< rujan, 2007 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Svibanj 2008 (3)
Travanj 2008 (4)
Ožujak 2008 (4)
Veljača 2008 (2)
Siječanj 2008 (2)
Prosinac 2007 (2)
Studeni 2007 (1)
Listopad 2007 (1)
Rujan 2007 (3)
Srpanj 2007 (2)
Lipanj 2007 (3)
Svibanj 2007 (4)
Travanj 2007 (5)
Ožujak 2007 (9)
Veljača 2007 (10)
Siječanj 2007 (13)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv








Anita
Rođena sam u Splitu kraj starog Hajdukovog igrališta, i godinama sam nakon toga s ocem odlazila navijati za taj klub. Osnovnu i srednju školu završila sam u Imotskom a politologiju i novinarstvo na Političkim znanostima u Zagrebu. Još za vrijeme studija radila sam na Radio Samoboru a kao najmlađi izvjestitelj izvještavala sam za Slobodnu Dalmaciju iz Vlade, Sabora i Ureda predsjednika. Zadnjih godinu dana zaposlena sam u Večernjem listu gdje pratim politička zbivanja.

Linkovi

Presuda koja je ogolila Haag

28.09.2007., petak

HSP-u je presuda Haaškog suda "vukovarskoj trojci" došla kao naručena. U drugi plan pao je tako odlazak Tadića i Rožića iz te stranke. Sada je hit tema,svih medija, sramotna presuda Haaškog suda za zločine počinjene na Ovčari kao i konsternacija koja nastupila zbog sramotno niskih zatvorskih kazni počiniteljima .
HSP traži raspisivanje referenduma oko suspenzije Ustavnog zakona o suradnji sa sudom u Haagu a i trenutačnu suspenziju odnosa sa tim sudom. Radikalno i brzo-nema što. Sutra će Ruža Tomašić u Splitu gdje je srce X.izborne jedinice- u kojoj će se boriti ,na izborima ,protiv Sandera pozvati građane na potpisivanje peticije za referendum. Neće propustiti priliku i podsjetiti građane što je Sander,tada kao lider oporbe, govorio na splitskoj rivi o Haagu i izručenju generala. Progovorit će i o tome što je kroz akcijski plan postigao i kako je kršio elementarna ljudska prava supruzi i djeci generala Gotovine a sve pod egidom "viših nacionalnih interesa i ulasku Hravatske u EU".
Kako čujem Sanader se najviše bojao upravo teme Haaga u predizbornoj kampanji. Sada mu se ova presuda vraća u lice poput bumeranga. Birači desnice teško će mu oprostiti akcijski plan ali i salto mortale u politici prema Haagu. Svi oni koji su donedavna veličali Haaški kao civilizacijsku vrijednost i potrebu koja će donijeti tako željenu pravdu danas bi se trebali stidjeti. Mogli su se uvjeriti bezbroj puta, od svjedočenja Atille Hoarea.preko Geoffreya Nicea ali i iz knjige "Mir i kazna" Florence Hartmann bivše glasnogovornice Tužiteljstva, kako je taj sud sve samo ne bastion pravde. Valjda je sada jasno i Mesiću i Sanaderu da je to sud koji služi političkim interesima velikh sila i za političke ucjene. I još nešto da se ne zaboravi: sud je počeo rad sa suđenjem hrvatskom generalu, doduše iz Bosne i Hercegovne, Tihomilu Blaškiću a sudeći po svemu završit će suđenjem generalu Anti Gotovini. Pa kad je i od Haaga previše je.

- 15:08 - Komentari (8) - Isprintaj - #

Suradnici kao krpe

18.09.2007., utorak

Ivo Sanader najpoželjniji je kandidat za premijera.Pokazuju to najnovija istraživanja javnog mišljenja objavljena u današnnjem Večernjaku.Iza njega su Ljubo Jurčić i Radimir Čačić. Po samouvjerenosti Sanaderu teško može parirati plahi profesor Jurčić no predsjednik SDP-a jak je konkurent a nije ni Čačiću mane. Dok čitam rezultate ankete sjetih se zgode s početka srpnja dok sam, iz Dubrovnika, radila razgovor s Anitom po Hrvatskoj.Naime, čula sma iz dobro obaviještenih krugova, da je premijerov protokol "zaboravio" na večeru s premijerima i ostalim visokim dužnosnicima EU-a, NATO.a i OESS-a sudionicima Croatia Summita pozvati gradonačelnicu Dubravku Šuicu.To je veliki protokolarni gaf koji nije ništa u usporedbi s tim da je gradonačelnica morala napustiti privatnu zabavu i otići naknadno na večeru.Navodno je atmosfera i komplimenti ostalih kolega toliko razgalila premijera Sanadera dok su s terase Excellsiora gledali na jezgu grada i Lokrum da je sponatno zapjevao.

