Kuće Hrvatska

srijeda, 30.04.2014.

Trogrlić: Moguće odustajanje Norvežana od investicije na Hvaru ako se problem ne riješi

SPLIT - Zbog toga što općina Sućuraj još nije uskladila svoj prostorni plan sa županijskim, u pitanje bi mogla doći izgradnja turističkog resorta u koji norveški fond „Prime Property Kroatia Nekretnine" (PPK Nekretnine) planira investirati ukupno 270 milijuna eura, potvrdio je danas predstavnik za odnose sa javnošću toga fonda Jerko Trogrlić. „Taj projekat je sada u kritičnom trenutku i ako ga se brzo ne riješi nije isključeno da PPK Nekretnine odustanu od njegove realizacije", rekao je danas za Hinu Trogrlić. Istaknuo je kako se investitor ipak nada da do obustavljanja realizacije projekta neće doći te da će se uz pomoć hrvatske vlade sadašnja situacija prevladati.
„Radi se o potrebi žurnog rješavanja usklađivanja općinskog sa županijskim planom kako bi se uklonile zapreke za početak radova koji bi trajali dvije do četiri godine, a riječ o velikom graditeljskom i infrastrukturnom zahvatu", kazao je Trogrlić.
Podsjetio je kako su PPK Nekretnine još prije pet godina krenule u taj projekt kupivši zemljište na području sućurajskih uvala Perne i Vinogradine.
Općinske vlasti Sućuraja nisu uskladile svoj prostorni plan s prostornim planom Splitsko-dalmatinske županije koji je donesen u jesen 2013. godine stanovi

Oznake: stanovi

- 15:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 29.04.2014.

Mrak Taritaš: Građevinska inspekcija na Marjanu

SPLIT - Ministrica graditeljstva i prostornoga uređenja Anka Mrak Taritaš rekla je u Split kako je danas čula za novi građevinski zahvat na Marjanu iznad Kašjuna, dodaši da je, koliko zna, građevinska inspekcija već na terenu. Po pisanju lokalnih medija, iz Društva Marjan upozorili su da je u tijeku bespravni graditeljski zahvat u zaštićenom području Park šume Marjan, iznad Kašjuna, sjeverno od Bambine glavice.
"Riječ je o vrlo osjetljivom prostoru na kojem nam se nikada ne smije dogoditi nova bespravna gradnja. Nakon građevinske inspekcije donijeti ćemo rješenje i u najkraćem mogućem roku to ukloniti. Zakoni koji su na snazi od početka ove godine su nam omogućili da po skraćenom postupku uklanjamo iz prostora onoga koji ne mogu dobiti dozvole", izjavila je Mrak Taritaš novinarima, nakon prezentacije projekta POS-a u Splitu.
Vezano za mogućnosti legalizacije na Marjanu ministrica je podsjetila da je zakon odredio gdje je moguće ili nije moguće nešto legalizirati.
Pretpostavlja kako će predmeti legalizacije na Marjanu ostati u zadnjoj skupini, ako do tada grad Split, kao jedinica lokalne samouprave, prostornim planom drugačije ne odredi. U tom slučaju, dodala je, izgrađene kuće će se moći zadržati - u suprotnom ne.
"Mi tu kao država na niti jedan način ne želimo utjecati. Prostorno planiranje je u ingerenciji lokalne samouprave i oni imaju pravo planirati", zaključila je ministrica Mrak Taritaš nekretnine Trešnjevka Zagreb

Oznake: nekretnine Trešnjevka Zagreb

- 14:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 25.04.2014.

Godišnji pad nominalnih neto i bruto plaća u veljači

Prosječna bruto plaća u veljači je iznosila 7.809 kuna što predstavlja pad i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. Tako je u odnosu na siječanj prosječna bruto plaća zabilježila pad za 2,5% odnosno 198 kuna dok je na godišnjoj razini nominalno bila niža za 54 kune odnosno 0,7%. U realnom izrazu pad je iznosio 0,1% godišnje.
Tek povremeni blagi realni rast plaća na godišnjoj razini odražava produljenje negativnih trendova na tržištu rada bez obzira na negativne godišnje stope rasta inflacije. S druge strane realni sektor je iscrpljen dugotrajnom recesijom pa izostaje i rast plaća i kreacija novih radnih mjesta. U ovoj godini, uz izostanak oporavka gospodarstva, nezaposlenost bi se mogla zadržati na visokoj razini stoga i ne očekujemo realan rast plaća nekretnine Zagreb

Oznake: nekretnine Zagreb

- 15:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 22.04.2014.

French Store: Gastronomska ponuda Francuske od sad u srcu Zagreba

Nedavno otvoren dućan French Store je prvi specijaliziran dućan s francuskim pićima i delikatesama u Zagrebu. Na adresi Bukovačka cesta 25 očekuje vas najbolje od najboljeg iz srca Francuske.
Nedavno otvoren dućan French Store je prvi specijaliziran dućan s francuskim pićima i delikatesama u Zagrebu. Na adresi Bukovačka cesta 25 očekuje vas najbolje od najboljeg iz srca Francuske. Svim ljubiteljima internet kupovine dostupan je i web shop uz koji je proces kupnje brz, jednostavan i lak te će se u par klikova mišem u vašoj košarici pronaći najfinije od francuskog pića i delikatesa nepremičnine Hrvaška

Oznake: nepremičnine Hrvaška

- 15:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 17.04.2014.

Bez značajnijih promjena na deviznim tržištima

Jučer je na inozemnim deviznim tržištima zabilježena nešto izraženija volatilnost tržišnog tečaja EUR/USD kretao u rasponu između 1,381 i 1,385 dolara za euro, iako bez promjena na dnevnoj razini.
Prema podacima s Bloomberga tržište u SAD-u je zatvoreno sa sljedećim vrijednostima: EUR/USD 1,3816, GBP/USD 1,6797, USD/CHF 0,8818, USD/JPY 102,23 stanovi Kacunar

Oznake: stanovi Kacunar

- 15:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 09.04.2014.

Inicijativa: Ulice u Zagrebu trebaju dobiti obitelj Zec, Levar, Budak, Primorac i Reihl-Kir

ZAGREB - Inicijativa mladih za ljudska prava pokrenula je inicijativu kojom bi obitelj Zec dobila park, a Milan Levar, Josip Reihl-Kir, Slobodan Budak i Vladimir Primorac ulice u novoizgrađenom naselju na zagrebačkoj Selskoj cesti. Danas su svoj prijedlog o imenovanju uputili Odboru za imenovanje naselja, ulica i trgova pri Gradskoj skupštini. Sva predložena imenovanja predložena su za lokaciju novoizgrađenog naselja sa zapadne strane Selske ceste, na mjestu nekadašnje vojarne.
"Nadamo se da će inicijativa biti prepoznata kao vrsta simboličke poruke, kao vid simboličkih reparacija za zločine i nepravde nanesene tijekom 90-ih godina, na neki način žrtvama nedemokratskih režima ili nastojanja tadašnjih vlasti", istaknuo je na današnjoj konferenciji za novinare programski direktor Inicijative (Youth initiative for human rights, YIHR) Mario Mažić.
Koordinator Inicijative Sven Milekić kazao je da su se u prijedlogu za imenovanje vodili time da su to osobe koje po nekom tematskom određenju pripadaju zajednički u to novo naselje.
"Zapravo je velika lista onih koji su poduprli inicijativu pokazala da postoji određena inicijativa u društvu da ovakve inicijative padnu na plodno tlo te da postoji potencijal za kvalitetno suočavanje s prošlošću, za odnos s prošlosti koji će biti zasnovan na kriterijima inkluzije", istaknuo je.
Podsjetio je da je prijedlog za imenovanje javne površine u čast zagrebačke obitelji Zec Inicijativa mladih Odboru za imenovanje naselja, ulica i trgova podnijela još u prosincu 2011.
Kazališni redatelj Oliver Frljić ustvrdio je da inicijativa dolazi u pravo vrijeme te da je bitno pokazati da u društvu postoje i druge snage koje ne žele po bilo kojem kriteriju, a najmanje po kriteriju nacionalne pripadnosti, isključivati bilo kojeg od naših građana.
Svi ovi primjeri, kazao je, pokazuju neku vrstu isključivanja, bilo da se radi o nacionalnoj, bilo da se radi o ideološkoj osnovi te smatra da je ova inicijativa najbolji način da se pokaže da u društvu postoji manjina, ali ona koja želi nešto mijenjati.
"Ovi ljudi, neki od njih su bili i ostali žrtve državnog terora, nelegitimnog korištenja nasilja od strane države, a kasnije su postali žrtve institucionalnog nasilja, a sudski procesi i sve što se kasnije događalo dali su vrstu institucionalne potvrde koju su egzekutori već ranije napravili", naveo je Frljić.
Zagrepčanin Mihajlo Zec ubijen je ispred svoje kuće u Poljaničkoj ulici, a njegova su supruga i kći otete i smaknute na Medvednici u prosincu 1991. godine. Počinitelji su, kaže se u obrazloženju imenovanja, bili pripadnici pričuvnog sastava MUP-a, tzv. Merčepovci, a iako poznati, do danas nisu osuđeni.
Josip Reihl-Kir koji je postao zapovjednik osječke policije nakon izbora 1990., pokušao je za vrijeme najžešće ratne propagande primiriti građane s obje strane, a ubijen je u srpnju 1991. u zasjedi na ulazu u selo Tenja.
Milan Levar ubijen je u svojoj radionici u Gospiću nakon što mu je podmetnuta eksplozivna naprava. Levar je prethodno javno progovorio o ratnim zločinima te Haaškom sudu pružio informacije o ratnim zločinima u Gospiću.
Slobodan Budak u vrijeme Hrvatskog proljeća 1971. podnio je ostavku na mjesto javnog tužitelja kako ne bi sudjelovao u progonu studenata i disidenata.
Vladimir Primorac je 1972., nakon Hrvatskog proljeća, kao sudac tadašnjeg Okružnog suda u Zagrebu, odbio osuditi Vladu Gotovca i ostale disidente i studente jer nije našao elemente kršenja postojećih zakona. Nakon toga je izbačen iz sudstva.
Inicijativu mladih za ljudska prava podržalo je 99 javnih osoba, od akademika do sveučilišnih profesora, aktivista, novinara i kulturnih umjetnika, a među njima Ivo Josipović, Stjepan Mesić, Milorad Pupovac, Oliver Frljić, Nadežda Čačinović, Aleksandar Stanković, Boris Dežulović, Ante Tomić, Predrag Matvejević, Miljenko Jergović, Zoran Pusić, Vesna Teršelič i drugi stanovi Zadar

Oznake: stanovi Zadar

- 15:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Inicijativa: Ulice u Zagrebu trebaju dobiti obitelj Zec, Levar, Budak, Primorac i Reihl-Kir

Koordinator Inicijative Sven Milekić kazao je da su se u prijedlogu za imenovanje vodili time da su to osobe koje po nekom tematskom određenju pripadaju zajednički u to novo naselje.
"Zapravo je velika lista onih koji su poduprli inicijativu pokazala da postoji određena inicijativa u društvu da ovakve inicijative padnu na plodno tlo te da postoji potencijal za kvalitetno suočavanje s prošlošću, za odnos s prošlosti koji će biti zasnovan na kriterijima inkluzije", istaknuo je.
Podsjetio je da je prijedlog za imenovanje javne površine u čast zagrebačke obitelji Zec Inicijativa mladih Odboru za imenovanje naselja, ulica i trgova podnijela još u prosincu 2011.
Kazališni redatelj Oliver Frljić ustvrdio je da inicijativa dolazi u pravo vrijeme te da je bitno pokazati da u društvu postoje i druge snage koje ne žele po bilo kojem kriteriju, a najmanje po kriteriju nacionalne pripadnosti, isključivati bilo kojeg od naših građana.
Svi ovi primjeri, kazao je, pokazuju neku vrstu isključivanja, bilo da se radi o nacionalnoj, bilo da se radi o ideološkoj osnovi te smatra da je ova inicijativa najbolji način da se pokaže da u društvu postoji manjina, ali ona koja želi nešto mijenjati.
"Ovi ljudi, neki od njih su bili i ostali žrtve državnog terora, nelegitimnog korištenja nasilja od strane države, a kasnije su postali žrtve institucionalnog nasilja, a sudski procesi i sve što se kasnije događalo dali su vrstu institucionalne potvrde koju su egzekutori već ranije napravili", naveo je Frljić.
Zagrepčanin Mihajlo Zec ubijen je ispred svoje kuće u Poljaničkoj ulici, a njegova su supruga i kći otete i smaknute na Medvednici u prosincu 1991. godine. Počinitelji su, kaže se u obrazloženju imenovanja, bili pripadnici pričuvnog sastava MUP-a, tzv. Merčepovci, a iako poznati, do danas nisu osuđeni.
Josip Reihl-Kir koji je postao zapovjednik osječke policije nakon izbora 1990., pokušao je za vrijeme najžešće ratne propagande primiriti građane s obje strane, a ubijen je u srpnju 1991. u zasjedi na ulazu u selo Tenja.
Milan Levar ubijen je u svojoj radionici u Gospiću nakon što mu je podmetnuta eksplozivna naprava. Levar je prethodno javno progovorio o ratnim zločinima te Haaškom sudu pružio informacije o ratnim zločinima u Gospiću.
Slobodan Budak u vrijeme Hrvatskog proljeća 1971. podnio je ostavku na mjesto javnog tužitelja kako ne bi sudjelovao u progonu studenata i disidenata.
Vladimir Primorac je 1972., nakon Hrvatskog proljeća, kao sudac tadašnjeg Okružnog suda u Zagrebu, odbio osuditi Vladu Gotovca i ostale disidente i studente jer nije našao elemente kršenja postojećih zakona. Nakon toga je izbačen iz sudstva.
Inicijativu mladih za ljudska prava podržalo je 99 javnih osoba, od akademika do sveučilišnih profesora, aktivista, novinara i kulturnih umjetnika, a među njima Ivo Josipović, Stjepan Mesić, Milorad Pupovac, Oliver Frljić, Nadežda Čačinović, Aleksandar Stanković, Boris Dežulović, Ante Tomić, Predrag Matvejević, Miljenko Jergović, Zoran Pusić, Vesna Teršelič i drugi stanovi Rijeka

Oznake: stanovi Rijeka

- 15:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 01.04.2014.

Gradački hotel Đuro Salaj bez kupaca zbog previsoke cijene

SARAJEVO - Niko nije dostavio prijavu za aukcijsku prodaju hotela „Đuro Salaj" u mjestu Gradac na Hrvatskom primorju iako je bilo potencijalnih kupaca, ali je nekima od njih početna cijena bila visoka. Kazao je to u petak nakon isteka roka za slanje prijava Senad Rahimić, pomoćnik direktora Agencije za privatizaciju FBiH za pasivni podbilans.
Ovaj četverospratni hotel sa pripadajućim zemljištem bio je ponuđen za početnih oko 8,3 miliona KM, a Rahimić kaže da cijena neće biti lako snižena „po cijenu da hotel ne bude prodat".
„Pojavljivala su se tri-četiri potencijalna kupca, ali su izjavljivali da im je skupo. Mislim da je cijena realna i da zemljište i hotel stvarno vrijede toliko. Sačekaćemo ponedjeljak i donijeti odluku o proglašenju aukcije neuspjelom. Sumnjam da će u ponedjeljak stići ikakva prijava„, istakao je Rahimić i dodao da će nakon toga biti odlučeno šta dalje s prodajom nekretnine Rijeka

Oznake: nekretnine Rijeka

- 15:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #