Komentari

starrynight2022.blog.hr

Dodaj komentar (17)

Marketing


  • starry night

    Scenaristica filma Marguerite Yourcenar izuzetno je cijenjena spisateljica svjetskog renomea, njene knjige imam s ponosom i slavom, Hadrijanovi memoari, Anna Soror, Osmijeh kraljevića Marka, Oproštajni udarac i Crnu Mijenu, kako piše..., da ti pamet stane!

    avatar

    08.08.2024. (12:48)    -   -   -   -  

  • starry night

    život nije fer, reče psihopat i baci bombu

    avatar

    08.08.2024. (12:55)    -   -   -   -  

  • starry night

    bila je lezbijka, zanimljiv podatak:
    "Vezane zajedno u intimnoj vezi više od 40 godina, Marguerite Yourcenar (1903.-1987.) i Grace Frick (1903.-1979.) imale su i trajan brak i produktivno književno partnerstvo koje je bez sumnje postavilo temelje da Marguerite postane, 1980. prva žena primljena na Académie Française, vodeću instituciju francuske književnosti.

    Rođena u Bruxellesu od oca Francuza i majke Belgijanke, Marguerite je izvorno ime bilo de Crayencour (njezin pseudonim, koji je kasnije isključivo koristila, bio je djelomični anagram). Majka joj je umrla kad je imala samo nekoliko dana, a bogati otac dao joj je puno samostalnosti, podučavao ju je kod kuće i vodio sa sobom na putovanja. Školovanje je završila samostalnim čitanjem knjiga, a pisati je počela u tinejdžerskim godinama. Nastavila je putovati nakon što joj je otac umro 1929., upuštajući se u seksualne veze sa ženama i muškarcima. Također je objavila svoj prvi roman, Alexis, 1929. radila je na prevođenju djela kao što su The Waves, eksperimentalni roman engleske lezbijske autorice Virginije Woolf (1882.-1941.).

    Jedna od Margueriteinih najžešćih ranih strasti bila je uzaludna - njezina ljubav prema Andréu Fraigneauu (1905.-1991.), homoseksualnom klasičaru koji je uređivao Yourcenarova djela tijekom ranih 1930-ih. Čovjek se ne može ne zapitati - je li Margueriteina ljubav prema Fraigneauu bila vrhunski primjer lezbijke koja je posegnula za normalnošću postavljajući svoju kapu nedostižnom muškarcu ili je imala problema s rodnim identitetom koji su možda bili potpunije izraženi u rodno fleksibilnoj atmosferi 21. stoljeća? U svakom slučaju, Fraigneaua su snažno privlačili samo muškarci i slomio je Margueriteino srce kad ju je odbio, što ju je možda nagnalo da usmjeri svoju romantičnu energiju prema sljedećoj ženi.

    Godine 1937. upoznala je Grace Frick u baru pariškog hotela. Odrasla u Ohiju i Missouriju, Grace je s Marguerite rano izgubila roditelja jer joj je otac umro kad je bila dijete, a odgajali su je ujak i tetka. Bila je strastveni učenik i imala je dovoljno obiteljskog novca da pohađa koledž Wellesley, diplomirala je engleski 1925. i magistrirala 1927. Osim što je bio središte radikalne feminističke misli, Wellesley se također smatrao leglom lezbijki— jedan od popularnih naziva za odnose između žena bio je "Wellesley brak". Dobivši nadimak "Fricky", Grace je postala dio velikog kruga intimnih prijateljica, uključujući profesorice Katherine Balderston (1895.-1979.) i Margaret "Peg" Taylor (1901.-1982.), par koji je doživotno ostao prijatelj Grace i Marguerite .

    Grace je 1937. radila na svojoj disertaciji na Sveučilištu Yale kada su je pozvali u Francusku da posjeti rođaka koji je umirao od tuberkuloze u samostanu. Susrela je Marguerite u baru hotela Wagram. Prema Grace, primijetila je Marguerite jedne večeri, dok je sjedila za stolom s prijateljima i odmah su je privukle njezine "ogromne sivo-plave oči". Predstavila se i sljedećeg jutra hrabro pozvala Marguerite u svoju sobu da pogleda ptice kroz prozor. U drugoj verziji, Grace, uvijek profesorica književnosti, prekinula je Marguerite i njenog prijatelja, koji su razgovarali o Samuelu Coleridgeu, kako bi ih ispravila u njihovim idejama o pjesniku.

