Komentari

borgman.blog.hr

Dodaj komentar (19)

Marketing


 • FreshCaYg

  Je strašno, zamisli tek da ona strateška država nije bila socijalistička, najebali bi ka Švabe ili još gore ka Nizozemci :))

  avatar

  28.08.2018. (09:15)    -   -   -   -  

 • borgman

  @frešiću...samo je bilo pitanje razrušenosti, i jesi li upao u USA"Maršalov plan". Kada novci stižu bez prekida, da slučajno ne promijeniš stranu (kao što su stizali Japanu i Njemačkoj), netko drugi ti brani granice i zabranjuje ti imanje vojske...onda imaš i napredak sa tri cijela broja.

  avatar

  28.08.2018. (09:28)    -   -   -   -  

 • stefanio

  Godinama sam predsjednik uprave jedne naše poznate kompanije koja je sudjelovala svojom opremom u izgradnji 278 brodova u Uljaniku (i 126 u 3.maju) te sam poslovno bio u Uljaniku (i 3.maju) bezbroj puta....da si i ti bio na mom mjestu ovaj članak o Uljaniku ne bi ni blizu ovako izgledao....

  avatar

  28.08.2018. (09:33)    -   -   -   -  

 • FreshCaYg

  e to je sigurno razlog, sve ove kaputalističke vukojebine, s parlamentarnim demokracijama, nisu bile razrušene za razliku od jednopartijskih socijalističkih oaza u moru ljudske bešćutnosti :))

  avatar

  28.08.2018. (09:37)    -   -   -   -  

 • borgman

  adriano...da vidimo, što ti smeta u članku? Je li to što kažem da se radnici nisu bunili, iako su većinski dioničari? Ili da je "know how" sustavno uništavan, bez njihove pobune...ili da iza svega kao i kod drugih brodogradilišta postoji sprega između "građevinara" i politike...kojima je brodogradnja samo smetnja....da sam bio na tvom mjestu, pošto imam dijagnozu da sam pošten do gluposti, vjerojatno bih dao otkaz na to mjesto, i nastradao bi u pokušaju da ovcama objasnim namjere vukova...a pošto to nisam (nitko nije lud da u uprave i nadzore, stavi poštenjačinu)...mogu pisati na svoj način i svoje viđenje svega.

  avatar

  28.08.2018. (09:48)    -   -   -   -  

 • borgman

  @frešiću...za hrvatsku desnicu nema straha dok te ima :-P A ti možeš bez problema zatvoriti koji put lijevo, a koji put desno oko, a koji put i oba, kako bi stvari više išle na tvoj mlin. To je ljudski :-)
  A da pogledaš nivoe razrušenosti i razvoja prije i poslije rata...vidio bi neke korelacije koje ti i ne bi išle na ruku :-) Ali da ne bi ispalo kako samo guram svoje, kapitalizam, kao društveno uređenje koje promovira pohlepu i gramzivost kao dobar (ispravan) motor razvoja, radi svoje bliskosti sa ljudskom prirodom, je definitivno brži, brutalniji i efikasniji model rasta države. Zadovoljan?

  avatar

  28.08.2018. (09:54)    -   -   -   -  

 • FreshCaYg

  Po tvojoj teoriji Bugarska koja nije bila uopće razrušena i imala je zanemarive gubitke, bi tribala bit velesila, ali eto valjda joj neke mračne sile masoni i ko zna nisu dale.

  Inače od svih parametara Hrvatska brodogradilišta su prva u svijetu jedino po broju zaposlenih po proizvedenom brodu, i tu su konkurenciju sjebali za jedno deset puta :))

  avatar

  28.08.2018. (10:16)    -   -   -   -  

 • semper_contra

  Drago mi je da si se javio. Dugo te nije bilo. I to postom u svom stilu! "In medias res!" A da si pogodio 'u sridu' najbolja je potvrda reakcija @Fresha.
  Naravno, stavove u tvom postu podržavam u potpunosti. I sam sam već nekoliko puta pisao da je budićnost hrvatskog puka da bude 'konjušar cara', tj. da budu kuhari, konobari i čistači. Dokle? Dok će god u svijetu biti ljudi koji će proizvoditi, zarađivati i onda dolaziti u Lijepu našu na odmor. Barem tako dugo dok od nje ne napravimo mi ili 'strateški' partneri 'turističku đunglu".

