I ja volim krumpiriće više, meni je meso prilog, a ne krumpir :)), ali uz pečeni MORA biti (mi) žlica finog kiselog vrhnja.
Pozdrav, modrina :)
(Hrana me inače u životu ne uzbuđuje, najviše volim jesti kad sam gladna i da je hrana čista, uedna, svježa i zdrava, pa stoga vrlo rijetko jedem vani. Spreseravanja s hranom u vidu preukrašavanja hrane mi je odbojno, trošiti vrijeme na nešto što će ionako završiti u wc-u a smisao hranjenja je održavanje života kao i kod životinje, pa me najviše kod čovjeka impresionira ono po čemu se od nje, životinje razlikuje, a to nisu ni želudac ni crijeva ni njuh ni okus, ni probavni trakt, nego njegovo veličanstvo razum koji nam je i donio blagodati današnjeg života.
Dakle, tu tipičnu malograđanštinu, opsjednutost kuhanjem, kuhinjom i svecima, život proveden u kuhini i kuhanju, u guljenju krumpira i pranju suđa, je bljak bljak. Cijela ta tradicija je sumnjiva jer te goni u područja u kojima možeš bez veze zapeti cijeli svoj život, u kuhinji i blagovaonici, a da uopće nisi bio gladan, nego se prežderavaš i prekuhavaš jer to nalažu takvi Kinder, Küche, Kirche protokoli.
"Kinder, Küche, Kirche ili 3 K, je njemački slogan preveden kao "djeca, kuhinja, crkva" koji se koristio pod Njemačkim Carstvom za opisivanje uloge žene u društvu. Sada ima uglavnom pogrdnu konotaciju, opisujući ono što se danas smatra zastarjelim antimodelom podjele društva po osnovi spolnih uloga nametanja obrasca ženi u skladu sa muškim viđenjem njenog "drugotnog" mjesta u društvu. Izraz je nejasno ekvivalentan američkom "bosa i trudna", britanskom viktorijanskom "Mjesto žene je u kući" ili izrazu "Dobra žena, mudra majka" iz Meiji Japana.")
20.08.2023. (16:11)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Genijalna si!_)))))) Na stranu sve, ali ja zaista volim kuhati, i meni hrana nikako ne znači samo utaživanje gladi. Sjetimo se Prousta i madeleine kolačića....Divne me uspomene vežu za određenu hranu, za njen okus, boju i miris...Neki kolači podsjećaju na baku, npr.
20.08.2023. (20:52)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Napisao sam na sličnu temu tri K jednom tekst o ulozi žene u kuhinji; teško je to ali da se s time izboriti. Danas sam skuhao čušpajz, bumo rekli uradak od mahuna, mrkve, poriluka, junetine, češnjaka, peršina, paradajza, ne mrem se sjetit jel još čega bilo. Najdraža veli da je moj talent za enolončnice neshvaćen :). Njene su beskrajne igre sa detaljima, ja sam - kako veli - rudimentaran i učinkovit; cilj je utrošiti što se ima i najesti se. Nemamo problema sa organizacijom, svatko doda ponešto; nikoga se ne pritišće niti prisiljava; nekad su od srca fini i žganci s vrhnjem, pogotovo ako je brašno iz Jaškova a vrhnje od naše tete Štefice. Nije znanost, ali čovjeka veseli. Ipak, malo me što veselilo kao kad sam za Staru godinu na verandi napravio zimski mini roštiljčić za nas dvoje. Masu različitih stvari, od mesa do povrća, mi u dekice na stolce pa lagano vrti i grij se uz svijetlo svijeća i vruće kuhano vino. Kakva sjajna uspomena :).
20.08.2023. (21:45)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Meni je sve nenormalnija ta opsesija našeg društva hranom i sve mi je bilo dobro dok je ta hrana ostajala u četiri zida i u osobnoj priči, premda ni ti nije normalno da su sve naše proslave i uspomene vezane uz juhice i kokice i kolače i svinjske pečenke, rezance, mlince i purice, i ljudi se vrednuju po tome kako kuhaju, katastrofa. Jedan zamjera snajki što ne kuha ko u njegovoj kući kako se kuha, nego veli, ta ništ ne kuha, umrijet će djeca od gladi, dokle to ide. I cijelo društvo se pretvorilo u ogroman kulinarski show, a mi u najpretiliju naciju u Europi.
