HIPPOS SUSSITA

14.06.2021.

28.dan
Hippos Sussita (od grčke riječi:konj) bio je grad smješten na brežuljku koji gleda na Galilejsko jezero. Grad je napušten nakon potresa 749. godine.Danas je bogato arheološko nalazište.


U rimsko doba bio je dio Decapolisa – zajednički naziv za grupu od deset gradova. Područje Decapolisa je smještena u području današnjeg Jordana.U okviru rimskog carstva gradovi su imali zajedničku kulturu, položaj, politički status, ali je svaki grad imao i određeni oblik autonomije. U Hipposu su kovali vlastiti novac sa slikom konja.
Grad je bio napredan i uređen kao većina grčkih gradova: hram, glavna gradska tržnica, pa čak i teatar, forum, aquadukt, rezervoare vode.
Grad se kasnije razvijao i u kršćanskom smislu, hram je zamijenila crkva, štoviše, zna se da je u gradu bilo osam crkava.
U Bibliji se grad ne spominje imenom, ali kada je Isus držao Govor na gori koristio je razne usporedbe da bi ljudima objasnio kakvi kršćani trebaju biti: svjetlost svijeta, sol svijeta, pa na kraju i grad koji stoji na gori i ne može se sakriti. Zna se da je mislio na Hippos.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.