ti buš me ubila! ja na dijeti, a vidim onda ovu prekrasnoću! pliz, odmah napiši recept da ga proslijedim svojoj mami. ili sinu, oboje vole peći kolače. pa da bar gricnem. dućkaš obzirnost i uljuđenost, srce mi se para pri pogledu na tvoje sličake :((((
13.06.2022. (19:24)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Mrs. Galaxy, a je.. al' jaovdje poznajem samo ljude koji svaki dan jedu ;))) I na stranu to što sama ipak znam preskočiti pokoji dan, ali kuhati svejedno moram :))
Kockavica, Teta je bila prva s oružanim listom, tak' da ne znam čemu čuđenje :)) A i što se mene tiče - piše najbolje pjesme na blogu, samo kad joj to kažem čini mi se da misli da joj se rugam... ili me možda samo ne drži dovoljno kompetentnom za takvu procjenu. Može biti ovo drugo... ali meni svejedno uvijek smetalo kad bih vidjela kome se sve znala diviti.
14.06.2022. (08:45)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
dajte me najte, sad se moram još više povuč vu sence da me ne bi lešinarke i lešinari raščerečili, ha, ha. ovo da pišem najbolje i da ti ne vjerujem, zbiljam prvi glas!! i da me se tak očrni da smatram ljude nekompetentnima, pa to je grozno! svatko je kompetentan osjetiti neki uradak, ima pravo o tome dati svoj sud, jedino je problem u onima koji se smatraju toliko sposobnim da smiju i negativno kritizirati ili opisivati na kvazistručan način, te obični osobni osvrt proglašavati recenzijom. hja, rijetki su kojii i usprkos stručnom školovanju imaju talent i biti dobri stručni kritičari. samo sam kroz taj vid kritike stroga i nesmiljena. ne zato što sam stručna u književnosti ili umjetnosti općenito, nego zato što, kao i svi drugi, imam pravo osjetiti i verbalizirati doživljeno. nemam pojma zašto ljudi ovdje od mene zaziru, jel me neko dobro opanjkao, ha, ha, ha??? za neke znam da jesu, čak su okolo širili famu, no sve ti je to jad i bijeda besposličara pa se ne obazirem. a to s oružnim listom, ha, ha, odbila sam oružje zbog prigovora savjesti. redarstvenik?? kockiiiiii!!! ispada da sam blogerska žandarica, ha, ha. nisam, nisam, pitaj @Vicky, ima i gorih od mene, kak ono @grincajg takve z9ove, nevine blogerice koje drže red na blogu i drže se pravila, ima baš neki žestoki izraz za takve, ha, ha. de gustibus non disputandum est. ali ima boljih od mene pjesnika i pjesnikinja ovdje. ima.
14.06.2022. (11:12)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Nisam ja opanjkavala... ja nemam naviku mutiti ništa iza leđa; uglavnom sam dosta direktna :))) Ali, sjećam se kad sam čitala tvoje prve postove da sam si rekla kako ne želim imati veze s nekim tko je toliko zlopamtilo i toliko osvetoljubiv... no poslije sam shvatila da si ti samo strašno strastvena žena - da brzo izgaraš, da nisi sklona kalkuliranju i da je sve na drumu što je na umu... A što onda s takvim osobama - staneš i čekaš da prođe paljba :)))
Znam da sam ti jedno rekla to za pjesme, ali se u tvom odgovoru osjetilo dosta sarkazma. Nisam se baš pretjerano zadržala oko analiziranja (radi li se o vlastitoj podcijenjenosti ili nepovjerenju prema meni), ali ostao mi je taj osjećaj.
