Komentari

modestiblejz.blog.hr

Dodaj komentar (15)

Marketing


  • MODESTI BLEJZ

    Viktor Ivančić: Britva uz čelo
    "Nije li vrijeme da se napokon progovori o službenim osudama fašizma kao načinu fašizacije hrvatskoga društva? Jer sve upućuje na to kako je Hrvatska postala toliko inovativna zemlja da se uvjerljivo najveće društvene štete postižu kroz postupke sanacije štete"
    "‘Gospođi Grabar Kitarović trebaju ‘djeca ustaša i partizana’ zbog toga da bi partizane izjednačila s ustašama, da bi postigla željeni balans, a upravo je u tom izjednačavanju sama bit hrvatskog revizionizma, mnogo muklija nego kod Prcelina misnog preseravanja’, rekla je građanka. ‘Odatle sva ta retroaktivna mistifikacija komunizma – iako njegovih sljedbenika, za razliku od ustaša, danas nema, barem ne onoliko koliko bi trebalo – odatle cinično operiranje floskulom o ‘dva totalitarizma’, odatle agresivno i neumorno forsiranje priče o partizanskim zločinima. Ona svećenička sirovina samo izvodi krajnje konzekvence iz zadane revizionističke matrice i svjedoči o disbalansu u polju sure hrvatske stvarnosti: partizani su odloženi na deponij kao ubojice, zločinci i totalitaristi zato da bi ustaše bili normalizirani, a potom proglašeni ‘herojima, mučenicima i šehidima’, odnosno zato da bi gospođa predsjednica bez nelagode mogla politički općiti s kreaturom koja je nosila svastiku na rukavu, odnosno zato da bi ministar s ustaškom kapom mogao biti predstavljen kao antifašist.’

    ‘Lijepo si to podvukla, mila’, blago se naklonio suprug. ‘Samo bih još dodao fusnotu da zamisao o ‘pomirbi’ ustaških i partizanskih potomaka, na kojoj, prema predsjednici, ‘počiva moderna hrvatska država’, izvorno pripada Maksu Luburiću, a taj je rukovodio sustavom logora u NDH. Tako je onda i ‘moderna hrvatska država’ mentalni dobačaj ordinarnog ustaškog krvopije, makar ga je kasnije prisvojio jedan liječeni komunist.’

    ‘A gospođa Grabar Kitarović je opčinjena Tuđmanom’, nadovezala se građanka, ‘do toga da svoj televizijski show naziva ‘obraćanjem naciji’, pa nas još poziva da se ‘okrenemo budućnosti’ s Tuđmanom na čelu. To znači da u uzroku problema vidi rješenje. Kao da je Tuđmanova ‘pomirba’ bila išta drugo do izgovor za rehabilitaciju ustaštva. Da nije tako, u hrvatskim bi gradovima barem jedna od ulica koje su nazvane po žrtvama fašizma preživjela njegovu eru, a bilo ih je na desetke.’"

    avatar

    16.05.2016. (22:57)    -   -   -   -  

  • MODESTI BLEJZ

    babl: Anatomija pseudointeligenta: KONSTRUIRANJE MITA
    Ovostrano o onostranom
    Franjo, zagledan u zvijezde
    dr. Tuđman i stoljetni kalendar

    avatar

    16.05.2016. (22:57)    -   -   -   -  

  • MODESTI BLEJZ

    Tuđman, negovim riječima: kako se kalio čelik

    avatar

    16.05.2016. (23:42)    -   -   -   -  

  • FreshCaYg

    Imaš pravo Tuđman je lupa bez veze, kakve Ustaše kakvi Partizani, to je bilo u onom ratu prije, u ovom zadnjem su ratovali Slovenci protiv Srba, pa Hrvati protiv Srba, pa Bošnjaci protiv Srba, pa Albanci protiv Srba i na kraju Nato protiv Srba, nigdje ni Ustaša ni Partizana, tako da možemo zaključit da Kolinda sere bez veze.

    Isto tako možemo zaključit da je rat bio nepotreban, jer rat je oružani sukob koji se vodi radi teritorija, i nekad radi ženski, obzirom da je sve ostalo kako je i bilo osim što je Srbija ušla malo u se, moglo je i bez njega.