Puno su mi zanimljivije emisije gdje ljudi uče koje trave su zdrave, koje divlje bilje je jestivo, kako raspoznati jestive i nejestive gljive, i tako, ali to valjda dolazi s iskustvom i prezasićenjem, te gozbe i nakuhavanja i jedenja kad uopće nismo gladni ali red je, vele. E taj "red je", doveo nas je do ovisnosti o hrani i boleština od prekomjernog unosa. Treba to osvijestitit, nije to ništa loše, da bi trebalo maknuti reklamiranje i proslavljanje svega i svačega hranom kad smo statistički predebeli. Nisi gladan - a jedeš.
Hvala, luki, ja samo iznosim svoj intimni stav, i gledam u moju kuhinju punu suđa do plafona, sad to sve treba i spremati, a sutra opet sve ispočetka, a kako rekoh, godinama nisam osjetila konačno taj divan osjećaj prave "vučje" gladi :)) Mogla bih doživotno piti kefir i jesti bilje.
20.08.2023. (22:30)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Ja kuham kao i vi, sve što imam iskoristim i da jelo bude zdravo i fino. Mrkvu, krumpir, zelje, škarpinu, čenovi češnjaka, sve ubacim, skuham, pokapam maslinovim uljem i viola.
Hvala na krasnom komentaru.
Laku noć svima :))
20.08.2023. (23:47)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
sve je stvar navike, kad jedeš na silu i kad uopće nisi gladan, moraš stalno jesti, to se pretvara u bolest, jedeš, jedeš, jedeš, jer recimo, se to prehranjivanje tu u sirotinji i provinciji pretvara u smisao i svrhu života da se sve, ama baš sve, pretvara u kuhanja i žderačinu, pa se sve i ama baš sve obilježava i cijeni žderačinom a korijeni svega su patrijarhalni KKK interesi popina i lopina da drže ženu u kuhinji i da im robija i pere i kuhaaaaaaaa, a da oni samo - žderu! Kad ti iz crijeva dođe u glavu, a za to treba puuuuno vremena, da te popine i partnerstva s muškarcima zapravo drže u neželjenom modu cijeli život, kuhanju im i ugađanju im i pranju ih i čišćenju ih jer je popina to rekao da su to takve društvene uloge, ti kuhaš, pereš služiš i sretna si kad on veli da je sve to fino što si satima kuvala, i onda to sve ideš prati i čistiti i odjednom shvatiš da si 40 godina provela u kuhanju i serviranju i robijanju i trčanju na posao a on je sve parazitskiji i sve više kleči za tvoje robijanje a za uzvrat od parazita dobiješ markicu na rukav "dobra žena i domaćica" , smuči ti se kako si bila u zabludi s tom hranom i stilom života u kojem si vječno kuhala a da nisi nikad bila gladna, a ono za čim si bila gladna nisi nikad zapravo zadovoljila, jer je surogat bio pečeni batak i pečeni krumpir, i sad kud god se okreneš tu na Balkanu, svi su masni i ponosni i slikaju što su ili će - probaviti u svojim crijevcima, i koilko love imaju ili robinje doma, za to životno postignuće tu koje propagiraju i popovi - kolko moš pojist i popit tolko vridiš i ko će bolje i kom žena boje kuva, u ebote, za popizdit, Markes je napisao Sto godina samoće, ovdje primitiva piše Sto godina kuvanja. Mislim da prestajem totalno ist, zgadilo mi. :)))))))))))))))))))))))))))))))))) Pozz, hvala na javljanju :))
22.08.2023. (14:24)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
starry night
ova je dvominutna, skraćujem vrijeme pisanja svoje poezije, kako vam se čini pjesmica?, mislim, s obzirom da je napisana za minutu
20.08.2023. (10:23) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
starry night
"shit lit
Literature of any sort suitable for reading when on toilet
Couldn't find any good shit lit so I ended up reading the back of a shampoo bottle."
