GALILEJSKO JEZERO

28.06.2021.

33.dan


Galilejsko jezero ili Galilejsko more dobilo je ime po pokrajini Galileji u kojoj se nalazi,a naziva se još i Tiberijsko jezero – po gradu Tiberijasu, Genezaretsko jezero ili jezero Kinaret koje je danas njegovo službeno ime.
To je najveće slatkovodno jezero u Izraelu, a uz Mrtvo more jedno je od najnižih jezera na svijetu. U njega se na sjeveru ulijeva rijeka Jordan, a na jugu izvire i kasnije se ulijeva u Mrtvo more.
Galilejsko jezero nazivamo još i Isusovo jezero jer je ovdje Isus djelovao.
Smatra se da nije Isus bez razloga izabrao Galilejsko jezero i tamo djelovao. Naime, Galilejsko jezero nalazilo se na vrlo poznatoj trgovačkoj ruti, Via maris, koja je bila vrlo prometna, i povezivala je Europu, Afriku i Aziju. U ono vrijeme bilo je to mnogo prometniji prostor nego sam Jeruzalem. Putnici koji su se susreli sa Isusovom riječi mogli su te ideje dalje prenositi do kraja svijeta.

Ovdje je sigurno upoznao pet apostola: Petra, Andriju, Ivana, Jakova, Mateja. Ostali apostoli su također iz Galileje. Hodajući, djelujući i propovjedajući oko Galilejskog jezera činio je razna čudesa: izliječio slijepe i bolesne, opsjednute, nahranio 5000 ljudi, održao Govor na gori, hodao po vodi, smirio nevrijeme, pa čak i prokleo neka mjesta.
Tiberius, Magdala, Tabgha, Korazin, Kafernaum, Batsaida, Kursi, Susita mjesta su koja je posjetio i u kojima je živio. Neka mjesta postoje i danas, razvila su se, a neka su samo ruševine.
Danas je Galilejsko jezero atraktivno hodočasničko i turističko mjesto. Uz obalu je smješteno više kibuca koji se također bave turizmom i poljoprivredom. Po jezeru plovi oko 230 brodova.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.