Lagano srce

srijeda , 09.06.2010.

Brother Sun, Sister Moon - Klara
(Klara, scena iz filma "Brother Sun, Sister Moon")

Moderan covjek vise ne poznaje radosno i duboko povjerenje u zivot. Izmedu njega i prirode vise nema bratskog zajednistva. Nema ga ni izmedu njega i njegovih bliznjih. Sam je u sjeni svoje moci dok mu prijeti tisucu opasnosti.(...) Zato je srce modernog covjeka tako tesko. Na putu moci kojim kroci velikim koracima srce mu je sve teze i teze. Treba imati hrabrosti to i priznati: nemamo lagano srce, vine ne znamo sto je lagano srce. Krist je govorio: "Dodite k meni svi koji ste umorni i optereceni i ja cu vas odmoriti" (Mt 11, 28). On je odvalio tezak kamen koji je tistao nasu sudbinu. A mi smo se potrudili da ga brze bolje opet navalimo.

Lagano srce - to jasno vidimo kod Franje Asiskog - svoju snagu i vedrinu crpi iz prisnog odnosa koji gaji prema izvoru zivota i bitka: "Sinovski odnos koji mu omogucuje da se ponasa poput djeteta suocenog s krajnjim tajnama svih stvari" i da nade radost u svojemu Stvoritelju.

Iz toga proizilazi ona krajnja sigurnost u zivotu koju nista ne moze uznemiriti. Odatle i sretno povjerenje i bozanska radost postojanja. "Zahvaljujem ti, Gospodine, sto si me stvorio", govorila je sestra Klara kratko prije svoje smrti. Klarina rijec je vjerni odjek Franjine pjesme. Uzalud bismo u toj pjesmi trazili i najmanje tragove tjeskobe, cak i pred smrcu. Ona sja poput jutra kad sunce izlazi i kada jos nema nikakvih tragova u rosi.

Da je netko upitao Franju sto je to zapravo lagano srce, on sigurno ne bi odgovorio nekom apstraktnom definicijom. On je zivio, on je pjevao i hodio tako laganim korakom da cak nije ni dizao prasinu na putu. Njegov bi odgovor imao lakocu njegova srca:

"Pitas me sto je lagano srce? Slusaj:

Ptica pjeva u vrtu. Ne ometaj ju. Ucini se sasvim malenim, sakrij se, potpuno se utisaj. Slusaj ju. Ne pokusavaj ju uhvatiti, pripitomiti. Stvorenje pjeva. A njegova je pjesma - pjesma Stvoritelja.

Ruze se otvaraju u vrtu. Pusti ih da cvatu. Ne pruzi ruku da bi ih ubrao. Raduj se gledajuci kako su lijepe, svjeze. To je osmijeh Stvoritelja.

A napose, napose, ako Bog procvate u tvojemu vrtu, ne pokusavaj si ga prisvojiti. Pusti Boga da bude Bog. Samo se raduj sto je on Bog. Neka cvate u tvojemu vrtu ili u susjedovu vrtu, nije vazno. On je Bog, to je dovoljno.

A ako susretnes bijednika, patnika ili ocajnika, cuti, slusaj ga. Ispuni oci njegovim postojanjem, sve dok i sam u tvojemu pogledu ne otkrije da doista postoji i da si ti njegov brat. Tada ces naci i prikladne kretnje i rijeci. Mozda nece trebati nista reci ili uciniti? On postoji. Ti si mu omogucio da postoji . Za svoga brata ti si bio Bog.

Tada ces i ti sam cuti pjesmu nove frule. Neces biti ni nasilnik, ni osvajac, ni grabezljivac. Upoznat ces bozansku radost sto postojis. Imat ces lagano srce."



Eloi Leclerc

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.