meso anemično. Tako ostaje bijelo. Zaboga, to bi bilo neprihvatljivo! Nesretna životinja često pokušava jesti svoju staju ili liže čavle ili drugi metal pokušavajući se domoći željeza. E da, štagljevi u kojima se ovakva telad drži u potpunom su mraku. Mrak ih umiruje.
Ovo zlostavljanje traje oko petnaest tjedana nakon čega telad teži 330 funti i sprema se za klanje. Zapravo, proizvođači bi ih htjeli još zadržati i uzgojiti, no do tada su već toliko anemični i nezdravi da bi se ubrzo mogli razboljeti i uginuti. Dakle, malo prije no što bi umrli od bolesti, brzo ih se odvodi u klanje te na vaš stol ukusno pripremljene dinstane sa točno određenom količinom parmezana i mrvica. Dobar tek!

Ne dajemo drugo ime samo mrtvoj teladi kako bi nam bilo manje mučno dok ju jedemo. Jedete li trbuh mrtvog praseta? Slaninu? Mljevenu mrtvu kravu? Hamburger. A nemojmo zaboraviti razne dijelove mrtvih krava i svinja, otpad oguljenih s kostiju i mljevene druge otpatke nagurane u crijevo. Hrenovke. Nema potrebe nazvati jabuku ili komad lubenice drugim imenom, zar ne? Neki će mi ljudi zamjeriti na izražavanju, no izražavam se doslovno s odreženim ciljem. Želim istaći da nismo stvoreni kao mesožderi - niti fiziološki, niti psihološki.

Već sam napola dokazao da psihološki nismo opremljeni. Pozovite se na trenutak na zdrav razum. Nisu li vas izražavanje i opisi poljednjih nekoliko odlomaka pogodili? To je zato, jer vam nije u prirodi jesti mrtvu životinju. Ako vas je samo čitanje o tome pogodilo, kako biste došli do mrtvih životinja da ih se ne kolje za vas? Biste li uopće razmotrili ubijanje teleta vlastitim rukama, razrezali ga nožem i kroz krv i iznutrice izvadili omiljeni dio? Zatim biste se naravno morali riješiti kostura prije nego počne trunuti i zaudarati. Što biste s njim napravili, posebno da nemate hladnjak? Zakopali ga iza kuće? Kada bismo zaista bili šredodređeni da jedemo meso, slinili biste od očekivanog oduševljenja nad mogućnošću zadiranja u životinju. Štoviše, kao svaki prirodno određeni mesožder na zemlji, jeli biste ju sirovu. Kako vam se to sviđa? Biste li mogli savladati svinju, na neki način ubiti i odmah ju zagristi i pojesti? Vaša prirodna averzija prema hvatanju, ubijanju, klanju i jedenju drugog živog bića u komadu i sirovog trebala bi vam pomoć da utvrdite da psihološki nismo mesožderi. Još je lakše dokazati da nismo predodređeni da jedemo meso.

Povijest naše vrste vrlo je jasna. Razvijali smo se kao biljojedi, ne kako mesožderi. Zubi nam nisu prilagođeni deranju i kidanju mesa. Imate li kljove? Pogledate li u usta morskom psu ili vuku, vidjeti ćete kakve biste zube trebali imati kao mesožder. Naša slina se potpuno razlikuje od sline mesoždera. Naša sadrži enzim čija je jedina svrha razgradnja složenih ugljikohidrata kakave nalazimo u biljnoj hrani. Životinje koje jedu meso nemaju taj enzim. Njihova je slina jako kisela kako bi se razgradile koncentrirane bjelančevine. Naša je lužnata. Želudac mesojeda izlučit će deset puta više klorovodične kiseline od našeg. Takva koncentracija uspješno razgrađuje meso. Mesojedi također imaju sposobnost uklanjanja ogromnih količina kolesterola, te imaju poseban enzim za razgradnju mokračne kiseline. Naša jetra može razgraditi teko malu količinu kolesterola i nemamo navedeni enzim. Probavni sustavi mesojeda su kratki, oko tri puta duži od njihovih tijela. To omogućuje brzo izbacivanje razgrađujućeg, trulećeg mesa. Svi biljojedi imaju duga crijeva, osam do dvanaest puta duža od njihovih tijela kako bi se osiguralo vrijeme potrebno za probavljanje i odstranjivanje hranjivih tvari iz biljne hrane. Nema sumnje, kako god na to gledali, mi nismo mesojedi.