    Dakle možemo govoriti o animozitetu Slovenaca, Hrvata, Bošnjaka, i Albanaca, prema Srbima, zbog ekspanzionističke politike, Srbije, koja je počela antibirokratskom revolucijom 88, ukidanjem Autonomnih pokrajina,
    Jebiga nije Tuđman rasturio nikad prežaljenu Jugu, dajete čovjeku preveliku ulogu, neko je počeo prije njega.

    Da te pitam jel se tebi čini malo čudno da sama sebi pišeš komentare.

    avatar

    17.05.2016. (00:16)    -   -   -   -  

  • borgman

    Nisam vidio članak, inače bi mu dopisao peticu :-) Jedna od strašnih stvari je kada ljudi sa memorijom zlatne ribice tvrde raznorazne "povjestice" (mislim kako je to Franjin termin)...Modesti dobro googla, sve je zapisano, treba samo polako i s razumijevanjem pročitati

    avatar

    17.05.2016. (12:06)    -   -   -   -  

  • MODESTI BLEJZ

    @FreshCrap, zašto bi mi bilo čudno da sama sebi pišem komentare? a tko bi trebao pisati moje komentare? valjda svatko piše svoje komentare, osim ako tvoje komentare ne piše netko drugi umjesto tebe? nepismeni dragoviću, ono što si nesupješno želio reći pravilno bi glasilo: nije li mi čudno da sama sebi (sebe) komentiram, upitnik.

    e pa, začuđenko, kao što nije ptica sve što zrakom leti, tako nije komentar ni sve što se upisuje u komentatorsku rubriku. upisi mogu biti različitih namjena (i namjera).

    primjerice, tekstove (ili poveznice na njih) koji nisu postali dijelom posta, a za koje smatram da nadopunjuju ili nadovezuju temu koju obrađujem i za koje držim da bi mogli zanimati namjernike željne dodatnog znanja – osobno u komentare smještam kao informativni dodatak. što znači da tamo nisu u funkciji komentara - već nadopune posta (a koju mi je logično i praktično fizički smjestiti pod post).
    kao što, s druge strane, tvoj upis u istoj sekciji tehnički jest komentar, ali funkcijski nije, već je tamo u ulozi trolanja (kao, primjerice, i tvoje česte poštapalice da mi je uzalud trud, da sam prozirna i svebložno ti seruckanje (p)o antifašizmu).

    ukratko, niti ja komentiram sama sebi (sebe), niti ti uopće komentiraš (no gnojiš). pravo bi stoga pitanje ovdje bilo: ne čini li se tebi čudnom tvoja zaokupljenost (opsjednutost) mojom komentatorskom rubrikom? a jedini bi povod eventualnom čuđenju ovdje bio kontinuirano ti trolsko tupilo (i tvoj urnebesni zazor od linkova, tj. informacija).

    i da - imam pravo da je Tuđman bezveze lupao rehabilitirajući ustašiju
    -točno je da su u zadnjem ratu skoro svi ratovali protiv svih
    -točno da su ustaše i partizani ratovali u II.svj.ratu
    -netočno je da u zadnjem ratu nije bilo ustaša i partizana, jer ih je bilo i u samom vodstvu HDZ-a (a po stupanju na vlast i državnom vodstvu)
    -točno je da Kolinda sere bezveze nekritično citirajući Tuđmana koji rehabilitira ustaštvo
    -točno da možemo zaključiti (i zaključujemo) da je rat bio nepotreban i da je moglo bez njega
    -točno da možemo govoriti (i govorimo) o animozitetu jugoslovenskih etniciteta potpaljenih interesnim animozitetom njihovih političkih vodstava
    -točno da se animozitet rasplamsao zbog ekspanzionističke politike Slobodana Miloševića
    -netočno da Tuđman nije sudjelovao u rasturanju Jugoslavije (je li ju Tuđman prežalio – znao je samo Tuđman)
    -točno da u rasturanju Jugoslavije Tuđman nije bio sam
    -točno da mu se daje prevelika uloga (ta upravo o tome ispisah cijeli post) Oca nacije Kroacije
    -točno da je netko, imenujmo ga - Milošević, počeo Jugoslaviju rasturati prije njega, a Tuđman mu se „samo“ objeručke pridružio u dovršavanju započetog

    avatar

    18.05.2016. (09:15)    -   -   -   -  

  • MODESTI BLEJZ

    @borgman, bez sposobnosti ili volje razumijevanja (kritičkog razmišljanja) takvima ne pomaže ni slovkanje.

    avatar

    18.05.2016. (09:16)    -   -   -   -  

  • semper_contra

    Svaki moj dodatak ovom tekstu pokazao bi da moram još puno učiti i čitati da bih ovu lakrdiju ili tragikomediju koja se trenutačno događa u Neovisnoj Državi Hrvatskoj opisao tako uspješno kao ti.