Ja volim da su pjesme 'uvjerljive' - kad se ne radi samo o potrebi napisati nešto što će se drugima dopasti ... ali, da ne spominjem(o) ponovno onu o ukusima... :)
14.06.2022. (11:42)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
ha, bila je to situacija iznenađenja, razočaranja, debakl prijateljstva i ljudskog povjerenja, na kraju jedina metoda raskrinkavanja prljave pozadine i laži. uglavnom se klonim takvih javnih eksplicitnih sukoba. oni pravi znaju što je pravo, ostale je ionako uzaludno razuvjeravati. ne treba mi to. zahvalna sam na lijepom mišljenju o mojim pjesmama, i kad ljudi misle dobro, sarkazmu nema mjesta, niti ga osjećam, možda se to odnosilo na neku drugu temicu, no pljuvanje po pohvali je prljavo i nisko, pravo svetogrđe. treba biti zahvalan, a ne cinik ili uobraženo indolentan. ima ljdui ovdje koji misle da su nedostižne veličine, s takvima ne valja imati posla.
14.06.2022. (11:55)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
-200 ml vode -100 g maslaca -prstohvat soli -200 g glatkog brašna -5 jaja
Krema od pudinga:
-500 ml mlijeka -3 praška za puding od vanilije -140 g šećera -2 vanilin šećera -250 g maslaca sobne temperature -1 kiselo vrhnje (s više masnoće - Dukat 'crveno')
Nadjev od voća (maline, jagode, šumsko...)
-500 g voća - 150 ml vode ili soka (tekućine)od voća -100 g šećera -40 g gustina -3 listića želatine
Krema od vrhnja i jogurta:
-500 ml slatkog vrhnja -2 čvrsta jogurta -1 INSTANT želatina
Vodu i maslac kratko prokuhati, da se maslac otopi. Ukloniti posudu s vatre pa dodati brašno i sol. Miješati mikserom dok se sve ne poveže i ostaviti nekoliko minuta da se se smjesa malo ohladi, a zatim dodavati jedno po jedno jaje, i nakon svakoga kratko miksati. Od smjese ispeći dvije kore u velikom kalupu za torte obloženom papirom za pečenje. Kore peći na 200°C do zlatno-smeđe boje (oko 20 min.), a pećnicu ne otvarati do samoga kraja kako kore ne bi splasnule.
Jednu pečenu koru odmah staviti u kalup u kojemu će se torta slagati. Ako kalup nije dovoljno visok onda mu rubove treba obložiti visokom acetatnom folijom ili s dva sloja papira za pečenje. Prva krema će se brzo stisnuti i potrebno ju je odmah izručiti na koru, te je stoga potrebno sve imati već pripremljeno.
Prije kuhanja prve kreme potrebno je pripremiti nadjev od voća kako bi se stigao ohladiti, no ne u hladnjaku kako se želatina ne bi prerano stegnula. Pomiješati gustin i šećer sa sokom od voća da nema grudica, a zatim dodati voće i na laganoj vatri kuhati dok se ne zgusne. Skinuti s vatre i dodati ranije namočene listiće želatine (po uputama s omota). Miješati lagano dok se ne rastope. Nadjev ostaviti sa strane da se prohladi.
Puding skuhati po uputama s vrećice, a potom u još vruće dodati maslac i kiselo vrhnje. Izmiješati lagano mikserom i smjesu odmah izručiti na pripremljenu koru. Kremu poravnati te na nju izručiti prohlađeni nadjev od voća.
Slatko vrhnje izraditi mikserom (ne pretući) pa dodati jogurt i instant želatinu. Izmiješati sve da se smjesa ujednači pa ju izručiti u kalup preko nadjeva od voće. Na vrh staviti drugu koru, malo pritisnuti (može se i (o)staviti nekakav manji uteg) i ostaviti tortu preko noći u hladnjaku da se dobro učvrsti.