Shvaćam da se uspjelo prodobiti dovoljan broj ljudi da povjeruju kako će, ne budu li svakoga dana jeli hranu bogatu bjelančevinama, patiti od nedostatka proteina. Naravno, mesna i mliječna industrija ne ističe činjenicu da od hrane bogate bjelančevinama ne dobijete bjelančevine. Draže im je da ljudi ostanu u zabludi da se čovjekove bjelančevine izgrađuju od živonjskim proizvoda. Ako uzmete zalogaj piletine, to je pileći protein, ne ljudski. Ako uzmete zalogaj svinje ili junca, to je svinjski ili juneći protein, a ne ljudski.

Bjelančevine se grade od aminokiselina. Ovo je prekratka i preznačajna rečenica da bi se samo jednom izgovorila. BJELANČEVINE SE IZGRAĐUJU OD AMINOKISELINA. Ne postoji fiziolog na zemlji koji tvrdi suprotno. To nije upitno kao što je pitanje da li je sunce vruće, voda mokra ili kamate previsoke.

Činjenica da su aminokiseline gradivni materijal za bjelačevine objašanjava zašto slonovi, nilski konji, volovi, konji, nosorozi, gorile, i druge snažne i izdržljive životinje nisu izumrle uslijed pomanjkanja bjelančevina. Čak i stoka, koju bismo trebali jesti dok nam ne izađe na uši, ne jede životinjske proizovde, a ne pate od nikakvog nedostatka bjelančevina. Jeste li razmišljali o ovome?

"A lavovi?" pitate, "Jedu zebre i pretvaraju ih u bjelančevine. Zašto ne bismo i mi to mogli?" Kao prvo, probavni sustav lava stvoren je da bi meso pretvorio u bjelančevine i glukozu, a prvi preduvijet za to je da zebru jedu sirovu. (Jeste li ikada vidjeli čopor lavova kako pravi roštilj za večeru?) I, dok je meso sirovo, lanci aminokiselina koji čine bjelančevine zebere lako se razgrađuju i ponovo sastavljaju u bjelančevine lava. Nakon kuhanja aminokiseline se zadružuju i bjelančevine postaju neupotrebljive. Stoga, mesojedi hranjeni isključivo kuhanim mesom postaju nezdravi, bolesni, sterilni i nesposobni za razmnožavanje. Sam čin pretvaranja sirovog proteina zebere u proteine lava zahtjeva toliko energije da lavovi spavaju dvadeset sati dnevno. Orangutani jedu samo voće i spavaju samo šest sati.

Pretopostavljam da bi, ako ste voljni jesti vaše meso junca, svinje i pileta sirovo i spavati dvadeset sati dnevno, vaš bi organizam možda mogao proraditi te proteine u proteine koji vama trebaju. No, zašto biste podmirili potrebu za aminokiselinama (bjelančevina) iz izvora kojemu je vaš probavni sustav biološki prilagođen? Voća i povrća. SVAKA AMINOKISELINA POTREBNA ZA STVARANJE LJUDSKIH BJELANČEVINA MOŽE SE NAĆI U VOĆU I POVRĆU. Već osjecam prezir nekolicine nazadnih dijetetičara tamo u kutu. Dobro, nemojte mi vjerovati. Pođite se samo boriti s gorilom srebrnih leđa koja je tri put veća od nas, ali trideset puta snažnija. Jedu samo voće i bambusovo lišće,a mogu vam iskrenuti automobil ako to žele. Otkud dobivaju proteine?

Fit for life2 - Harvey & Marilyn Diamond

Da se razumijemo, u obzir za ljudsku prehranu dolazi samo zdrava divljač (ona koja je uistinu divljač a ne divljač u zatočeništvu) i konjetina. Meso ne jesti svaki dan. To vrijedi za obične ljude. Šta će čovijeku koji radi u kancelariji mesina?
a o stočno koštanom brašnu da i ne pričam ...
- 12:23 - Komentari (3) - Isprintaj - #

Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.