    Kako god da je do susreta došlo, Grace se jako zaljubila u Marguerite, koja je njihove prve dane opisala kao "strast". Povela je Grace na romantičnu turneju po Grčkoj i Italiji gdje su učvrstile svoju vezu, a Grace je pozvala Marguerite da provede zimu s njom u Connecticutu. Stvari su krenule dobro te prve zime, a 1939., kada je u Europi izbio rat, Marguerite se preselila u SAD kako bi zauvijek živjela s Grace.

    Grace je brzo postala nezamjenjiva za Marguerite, upravljala je njihovim domom, uređivala i prevodila njezina djela i postala ono što je Global Love Museum nazvao "vjerojatno najpotpunijom književnom suprugom u analima umjetnosti". U 1940-ima su proveli nekoliko ljeta u Maineu, odsjedajući kod prijatelja u Somesvilleu i Seal Harboru, a 1948. počeli su tražiti vlastiti dom na Mt. Desert Islandu. Godine 1950. kupili su Brooks Cottage u Northeast Harboru. U radijskom intervjuu, Marguerite je zavirila u život koji je ondje zamišljala: "To je bilo ono što smo čekali: mjesto mira, moguće napuštenosti."

    Brooks Cottage sagradili su 1830-ih mladenci Daniel (1802.-1887.) i Emma Kimball (1820.-1889.), a pedeset godina kasnije premjestile su ga zaprege volova i na njegovom mjestu sagradio golemi hotel Kimball House. Kućica je služila kao koliba za goste i smještaj za zaposlenike hotela prije nego što su je Marguerite i Grace učinile svojim domom. Nakon malo preuređenja, preimenovali su ga u Petite Plaisance (Mali užitak) i uselili. ->

    avatar

    08.08.2024. (13:04)    -   -   -   -  

  • starry night

    Odjevene poput boema u široke hlače, šarene šalove i turbane, i šetajući rukama omotanim jedna oko druge, par je napravio pravu pomutnju u uspavanoj zajednici Mt. Desert Islanda. Imale su česte posjetitelje, koji su dolazili na ručak ili čaj, dok je Marguerite kontrolirala razgovor, a Grace kućanstvo. Njihov neobičan izgled naveo je neku lokalnu djecu da ih nazovu "vješticama", što je karakterizacija pojačana Margueriteinom galskom povučenošću i Graceinom sklonošću da otuđi susjede pritužbama i šefovskim savjetima. Unatoč tome, par je na Petite Plaisance gledao kao na mali otok europske milosti u surovoj američkoj divljini i, između putovanja u pravu Europu, tamo su bile sretne.

    Unatoč činjenici da je Marguerite voljela zadirkivati ​​Grace zbog šestomjesečne razlike u njihovim godinama nazivajući je "prijateljicom starijom od mene", Grace je umrla gotovo desetljeće prije Marguerite, podlegavši ​​dugoj borbi s rakom. Marguerite je užasno tugovala i postavila svoj nadgrobni spomenik pokraj Graceinog na groblju Brookside na otoku Mt. Desert, samo s datumom smrti. Prije nego što je umrla, Grace je spojila Marguerite s nekom vrstom zamjenske žene. Možda znajući koliko je Marguerite slaba prema mladim gay muškarcima, preporučila je Jerryja Wilsona (1949.-1986.), 30-godišnjeg fotografa, da joj bude tajnik. Marguerite i Jerry postali su svojevrsni partneri - prijatelji, suputnici, možda i ljubavnici - s intimnom, iako burnom vezom. Njezina romantična opsjednutost Jerryjem (i Jerryjevo vlastito neprijateljstvo) otuđilo je mnoge Margueriteine ​​prijatelje, s rezultatom da je ostala još više sama kada je Jerry umro od AIDS-a 1986. Tužna i iscrpljena, Marguerite je imala moždani udar i umrla godinu dana kasnije, na 17. prosinca 1987., kod kuće u Petite Plaisanceu. Naredila je da njezini osobni papiri, uključujući njezino dopisivanje s Grace, budu zapečaćeni do 2037. godine."

    avatar

    08.08.2024. (13:08)    -   -   -   -  

  • starry night

    s obzirom na navadu blagoslivljanja pasa i oružja, zna li se tko je "blagoslovio" atomsku??

    avatar

    08.08.2024. (14:01)    -   -   -   -  

  • luki2

    Gledala sam film. Ne mogu zamisliti tu težinu kada se sve dogadjalo....:(((( Ratovi su veeeeliko sranje. Pobjednika tu nema. :(((((

    avatar

    08.08.2024. (23:34)    -   -   -   -  

  • starry night

    Samo mrtvi su dočekali kraj rata, netko reče, tu nas psihopati drže u trajnom sranju, samo pljačka, popovi, bijeda i zbjegovi 30 godina, došo Balkan u Beč.

