Komentari

diogenovabacva.blog.hr

Dodaj komentar (17)

Marketing


  • Kunigunda

    U saboru samo jedan, ali "vrijedan" tog tvog kurcikuluma.....

    avatar

    26.05.2016. (11:44)    -   -   -   -  

  • semper_contra

    Upravo sam saznao za senzacionalnu vijest:
    "Hrvati izumili 'time machine' i otputovali u srednji vijek!"

    avatar

    26.05.2016. (17:19)    -   -   -   -  

  • lion queen

    vi živite u srednjem vijeku. ponašate se kao da ne postoji ni ultrazvuk, ni mašina za provjeru otkucaja živog srca... koliko ste samo sićušnih srca potamanili kao u srednjem vijeku, broja im se ne zna.. kako ste zatucani, to je da čovjek ne povjeruje svojim ušima. kakav bi još napredak znanosti bio dovoljan pa da shvatite da se radi o dva različita života, kad je riječ o trudnoći.. i onda vi pričate o srednjem vijeku... buahahahah

    avatar

    26.05.2016. (18:35)    -   -   -   -  

  • marionetta

    Prije Slaveni ne imađahu knjiga, nego crtama i zarezima crtahu i gatahu bivajući pogani. Pokrstivši se nastojahu grčkim i latinskim pismenima kojekako pisati svoju riječ bez ustroja. (...) A ako zapitaš slavenske književnike govoreći tko vam je slova sastavio ili knjige preveo, to svi znaju i odgovorivši reći će: sveti Konstantin Filozof, zvani Ćiril, taj nam i slova sastavi i knjige prevede, i Metod, brat njegov.

    avatar

    26.05.2016. (19:30)    -   -   -   -  

  • marionetta

    u originalu zapisano, pa čak i transliterirano u latinicu , još ljepše izgleda i bolje zvuči:
    sorry, wikipedia

    p.s. ovaj poluglas se još može čuti u nekim zabačenijim mjestima u mom kraju, ako zanima jezikoslovce, npr. za neka jezična istraživanja.

    p.p.s. o nemoralnim stvarima se ne želim izjašnjavati uopće tu po blogu.

    avatar

    26.05.2016. (19:40)    -   -   -   -  

  • pero u šaci

    ANABONNY - u saboru samo on, no inače čitava jedna neomračnjačka ofenziva ''konzervativne revolucije'', infiltrirana u mehanizme vlasti na mnoge mučke načine
    SEMPER - naprijed u nazad
    LION QUEEN - malo si promašila temu, ali čak i da si pogodila, svejedno bi promašila
    MARIONETTA - za razliku od onoga Lion Queen, sam sadržaj tvog komentara ne promašuje, ali kao da također promašuje temu :)

    avatar

    27.05.2016. (17:47)    -   -   -   -  

  • alkion

    Marioneta: ne vidim neku direktnu vezu ovog tvog komentara i Percetovog posta, ukoliko ne pokušavaš povući neku poveznicu arhaičnog staroslavenskog (koji je precvaziđen) i želju Ilinčića da se vratimo u tu i tako zastarjelu i životom prevaziđenu povjest.
    Inače da ne ostanemo nedorečeni i kako bih probao oplemeniti tvoj komentar, evo kako bi latiničnim pismom ovaj tvoj tekst otprilike zvučao: "Prežde ubo slavjane ne imaahon pisem i on črtami i rezami čtaahon i gataahon, pogani sonšte..." Važna napomena: stvarni govor je bio podosta drugačiji, a ovakvo pisanje i govor koji je bio bliži pjevanju nego razgovoru se još može čuti u liturgijskim pjevanjima u nekim pravoslavnim crkvama.
    No da i ja ne promašim "balun" (ne onaj istarski) stvarno je tužno i žalosno da se kurikularna reforma ovako grubo i na ovako politički način, u najmanju ruku, kompromitira (strah me je i pomisliti da se zaustavlja) i gura u "ropotarnicu povjesne zbiljnosti". Tim više što je već u potpunosti provedena stručna rasprava, što su sve primjedbe (i one dobre i one loše) već izanalizirane, ukalkulirane.. Dakle samo je trebalo provesti još i javnu raspravu i saborsku proceduru i napokon pokrenuti negdje usput ostavljena i skoro pa zaboravljena kola suvremenijeg, boljeg i vremenu primjerenijeg školovanja. Mislim, barem ja osobno, da smo si ovim sada unazadili svoju budućnost i budućnost naših mladih naraštaja za još neutvrđeni iznos godina...