:))))))))))))))))))))))))))))))
20.08.2023. (10:46) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
modrina neba
Odlično i još krompir kojeg obožavam više nego meso, zamisli:)))
20.08.2023. (11:59) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
starry night
Kinder, Küche, Kirche, Krumpir :)))))))))))))))))))))))))))
I ja volim krumpiriće više, meni je meso prilog, a ne krumpir :)), ali uz pečeni MORA biti (mi) žlica finog kiselog vrhnja.
Pozdrav, modrina :)
(Hrana me inače u životu ne uzbuđuje, najviše volim jesti kad sam gladna i da je hrana čista, uedna, svježa i zdrava, pa stoga vrlo rijetko jedem vani. Spreseravanja s hranom u vidu preukrašavanja hrane mi je odbojno, trošiti vrijeme na nešto što će ionako završiti u wc-u a smisao hranjenja je održavanje života kao i kod životinje, pa me najviše kod čovjeka impresionira ono po čemu se od nje, životinje razlikuje, a to nisu ni želudac ni crijeva ni njuh ni okus, ni probavni trakt, nego njegovo veličanstvo razum koji nam je i donio blagodati današnjeg života.
Dakle, tu tipičnu malograđanštinu, opsjednutost kuhanjem, kuhinjom i svecima, život proveden u kuhini i kuhanju, u guljenju krumpira i pranju suđa, je bljak bljak. Cijela ta tradicija je sumnjiva jer te goni u područja u kojima možeš bez veze zapeti cijeli svoj život, u kuhinji i blagovaonici, a da uopće nisi bio gladan, nego se prežderavaš i prekuhavaš jer to nalažu takvi Kinder, Küche, Kirche protokoli.
"Kinder, Küche, Kirche ili 3 K, je njemački slogan preveden kao "djeca, kuhinja, crkva" koji se koristio pod Njemačkim Carstvom za opisivanje uloge žene u društvu. Sada ima uglavnom pogrdnu konotaciju, opisujući ono što se danas smatra zastarjelim antimodelom podjele društva po osnovi spolnih uloga nametanja obrasca ženi u skladu sa muškim viđenjem njenog "drugotnog" mjesta u društvu. Izraz je nejasno ekvivalentan američkom "bosa i trudna", britanskom viktorijanskom "Mjesto žene je u kući" ili izrazu "Dobra žena, mudra majka" iz Meiji Japana.")
20.08.2023. (16:11) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
luki2
Genijalna si!_)))))) Na stranu sve, ali ja zaista volim kuhati, i meni hrana nikako ne znači samo utaživanje gladi. Sjetimo se Prousta i madeleine kolačića....Divne me uspomene vežu za određenu hranu, za njen okus, boju i miris...Neki kolači podsjećaju na baku, npr.
20.08.2023. (20:52) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
j.
Napisao sam na sličnu temu tri K jednom tekst o ulozi žene u kuhinji; teško je to ali da se s time izboriti. Danas sam skuhao čušpajz, bumo rekli uradak od mahuna, mrkve, poriluka, junetine, češnjaka, peršina, paradajza, ne mrem se sjetit jel još čega bilo. Najdraža veli da je moj talent za enolončnice neshvaćen :). Njene su beskrajne igre sa detaljima, ja sam - kako veli - rudimentaran i učinkovit; cilj je utrošiti što se ima i najesti se. Nemamo problema sa organizacijom, svatko doda ponešto; nikoga se ne pritišće niti prisiljava; nekad su od srca fini i žganci s vrhnjem, pogotovo ako je brašno iz Jaškova a vrhnje od naše tete Štefice. Nije znanost, ali čovjeka veseli. Ipak, malo me što veselilo kao kad sam za Staru godinu na verandi napravio zimski mini roštiljčić za nas dvoje. Masu različitih stvari, od mesa do povrća, mi u dekice na stolce pa lagano vrti i grij se uz svijetlo svijeća i vruće kuhano vino. Kakva sjajna uspomena :).
