Komentari

nepoznatizagreb.blog.hr

Dodaj komentar (8)

Marketing


  • Viatrix

    Prisjetio sam se auto tablica u SFRJ.

    avatar

    02.03.2021. (18:16)    -   -   -   -  

  • Moslavac

    Vjerojatno si mislio nasloviti post Život u doba SV-a. UKV je i dans živ, življi nego ikad, što se ne bi moglo reći za SV.

    Početkom 70-ih SV (srednji val) polako gubi na značaju i ustupa mjesto UKV-u. Žalosno je danas poslušati SV u noćnim satima. Na nekim frekvencijama više ne emitira nijedna europska stanica, a i one što još uvijek emitiraju rade s bitno smanjenom snagom. Zbog vrlo malog broja slušatelja nije više ekonomski isplativo emitirati na SV ili DV.

    Niti jedna hrvatska stanica više ne emitira ispod 30 MHz, a ne koristi se ni AM (amplitudna modulacija). Na SV se još uvijek može čuti nekoliko stanica iz susjednih nam zemalja.

    Mogao bih puno toga napisati o tom vremenu, meni lijepom, kada su "lampaši" najčešće bili pravljeni za prijem SV i KV, a manji broj mogao je primati i DV. Dugi val je zbog više razloga posebna priča.

    Drago mi je da se netko sjetio usput spomenuti i radio, pa makar se radilo i o difuznom radiju. Ipak je previše očekivati da će netko napisati nešto i o radioamaterima :)).

    avatar

    02.03.2021. (19:55)    -   -   -   -  

  • Galaksija

    predobro :)) uživah u tvom postu!

    avatar

    02.03.2021. (21:23)    -   -   -   -  

  • Moslavac

    Pozdrav moslavačkim snagama na Blogu :)

    avatar

    02.03.2021. (21:30)    -   -   -   -  

  • bellarte

    Zanimljiv podsjetnik na neka prošla vremena.. Današnje digitalne generacije teško to mogu pohvatati...sve im je na mobitelu.. I karta i radio i koordinate... I svašta nešto...

    avatar

    03.03.2021. (06:36)    -   -   -   -  

  • Zanimljivosti/Putovanja

    Ajmeeeee sjećam se tih atlasa, predivno je tako vratit u mladost, ma rekla bih u bezbrižno djetinjstvo ;)))

    avatar

    03.03.2021. (09:36)    -   -   -   -  

  • antun

    Zaista sjajan podsjetnik na prošla vremena u ovom uskom segmentu. Da, svi smo mi slušali rado i srednji, a ponekad i dugi val, pogotovo kad smo bili udaljeniji od svog doma. Danas sve češće osim internet radija, slušam odličan zvuk DAB-a (Digital Audio Broadcasting).

    avatar

    03.03.2021. (12:14)    -   -   -   -  

  • nepoznatizagreb

    Viatrix: Takve stvari brzo zaboravljamo ... dobro je prisjetiti se!

    Moslavac: Ne, baš sam htio spomenuti UKV - znam da su te frekvencije vrlo žive i danas, ali je UKV kao kratica gotovo mrtva, svi upotrebljavaju samo FM ... imao je MW svoju draž, ali radije ipak slušam bolji zvuk (nekad mi je to bilo važno i radi snimanja na kazete :) )

    Izgubljena u Galaksiji, bellarte, Zanimljivosti/Putovanja: Hvala, bit će još tu i tamo neki sličan post ... no, ja ipak više volim priče iz sadašnjosti nego nostalgiju prošlosti. :)

    Antun, lijepo te je opet čitati u komentarima! :)
    Ja volim s vremena na vrijeme poslušati nešto sa internetskog radijskog programa, naći neku egzotičnu stanicu s druge strane svijeta ...

    avatar

    03.03.2021. (14:54)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...