    avatar

    28.05.2016. (15:07)    -   -   -   -  

  • marionetta

    pero, ovo tvoje "kao" me kao spašava, i hvala ti na tome... volim nisi previše grub prema meni. Lakše podnesem promašaj :).
    alkione, da, znam da si donio bolju transliteraciju teksta...a tekst sam u žurbi c/p s wikipedie, zato sam stavila link i nazvala "sorry, wikipedia" da oni koji prepoznaju lošost "prijevoda" mogu vidjeti i original. Ne znam točno kakve promjene kurikulum treba donijeti u sustav školstva, ali izvana gledajući meni se čini (pričinjava?) da danas imamo činjenicu da je u škole ubačeno čim više nauka vjere, nauka domoljublja, nauka građanske poslušnosti i tomu sličnoga, a nauštrb znanosti, znanja, učenja, pa čak i učenja učenja.
    Činjenica je da se, konkretno - vjeronauk, toliko ugurao u školski sustav je moguće i stvar revolta, stvar balansiranja na vagi, jer je vjera/religija/domoljublje u komunizmu bilo, realno, potirano - gurano u drugi plan, gušeno, iako vjerovanje (u nešto, što god) i znanje nečega (čega god) je isto kao i miješanje jabuka i krušaka u matematici, u agronomiji ili u Konzumu - trpanje u istu vrećicu.
    A ako se i dogodilo nekakvo "ispravljanje grijehova" prošlog sistema bivše države, onda se prešlo u drugi ekstrem, a u svemu ispaštaju djeca.
    Koliko je situacija apsurdna mi koji nismo direktno u sustavu možemo (evo i friško) vidjeti, uz ostale načine, i na školskim priredbama: imamo govor ravnatelja, zatim govor načelnika općine (politika), a onda i blagoslov svećenika (mini-misa, religija) te potom nastupe djece.
    Djeca su tu najmanje važna, trenutno, u školstvu/školi, kao i znanje, otvorenost uma prema spoznaji...
    Važnije je s čime ćemo "filati" mlade mozgove, koliko ćemo ih "ispravno" izrezbariti nego koliko ćemo ih naučiti da informacije koje dobivaju, "uče", upijaju mogu kritički obrađivati i donositi sami zaključke, nove vlastite spoznaje.
    A što je trebao donijeti/odnijeti kurikulum - priznajem, ne znam. Ustvari znam samo u natruhama - onoliko koliko sam polovila po medijima.
    Mea culpa. Mea maxima culpa ;).

    avatar

    28.05.2016. (23:14)    -   -   -   -  

  • alkion

    Marioneta: premali je ovo prostor, premalo vremena a da bih ti u nekoliko rečenica makar i malo pojasnio bit i željenu suštinu novog kurikuluma. Negdje u ovom komentaru si na tragu: previše je ideologije, politike i gomilanja nekorisnog znanja u sadašnjem sistemu školovanja mladih naraštaja. Ukratko poanta sadašnjeg (nereformiranog) školovanja je na obrazovnom a ne na odgojno-obrazovnom. Ostali smo na soc-realizmu pedesetih godina prošlog stoljeća (samo su ideologija i rat promjenjeni). Ako malo bolje promotriš uočit ćeš da su reliogija, domoljublje, pa i žestoki nacionalni naboji vrlo visoko stavljeni - daleko ispred znanosti i stručno-životne pripremljenosti za budućnost. Dodamo li tome izgubljenu i ratom osakaćenu generaciju (sadašnji roditelji naše školske djece) s vrlo izokrenutim i nakaradno postavljenim sistemom vrijednosti, nepostojanjem autoriteta (bog novac i trka za njime su na vrhu ljestvice željenih "kvaliteta"), imamo to što imamo u školstvu. Učitelji (nastavnici, profesori) nemaju prvenstveno adekvatan status u društvu, time nemaju niti pripadajući im autoritet, a vrhunac svega nemaju ama baš nikakav "alat" kojim bi taj autoritet ostvarili. Oduzeta su im prava nagrađivanja i kažnjavanja. Nažalost, oduzimanjem prava na kažnjavanje su uskraćena i djeca jer ne postoje nikakve sankcije za neadekvatno, neprimjereno ponašanje, za neznanje... ne postoje niti prave nagrade - u ovakvoj eri nezapošljenosti i otvorenog nepotizma nema niti interesa za postizanjem boljih rezultata...
    Eto samo sam na brzinu nabacao činjenica koje su mi prve (bez ikakvog reda i sistema) padale na pamet.
    Sve ovo i još mnogo toga je predlog novog kurikuluma pokušao ispraviti. Nažalost upravo najveći oponenti su im ideolozi, politika i prenaglašeno domoljublje koje graniči s nacionalizmom, a bome nerijetko i s otvorenim fašizmom...
    Ipak da ne odem preveć u jadikovanje, stajem ovdje i u očekivanju pameti i uz neograničenu nadu čekam bolje sutra. Povjest, ma kako okrutna bila veli da se napretku ne može stati na put...

