Komentari

toco1980foto.blog.hr

Dodaj komentar (5)

Marketing


  • More ljubavi

    Mislim da se pojam šta je to umjetnost svodi na to kako će koji kritičar uspjeti objasniti ono što gleda. Često je to natjecanje u beskrajnim misaonim zavrzlamama, i što veća zavrzlama to veči kritičar i "umjetnik". Ja kažem da nije bitno šta je umjetnik uradio, često ni on sam to nezna dok mu to kritičar ne objasni. Slobodno se to može nazvati profesionalnom deformacijom koja stvara iste takve umjetnike. Dovoljno je spomenuti da je i vlastiti izmet umjetnost, ako je kritičar koji ga predstavlja priznata veličina, a poznata su takva umjetnička djela izlagana po svjetskim galerijama. Svoj doprinos takvoj umjetnosti daju i redoviti posjetioci muzeja koji "razumiju" umjetnost i klanjaju se pred svime što vide pokazujuči time svoj kulturni nivo. Bitno je biti viđen u umjetničkom krugu.
    Pa ćemu se onda čuditi ovome što si ti pisao o školovanju umjetnika? Lakše se i ljepše izražavam fotografijom nego riječima. Fotka je moj način komuniciranja sa svijetom oko mene. Upravo zato, često me uhvati muka kada slušam zbog čega je nečija fotka predstavljena na izložbi kao nešto posebno.
    I za kraj. Vjerujem da ćeš ovo shvatiti kao spam ili nešto što ne spada pod post i sve obrisati. Vidjeo sam da često imaš interesantne postove. No čemu komentirati ako to ostaje tek mrtvo slovo pod postom? Vjerujem da bi i tebi bilo drago pročitati šta netko misli o napisanom ili ti je dovoljno da je tek napisano?
    Pozdrav ostavljam

    avatar

    16.02.2018. (11:31)    -   -   -   -  

  • VladKrvoglad

    Zasto toliko ogorcenosti? Jeste, za skolovanje si u pravu, nema garancije da ce dati trazeni rezultat, ali ipak povecava procenat mogucnosti dobijanja trazenog rezultata - 'dobrog' fotografa. Da nije tako, skole ne bi postojale.

    A 'dobar' fotograf ima sire znacenje jer se bazira na sledecim postavkama:
    a) postoji fotografija kao umetnicki zanat
    b) postoji i fotografija u sluzbi umetnosti.

    Oba pristupa mogu realizovati vrhunsko delo, ali i umisljenu vrednost. I 'vrhunsko delo' i 'umisljena vrednost' su podlozni kriterijumima: drustvenog konteksta, te vremena nastanka ili vremena komnzumiranja.

    Fotografija kao umetnicki zanat zahteva najcesce vrhunsku formu, dok ce ona u sluzbi umetnosti biti iskoristena kao gradivni materijal i cesto joj vrhunski kvalitet forme smeta jer odvlaci paznju od neke filozofske 'poente'.

    Zajednicki kriterijum obe je - aktuelnost. I aktuelnost se moze razumeti na vise nacina...

    Oba pristupa fotografiji su naravno - sistemi komunikacije, a fotografija - sredstvo komuniciranja. Manje vise neposredno ili manje vise posredno, mada se kategorije ne poklapaju vec preklapaju

    avatar

    16.02.2018. (12:14)    -   -   -   -  

  • Fotografi svih zemalja, naoružajte se

    VladKrvoglad: Zašto toliko ogorčenosti? Pa recimo zato jer sam vidio situaciju gdje se jedan friško završeni "akademik" koji se bavi fotografijom, a čije su fotografije koje sam do sada vidio uglavnom na razini "snapshota" (koje može snimiti svaka budala mobitelom, ali su dio njegovih "foto-projekata), postavio kritički, patronizirajući i omalovažavajući prema jednom fotografu koji možda nema formalno fotografsko obrazovanje, ali je svijetski poznat i priznat fotograf, i uz to ima više staža u bavljenju fotografijom nego što taj "akademik" ima godina starosti... u tome je čitava poanta posta.

    avatar

    16.02.2018. (12:23)    -   -   -   -  

  • VladKrvoglad

    Ma, razumeo sam ja to vec iz posta. Ipak, iz tvog kometara vidim da i dalje pokusavas istim kriterijumom ocenjivati dve razlicite stvari!? :)
    Salilm se, razumem te ja, pogotovo ako ti je fotografija - hleb.
    I ti i klinac svoj rad nazivate 'fotografijom', dok bi njegova kategorija trebala imati neko drugacije ime: u njegovom slucaju rec 'fotografija' sliuzi da on iskoristi autoritet fotografiranja koji je nastao tokom 170 godina u kojima je fotografija imala svoje osnovno znacenje i za koje se trebalo krvavo boriti ucenjem tehnike, hemije, optike, umetnickih principa, te sinhronizovanjem oka i kadra koji 'bira' delice 'stvarnosti'...
    On se pak bavi time sto kombinuje sta mu padne pod ruku - medije, reci, slike, ideje. Da prostis, kao da kombinuje babe i zabe. Ponekad i to urodi plodom, samo da znas!? Najcesce, ipak, sve to padne u vodu, i oni manje arogantni i pametniji 'konceptualisti' ipak stanu, osvrnu se i krisom nauce i nesto konkretno...al' treba ih preziveti :)))

    avatar

    16.02.2018. (13:00)    -   -   -   -  

  • NF

    Ha, najbolje mi je, kad Hirakawa, čije fotografije najviše volim, a studirao je primjenjenu sociologiju, sad gostuje kao predavač na tim vrhunskim akademijama, događa se, pratim ga preko društvenih mreža ;)

    avatar

    16.02.2018. (14:27)    -   -   -   -  

  • Grunf

    Ljudi obožavaju značaj,
    i svako opravdanje za to im je dobro ;)
    P.S.
    U pozadini je tek sasvim obična, tj. pretežito do skroz prozaična taština,
    a ona ne ovisi ni o školi, tituli, ni priznanju, ... kamoli objektivnosti.

    avatar

    16.02.2018. (18:56)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...