Komentari

babl.blog.hr

Dodaj komentar (6)

Marketing


 • Bergaz

  U opisanom povijesnom kontekstu ne grebe mene Đole, nego što su u tim "(post-) vunenim vremenima" na površinu isplivali tipični primjer(c)i "Peterovog načela", sa svim efektima svoje nekompetencije.

  avatar

  20.03.2021. (08:53)    -   -   -   -  

 • j.

  Znači, nisu svi Slovenci bili predmet Đoline poruge, nego samo Janša, Kučan, Mladina, Nova revija i ostali "organizirani Slovenci"; na njih misli kada pjeva o smučarima i zastavama, a ne na sve Slovence?

  Po toj logici branimo i Budaka kad veli da treba Srbe na vrbe; dakle - samo neke fantomske "organizirane" Srbe: Stojadinovića, Pribičevića, Petra? Jer, do 41 nije bilo organiziranijih od Srba na ovom prostoru, u političkom smislu. Na stranu to što su među organiziranijima primjerice i umjereni, realniji, obrazovani i hegemoniji manje skloni Srbi kao knez Pavle, Dragiša Cvetković ili Cincar Marković - i što se trude sa Mačekom zavesti neki red u tu državu. Ili oni nisu Budakovi Srbi; uzalud za njih vrbe (na koje su i jedne i druge povješali, o ironije, tek oni kasniji), retoričkog li a stravičnog pitanja?

  Ili branimo - vojvodu Mišića kada u legendarnom izvještaju kralju o stanju nacije, veli za Hrvate da su svi odreda prozirni kao čaša, nezajažljivi i u toliko mjeri lažni i dvolični da sumnja kako na kugli zemaljskoj ima većih podlaca, prevaranata i samoživih ljudi; to đeneral misli tek na Radića, Pavelića, makar i zubara, ili Trumbića? Ili na sve Hrvate od Kastva do Zemuna i od Sračinca do Konavala, koliko ih god ima, a da se križaju svim prstima, antidržavno?

  Mislim da ne parcijalno, nikako, ili sam i ja, eto, glup; ako je glup svatko tko se sa takvim tumačenjem ne slaže. Sve je to generalizacija: trpanje svih u istu košaru, nekad po nacionalnoj osnovi, a nekad - evo - i po ideološkoj. Jer, ako je Miloševića bilo moguće zaustaviti u institucijama (sa čime se nikako ne slažem, jer on je prvi batalio institucije i grudu koja će zakoturati lavinu krvi i mesa bacio na ulicu) onda zašto to te institucije nisu učinile? Zato što su bile slabe i svrha sebi samima, baš kao što je primjerice pred naletom krupnog kapitala upravo danas slaba i porozna briselska administrativna vrhuška, pa hvala Bogu nema na cestama nikakve revolucije da je otpuše, jer ljudi barem izmedju Dogger Banka i Alpa još uvijek znaju da je najtruliji mir i pakt bolji od najrezolutnijeg rata.

  Ili je bolje jednostavno priznati da je Đole bio tek čovjek. Povelo ga u takvom nekom vremenu, vidio što rade drugi; ali ovo ostalo što je napravio prije ili poslije te epizode - većinom lavovski nadilazi taj pasjaluk, imajući u vidu otvoren, miroljubiv i stoput dokazan stav, računajući i glasovitu izjavu o Jugi sa ne tako davnog koncerta u Splitu:

  "Deco, okanite se tih tema. Večeras je tu s nama Dino Rađa, velikan svetskog sporta. Takve stvari treba da vas vesele, a ne Jugoslavija. Jugoslavija nije valjala; da je valjala ne bi se onako krvavo raspala. Mene zovu jugonostalgičarem, ali ja sam jugoplastičar. Meni nedostaje Jugoplastika, meni samo nedostaju ta vremena, a ne ta država."

  avatar

  20.03.2021. (14:52)    -   -   -   -  

 • VladKrvoglad

  Sve je u kriterijumima i ko ih kako koristi! Taj nacin koristenja cesce govori o korisnicima kriterijuma nego o onima na koje ih primenjuju!

  Iz ovog slucaja mozemo definisati sledeci kriterijum:
  Ako jednom nesto zaseres, a dve hiljade puta uradis fantasticno - ti dobijes titulu 'seronje' ...

  Mene onda zivo zanima, kada bi doticni, sto ovaj kriterijum zele primeniti na Balasevicu - i na sebe primenili takvev kriterijume, da li bi se zastideli sebe jer su niskorisni, jadni, pakosni nacionalisti ili...?
  :)))

  avatar

  21.03.2021. (15:49)    -   -   -   -  

 • modrinaneba

  Ja sam ponosna SLOVENKA i živim u Sloveniji pa Ti piši što te volja!

  avatar

  21.03.2021. (17:13)    -   -   -   -  

 • konobarica

  Ja recimo, nikad nisam Sloveniju doživljavala kao dio Jugoslavije. Uvijek su htjeli biti veći pape od Pape i jedva čekali da izađu iz države.
  Nadalje, nikad, ali NIKAD nisam u godinama friških mladih državica, kakvima smo postali i mi i Slovenija, doživila da mi slovenski policajac ili carinik na graničnom prijelazu kaže "Dobar dan" ili da mi odzdravi na moj "Dobar dan". I zadnje, žao mi je,ali zaista mislim da su KVP državica.
  E sad, imam rodbine u Sloveniji, imam nekih poznanika i svi oni su sušta suprotnost svemu navedenom pa niti želim niti je fer generalizirati,.
  Na posletku da zaključim Soveniji i Slovencima zaista nije bilo mjesto u SFRJ. Žuljalo ih je.

  avatar

  21.03.2021. (18:49)    -   -   -   -  

 • luki2

  Đole je uvijek u pravu! Ima pjesme za sve životne situacije. A za pjesmu se ispričao tisuću puta.....Ako mu je to jedini krimen - onda je savršen čovjek i pjesnik! Pozdrav!

  avatar

  21.03.2021. (21:44)    -   -   -   -  

 •  
učitavam...