Ovo godina je rekordna za glog! Stvarno sve ga je puno i žao mi je da se ne iskoristi bar nešto. Našao sam recept za marmeladu jabuka+glog to mi se čini zanimljivo nešto za probati. Imam i pitanje u vezi čaja od gloginja, kako je najbolje spravljati ga? Ima puno načina, a većinom se preporučuje da moraju se satima močiti u hladnoj vodi i onda zagrijati do temperature na kojoj se može piti. Da li je to najbolje ili se moža jednostavno samljevene gloginje zaliti vrućom vodom? Ili se na taj način gubi ljekovite supstance?
09.10.2016. (11:17)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Caj pravim klasicno - vruca voda i plodovi i lisce koji odstoje unutra. Mislim da se ne moze pogrijesiti. Ako se glog koristi bas kao lijek za srce, onda se prave kure tinkturom, ali to nisam pravila jer mi nije trebalo, ima mnogo recepata za tinkture na internetu. Tesko je reci sta je najbolje, npr.caj od imele neki prave stravljajuzi je u vodu i onda laganim zagrijavanjem, a neki kuhanjem...pa sad tko bi ga znao sto ima bolji ucinak :)
10.10.2016. (08:16)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Upravose spremam brati glog... Jedna napomena. Čaj od gloga, ili tinktura, piju se sa pauzama. Najbolje poslije tri meseca, prekinuti uzimati jedan mesec. Srčani bolesnici to znaju, ali samo da napomenem, može doći do zasićenja organizma i trovanja koje se manifestuje ubrzanim radom srca...
10.10.2016. (17:44)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Kao dijete sam brala u prirodi i jela zrele plodove gloga i tada su mi bili ukusni ... Kasnije sam rijetko i viđala ovu biljku,. Zato mi je privukao pažnju tvoj tekst, a naročito ovo što su dodali na naslovnici - kralj jeseni. Prva asocijacija na glog su mi razna praznovjerja koja potiču ko zna iz kog vremena, jer glog je praslovenska riječ, pa kraljevska titula s tim, znači da nema boljeg lijeka ni sredstva protiv vampira i vještica, glog je najbolji, najmoćniji, kraljevski, apotropajon .. Voljela bih probati pekmez od gloga, ne zbog uroka već da vidim kakvog je ukusa :-)
12.10.2016. (18:41)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
jelen
Ovo godina je rekordna za glog! Stvarno sve ga je puno i žao mi je da se ne iskoristi bar nešto. Našao sam recept za marmeladu jabuka+glog to mi se čini zanimljivo nešto za probati.
Imam i pitanje u vezi čaja od gloginja, kako je najbolje spravljati ga? Ima puno načina, a većinom se preporučuje da moraju se satima močiti u hladnoj vodi i onda zagrijati do temperature na kojoj se može piti. Da li je to najbolje ili se moža jednostavno samljevene gloginje zaliti vrućom vodom? Ili se na taj način gubi ljekovite supstance?
09.10.2016. (11:17) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Mela
Predivna slabo iskorištena biljka. Čula sam da postoji rakija od gloga - glogovača. Rado bih je probala.
09.10.2016. (15:03) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Indijanka vegetarijanka
Caj pravim klasicno - vruca voda i plodovi i lisce koji odstoje unutra. Mislim da se ne moze pogrijesiti. Ako se glog koristi bas kao lijek za srce, onda se prave kure tinkturom, ali to nisam pravila jer mi nije trebalo, ima mnogo recepata za tinkture na internetu. Tesko je reci sta je najbolje, npr.caj od imele neki prave stravljajuzi je u vodu i onda laganim zagrijavanjem, a neki kuhanjem...pa sad tko bi ga znao sto ima bolji ucinak :)
10.10.2016. (08:16) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
međiko
super
10.10.2016. (16:41) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
mecabg
Upravose spremam brati glog...
Jedna napomena. Čaj od gloga, ili tinktura, piju se sa pauzama.
Najbolje poslije tri meseca, prekinuti uzimati jedan mesec. Srčani bolesnici to znaju, ali samo da napomenem, može doći do zasićenja organizma i trovanja koje se manifestuje ubrzanim radom srca...
10.10.2016. (17:44) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
jelen
Hvala! Probat ću s čajem na klasični način samo vodom koja nije baš kipuća.
10.10.2016. (21:35) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
međiko
sviđa mi se ovo ;....i dok jesen galopira....
11.10.2016. (12:56) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Petra
Kao dijete sam brala u prirodi i jela zrele plodove gloga i tada su mi bili ukusni ... Kasnije sam rijetko i viđala ovu biljku,. Zato mi je privukao pažnju tvoj tekst, a naročito ovo što su dodali na naslovnici - kralj jeseni.
Prva asocijacija na glog su mi razna praznovjerja koja potiču ko zna iz kog vremena, jer glog je praslovenska riječ, pa kraljevska titula s tim, znači da nema boljeg lijeka ni sredstva protiv vampira i vještica, glog je najbolji, najmoćniji, kraljevski, apotropajon ..
Voljela bih probati pekmez od gloga, ne zbog uroka već da vidim kakvog je ukusa :-)
12.10.2016. (18:41) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
gogoo
Lijepo sa glogom za kojeg kažu da čuva srce.
12.10.2016. (22:00) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...