CEDRONSKA DOLINA

06.06.2021.

24.dan
Cedronska dolina (Kidron valley) i Gehana (Hinnom valley) prirodne su granice koje okružuju Jeruzalem.
Cedronska dolina dijeli Hramsku goru od Maslinske gore.


Nekad je potok Gihon tekao kroz dolinu, ali je Ezekijevim tunelom preusmjeren u Jeruzalem. Tako je opskrbljivao grad vodom i punio bazen Siloam.
Cedronska dolina i Maslinska gora su poznate po tome što je to zapravo groblje. Postoji kršćansko, muslimansko i židovsko groblje. Najstarije je židovsko groblje. Postoje grobnice stare nekoliko tisućljeća. Najpoznatija je Absalonova i Zaharijina grobnica. Zanimljivost je to što su se u prekrasne grobnice i špilje zakopavali bogati židovi. I danas je tako. Samo najbogatiji ljudi iz Jeruzalema, Izraela, pa čak i svijeta mogu biti ovdje pokopani.

Grobnice židova (ulazi u grobnice) gledaju prema Hramskoj gori, dok grobnice kršćana gledaju prema nebu (tamo gdje je za njih raj).
Za razliku od kršćana koji na svoje grobnice pale svijeće i stavljaju cvijeće, židovi u znak spomena stavljaju jedan lijepi kamen.
Stavljanje kamena na grobnicu, osobito me se je dojmilo na kraju filma Schindlerova lista. Nema veze sa ovom temom, ali Oscar Schindler je rođen u Europi, ali pokopan u Jeruzalemu i njegov grob je i danas pun predivnog kamenja kojeg u znak zahvalnosti ostavljaju potomci spašenih židova.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.