Komentari

potok.blog.hr

Dodaj komentar (8)

Marketing


  • Dinaja

    ne smijemo se prestati sjećati... jer sjećanja su čuvari vrata našeg vremena... hvala ti... :)

    avatar

    30.04.2017. (12:57)    -   -   -   -  

  • FreshCaYg

    ja ću se osvrnuti na izričaj u našem javnom prostoru, isti je doslovno nakaradan, do te mjere da bi trebalo uvest kazne za tv kuće s nacionalnom koncesijom, ono voditelj ti lupeta tri dana ti ugase program

    avatar

    30.04.2017. (12:58)    -   -   -   -  

  • izvorni život

    Dobro što si podsjetila na ovo, može se slobodno reći, legendarno pismo. Zanimljivo ga je pročitati u izvornom obliku. Zanimljivo je i štošta drugo vezano uz to pismo i taj događaj. Već neko vrijeme si govorim da ću početi proučavati povijest Frankopana i Zrinskih, a sigurno je i da hoću; vrlo je to zanimljivo. A napisati ovakvo pismo, zadnji dan svog života... čovjek se treba zamisliti. Ako si da vremena i proba se staviti (ne može se to do kraja, ali može se probati zamisliti) u situaciju autora pisma, pa kad vidi tu njegovu pomirenost sa sudbinom (Ti se ništar nej žalosti ar je to tak moralo biti); on više ne brine za sebe, nego gleda kako olakšati "onima koji ostaju", e to je više nego rijedak slučaj i svakako vrijedan pažnje i podsjećanja na godišnjicu.

    avatar

    30.04.2017. (13:08)    -   -   -   -  

  • Hygge

    A naši velmože i velikaši još uvijek služe toj i takvoj Europi. Dok i njima Europa ne skine glave. Netko veli da je povijest učiteljica, ali nije. Nikad i nije bila.

    avatar

    30.04.2017. (15:11)    -   -   -   -  

  • Blokirani

    Nitko zapravo ne zna kako se je tada govorilo, a pogotovo kako se je izgovor zapisivao. Sve su to samo nagađanja. S obzirom da je tada Čakovec bio prijestolnica Zrinskih sve se okreće na kajkavštinu na što upućuje i pismo iako ...
    U vezi političkih konotacija, već sam način na koji su se Zrinski i Frankopani pobunili i kovali urotu, zapravo njihova naivnost, tipična je za Hrvate koji uvijek preveslaju sam sebi. Gotovo dva stoljeća kasnije, Gaj, a poslije i Strossmayer napravili su pogrješku "druge vrste", (pogrješku "prve vrste" koju su počinili Zrinski i Frankopani.
    Sve to zapravo upućuje kako treba biti svoj na svome, čuvati, paziti i braniti vlastite interese, jer oni drugi, ma koliko etnički ili politički bili slični ili bliski, imaju vlastite interese, tvoju propast. Govorim o Francuskoj i Srbiji.

    avatar

    30.04.2017. (17:13)    -   -   -   -  

  • Sjećanje i osvrti

    @Blokirani, normalno da je bila kajkavština, a što se tiče poluglasa uz "r" i kasnije se pisao kao "e", to nije nagađanje. U knjigama koje je imao moj otac pisalo se "gliubav" za "ljubav" i "gnegov" za "njegov", znači po talijanskome! Te su knjige iz antikvarnice, prije Gaja. Znači postoje tragovi primjene obrazaca iz drugih jezika ( u Dalmaciji talijanskog).
    Šteta je što su Hrvati zanemarili kajkavštinu, čakavštinu, ikavštinu, ali jezik se ne može vratiti unatrag. Možda se može nešto od propuštenog "ugraditi" u standardni, ali to prepustimo jezikoslovcima!
    Mi, lajici slijedimo aktualna pravila i njegujmo lokalne govore, tako ćemo najbolje sačuvati zalihe jezičnog blaga u koje se može posegnuti za obogaćenje standardnog jezika.

    avatar

    30.04.2017. (18:09)    -   -   -   -  

  • luki 2

    Jako lijepo; samo što je meni zanimljiviji povijesni, ne toliko jezični dio...Lijep osvrt, lijepo prisjećanje.....Hvala na komentaru kod mene - dobar provod danas - potpisujem ...:)))))) Pozdrav, L+B+G

    avatar

    01.05.2017. (01:01)    -   -   -   -  

  • Sjećanje i osvrti

    Hvala na komentarima!

    avatar

    01.05.2017. (10:29)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...