20.08.2023. (21:45) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
starry night
Meni je sve nenormalnija ta opsesija našeg društva hranom i sve mi je bilo dobro dok je ta hrana ostajala u četiri zida i u osobnoj priči, premda ni ti nije normalno da su sve naše proslave i uspomene vezane uz juhice i kokice i kolače i svinjske pečenke, rezance, mlince i purice, i ljudi se vrednuju po tome kako kuhaju, katastrofa. Jedan zamjera snajki što ne kuha ko u njegovoj kući kako se kuha, nego veli, ta ništ ne kuha, umrijet će djeca od gladi, dokle to ide. I cijelo društvo se pretvorilo u ogroman kulinarski show, a mi u najpretiliju naciju u Europi.
Puno su mi zanimljivije emisije gdje ljudi uče koje trave su zdrave, koje divlje bilje je jestivo, kako raspoznati jestive i nejestive gljive, i tako, ali to valjda dolazi s iskustvom i prezasićenjem, te gozbe i nakuhavanja i jedenja kad uopće nismo gladni ali red je, vele. E taj "red je", doveo nas je do ovisnosti o hrani i boleština od prekomjernog unosa. Treba to osvijestitit, nije to ništa loše, da bi trebalo maknuti reklamiranje i proslavljanje svega i svačega hranom kad smo statistički predebeli.
Nisi gladan - a jedeš.
Hvala, luki, ja samo iznosim svoj intimni stav, i gledam u moju kuhinju punu suđa do plafona, sad to sve treba i spremati, a sutra opet sve ispočetka, a kako rekoh, godinama nisam osjetila konačno taj divan osjećaj prave "vučje" gladi :)) Mogla bih doživotno piti kefir i jesti bilje.
20.08.2023. (22:30) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
starry night
Krasne uspomene, j.
Ja kuham kao i vi, sve što imam iskoristim i da jelo bude zdravo i fino. Mrkvu, krumpir, zelje, škarpinu, čenovi češnjaka, sve ubacim, skuham, pokapam maslinovim uljem i viola.
Hvala na krasnom komentaru.
Laku noć svima :))
20.08.2023. (23:47) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
starry night
voila, naravno, brzina kuckanja
21.08.2023. (08:50) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Galaksija
Ja sam stvor koji nikad nije gladan. :')
22.08.2023. (11:20) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
starry night
sve je stvar navike, kad jedeš na silu i kad uopće nisi gladan, moraš stalno jesti, to se pretvara u bolest, jedeš, jedeš, jedeš, jer recimo, se to prehranjivanje tu u sirotinji i provinciji pretvara u smisao i svrhu života da se sve, ama baš sve, pretvara u kuhanja i žderačinu, pa se sve i ama baš sve obilježava i cijeni žderačinom a korijeni svega su patrijarhalni KKK interesi popina i lopina da drže ženu u kuhinji i da im robija i pere i kuhaaaaaaaa, a da oni samo - žderu! Kad ti iz crijeva dođe u glavu, a za to treba puuuuno vremena, da te popine i partnerstva s muškarcima zapravo drže u neželjenom modu cijeli život, kuhanju im i ugađanju im i pranju ih i čišćenju ih jer je popina to rekao da su to takve društvene uloge, ti kuhaš, pereš služiš i sretna si kad on veli da je sve to fino što si satima kuvala, i onda to sve ideš prati i čistiti i odjednom shvatiš da si 40 godina provela u kuhanju i serviranju i robijanju i trčanju na posao a on je sve parazitskiji i sve više kleči za tvoje robijanje a za uzvrat od parazita dobiješ markicu na rukav "dobra žena i domaćica" , smuči ti se kako si bila u zabludi s tom hranom i stilom života u kojem si vječno kuhala a da nisi nikad bila gladna, a ono za čim si bila gladna nisi nikad zapravo zadovoljila, jer je surogat bio pečeni batak i pečeni krumpir, i sad kud god se okreneš tu na Balkanu, svi su masni i ponosni i slikaju što su ili će - probaviti u svojim crijevcima, i koilko love imaju ili robinje doma, za to životno postignuće tu koje propagiraju i popovi - kolko moš pojist i popit tolko vridiš i ko će bolje i kom žena boje kuva, u ebote, za popizdit, Markes je napisao Sto godina samoće, ovdje primitiva piše Sto godina kuvanja. Mislim da prestajem totalno ist, zgadilo mi. :)))))))))))))))))))))))))))))))))) Pozz, hvala na javljanju :))
22.08.2023. (14:24) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...