Komentari

naelektrisaniguster.blog.hr

Dodaj komentar (7)

Marketing


  • Vrtlog_

    kkl

    avatar

    02.10.2019. (01:33)    -   -   -   -  

  • The Art Of Being Yourself

    Krenimo od kraja tvog teksta. :) Ja mislim da vjerovanja uopće nisu potrebna i isto tako ne vidim nikakvu ljepotu u različitostima vjerovanja. Vjerovanja su tek slijepa vjera i bjesomučno, pa i suludo nastojanje nastavljanja tradicija. Meni je zanimljiv prekid vjerovanja. Dosta je tih sranja. Kad netko kaže da je budist, kršćanin, musliman..., on samo nastavlja priču koju su mu ispričali i u koju je povjerovao, jer je vidio da i oni oko njega vjeruju u nju. Ali kako bi bilo da čovjek obaci sve to i okrene se vlastitom iskustvu. On može i proučiti sve to, a onda tek odbaciti. Kako god, prije ili kasnije, odbacivanje naučenog i traženje vlastitog iskustva je neophodno i jedino ono je zaista stvarno. I mislim da samo oni koji su se okrenuli vlastitom iskustvu i mogu doći do te tzv. univerzalne istine i to svatko na svoj način, koliko god to paradoksalno moglo zvučati. Autentičnost je uvijek individualna i svatko ima svoje iskustvo (ako je ono autentično, a ne temeljeno na ovoj ili onoj religijskoj priči za malu djecu) i ako postoji univerzalna istina (mene osobno uopće ne zanima da li postoji), do nje se dolazi na autentično različite načine. Ti ćeš, ako si autentičan, doći do nečega na svoj način, ja ću doći na svoj, i onda će se vrlo vjerojatno ispostaviti da smo svatko na svoj način došli do iste biti. U tom smislu je meni prihvatljiva ideja univerzalne istine, iako mi uopće, kao što rekoh, nije bitna.

    avatar

    02.10.2019. (08:47)    -   -   -   -  

  • Smisao Života

    ...složio bih se s gornjim komentarom što se tiče vjerovanja i osobnih iskustava :)... a vjerovanja i osobna iskustva postaju problem kad se pretvaraju u univerzalnu istinu, tako nastaju religije :)... a ja nikako ne volim univerzalne istine jer tako nastaje totalitarizam, bio religijski ili ideološki...

    ...kaj se tiče znanja u području našeg petosjetilnog svijeta možemo govoriti jedino o tome postoji li objektivna istina, i što je to?... filozofi se stoljećima muče s tim pitanjem... nihilizam je otišao najdalje po pitanju odbacivanja bilo kakve objektivne istine tvrdnjom da istina ne postoji, iako se time samo stvorio paradoks, jer ako je to istina da ne postoji istina znači da istina ipak postoji jer je ta tvrdnja istinita :)...

    ...e, sad, što bi mogli u svom subjektivnom doživljaju svijeta definirati kao objektivnu istinu?... da je Zemlja okrugla, da je gravitacija činjenica, da je bol kada se udarimo stvarna, da su 2+2=4, ili možda ni to nisu objektivne istine? :)... i pruža li nam znanost u svom području istraživanja petosjetilnog svijeta bilo kakvu objektivnu istinu?... mislim da pruža, barem donekle objektivnu, sigurno objektivniju od religijskih mitova i legendi :)...

    avatar

    02.10.2019. (14:17)    -   -   -   -  

  • Vrtlog_

    @The Art Of Being Yourself, ja nisan vjernik, ali poštujem različite religije, u kulturološkoom smislu. Bilo bi mi super da živim u gradu di ima Budista, Kršćana, Muslimana, itd... Ne bi ja posta vjernik al takva šarolikost bi sigurno uticala na mene.

    Za osobna iskustva se slažem, ja i nisan religiozan jer san tražija sam istinu, ne po nečijem receptu, nego baš na svoj, autentičan način, ko što ti pišeš. I svi iz svog kuta gledanja moremo doć do te istine. Tako san ja npr iskusija da je sve u suštini ljubav, a jedan prijatelj mi je na ayahuasci ima viđenje da je u suštini sve ljubav, da na kraju ostaje samo ljubav. Oba autentična iskustva, došli do istog znanja, ali na različite načine.