  avatar

  28.08.2018. (10:30)    -   -   -   -  

 • borgman

  @frešić, kao i obično letimično čita sa zatvorenim jednim ili drugim okom . Rečenica kaže :" nivoe razrušenosti i razvoja prije i poslije rata.". Bugarska je bila selendra prije, a i poslije rata, i imala je nesreću da se pridružila fašistima (koji su izgubili rat), pa im se jedan od pobjednika, "malkice", još i osvetio, nakon rata (a nije ni prosipao petrodolar da bi pokazao kako je bolje "pod njima"). Osim glavnog grada, ni sada nisu baš previše bolji od riječi selendra
  a što se tiče toga, broja zaposlenih...tu se slažem s tobom, 1000%. U socijalizmu je bila važna pojava cjelovite zaposlenosti, čime se kupovao socijalni mir i svakome se dala nekakva korica kruha. Sada, u kapitalizmu to nije bitna kategorija, radi se na "produktivnosti" i profitu, a oni koji se tome ne mmogu prilagoditi će uskoro izumrijeti, nakon što i svoju djecu pošalju u dužničko ropstvo. Nema straha za nikoga.

  avatar

  28.08.2018. (11:09)    -   -   -   -  

 • borgman

  @semper, stara kuko, nadam se da ti je zdravlje ok. Nije me bilo dosta, jer se preglednik urotio kontra bloga, pa mi je bilo dosta komplicirano postati nove umotvorine :-) sada su se blogosile ponovno unormalile, pa će valjda biti bolje.

  avatar

  28.08.2018. (11:11)    -   -   -   -  

 • AnnaBonni

  meni osobno je žao radnika ( politiku brodogradnje, greške i propuste ne razumijem ) ali znam, da osobno i radno iskustvo ima @adriano koji vjerojatno ne može napisati ono, što sve zna a bio je godinama u tijeku rada sa oba brodogradilišta

  avatar

  28.08.2018. (11:31)    -   -   -   -  

 • FreshCaYg

  Ili recimo istočna i zapadna Njemačka ista zemlja isti narod jedni su proizvodili Mercedes a drugi trabant, jedni uspjeli a drugi propali, naravno da komunizam i socijalizam nemaju nikakve veze s tim.

  Kako to jeben mu mater da socijalizam koji je tako dobar nije nigdi uspio, koja je to bila karika koja nedostaje, šta je pošlo u krivo, ka da je upa u bermudski trokut.

  Brodogradilišta su uvijek nakon Austro ugarske radila s gubitkom, ali eto bilo je mukte balinjera i svi su imali lonce za auspuh od prokroma :))

  avatar

  28.08.2018. (11:34)    -   -   -   -  

 • borgman

  @donabellina... sigurno je da propast nije od jučer i da je do nje došlo slijedom namjernih grešaka i opće gluposti (koja nažalost nije kažnjiva). Problem koji svi znamo je da u našem društvu koje kažnjava "zviždača" a ne lopova, jednostavno nema smisla "progovoriti" o onome što se zna...i na kraju ostane samo etička dvojba, pustiti sve da ide u p.m. ili ostati, gutati go...na, svojom stručnošću smanjiti štetu. To su etičke odluke s kojima poslije treba živjeti i to @adriana boli, jer je to tada izgledalo izvedivo, a sada se pita "jesam li uradio krivo?" što je najteži oblik kazne.

  avatar

  28.08.2018. (11:53)    -   -   -   -  

 • AnnaBonni

  ne mogu govoriti o greškama ovih ili onih: činjenica jest, da ovdje, na našem pisanom prostoru mislim, da najviše od svih zna......Pitanje je, smije li onaj koji " puno zna" progovoriti glasno ?

  avatar

  28.08.2018. (12:07)    -   -   -   -  

 • borgman

  @frešiću, jedne je okupirao petrodolar koji je cijelom svijetu prodao priču kako se kod njih živi kao u filmovima o Hollywoodu. Zabranio im imanje vojske, i usuo koliko je trebalo, u zemlju prepunu prirodnih resursa, i prije rata jednu od najrazvijenijih u svijetu. Standard narastao. Napravili Mercedes.... pri tome ne zaboravi, na Ameriku nije pala niti jedna bomba. Nijemci nisu smatrali Amerikance banditima, slavenima i židovima, nego sebi jednakima, vrijedilo i ratno pravo.