***
Teta, evo receptić. Malo kasnim, al' bolje ikada nego nikada... :) Ovaj recept do sada nije postojao u pisanom obliku, pa sam si morala dati malo truda i sračunati sve ono 'odokativno' Ovo je velika, 'normalna' torta za razliku od ove u postu. Nju sam radila u malom kalupu i po njemu je i prilagodila (zato izgleda ovako nestabilno, a i zato što sam je prerano oslobodila kalupa... vi nemojte - toplo preporučujem :))) Eto, ako ima kakvih pitanja - pitaj :)
15.06.2022. (11:36)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
puno ti hvala na receptu, još više na opisu potrebnih radnji za obavljanje ove čudotvorine. mislim, ipak, da će izvođenje ove čarobne jestvine prepustiti mami ili mlađem sinu, kod takvih recepata se ušeprtljam i sve ode nepopravljivo u smeće.
omg, tu treba tristo komponenti i još više metoda razrade. a onda ovakvo komplicirano remekdjelo nestane u trenu s vidika. u drob.
17.06.2022. (09:17)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Ma nije to ni blizu komplicirano kako se čini; još je najveći problem visoki kalup... ali, ako se želi izbjeći takva gnjavaža, može se napraviti niže i šire, četvrtasto - kao kolač. Onda može i bez kalupa.
17.06.2022. (11:20)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
V
Nu, kako sam dobra i obzirna - točno mi da dođe da samu sebe izgrlim i izljubim... bljak :)
13.06.2022. (19:04) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
stara teta
ti buš me ubila! ja na dijeti, a vidim onda ovu prekrasnoću! pliz, odmah napiši recept da ga proslijedim svojoj mami. ili sinu, oboje vole peći kolače. pa da bar gricnem. dućkaš obzirnost i uljuđenost, srce mi se para pri pogledu na tvoje sličake :((((
13.06.2022. (19:24) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
V
:)))
Može, ali vidjet ću sutra. Stvarno imam posla :)
13.06.2022. (19:33) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
stara teta
nema žurbe, do daljnjeg sam na dijeti. moji se stignu pripremiti za ovakav rođendanski recept, dolazi ljeto i lagana prehrana.
13.06.2022. (19:37) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Kockavica
Kak si prepredena!!! Sad kad mi svi krenu rođendan čestitat...
Al hvala hvala, neću se ja odreć torte makar ju i ne zaslužila. :)))
13.06.2022. (19:39) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Kockavica
A baš me cjepidlače, ko da mi nije dovoljno teško samoj sa sobom.
13.06.2022. (19:47) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
V
stara teta, dobro onda. Može se i na internetu naći recept, ali ovaj je malo dorađen.
Samo lagano( s tortama)! - moglo bi biti geslo ovog ljeta :))
Kockavica, vidiš kako si odmah oštroumnija od svježeg planinskog zraka :)) - što bi se torte odricala, nakon nje se možeš odreći samo princeza :))
Je l' kakvi su... na rivolvere i nože bi ubadali, krvoloci jedni!
13.06.2022. (19:49) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Galaksija
ti svaki dan imaš nešto fino, slatko, primamljivo :))))
13.06.2022. (22:55) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Kockavica
Ae i Teta se pojavila, ona ko neki redarstvenik, ne mora niš ni reć, čim dođe svi su kuš, svak u svom ćošku. :))
14.06.2022. (06:52) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
V
Mrs. Galaxy, a je.. al' jaovdje poznajem samo ljude koji svaki dan jedu ;)))
I na stranu to što sama ipak znam preskočiti pokoji dan, ali kuhati svejedno moram :))
Kockavica, Teta je bila prva s oružanim listom, tak' da ne znam čemu čuđenje :))
A i što se mene tiče - piše najbolje pjesme na blogu, samo kad joj to kažem čini mi se da misli da joj se rugam... ili me možda samo ne drži dovoljno kompetentnom za takvu procjenu. Može biti ovo drugo... ali meni svejedno uvijek smetalo kad bih vidjela kome se sve znala diviti.
14.06.2022. (08:45) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
stara teta
dajte me najte, sad se moram još više povuč vu sence da me ne bi lešinarke i lešinari raščerečili, ha, ha. ovo da pišem najbolje i da ti ne vjerujem, zbiljam prvi glas!! i da me se tak očrni da smatram ljude nekompetentnima, pa to je grozno! svatko je kompetentan osjetiti neki uradak, ima pravo o tome dati svoj sud, jedino je problem u onima koji se smatraju toliko sposobnim da smiju i negativno kritizirati ili opisivati na kvazistručan način, te obični osobni osvrt proglašavati recenzijom. hja, rijetki su kojii i usprkos stručnom školovanju imaju talent i biti dobri stručni kritičari. samo sam kroz taj vid kritike stroga i nesmiljena. ne zato što sam stručna u književnosti ili umjetnosti općenito, nego zato što, kao i svi drugi, imam pravo osjetiti i verbalizirati doživljeno. nemam pojma zašto ljudi ovdje od mene zaziru, jel me neko dobro opanjkao, ha, ha, ha??? za neke znam da jesu, čak su okolo širili famu, no sve ti je to jad i bijeda besposličara pa se ne obazirem. a to s oružnim listom, ha, ha, odbila sam oružje zbog prigovora savjesti. redarstvenik?? kockiiiiii!!! ispada da sam blogerska žandarica, ha, ha. nisam, nisam, pitaj @Vicky, ima i gorih od mene, kak ono @grincajg takve z9ove, nevine blogerice koje drže red na blogu i drže se pravila, ima baš neki žestoki izraz za takve, ha, ha. de gustibus non disputandum est.
ali ima boljih od mene pjesnika i pjesnikinja ovdje. ima.
14.06.2022. (11:12) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
V
Nisam ja opanjkavala... ja nemam naviku mutiti ništa iza leđa; uglavnom sam dosta direktna :)))
Ali, sjećam se kad sam čitala tvoje prve postove da sam si rekla kako ne želim imati veze s nekim tko je toliko zlopamtilo i toliko osvetoljubiv... no poslije sam shvatila da si ti samo strašno strastvena žena - da brzo izgaraš, da nisi sklona kalkuliranju i da je sve na drumu što je na umu...
A što onda s takvim osobama - staneš i čekaš da prođe paljba :)))
Znam da sam ti jedno rekla to za pjesme, ali se u tvom odgovoru osjetilo dosta sarkazma. Nisam se baš pretjerano zadržala oko analiziranja (radi li se o vlastitoj podcijenjenosti ili nepovjerenju prema meni), ali ostao mi je taj osjećaj.
Ja volim da su pjesme 'uvjerljive' - kad se ne radi samo o potrebi napisati nešto što će se drugima dopasti ... ali, da ne spominjem(o) ponovno onu o ukusima... :)
14.06.2022. (11:42) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
stara teta
ha, bila je to situacija iznenađenja, razočaranja, debakl prijateljstva i ljudskog povjerenja, na kraju jedina metoda raskrinkavanja prljave pozadine i laži. uglavnom se klonim takvih javnih eksplicitnih sukoba. oni pravi znaju što je pravo, ostale je ionako uzaludno razuvjeravati. ne treba mi to.
zahvalna sam na lijepom mišljenju o mojim pjesmama, i kad ljudi misle dobro, sarkazmu nema mjesta, niti ga osjećam, možda se to odnosilo na neku drugu temicu, no pljuvanje po pohvali je prljavo i nisko, pravo svetogrđe. treba biti zahvalan, a ne cinik ili uobraženo indolentan. ima ljdui ovdje koji misle da su nedostižne veličine, s takvima ne valja imati posla.
14.06.2022. (11:55) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
V
A možda mi se učinilo :)
Moram ići... ali napišem recept navečer .)
14.06.2022. (13:11) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
V
Tijesto:
-200 ml vode
-100 g maslaca
-prstohvat soli
-200 g glatkog brašna
-5 jaja
Krema od pudinga:
-500 ml mlijeka
-3 praška za puding od vanilije
-140 g šećera
-2 vanilin šećera
-250 g maslaca sobne temperature
-1 kiselo vrhnje (s više masnoće - Dukat 'crveno')
Nadjev od voća (maline, jagode, šumsko...)
-500 g voća
- 150 ml vode ili soka (tekućine)od voća
-100 g šećera
-40 g gustina
-3 listića želatine
Krema od vrhnja i jogurta:
-500 ml slatkog vrhnja
-2 čvrsta jogurta
-1 INSTANT želatina
Vodu i maslac kratko prokuhati, da se maslac otopi. Ukloniti posudu s vatre pa dodati brašno i sol. Miješati mikserom dok se sve ne poveže i ostaviti nekoliko minuta da se se smjesa malo ohladi, a zatim dodavati jedno po jedno jaje, i nakon svakoga kratko miksati.
Od smjese ispeći dvije kore u velikom kalupu za torte obloženom papirom za pečenje.
Kore peći na 200°C do zlatno-smeđe boje (oko 20 min.), a pećnicu ne otvarati do samoga kraja kako kore ne bi splasnule.
Jednu pečenu koru odmah staviti u kalup u kojemu će se torta slagati. Ako kalup nije dovoljno visok onda mu rubove treba obložiti
visokom acetatnom folijom ili s dva sloja papira za pečenje. Prva krema će se brzo stisnuti i potrebno ju je odmah izručiti na koru, te je stoga potrebno sve imati već pripremljeno.
Prije kuhanja prve kreme potrebno je pripremiti nadjev od voća kako bi se stigao ohladiti, no ne u hladnjaku kako se želatina ne bi prerano stegnula.
Pomiješati gustin i šećer sa sokom od voća da nema grudica, a zatim dodati voće i na laganoj vatri kuhati dok se ne zgusne. Skinuti s vatre i dodati ranije namočene listiće želatine (po uputama s omota). Miješati lagano dok se ne rastope. Nadjev ostaviti sa strane da se prohladi.
Puding skuhati po uputama s vrećice, a potom u još vruće dodati maslac i kiselo vrhnje. Izmiješati lagano mikserom i smjesu odmah izručiti na pripremljenu koru. Kremu poravnati te na nju izručiti prohlađeni nadjev od voća.
Slatko vrhnje izraditi mikserom (ne pretući) pa dodati jogurt i instant želatinu. Izmiješati sve da se smjesa ujednači pa ju izručiti u kalup preko nadjeva od voće. Na vrh staviti drugu koru, malo pritisnuti (može se i (o)staviti nekakav manji uteg) i ostaviti tortu preko noći u hladnjaku da se dobro učvrsti.
***
Teta, evo receptić. Malo kasnim, al' bolje ikada nego nikada... :)
Ovaj recept do sada nije postojao u pisanom obliku, pa sam si morala dati malo truda i sračunati sve ono 'odokativno'
Ovo je velika, 'normalna' torta za razliku od ove u postu. Nju sam radila u malom kalupu i po njemu je i prilagodila (zato izgleda ovako nestabilno, a i zato što sam je prerano oslobodila kalupa... vi nemojte - toplo preporučujem :)))
Eto, ako ima kakvih pitanja - pitaj :)
15.06.2022. (11:36) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
stara teta
puno ti hvala na receptu, još više na opisu potrebnih radnji za obavljanje ove čudotvorine. mislim, ipak, da će izvođenje ove čarobne jestvine prepustiti mami ili mlađem sinu, kod takvih recepata se ušeprtljam i sve ode nepopravljivo u smeće.
omg, tu treba tristo komponenti i još više metoda razrade. a onda ovakvo komplicirano remekdjelo nestane u trenu s vidika. u drob.
17.06.2022. (09:17) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
V
Ma nije to ni blizu komplicirano kako se čini; još je najveći problem visoki kalup... ali, ako se želi izbjeći takva gnjavaža, može se napraviti niže i šire, četvrtasto - kao kolač. Onda može i bez kalupa.
17.06.2022. (11:20) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...