Kuće Hrvatska

četvrtak, 28.01.2016.

Izložba Milana Trenca "Politika“ u MUO

Izložba želi naznačiti svestranost autora čije se stvaralaštvo lako pretače iz jednog medija u drugi
U Muzeju za umjetnost i obrt (MUO) u četvrtak 28. siječnja otvara se izložba "Politika“ koja će predstaviti političku ilustraciju Milana Trenca (1962.), ali i njegove radove u drugim medijima.
Koncipirana je kao multimedijalni događaj koji će publici predstaviti prije svega recentne autorove radove na inovativan i nekonvencionalan način.
Ovakvom se prezentacijom želi naznačiti svestranost autora čije se stvaralaštvo lako pretače iz jednog medija u drugi - od ilustracije i karikature
prema stripu i animaciji te ilustriranim knjigama. Takav je primjer i slikovnica Noć u muzeju objavljena 1993. u nakladi izdavačke kuće Barons Juvenile,
prema kojoj je snimljen istoimeni filmski serijal.
Kroz sklonost objedinjavanja medija Trenc zalazi i u domenu kazališne izvedbe poput najnovije predstave Emil i detektivi, koju je režirao u ZKM-u.
U prvom dijelu izložbe naglasit će se novinska odnosno politička ilustracija, koja za Trenca predstavlja opsesiju i strast.
U drugom dijelu izložbe bit će predstavljeni radovi u drugim medijima uz naglasak na poveznicama koje po načinu razmišljanja i estetikom ujedinjuju raznorodne medijske horizonte problematizirajući pitanje međuodnosa medija, tehnike, manire, kompozicije, proporcije, palete i svjetonazora kao ultimativne poveznice jednog autorskog izraza.
Kustos izložbe je Miroslav Gašparović, ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt,
a moći će se pogledati do 28. veljače real estate Croatia

Oznake: real estate Croatia

- 09:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 25.01.2016.

MUO dostupan diljem svijeta s Google Cultural Institutom

Uvrštenjem Muzeja za umjetnost i obrt u projekt Google Cultural zainteresiranima diljem svijeta postale su dostupne informacije o izlošcima i zbirkama jednog od vodećih hrvatskih muzeja otvorenog prije 136 godina. Stalni postav muzeja svjedoči o umjetnosti i obrtu u Hrvatskoj od gotike do suvremenosti, te prikazuje više od 3.000 predmeta - od remek djela do javnosti manje poznatih izložaka, poručuju iz MUO.
Google Cultural Institute i partneri spremaju svjetska kulturna blaga na dohvat ruke korisnicima interneta, te izrađuju alate koji omogućavaju kulturnom sektoru dijeljenje različitog naslijeđa na internetu. Google Cultural Institute u partnerstvu je s više od 1000 institucija pružajući platformu za više od 200.000 umjetničkih radova te ukupno šest milijuna fotografija,
videa, rukopisa i drugih dokumenata s područja umjetnosti, kulture i povijesti stanovi Vrbani

Oznake: stanovi Vrbani

- 18:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 21.01.2016.

Broj odobrenja za građenje u studenome porastao 8,6 posto

ANALIZA - Prema posljednjim podacima DZS-a, uz mjesečni rast od 3,2% u studenom, broj izdanih odobrenja za građenje zabilježio je rast na godišnjoj razini od 8,6%,
po prvi put nakon srpnja ove godine. U promatranom mjesecu ukupan broj izdanih odobrenja za građenje iznosio je 621, od čega se 80% odnosi na zgrade,
a ostatak na ostale građevine (20%). Promatrano prema vrsti radova 69,2% dozvola izdano je za novogradnju, dok se ostatak od 30,8% odnosi na rekonstrukcije.
U kumulativnom razdoblju od prvih jedanaest mjeseci 2015. godine broj izdanih odobrenja za građenje iznosio je 5.713 što je 279 dozvola niže u usporedbi s
istim razdobljem lani (godišnji pad od 4,7%).
Doprinos godišnjem kumulativnom padu ukupnog broja izdanih dozvola došao je od pada broja izdanih odobrenja
za građenje zgrada (4.671) koje čine gotovo 82% ukupno izdanih odobrenja tijekom promatranog razdoblja. U odnosu na prvih jedanaest mjeseci 2014. godine izdana odobrenja za gradnju zgrada zabilježila su godišnji pad od 8,2%. Pritom je predviđena površina zgrada za koje su dozvole izdane u promatranom razdoblju viša za 34,6% u odnosu na isto razdoblje lani (uz rast predviđene vrijednosti radova od 34,7% na godišnjoj razini).
Istovremeno, broj odobrenja za ostale građevine zabilježio je u istom promatranom razdoblju godišnji rast od 15%. No, usprkos rastu broja dozvola
predviđena vrijednost radova za koje su dozvole izdane je niža za 30% godišnje stanovi

Oznake: stanovi

- 14:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 19.01.2016.