    avatar

    09.08.2024. (00:07)    -   -   -   -  

  • TEATRALNI

    Nisam gledao ali nakon tvog osvrta čim ulovim vremena budem svakako. Ovo je važna tema. Ps bokček ti sraćka kod Mariana pa mu isto možeš malo naribat njušku. Tip je krele.

    avatar

    09.08.2024. (09:36)    -   -   -   -  

  • TEATRALNI

    Do sad si već svatila da je blog pun stare kreladi :D čast rijetkim iznimkama...bokček je jedan od njih prema svima njima miroljub von Rajna je mala beba. Ps u ovih 6 godina bloga nikad nisam nikog zabranio niti cenzurirao jer to to odraz nemoći iznimka su bili spomenuti miroljub von Rajna i pop franjo jurčević jer su zbilja ispaljivali nesnosnu količinu debilizma. To su situacije kad mi se više nije dalo odgovarat baš na svaki debilizam ako ne želim sam sebi ispasti komičan i groteksan.

    avatar

    09.08.2024. (10:14)    -   -   -   -  

  • starry night

    ja isto debile ne podnosim, debil užasno iritira kad je na poziciji elaborirat

    avatar

    09.08.2024. (10:39)    -   -   -   -  

  • Galaksija

    Nema mjesta za nijedan totalitaristički režim. Živi se u budućnosti, a ne u prošlosti. Najveća tuga i sramota je ta što mladi ljudi ne žele učiti. Još luđi su stariji koji potiču mržnju. Takvo što treba strogo kažnjavati.
    Za normalnu osobu će jednak poraz biti Bleiburg, Jasenovac, Vukovar, Škabrnja, Srebrenica, Šumarice, Lug .......

    Mnogo mjesta, mnogo ljudi, mnogo tragedija! Ne ponovilo i ne zaboravilo se nikada!

    Na nama je odgovornost protiv zla.

    Iako, ne vjerujem da smo naučili i da učimo.

    Šaka

    Dvadeset sedam kostiju,
    trideset pet mišića,
    oko dvije tisuće živčanih stanica
    u svakoj od pet jagodica naših prstiju.
    I to je sasvim dovoljno
    da se napiše Mein Kampf
    ili Medo Winnie zvani Pooh.

    Wisława Szymborska (1923 - 2012)

    avatar

    09.08.2024. (16:05)    -   -   -   -  

  • starry night

    sviđa mi se, ja sam za Winnija jednoglasno :)))))))))))))))))))))))

    avatar

    09.08.2024. (16:25)    -   -   -   -  

  • starry night

    ti si tu najveća tračerica i spletkarošica i znaš više o ljudima nego oni sami o sebi :))))))))))))))))))))))))))))))))), o meni ne znaš ništ, samo misliš da znaš :))))))))))))))))))))))))))

    avatar

    09.08.2024. (19:23)    -   -   -   -  

  • TEATRALNI

    Čuj zabavlja li i tebe bolesna količina paranoje dotične? Sad psiho bulazni kako se nas troje-Luki ti i ja mailamo i smišljamo gadarije! Ta je trknuta 120/100 kao da nemam pametnijeg posla kao i svi mi uostalom nego se baviti trknutom starčadi s bloga. Mene ovdje (aktivno) nije bilo preko mjesec dana i ni u jednom trenutku nisam pomislio na išta o dotičnoj niti se prepisujemo o nebitnim frikovima niti imamo za to potrebu-za raziku od nekih imamo svoje živote koje živimo u reali ne na blogu. Evo samo mali uzorak njenog lsd-ovskog bulažnjenja:

    "Nikad, kunem se djecom ni u primisli, ni stvarno. Ona LAZE. POKVARENO, VEZOBRAZNO, PREPOTENTNO.
    Ona se ocito mejla s dvije osobe s bloga ; Luki, punom mrznje prema neni i Teatralnim koji je podrepak njen."

    avatar

    09.08.2024. (21:25)    -   -   -   -  

  • starry night

    Pa vidio si moje komentare, nisam ju niti spomenula. ona je bolesna.

    avatar

    09.08.2024. (22:01)    -   -   -   -  

  • TEATRALNI

    Psiho psiho. Ali koje je počela laži i konfabulacije smišljat fakat ako je i od nje-previše je.

    avatar

    09.08.2024. (22:07)    -   -   -   -  

  • starry night

    U pravu si, bolesnica, napada me i laže i spletkari od kad sam došla na blog i odjebala ju, da neću u njenu pratnju, ko ju hebe, odmah sam prokužila tip narcisa, vidi, piše mi topkovnica tup narcisa :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))), ima i toga :))))))))))))))))))))))))

    avatar

    09.08.2024. (22:25)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...