Kao pomoć pozvana je klapa Raguza.No i s privatne večere iz Pucić palaca dotrčali su, na premijerov zahtjev, zastupnik HDZ-a Frane Matušić i veleposlanik Republike Hrvatske u Americi Neven Jurica kako bi dali glasovnu potporu premijeru u pjesmi.I kad su svi mislili da je to kraj premijerov protokol je pozvao je Martinu Dalić i Mariju Pejčinović Burić,koje su već bile legle,da se pridruže razdraganoj ekipi jer je na terasi bilo malo žena.-No nikome nije promaknulo da na toj večeri nije bilo ministrice vanjskih poslova Kolinde Grabar Kitarović kao ni na nastavku druženja.Zašto pišem ovo prispodobu? Ona svjedoči o načinu i karatkteru naših vlasti. Ona je paradigma ponašnja u kojoj ljudi nisu ništa drugo nego krpe s kojima premijer povremeno obriše pod.Taj način tretiranja najbližih suradnika daje nasluti što tek čeka građane. Tako je svojevremno osiguranje ministra vanjskih poslova Picule na koncertu Stinga u Puli čuvalo njegovog psa Čupka umjesto da se brine za ministrovu sigurnost.
- 11:18 - Komentari (5) - Isprintaj - #

Susret kolega

03.09.2007., ponedjeljak

Ovih dana putovala sam Dalmacijom, od Hvara, Makarske, preko Splita, Trogira, Rogoznice, Sinja, Metkovića, radeći za rubriku S Anitom po Hrvatskoj. Nisam mislila da bi me susret s nekim kolegom mogao tako dirnuti i natjerati na razmišljanje. No slučajni susret s kolegom Stipom Krcom u Trogiru u atelijeru Borisa Burića Gene na mene je ostavio snažan dojam. Budući da se dugo nismo vidjeli, a radili smo zajedno najprije u Slobodnoj Dalmaciji, a potom u Večernjaku, upitala sam ga gdje i što radi. Osim što je napisao knjigu Malena mista srca moga, kaže da povremeno u Njemačkoj vozi mrtvačka kola i lakonski zaključuje: svaki posao je dobar ako ga pošteno obavljaš. Zaprepastila sam se takvim obratom jer kolega Krce je uz Božu Žigu, Jakšu Fiamenga, Josipa Jovića i neke druge bio jedan od najobrazovanijih novinara u Slobodnoj, a dobio je otkaz 2001. kao samohrani otac troje djece. Težak je novinarski kruh, a najteže je plaćati cijenu vlastitih uvjerenja. Još jednom mi je to potvrdio i primjer kolege Krce. Mnogi su novinari doživljavali tešku profesionalnu sudbinu, neki devedesetih, a bogme mnogi i kad je koalicija na čelu sa SDP-om doša na vlast .Tko još ne pamti liste za odstrel komesarice za medije SDP-a u Vjesniku i Slobodnoj (tada državnim listovima)? Za mnoge više nije bilo mjesta, a jedan od njih bio je i Krce koji je pisao dirljive priče iz mjesta u Dalmatinskoj zagori i Hercegovini čuvajući tako jezik i običaje.
Nakon dugo vremena spojila sam više dana u komadu u Splitu. To je grad moga djetinjstva u kojem sam se igrala kraj Sv. Frane, pa preko Spinuta do Kozjačke, gdje je na katu iznad nas Ivanka Luetić uvježbavala svoje pjesme. Slike odlazaka na Poljud s ocem na Hajdukove utakmice, pa na bazene Jadrana sve do ACI-ja navirale su dok sam sa sestričnom Jelenom i njezinom obitelji šetala gradom. No taj Split kao da je nestao. Samo bljeskovi sportskih uspjeha kao što je svjetsko zlato Blanake Vlašić u skoku u vis koje je donijela Splitu i Hrvatskoj svjedoči o vremenima jakog Hajduka i pobjedi Gorana Ivaniševića u Wimbledonu ili sjajnim igrama Rađe,Kukoča i drugih. I Runjićeve večeri svjedoče o Splitu kakav je nekad bio. Zarazno je bilo oduševljenje Nine Badrić koja mi je u avionu, na povratku u Zagreb, pričala kakva je atmosfera bila neku večer na Peristilu i kakav je doživljaj pjevati Runjićeve pjesme upravo tamo.

- 14:05 - Komentari (4) - Isprintaj - #