Ulaganja u nekretnine CEE regije porasla 13 posto

Velika potražnja za dobrim stambenim nekretninama, prisutna već 2013. i 2014. prenijela se i u prošlu godinu. Po prvi puta, u stambene je nekretnine uloženo ukupno 43 posto ukupnog volumena.
Ulaganja u Češkoj, Mađarskoj, Poljskoj, Slovačkoj i Rumunjskoj dosegla su 8,4 milijarde eura u 2015., što je porast od 14 posto u odnosu na 2014. godinu i znatno iznad prognoziranoga. Odlični podaci za Poljsku poklapaju se sa snažnim makroekonomskim rastom i stabilnošću. U Češkoj se rast može zahvaliti dvjema velikim investicijama dogovorenima u 2015.
"Snažna potražnja inozemnih, uglavnom američkih institucionalnih ulagača i domaćih investicijskih fondova, rezultirala je pojačanom aktivnošću u Mađarskoj. Volumen velikih transakcija porastao je 61 posto na godišnjoj razini, a i u ovoj se godini očekuje nastavak. Ulagači će se vjerojatno usredotočiti na dominantni sektor stambenih nekretnina u kojem je povrat u nekim regijama porastao po dvoznamenkastim stopama“, istaknuo je Gábor Borbély, istraživač CBRE-a Mađarska.
Pad investicijskog ulaganja u Rumunjskoj treba gledati u kontekstu neobično jake 2014., što je uglavnom bio rezultat jednog velikog posla. Isključi li se ovaj utjecaj, rezultati Rumunjske bili su snažni i u skladu s očekivanjima.
U budućnosti, predviđaju u CBRE-u, Rumunjska i Slovačka i dalje će bilježiti uspjehe.
Veći poslovi očekuju se u Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji u kojima ulagači traže svoje mjesto novogradnja Samobor

Oznake: novogradnja Samobor

- 12:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 14.01.2016.

Rusija želi potpuno prodati Sberbank

Središnja banka mogla bi nastaviti držati 25 posto u tranzicijskom razdoblju.
Ruska vlada trebala bi razmisliti o daljnjem smanjenju udjela u dvije najveće banke, Sberbank i VTB, izjavio je ministar gospodarstva Aleksej Uljukajev.
"Pedeset posto udjela minus jedna dionica izlistano je na burzi. Ostalih 25 posto moglo bi se odmah uvrstiti na tržište nekretnine Gorski Kotar

Oznake: nekretnine Gorski Kotar

- 09:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 12.01.2016.

Završena obnova dvorca Veliki Tabor

Jezgra dvorca je peterokutna trokatna kula, najstarija i najbolje sačuvana kasnosrednjovjekovna stambena građevina u kontinentalnoj Hrvatskoj
Završena je obnova dvorca Veliki Tabor u općini Desinić u koju je Ministarstvo kulture u zadnje tri i pol godine uložilo 10,5 milijuna kuna.
Inače, cjelovita obnova dvorca trajala je 15 godina, a radove je izvodio Hrvatski restauratorski zavod.
Dvorac Veliki Tabor kulturno je dobro Republike Hrvatske i jedan od najočuvanijih srednjovjekovnih gradova u nas, te predstavnik fortifikacijske arhitekture kasnoga srednjeg vijeka. Najraniji vlasnici bili su mu grofovi Celjski.
U njegovoj je povijesti osobito važna 1502. godina kada je ovaj posjed darovnicom Ivaniša Korvina, hrvatskog bana i slavonskog hercega prešao u
posjed obitelji Ratkaj (Rattkay) u kojem je ostao do 1793. godine. To je ujedno razdoblje najznačajnije izgradnje Velikog Tabora.
Tijekom 19. i 20. stoljeća izmijenili su se mnogobrojni vlasnici i korisnici, a dvorac je za to vrijeme više puta pregrađivan.
Jezgra dvorca je peterokutna trokatna kula - Palas. To je najstarija i najbolje sačuvana kasnosrednjovjekovna stambena građevina u kontinentalnoj Hrvatskoj s kasnogotičkim i renesansnim arhitektonskim detaljima. Okružuju ga zidovi s dvije jednokatne i dvije dvokatne polukružne kule te dvokatna zgrada sjevernog krila. Svi dijelovi građevine zatvaraju dvorište sa zidanim arkadnim trjemovima na dva kata i jednokatnom drvenom galerijom.
Cjeloviti radovi na obnovi dvorca započeli su 2000. godine i to konstruktivnom sanacijom dvorišnih, zidanih arkadnih trjemova, zgrade Palasa te građevinskom i konstruktivnom sanacijom zidova, polukružnih kula s pripadajućim krovištima, drugog kata sjevernog krila s krovištem i vanjska pročelja obodnog prstena. Ti su radovi završeni krajem 2011.
Od 2013. do 2015. godine provedeni su građevinsko-obrtnički, instalaterski i restauratorski radovi u unutrašnjosti svih polukružnih kula, spojnog krila između Palasa i sjevernog krila
te unutrašnjosti prvog kata sjevernog krila u čijem je prizemlju ulaz i prolaz u dvorište Dvorca nekretnine Split

Oznake: nekretnine Split

- 20:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 08.01.2016.

