< travanj, 2008 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Svibanj 2008 (3)
Travanj 2008 (4)
Ožujak 2008 (4)
Veljača 2008 (2)
Siječanj 2008 (2)
Prosinac 2007 (2)
Studeni 2007 (1)
Listopad 2007 (1)
Rujan 2007 (3)
Srpanj 2007 (2)
Lipanj 2007 (3)
Svibanj 2007 (4)
Travanj 2007 (5)
Ožujak 2007 (9)
Veljača 2007 (10)
Siječanj 2007 (13)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv








Anita
Rođena sam u Splitu kraj starog Hajdukovog igrališta, i godinama sam nakon toga s ocem odlazila navijati za taj klub. Osnovnu i srednju školu završila sam u Imotskom a politologiju i novinarstvo na Političkim znanostima u Zagrebu. Još za vrijeme studija radila sam na Radio Samoboru a kao najmlađi izvjestitelj izvještavala sam za Slobodnu Dalmaciju iz Vlade, Sabora i Ureda predsjednika. Zadnjih godinu dana zaposlena sam u Večernjem listu gdje pratim politička zbivanja.

Linkovi

Stranke moraju širiti prostor slobode

07.04.2008., ponedjeljak

Unutarstranački izbori u HNS-u protekli su očekivano.Radimir Čačić premoćno je pobjedio svoje protukandidate ,Antuna Kapraljevića i Josipa Posavca, koji su zajedno dobili nešto više od trećine njegovih glasova. Iako ta činjenica može laskati Čačiću ona ipak odražava stanje duha u HNS-u a i nadalje ostaju visjeti u zraku, kao vrlo točne, neke optužbe koje su mu uputili protukandidati.

No, bez obzira na političke poruke novoizabranog predsjednika HNS-a kojima poručuje lideru SDP-a Milanoviću da je premlak ali ne odbacivši mogućnost suradnje sa HDZ-om, najjača poruka koja se čula na saboru HNS-a ,ona je počasne predsjednice Savke Dapčević Kučar. On je dobro detektirala problem i bez ustezanja poručila HNS-ovcima da ne zaborave razvijati unutarstranačku demokraciju jer to je temlje za razvoj demokracije. Upravo ta rečenica koja je upućena HNS-ovcima poruka je o kojoj bi trebale razmišljati sve stranke u Hrvatskoj.

Naime, SDP će ubrzo birati novog lidera i bilo bi pogubno da Milanović,godinu dana nakon što su se za čelnu poziciju u stranci borila čak četri kandidata, ne bude imao protukandidata. To bi značio korak unatrag u unutarstranačkoj demokraciji.Isto tako i lider HDZ-a Ivo Sanader u unutarstranačkim izborima je pobjedio čak dva puta. Prvo Ljerku Mintas Hodak, a potom i najžešćeg mu oponenta Ivića Pašalića.No pravu legitimaciju unutarstranačke demokracije HDZ bi pokazao kad bi iznjedrili snažnoga protukandidata Sanaderu iako je to, nakon dobivenog i drugog premijerskog manadata, teško za očekivati.

Disonantnih tonova unutar HDZ-a kao da nema.Stranka djeluje monolitno bez unutarstranačke opozicije ili je makar nevidljiva.I izbor novog predsjednika zagrebačkog HDZ- a Jasena Mesića to pokazuje. Relativno anoniman i nedavno pridošli član HDZ-a, na čijoj se pristupnici još nije dobro osušila ni tinta, preko noći postao je ključna osoba HDZ-a za grad Zagreb. To može značiti samo jedno da HDZ nema snažnog protukandidata Bandiću za mjesto gradonačelnika i da su odlučili "žrtvovati" mladog i javnosti nepoznatog novog člana. Pa iako kuloari bruje da je Mesić jako blizak premijeru(bio je student njegove supruge) činjenica jest da Sanader nijednom nije kritizirao Bandića na skupu zagrebačkih hadezeovaca pokazuju da je Mesić doveden da " nauči raditi stvari koje ne daju nikakvu nadu u uspjeh" unatoč zavidnom životopisu i akademskoj karijeri. Iako ruku na srce njegova izjava "Ponizli smo Zorana a sada je na redu Milan" u najboljoj je maniri stare sanaderove retoričke škole.I jedno je sigurno Mesić brzo uči.

A pluralizam ideja i mišljenja u strankama bio bi odraz demokracije.Jer onemogućavanje jednakih startnih pozicija kandidatima gušenje je sloboda i vrlo loš indikator.Naime, čelnik koji u vlastitoj stranci ne trpi disonantne tonove teško može biti tolerantan kao premijer ili predsjednik države.Stoga je neobično važno da upravo unutarstranačka opozicija bude jaka te da tjera lidere da šire prostor slobode. Nedopustivo je da u 21.stoljeću stranke kažnjavaju svoje članove zbog delikta mišljenja.
- 12:05 - Komentari (3) - Isprintaj - #