  Preko granice je bio osvajač koji mrzi i pamti, koji je povećao troškove vojske, nije niti malo ulagao u obnovu, nego ih crpio kroz odštetu i beskurpuloznu otimačinu svega što je vrijedilo. Naplatio im je jad, bijedu i krv koju su im ti isti nijemci prolili za vrijeme rata. Naplatili su im Slavenstvo koje je trebalo biti svedeno na trećinu, nepostojanje ratnog prava kod zarobljavanja. Nisu rusi bili blagonakloni...i proizvodio se Trabant.

  Možeš ti zatvoriti i jedno i drugo oko, ali to je povijesna istina, za isti narod pod dva osvajača.
  A što se tiče uspjeha kapitalizma i socijalizma, kao društvenog uređenja, vic je u tome da za njih ne vrijede ista pravila. Kapitalizam se zaklinje u "slobodno tržište", i stavlja svaku socijalističku zemlju pod embargo (u raznim nivoima)...i time ih ubije. Kada bi to "slobodno tržište" funkcioniralo za sve jednako, rezultat ni približno ne bi bio tako dobar za kapitalizam, ni toliko loš za socijalizam (iako bi i dalje bilo jasne razlike u razvoju u korist kapitalizma).

  avatar

  28.08.2018. (12:07)    -   -   -   -  

 • FreshCaYg

  Jebiga tebi nema pomoći ti ćeš umrit u zabludi, inače to da bi u Hrvatskoj brodogradnja bila strateška je najveća glupost izgovorena u zadnji pedeset godina, možda bi mu jedino ovo sa socijalizmom moglo parirat :)))

  avatar

  28.08.2018. (13:36)    -   -   -   -  

 • FreshCaYg

  Recimo mogli bi radnici Uljanika koji toliko viruju u svoje sposobnosti i to da brodogradnja ima smisla, koji su ujedno i vlasnici brodogradilišta, stavit svoju imovinu pod hipoteku, i dignit kredit, a država im može dat svoj dio besplatno :))

  Onda mogu razvijat socijalizam koliko oće.

  avatar

  28.08.2018. (13:41)    -   -   -   -  

 • borgman

  @frešiću...ja ne govorim da je u današnjoj Hrvatskoj išta strateško, a za ovo drugo, promisli malo pa dokaži nešto osim obične tvrdnje (koja me osobito i ne boli, jer ćeš i ti umrijeti sa svojim nebulozama na pameti, tu smo isti, a prije nego se to dogodi, platiti ćemo jedan drugome pivu)
  A što se tiče Uljanika, definitivno vrijedi to što si napisao, radnici, ako će znati kako variti, najvjerojatnije neće imati pojma o brokersko, managerskom poslu. Kao što i nisu imali.
  Najbolji je uvijek dio o Državi, koja je svaki d.o.o opteretila davanjima bez obzira na stanje računa, nije pokrenula stečaj kada su se nagomilali minusi, nije zablokirala račun...nego kada je sve otišlo kvragu, kao poticaj ili mjeru pomoći, otpisala je dijelom svoja potraživanja (koja i ne bi nastala da Trgovački sud i porezna rade svoj posao, ali joj to nije smetalo da stane u red sa ostalim lešinarima za komad nekretnine)...i onda je ona "pomogla"...Kome?

  avatar

  28.08.2018. (14:18)    -   -   -   -  

 • FreshCaYg

  Država nije pomogla nikome, i ne treba pomagat, država se treba prestat petljat u gospodarstvo, ako smo tili živit u nekoj varijanti socijalizma, a ovo u čemu živimo je upravo to, koji kurac smo onda ratovali, lipo ja govorin cilo vrime, nisu nama neprijatelji ni onda bili Srbi nego članovi saveza komunista, i onda sam to govorio pa me privelo, jebiga niko neće da sluša :))

  avatar

  28.08.2018. (19:13)    -   -   -   -  

 •  
učitavam...