Komentari

josipa17.blog.hr

Dodaj komentar (11)

Marketing


  • Marina

    Slažem se da čitanje treba poticati od malih nogu.

    avatar

    24.01.2017. (16:15)    -   -   -   -  

  • Valentina Ujcic

    Danas, ne kao da jesu, nego su stvarno došla neka nova vremena. Čini mi se da su televizija, Internet i mobilni telefoni zamijenili knjigu. Iako iz dana u dan raste broj knjiga, vremena i interesa za čitanje je sve manje, a posljedica toga je primijećeni pad pismenosti. Usudim se reći, kako se nove generacije mladih srami, ako ih netko primijeti s knjigom u ruci, a žarko žele najnoviji model mobitela koji će pokazati svima. Utjecaj elektroničkih medija ostavlja tragove na čitalačke navike mladih koje su danas slabo razvijene.
    Kako bi se to spriječilo, suradnjom roditelja i odgojitelja ili učitelja treba osvijestiti vrijednost knjige i čitanja, kako bi se stvorili pozitivni uvjeti za poticanje čitalačkih navika.
    Međutim, nije sve tako crno. Često se čuje kako danas mladi sve manje čitaju, što nije točno. Oni čitaju, ali uglavnom s ekrana računala. Tako se čitanje transformira u nešto drugačije oblike, ne umire već mijenja medij iz kojeg se čita. No, i previše gledanja u ekran računala nije dobro za nikoga, ponajviše za djecu predškolske dobi. Trebalo bi se više posvetiti ovakvim temama, koje su dio naše svakidašnjice.

    avatar

    28.01.2017. (15:49)    -   -   -   -  

  • Vanessa

    Okruženje je za razvoj djeteta izuzetno važno, a tako i za razvoj rane pismenosti kod djece. Ne samo institucijsko okruženje koje je podrška, već i obiteljsko okruženje je izuzetno važno za razvoj rane pismenosti. Uvijek mi je zanimljiva činjenica o važnosti puzanja za kasniji razvoj čitačkih vještina, a koliko djece jednostavno preskoči ovu fazu iz razloga što to roditeljima nije "zgodno" - ili je svugdje prljavo, ili se boje, ili je lakše dijete staviti u kolica.

    avatar

    28.01.2017. (18:30)    -   -   -   -  

  • Anamarija

    Istraživanja pokazuju da djeca već od najranije dobi imaju interes za čitanje i da mnoga djeca uče spontano o važnosti čitanja. Smatram da je pogotovo u sadašnjem svijetu veoma važno poticati djecu na čitanje, iako to neki svrstavaju samo u školsko doba. Djeca trebaju razvijati svijest o čitanju, zajedno sa roditeljima čitati slikovnice, komentirati, razvijati rječnik, učiti kroz igru. Tako će djeca zavoljeti čitanje, ali još važnije od toga je da će jednog dana, kada djeca pođu u školu već imati određene predvještine koje će im omogućiti lakše učenje čitanja i pisanja. Tako će imati manje teškoća u prvim školskim danima. Veoma je važno poticati te vještine, razvijati fonološku svjesnost, bogatiti vokabular, pričati priče, prepričavati, komentirati, a veoma važnu ulogu u razvoju čitanja imaju roditelji.

    avatar

    01.02.2017. (16:53)    -   -   -   -  

  • Amalija H

    Čitanje, čitanje i još malo čitanja 🙂 Jer čitanje je zaista posebno. Nema područja razvoja koje čitanje ne stimulira barem u onoj najmanjoj mjeri. Iako je još uvijek mnogo odraslih koji čitanje uopće ne smatraju važnim, a još je više onih koji ga niti ne žele uvrstiti u svoje aktivnosti s vlastitim djetetom. No, unatoč tome postoje i dobre vijesti. Mnogo je istraživanja koja govore o prednostima i značaju čitanja, sve je više reklama i projekata koji potiču čitanje od najranije dobi. Sve je više malenih članova knjižnica što je ipak najljepša vijest.