    avatar

    29.05.2016. (14:22)    -   -   -   -  

  • marionetta

    alkion, ja spadam u tu "izgubljenu i ratom osakaćenu generaciju ... s vrlo izokrenutim i nakaradno postavljenim sistemom vrijednosti" koja trči za novcem ili je nezaposlena.
    Ovi koji trče za novcem su ti velikom većinom obespravljeni radnici koji rade od jutra do sutra za plaću manju od plaće učitelja-početnika, a ovi nezaposleni su ti u velikom grču, oduzeti, sakupljači mrvica.
    Svi smo mi danas više manje u istom kotlu ludila, a što će se dobroga iz svega izroditi, tko bude živ - pričat će.

    avatar

    29.05.2016. (17:12)    -   -   -   -  

  • alkion

    Marioneta: Nažalost i ja spadam u tu generaciju. Nisam to rekao kako bih ikoga optužio ili mu to zamjerio. Rat i ratna zbivanja su s sobom donijeli sve svoje mane pa time i vrlo velika oštećenja ljudskog društva i svakog pojedinca ponaosob. Mnogi od nas to čak i ne primjećujemo i prihvatamo kao normalno. Ponajviše tu mislim da smo tada "ispušteni" ili bolje rečeno preskočeni za nekakav normalni razvoj, za odgoj, za potrebno i adekvatno obrazovanje, za "mirnodopsko" usvajanje pravih i prihvatljivih vrijednosti i vrednota. Nažalost, ali tada je bilo najvrednije, i našim roditeljima, a i nama osobno, spašavati živu glavu. Moraš priznati da su u tim uvjetima moral, dobro i zlo, ipak drugačije i shvatani a bome i življeni, naši karakteri su se shodno tome i razvijali, uzori nisu postojali ili su bivali zanemarivani...Samim time ni mi sami svojoj djeci ne možemo, a ponajčešće ni ne znamo usaditi vrednote koje nama nisu usađene ili ih ne posjedujemo...Ne znam imaš li mogućnosti priovesti samo jedan sat u bilo kojoj školi (osmogodišnjoj ili srednjoj) pa da vidiš gdje smo stvarno. Tužno je i žalosno koliko malo kućnog odgoja ta djeca nose sobom, koliko bezobrazluka, a bome ponekad i zlobe imaju u sebi, koliko (ako i imalo) imaju poštovanja prema starijima...i da sada ne nabrajam. Naravno nisu sva djeca takva, ali žalosno je što je povelika većina takva. Danas su oni izuzeci iz našeg vremena postali pravilo, a oni ondašnji "normalni" su danas izuzeci. Mnogi su skloni optužiti nastavni kadar da se nije sposoban adekvatno i stručno-metodološki uhvatiti s time u koštac. Je ima i toga, ali da bi se oni uhvatili u koštac ne može se kretati od nule. Oni su već dobili djecu koja od kuće dolaze takva.
    No opet sam se zanio. Mogao bih ti danima navoditi primjere, posebno neprimjerenog (pa čak i agresivnog) ponašanja roditelja ako se samo i drzneš da njegovom ljubimcu oduzmeš mobitel jer telefonira na satu ili sluša muziku s slušalicama u ušima...

    avatar

    29.05.2016. (18:04)    -   -   -   -  

  • Unusual suspect

    Zahvaljujući njemu, čut će se i glas drugih "stručnjaka" :D
    Nažalost, Ilčić je iz mojega grada. Morat ću živjeti s tom crnom mrljom do kraja života.

