E ljudi moji evo sam danas lijepo kupila na placi. Zar buket nije krasan i zdrav? Ma od svega najviše volim artićoke, naprosto ih obožavam. To je jedino jelo koje nikada ne odbijam. Toliko ih volim da ove dane kuham teće i teće onda to razdvojim u male porcije pa zaledim da imam za zimu. Ma kakve kamenice, jastozi itd meni su vam artićoke uf, uf, uf
PUNJENE ARTIČOKE
Prije kuhanja dobro ih je preko noći ostaviti u vodi da nabubre i da iz njih iziđu mušice kojih često zna biti. Prije spravljanja treba ih ocijediti.
Potrebito je: 6 kom artičoka, 2-3 pice česna, maslinovo ulje, parmezan, petrusin, pola čaše vode, papar, sol, krušnih mrvica, kopra, morača, mladi bob, mladi biž.
Dršci artičoka se podrežu, a tvrdi listovi odstrane. Mrvice, česan, papar, parmezan gratani, petrusin, sjeckani kopar, morač, sol, maslinovo ulje promiješati i tom smjesom puniti artičoke. Raširimo im latice, a nadjev stavljamo između latica. Stavimo ih okomito u teću, a između se stavlja bob i biž. Na njih se ulije voda pa se poklopi i kuha oko po ure dok omekšaju.
a onda sam načinila i našu čuvenu Stonsku tortu od makarula. Tako da sam bila valjana i sad popodne društvo stiže na kavicu i tad će torta fasovat.
STONSKA TORTA OD MAKARULA
Potrebito je: po kila makarula, 40 deka cukara, 6 jaja, 25 deka masla, 10 deka čokolate,15 deka oraha, 15 deka mjendula, 1 vanili cukar, 2 ožice kanjele, korica lemuna, kupica ruma, tijesto za obložiti kalup: 2 jaja, 40 deka oštrog brašna, ulje.
Makarule skuhamo i pustimo da se ohlade.(ne previše jer se stvrdnu i slijepe) Izgratati čokolatu i koricu jednog lemuna, samljevene mjendule i orahe, jaja lagano izbatimo. Od brašna, dva jaja malo ulja napraviti tijesto. To tijesto treba razvaljati i staviti u kalup najbolje neku teću tako da prekrije dno i strane. Ostatak tijesta mora visiti preko teće jer sa tim tijestom poslje prekriješ vrh. U tako obloženi kalup, složiti red makarula, posuti ih smjesom prethodno napravljenom od oraha, mjendula, čokolate, kanjele i listića masla. Činiti tako sve dok se napuni kalup, na vrh dodati ostatak sjeckanog masla i zatvoriti tijestom uz lagano pritiskanje rukom da se uhvati uz nadjev u kalupu. Vrh tijesta namazati otopljenim maslom i peći u pećnici na 180°C oko 45 min. Gotovu pečenu tortu ostaviti u teći da se ohladi pa je onda izvrnuti na veliki pjat, znači ono što je bilo gore sad stoji na pjatu. Onda je posuti cukarom i malo ukrasiti i ako izdržite sačekajte goste a ako ne navaliteeeeeeeeeeeeeeeee
|