Komentari

starrynight2022.blog.hr

Dodaj komentar (8)

Marketing


  • starry night

    "Čarobnjak iz Oza (The Wizard of Oz, 1939), SAD, boja, 101min, MGM, r.: Victor Fleming, sc.: Noel Langley, Florence Ryerson, Edgar Allan Woolf, prema knjizi Franka Bauma, df.: Harold Rosson, glazba: Herbert Stothart, Harold Arlen, Felix Mendelssohn-Bartholdy, Modest P. Musorgski, Nikolaj Rimski-Korsakov, Robert Schumann, sgf.: Cedric Gibbons, William A. Horning, Edwin B. Willis, ul.: Judy Garland (Dorothy), Frank Morgan (profesor Marvel/čarobnjak), Ray Bolger (Strašilo), Bert Lahr (Plašljivi lav), Jack Haley (Limenko), Billie Burke (Glenda, dobra vještica), Margaret Hamilton (Zla vještica).

    Djevojčica Dorothy živi na farmi u Kansasu, a društvo joj pravi pas Toto. Nakon što zapuše tornado, Dorothy i Toto ne uspiju se sakriti te ih vjetar, zajedno s kućom, odnese u magičnu zemlju Oz. Tamo Dorothy biva pozdravljena kao junakinja, jer je njezina kuća pala na zlu vješticu te ona, obukavši vještičine cipele, kreće u grad Oz, potražiti velikog čarobnjaka koji će je znati vratiti kući. Usput Dorothy susreće Strašila, Limenka i Plašljivog lava i oni joj se pridružuju u nadi da će čarobnjak ispuniti i njihove želje – Strašilu dati pamet, Limenku srce, a Plašljivom lavu hrabrost.

    Jedan od najpopularnijih holivudskih filmova uopće, odrediv kao glazb. bajka, film je stoga i vrhunski primjer težnji mjuzikla za prikazom mašte kao zbilje, što inovativno odražava prikaz stvarnosti (početne i završne scene) u sepiji nasuprot prikazu imaginarne zemlje Oz u raskošnom tehnikoloru izrazito jarkih boja (žute, crvene, zelene); štoviše, jedina glazb. točka u okvirnoj priči jest izvedba sentimentalne pjesme »Over the Rainbow«, verbalnog iskaza sna o ispunjenju želja, dok je središnja radnja ispunjena veselim i razigranim glazb. brojevima kao vizualnim konkretizacijama istog sna. Iako je film marginalizirao polit. poruke knjiž. predloška, koji je u formi knjige za djecu predstavio polit. alegoriju o populističkom pokretu u SAD-u potkraj XIX.st., djelo ipak odražava prevladavajući holivudski model prikaza uspjeha tzv. običnih likova u ostvarenju svojih želja. Na režiji filma izmijenila su se četiri redatelja: G. Cukor i R. Thorpe (nakratko), K. Vidor (koji je režirao okvirnu priču) te, kao jedini potpisani V. Fleming (1883–1949), a J. Garland njime je stekla status zvijezde. Nominiran za 6 Oscara (i za najbolji film), nagrađen je dvama – za najbolju izvornu skladbu i za najbolju pjesmu (»Over the Rainbow«, glazba Harold Arlen, stihovi E. Y. Harburg). Prema istim motivima snimljeni su i slapstick komedija Čarobnjak iz Oza (L. Semon, 1925) te filmovi Čarobnjak (S. Lumet, 1978) i Povratak u Oz (W. Murch, 1985)."

    Filmski leksikon

    avatar

    25.11.2022. (23:00)    -   -   -   -  

  • Galaksija

    Film koji mi nikad, ali nikad neće dosaditi. :) Dorothy mi je preslatka.

    avatar

    25.11.2022. (23:02)    -   -   -   -  

  • starry night

    I meni, predivan film :)

    avatar

    25.11.2022. (23:06)    -   -   -   -  

  • luki2

    Obožavam! Gledala sam i crno-bijelu verziju, i novu, kojoj su doali boju...Divota od filma! Ljub!

    avatar

    25.11.2022. (23:10)    -   -   -   -  

  • TEATRALNI

    Kad je to bilo.... davno prošlo djetinjstvo.

    avatar

    25.11.2022. (23:25)    -   -   -   -  

  • luki2

    Tvoj komentar kod mene: Julijana je posebna. Hvala Ti! Ljub!

    avatar

    25.11.2022. (23:28)    -   -   -   -  

  • starry night

    Ljub, luki!

    Bila mi je to jedna od najdražih knjiga u djetinjstvu,TEATRALNI, i jedna od rijetkih ekranizacija koje su mi sjele poslije čitanja knjige, sjećam se da sam cijelo vrijeme navijala za Dorotinu ekipu, djeca skroz drukčije doživljavaju bajke, ne na simboličnoj razini kao odrasli nego kao stvarnost, koje uzbuđenje je to bilo kako će se svi spasiti :))

    Da, luki, posebna, čitala sam o Julijani kad je otišla u mirovinu i preselila iz ZG u Osijek i frapirala se da je dobila mirovinu koju je rekla, a Pavličića sam čitala i prije nje, Dobri duh Zagreba.

    avatar

    25.11.2022. (23:49)    -   -   -   -  

  • DreamOfStone

    https://youtu.be/Qv48g2uRTH8

    avatar

    26.11.2022. (12:10)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...