Matijević želi hotel u Zagrebu

"Planiramo da kupimo još tri farme pilića i da klanica, koja sada uredi 4.000 komada na sat, očisti 6.000 pilića. Sada se u jednom turnusu othrani 200.000 pilića. Na našim farmama sada se utovi 100.000 svinja godišnje, trenutno gradimo farmu za još toliko, a tokom 2016. krećemo u istu investiciju, pa bismo imali farme na kojima se othrani 300.000 svinja godišnje, a imamo i 4.500 bikova u tovu", priča Matijević.
Po rečima Petra Matijevića, najava dolaska mesne industrije „Tenis" neće ugroziti komapniju jer to je nemački lokalni prerađivač mesa, a nije multinacionalna kompanija. "Industrija mesa „Matijević" ima svoje diskonte, fabrike stočne hrane i farme. Lanac je zatvoren i slogan „od njive do trpeze" to potvrđuje. Izgradili smo letos najveću i najmoredniju klanicu s „Bansovom" linijom po standardima EU, premda ta obaveza klaničarima stiže 2019. godine. U odvojenim linijama, za svinje i junad, za sat se uredi 300 svinja, odnosno 30 junadi", kaže Matijević, i dodaje da uvek idu ispred, svesni da se novim tenhologijama može stvoriti poslovni ambijent za dalje.
Dodaje da su ta ulaganja neophodni da se ne bi pravili gubici. Sada, kaže, rade na ivici rentabilnosti jer umesto da cena žive vage svinja (132 dinara) tokom zime ide naviše, cena svinjetine se spušta, pa će 9.000 komada tovljenika biti poklano. Matijević ističe da po živom piletu gube 20 dinara, da je junad pet do deset odsto jeftinija nego lane, a razlog je velika ponuda stoke.
"Da možemo, odmah bismo piliće, kojih godišnje imamo četiri miliona komada, izvezli u Hrvatsku jer je tamo pileće meso skuplje. Industiraja mesa „Matijević" je dobila dozvolu za izvoz svinjetine u Rusiju, ali od toga, čini se, neće biti ništa. Rusima naša cena od 130 dinara po kilogramu ne odgovara jer je svinjetina jeftinija u Kini i kod Poljaka, koji su nas pretekli u svinjogojstvu po ceni i mesnatosti", kaže on.
Matijević naglašava da moramo imati cenu koja ne prelazi evro za kilogram žive vage, da imamo hranu dobre kalorijske vrednosti, da radimo na povećanju mesnatosti i imamo genetske istraživačke centre jer tako možemo stići najveće. Premda, naglašava, ima i kod nas farmera koji ozbiljno rade na povećanju mesnatosti.
Industirija mesa „Matijević" je u potpunosti srpska kompanija. U Agenciji za privredne registre vidi se da su osnivači Petar i Zora Matijević. Ispred nas, skreće pažnju Matijević, nema nijedne domaće kompanije – NIS, „Filip Moris", „Sunako", „Tarket", „Hemofarm" nisu srpske jer posluju s učešćem stranog kapitala.
Industrija mesa „Matijević" je centralna kompanija, a čine je „MPZ–agrar" (farme i ratarstvo), „MAT–agro" (veleprodaja žitarica) i „MAR real Estate" (promet nekretnina) i ugostiteljstvo.
Kompanija poseduje 23.500 hektara zemlje, a obrađuje ukupno 33.000 hektara oranica novogradnja Velika Gorica

Oznake: novogradnja Velika Gorica

- 09:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 05.01.2016.

Cijene nekretnina u prosincu pale za dodatnih 1 posto

Sve je veći broj županija u kojima se cijene kuća spustila ispod 500 eura po četvornom metru.
Cijene nekretnina u Hrvatskoj nastavljaju padati, a u prosincu su bile za jedan posto manje u odnosu na isti mjesec 2014.,
pokazuje analiza internetskog oglasnika Njuškalo na temelju 154.000 oglašenih nekretnina.
U odnosu na prosinac 2011. godine, sadašnje tražene cijene su četiri posto niže target=_blank>stanovi Beograd

Oznake: stanovi Beograd

- 09:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #