P.s. Kruh i dvopeke stvarno sam ja radila. To kažem zato što mi je netko tko ih je vidio rekao da su 'kupovni'. Ne znam kako se zove taj poremećaj - težnja da ručno rađene stvari postignu izgled kao da su iz neke poznate serijske proizvodnje, i skroz se zanemari osobni pečat... ali eto, povremeno ga imam. I zato me sad baš jako nervira onaj 'zarez' na dnu :I
28.01.2025. (16:50)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Ko sa slike .............gledaj ne diraj neke bolje opremljene pekarnice. Ja radim onaj koji se ne mijesi nego kuhačom "dere" po tijestu i ispada dobro ...Srijeda mi je dan od kruha, sutra daklem...Bravo @V za sve te Bog stvorio
28.01.2025. (17:56)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Ispečem i ja ponekad taj no knead bread, pečem i kukuruzni, i s krumpirom, i s divljim kvascem, zamutim samo brašno i vodu... ali nije poanta u tome.
Stvar je u tome da proizvođači odustaju, ni krivi ni dužni. Ljudi koji se cijeli život bave mljekarstvom, kao što su i svi njihovi pretci, nedavno prodali krave. Rade 25 sati dnevno a ništa nemaju. Ne mogu.
Raznorazni nakupci i prekupci nabijaju prodajne cijene, ucjenjuju s otkupnom, i nikome nije smetalo kad su se seljaci žalili... Vjerojatno će u budućnosti postići nekakav međusobno prihvatljiv kompromis s 'velikima' koji će ostati kad se zgazi sve što se da zgaziti, jer se s rogatima ne isplati bosti... ali malih više neće biti. Sela više neće biti.
A niš'... možda se mi onda u potpunosti okrenemo eko etno turizmu, pa vam svima počnemo skupo naplaćivati nostalgiju :)))
28.01.2025. (18:26)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
I pečem i mijesim. Brašno jednom mjesečno naručim od mlina Drnje. Možda je malo skuplje od brašna na akcijama u centrima, ali kad plaćam volim znati komu i za što plaćam. I mlijeko platim malo više iz mljekomata od lokalnog proizvođača.
Godinama bojkotiram bezobrazno skupe proizvode. Prvo što mi pada na pamet tjestenina za lazanje, krempite koje su prije ispunjavale cijelu plastičnu ambalažu, a sada ispune polovicu ambalaže, kuglice sladoleda....
Svoje sadnice godinama prodajem po najnižoj mogućoj cijeni, zarada je manja, ali je još uvijek prisutno zadovoljstvo....Kad vidim koliko žele naplatiti za brokulu, salatu, mrkvu....za koje nije potreban ni poseban trud ni gnojivo jer svejedno rastu - muka mi je...
29.01.2025. (07:18)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Ista situacija, da li se isplati ili ne, mijesim, barem znam šta jedem. Dvoje nas je, a i kći je susjeda pa se donekle isplati, ali prodaja..., jednom probala dok sam bila mlađa i odustala. Bile su krafne, čak je i naplata išla uredno, onda sam počela računat, uglavnom zaključak je da cijena nije pratila sadržaj. Namjerno izbjegavam kupnju svega što mogu uraditi sama, ali izdaje ostalo..., to nije bitno:))))
29.01.2025. (15:21)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Da, tu kod nas je sve skupo i preskupo.. Jučer mi se kćer vratila sa Kanarskih otoka, bila ona zet i prijatelji par dana i nemoš vjerovat kako kaže da je tamo sko ro pa upola jeftinije gotovo sve... Od hrane, pića, prijevoza... Nema cestarina, plaćanja parkinga, usluga vrhunska, vinske prezentacije svjetlosnim godinama ispred nas.. Da ne pišem da je povratna avio karta 50 eura... Pa više me košta rezervar goriva nego put za tamo... Ovo je počelo biti preko deset Božjih
30.01.2025. (07:01)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
V
P.s. Kruh i dvopeke stvarno sam ja radila. To kažem zato što mi je netko tko ih je vidio rekao da su 'kupovni'.
Ne znam kako se zove taj poremećaj - težnja da ručno rađene stvari postignu izgled kao da su iz neke poznate serijske proizvodnje, i skroz se zanemari osobni pečat... ali eto, povremeno ga imam.
I zato me sad baš jako nervira onaj 'zarez' na dnu :I
28.01.2025. (16:50) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
AnnaBonni1
Ko sa slike .............gledaj ne diraj neke bolje opremljene pekarnice.
Ja radim onaj koji se ne mijesi nego kuhačom "dere" po tijestu i ispada dobro ...Srijeda mi je dan od kruha, sutra daklem...Bravo @V za sve te Bog stvorio
28.01.2025. (17:56) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
V
Ispečem i ja ponekad taj no knead bread, pečem i kukuruzni, i s krumpirom, i s divljim kvascem, zamutim samo brašno i vodu... ali nije poanta u tome.
Stvar je u tome da proizvođači odustaju, ni krivi ni dužni.
Ljudi koji se cijeli život bave mljekarstvom, kao što su i svi njihovi pretci, nedavno prodali krave. Rade 25 sati dnevno a ništa nemaju.
Ne mogu.
Raznorazni nakupci i prekupci nabijaju prodajne cijene, ucjenjuju s otkupnom, i nikome nije smetalo kad su se seljaci žalili... Vjerojatno će u budućnosti postići nekakav međusobno prihvatljiv kompromis s 'velikima' koji će ostati kad se zgazi sve što se da zgaziti, jer se s rogatima ne isplati bosti... ali malih više neće biti.
Sela više neće biti.
A niš'... možda se mi onda u potpunosti okrenemo eko etno turizmu, pa vam svima počnemo skupo naplaćivati nostalgiju :)))
28.01.2025. (18:26) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
AnnaBonni1
je, imaš pravo : naše njive su ili neobrađene ili oni koji se istinski trude nemaju korist od rada....
28.01.2025. (19:35) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
V
A... ma ne treba se brinuti... sve će se to prodati k'o 'alva.
28.01.2025. (20:23) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
marival11
I pečem i mijesim. Brašno jednom mjesečno naručim od mlina Drnje. Možda je malo skuplje od brašna na akcijama u centrima, ali kad plaćam volim znati komu i za što plaćam. I mlijeko platim malo više iz mljekomata od lokalnog proizvođača.
Godinama bojkotiram bezobrazno skupe proizvode. Prvo što mi pada na pamet tjestenina za lazanje, krempite koje su prije ispunjavale cijelu plastičnu ambalažu, a sada ispune polovicu ambalaže, kuglice sladoleda....
Svoje sadnice godinama prodajem po najnižoj mogućoj cijeni, zarada je manja, ali je još uvijek prisutno zadovoljstvo....Kad vidim koliko žele naplatiti za brokulu, salatu, mrkvu....za koje nije potreban ni poseban trud ni gnojivo jer svejedno rastu - muka mi je...
29.01.2025. (07:18) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
nema garancije
Ista situacija, da li se isplati ili ne, mijesim, barem znam šta jedem.
Dvoje nas je, a i kći je susjeda pa se donekle isplati, ali prodaja...,
jednom probala dok sam bila mlađa i odustala. Bile su krafne, čak
je i naplata išla uredno, onda sam počela računat, uglavnom
zaključak je da cijena nije pratila sadržaj. Namjerno izbjegavam
kupnju svega što mogu uraditi sama, ali izdaje ostalo..., to nije bitno:))))
29.01.2025. (15:21) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
V
Cure, znači... ako nam se razvoj privrede ponovno okrene na sam svoj početak - robnu razmjenu/trampu, vi ste sigurne.
Tak' i treba... pa kom' obojci, kom' opanci :DD
29.01.2025. (20:20) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
bellarte
Da, tu kod nas je sve skupo i preskupo..
Jučer mi se kćer vratila sa Kanarskih otoka, bila ona zet i prijatelji par dana i nemoš vjerovat kako kaže da je tamo sko ro pa upola jeftinije gotovo sve... Od hrane, pića, prijevoza... Nema cestarina, plaćanja parkinga, usluga vrhunska, vinske prezentacije svjetlosnim godinama ispred nas.. Da ne pišem da je povratna avio karta 50 eura... Pa više me košta rezervar goriva nego put za tamo...
Ovo je počelo biti preko deset Božjih
30.01.2025. (07:01) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Kockavica
Princes krafne!!
30.01.2025. (14:17) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
konobarica
Difan ti je kruh
30.01.2025. (21:07) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
V
bellarte, a je... baš ovih dana gledam seriju McMafa pa vidim da su i porezne povlastice na Kanarskim otocima jako privlačne strancima.
Kockavica, to spada pod slastičarstvo... tko zna bih li ja to umijela... :I
konobarica, dvopek... dvopek :)
30.01.2025. (23:56) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...