    @Smisao, ti pišeš o znanosti, i ja se slažem, u onome što mi raciom možemo obuhvatit znanost je najbolji alat. Religije ne držim kao vrijedne iako mislin da se i kroz neke religije more doć do spoznaje i do znanja, al to prvenstveno dožive pojedinci, koji nedogmatično gledaju na svoju religiju, koji preispitivaju njene dogme i slično. Ima i takvih vjernika.

    Za osobno iskustvo, ja san ti prepriča svoje, i mislin da je univerzalna istina da je sve što postoji ljubav i da je svemir živ. Tako ja mislin, al ne pada mi na pamet pokušavat pravit nekakvu religiju na snovu toga, kad su ta moja iskustva u biti suprotna religiji, jer nemaju nikakve dogme, niti san slijeđenjen nekog nauka dooša do njih. To je, nazovimo to 'mistično iskustvo' i ono more dat čoviku znanje kakve ni religije ni znanost ne mogu.

    A slažen se da je znanost objektivnija od religije u oobjašnjavanju našeg petosjetilnog svita, ali kad dođe do onoga što je izvan petosjetilnog svita, kad dođe do toga da spoznajemo svojom sviješću, tu ni znanost ni religija nemaju alate da pojme jedno takvo znanje.

    avatar

    02.10.2019. (15:14)    -   -   -   -  

  • Divlje srce

    Dobro jutro. Mišljenja sam kako je bioetika potcijenjena i da se ljudi premalo bave kritičkim mišljenjem. Po meni, znanje je ipak mnogo više od definicije ili obrazovanja, znanje nije samo naučeno već i proživljeno iskustvo o kome se govori ili radi. Ne može znanje biti opća stvar. Ono je individualno, precizirano i kao takvo, smiješno je za nekog reći da "zna". Što to "zna", a ja ne znam, to bi već vrijedilo shvatiti.
    A pitanje Istine...ono jest mnogo jednostavnije od onog što se u medijima i određenim interesnim skupinama prezentira.
    Sama riječ istina govori o čemu se tu radi. Istina predstavlja ovaj trenutak sada, činjenicu koja je iznad poimanja ljudskog shvaćanja, činjenica koju ne zanimaju ljudsko mišljenje ili dojam ili dokaz. Ona je ista u odnosu na sve njoj suprostavljeno.

    avatar

    03.10.2019. (08:54)    -   -   -   -  

  • iris

    vrlo si jasan, a ispadaš neshvaćen..;)) di je kvaka? Šalim se. Potpuno se slažem sa navedenim.

    avatar

    03.10.2019. (10:49)    -   -   -   -  

  • Vrtlog_

    @Divlje srce 'Ona je ista u odnosu na sve njoj suprostavljeno.' Odlična definicija istine. Istina može značit svašta, ovisi od konteksta u kojem se priča o njoj. Tako moremo pričat o istini u nekom sudskom procesu i o istini o prirodi svemira. Ja u ovom postu pišem o ovom drugom. Jest, znanje je i proživljeno iskustvo, mada reko, ima više vrsta znanja. Određena znanja nam daje znanost, tipa da je zemlja okrugla, da se vrti oko sunca, itd... To znanje mi ne možemo proživit. Ali ovaj drugi segment znanja, znanje o našim životnim stvarima moramo proživit. A postoje i znanja koja se moraju iskusit, što ti kažeš proživit, takvo je znanje ovo što spominjen u postu, da je sve što postoji ljubav. To je moje iskustvo, i ja san ga proživija i mogu reć da je to istina. Msm da je to istina tipa te vrste za koju ti pišeš da je iznad poimanja ljudskog svaćanja. Ja ne mogu, niti pokušavan pojmit tu ljubav, njenu prirodu, od kud postoji i slično, ali znan da postoji, jer san je iskusija...

    @iris, Kvaka je na vratima haha. :))) Drago mi je da se slažemo. :)

    avatar

    03.10.2019. (14:21)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...