BETHSAIDA

22.06.2021.

30.dan


Bethsaida je bilo malo, izolirano ribarsko selo na Galilejskom jezeru, što mu i samo ime znači.
Spominje se u Novom zavjetu nekoliko puta. To je rodno mjesto tri Isusova apostola: Petra, Andrije i Filipa. Dolaskom u ovo mjesto Isus je izliječio slijepog čovjeka.
Nedaleko od Bethsaide održan je Govor na gori gdje je nahranio 5000 ljudi. Ovdje je izvedeno još jedno čudo, na jezeru, kada je smirivao nevrijeme i hodao po vodi.
I na kraju, Bethsaida spada u jedan od tri grada koje je Isus prokleo, uz Kafernaum i Korazin, zato jer su mještani bili nevjernici, nisu željeli vjerovati u Boga.
Zanimljivost je da su u prošlosti baš ta tri grada uništena u zemljotresu.
Danas imamo dva kandidata za mjesto Bethsaidu: mjesto Et-Tell i noviji El- Araj.
Najprije se je smatralo da je Et-Tell biblijska Bethsaida, a to što nije bila odmah na jezeru opravdavalo se time da je visina vode prije 2000 godina bila drugačija. No, to baš nema smisla jer onda bi bila upitna neka druga mjesta na Galilejskom jezeru koja su uz vodu. Nakon što je otkriven El-Araj postaje smislenije da je baš to mjesto Isusova Bethsaida. Udaljenost između stare i nove Bethsaide je nekoliko kilometara. Petar, Andrija i Filip bili su ribari i sigurno su živjeli odmah na obali, a ne da su svaki dan nekoliko kilometara pješačili da bi došli do svoje barke i isto toliko da se vrate doma.
Danas su to interesantna arheološka i hodočasnička mjesta. Pronađene su ruševine vinarske kuće, ribarske kuće sa svime što su stanovnici koristili u svakodnevnom životu, čak i ostaci bizantske crkve.


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.