    No, navodno spremaju nekakvu akciju u kojoj će Ilčićevu kuću gađati kondomima

    avatar

    29.05.2016. (19:05)    -   -   -   -  

  • pero u šaci

    NETTA - da, dodao sam ''kao'' iz ostavljanja prostora da postoji neka poveznica u podvozju
    ALKION - taman sam na fejs stranici podijelio jedan tekst i onda još jedan tekst koji podrobnije nego ova pjesmica odražavaju i moje pozicioniranje s obzirom na čitavu gungulu oko novog kurikuluma (i zapravo sve kažu)
    SUSPECT - a zato si ti sumnjiv....

    avatar

    30.05.2016. (09:31)    -   -   -   -  

  • Mariano Aureliano

    Vidimo se sutra u 18 na prosvjedu. Ja ću biti onaj lijevo. Kolinda je danas pokušala minirati prosvjed svojim odiozno lažljivim i mučkim kvazipokušajima "pomirenja" i kvazipodrške Jokiću; bilo mi ga je žao gledati onako čistog, čestitog i neiskvarenog među zmijama i zvijerima.

    avatar

    31.05.2016. (21:34)    -   -   -   -  

  • pero u šaci

    MARIANO - Što se tiče Kolinde i njenog zahvata - odiozna lažljivost i mučkost su dobri opisi.
    Što se tiče Jokića, ravnodušan sam uz blago nagnuće na stranu simpatije - ali ocjene o čistoći/čestitosti/neiskvarenosti mi se čine... ne toliko pretjerane, iako sigurno jesu, ali nije to pitanje, koliko stoga kriva prizma.
    Što se tiče kurikularne reforme, ambivalentnih sam stavova.
    Što se tiče današnjih demonstracija - sure iako su katastrofalno artikulirane, eksplikacijski svedene na traženje ''odgovornog ponašanja političara prema obrazovanju'' i nitko ih recimo nije znao objediniti u protest i protiv uguravanja po prijekom postupku potajno skandaloznog paketa zdravstvenih zakona, što je realno veća i opasnija prijetnja od obustave kurikuluma, ili protiv opće privatizacije javnih poduzeća i infrastrukture, odnosno protiv ovakve vlade kompletno, s traženjem novih izbora. (Da i ne počinjemo kako su jučer recimo protestirali radnici Končara, a da nitko i ne zna za to, niti je koga briga, nema apela slavnih ni dizajniranih plakata - da ne bismo, nedajbože, bili i socijalisti protestirajući.)
    Što se tiče ovoga drugoga, dobro si ti to shvatio, da, sviđa mi se što si napisao, no ipak sam ti morao to brisati.

    avatar

    01.06.2016. (09:28)    -   -   -   -  

  • Mariano Aureliano

    Naravno da su "čistoća, čestitost i neiskvarenost" Jokićeva nemalo pretjerivanje, shvatio sam to brzo, već na početku čitanja jednog teksta iz Hrvatskog Glasa Berlina. No, ja se uvijek tako zanosim i unosim pa me iznose. :)) Mogao je biti taj prosvjed kao repriza ili remake onog za Stojedinicu, jer se opet jednom (a to je vrlo rijetka prilika) stvorila kritična točka opće građanske frustriranosti vladavinom svih tih predmodernih mračnjaka; spremam se polako za na Trg pa ćemo vidjeti što će ispasti. Sva se sila zlih bezveznjaka urotila protiv tog prosvjeda, počev od ljigavog Petra Vlahova u Trećem Dnevniku pa nadalje, širom šorom Mračne Nam Naše.

    avatar

    01.06.2016. (14:46)    -   -   -   -  

  • pero u šaci

    vrijedi na tu temu zabilježiti i najnovije u nizu tupadžijskih prosera Hasana i Markićke, koji - međutim i naravno - samo dolijevaju ulje na vatru

    avatar

    01.06.2016. (15:30)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...