    avatar

    01.02.2017. (22:25)    -   -   -   -  

  • Bruna Petrov

    Slažem se da je knjiga sve manje prisutna, pogotovo kada govorimo o obiteljskom kontekstu, ali zato bi barem odgojno-obrazovne ustanove trebale biti one koje će podsjetiti na važnost iste. Složila bih se s Valentinom koja kaže da nije sve tako crno. U odgojno-obrazovnoj praksi, a u svrhu suradnje s roditeljima i domom djeteta, djeca donose svoje vlastite slikovnice u skupinu koje potom zajedno čitamo i listamo. Budući da su djeca pokazala veliki interes, odlučili smo napraviti i našu vlastitu, obiteljsku slikovnicu u kojoj je prikazana obitelj svakog djeteta. Također i roditelji imaju mogućnost vidjeti slikovnicu, zajednički s djecom je proučavati, bolje upoznati drugu djecu iz skupine i povezati se s drugim roditeljima. Odrasli imaju veliku odgovornost da prenesu ljubav prema knjizi i čitanju na one najmlađe. Važno je to osvjestiti, jer možda će u početku to biti gledanje slika u slikovnicama, ali s vremenom će to prerasti u želju za spoznavanjem pisane riječi, što će postupno dovesti i do čitanja.

    avatar

    01.02.2017. (23:31)    -   -   -   -  

  • M

    Djeci se mora čitati, a ne uvaliti im tablet/mobitel u ruke i gotovo. Današnja djeca više nemaju mašte, ne znaju se igrati, a to je sve zbog ove moderne tehnologije. Nekada smo gutali slikovnice i bajke, a sada im je to-dosadno. Ali to su sve krivi roditelji. Lakše je dakako uvaliti mobitel nego čitati!

    avatar

    02.02.2017. (07:22)    -   -   -   -  

  • Đurđa

    Čitanje jest bitno za razvoj djeteta, i to je navika koja se usvaja od roditelja. Dakako, bitan je i sam karakter djeteta, odnosno njegov interes. Meni nitko nije čitao kad sam bila klinka, ali imala sam slikovnice koje su mi bile draže od igračaka, to je bilo primjećeno i s vremenom su slikovnice zamjenile knjige, a kada sam naučila slova - nije me se više dalo zaustaviti. Popunjavala sam dva upisna kartona godišnje u knjižnici. Doduše sestre, koje su imale isti tretman i materijal na raspolaganju, nisu pokazale takav interes za knjigama u kasnijem djetinjstvu i tinejđerskim godinama. Skrenula sam s teme; ali da čitanje pomaže djeci u razvoju i obrazovanju, apsolutno da.

    avatar

    02.02.2017. (07:32)    -   -   -   -  

  • Mijenjajmo poglede

    Čitanje djetetu od najranije dobi veoma je važno za njegov cjelokupni razvoj. Osim što se jača veza između djeteta i roditelja, potiče se razvoj predčitačkih vještina. Roditelji bi trebali osvijestiti važnost ranog čitanja, omogućiti poseban prostor u kući koji će biti obogaćen različitim slikovnicama, knjigama, slikama, udobnu stolicu/naslonjač/kauč s jastucima kako bi mu taj proces bio što ugodniji, opušteniji. U aktivnostima čitanja djeci rane dobi u knjižnici zajedno s drugim odgajateljicama sam tek zapravo osvijestila važnost čitanja djeci, ali prije svega važnost prepoznavanja dobre i kvalitetne slikovnice, slikovnice koja ima jasne obrise, zanimljiv tekst, tekst prilagođen djeci, koji zadržava njihovu pažnju, slikovnica koja ima jasne i velike slike (ukoliko čitate manjoj grupi djece bilo bi dobro sa sobom imati još jednu slikovnicu ili velike isprintane i plastificirane slike kako bi djeca bila u toku sa pričom). Ono što je veoma važno kod čitanja da ne pročitamo slikovnicu "reda radi" već da promijenimo intonaciju glasa, da jasno naglašavamo upitne, usklične rečenice, da mimikom lica djetetu doživimo cijelu priču. Kao pomoć u tome mogu Vam poslužiti i razne ručne lutke. Možda većina misli da knjige poput Alise u zemlji čudesa, Harry Pottera nisu primjerene djeci. Ukoliko ste dobro upoznati s tim knjigama, ukoliko vidite da je Vaše dijete zainteresirano za takvu vrstu priče, omogućite mu čitanje te knjige na njemu razvojno primjeren način.

    avatar

    02.02.2017. (15:06)    -   -   -   -  

  • žžd

    Svaki roditelj morao bi to pročitati da vidi važnost čitanja djetetu več od malih nogu i kako to njemu pomaže u razvoju kasnije u obrazovanju i naravno u životu. Čitanje, gledanje slikovnica, pripovijedanje to je obavezna komponenta u djetinjstvu.

    avatar

    02.02.2017. (19:17)    -   -   -   -  

  • Irma Bahović

    s obzirom na znanje, odgajatelj bi trebao osvijestiti roditelje o važnosti čitanja na djecu rane dobi zbog njihovog cjelovitijeg i kvalitetnijeg rasta i razvoja na svim područjima razvoja

    avatar

    02.02.2017. (20:11)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...