    No, ne mogu a da ne citiram iz tvog teksta sljedeće:
    „To što je Tuđman faktički bio obrazovaniji i kulturniji od onih koji su došli nakon njega (u okvirima matične mu stranke, ne i predsjedničke funkcije, tj. do Kolinde) ne znači da je sam bio dovoljno ili uopće obrazovan, kulturan i državnik od formata.“

    I to, da je on bio obrazovaniji i kulturniji od onih koji su došli nakon njega (na vrh HDZ-a), je najtragičnije od svega što nam se događa. Hoće li se taj trend nastaviti i dalje, ili će jednom stati i krenuti prema usponu, iskreno, ne znam. No nadati se, jer to nam jedino preostaje, da će se to sve skupa ipak prekinuti, kao što je bilo prekinuto 1945. No bojim se da prestati ipak nikada neće.

    Zašto tako govorim? Jednom davno, još u 'mračna vremena' negdje sam čuo ili čitao kako neki od onih koji su izgubili u onom ratu, čuvaju krvavu košulju nekog od rodbine kojeg su ubili partizani (bez obzira u borbi ili iz osvete) nad kojom su se potomci kleli da će ih osvetiti i time sijali sjeme iz kojeg je izraslo ovo drvo mračnjaštva. Bojim se da se to na mnogo mjesta događa i danas.

    avatar

    18.05.2016. (21:21)    -   -   -   -  

  • MODESTI BLEJZ

    @semper, primijetit ću da je taj crni trend nakratko stao sa Sanaderom, ali je pozitivan iskorak u tom smjeru uprskao korupcijskim plivanjem unatrag (nakon njega potop). prekinuti vrzino kolo osvete je teška i gotovo nemoguća misija, vrlo je malo potrebno da duhovi pobjegnu iz boce. pogotovo u osiromašenim i nezadovoljnim društvima. samo ulaganje i kontinuirani rad na edukaciji, zaštiti ljudskih prava te poboljšanju općeg životnog standarda može obuzdavati, u raznoraznim varijantama uvijek prisutno, mračnjaštvo. svjedoci smo upravo suprotnih poteza. nerijetko posve suludih. u seriji koju pratim bi rekli: Winter is coming (dolazi zima).

    avatar

    19.05.2016. (22:23)    -   -   -   -  

  • alkion

    Eeee, da bit će snjega...

    avatar

    20.05.2016. (08:26)    -   -   -   -  

  • MODESTI BLEJZ

    heeej, pa gdje si @alkion? da znaš da fališ! :0)

    avatar

    20.05.2016. (20:30)    -   -   -   -  

  • alkion

    MOD, ma ne falim. To je samo lagani subjektivni dijam koji vremenom blijedi i prelazi u zaborav.
    Ne znam trebam li pojasniti moj gornji komentar, ali ću ga ipak za određeni broj neupućenih dodatno obrazložit. Ne radi se samo o zahlađenju koje nas očekuje u ovakvoj budućnosti. Ima tu i one narodne o padanju snjega i tragovima na njemu, a i malo je kome poznato da je lozinka prepoznavanja (u počecima rušenja bivše juge) Tuđmanovih istomišljenika u visokim vrhovima vojske bila: Ide zima, bit će snjega.

    avatar

    21.05.2016. (08:33)    -   -   -   -  

  • MODESTI BLEJZ

    @alkion, drugu si rečenicu rekao toliko samozatajno, svojstveno sebi, da si još jednom ostavio upravo snažan i pozitivan dojam. i hvala na povijesnoj nadopuni! :0)

    avatar

    21.05.2016. (20:11)    -   -   -   -  

  • Mariano Aureliano

    Može se Tuđmana opisivati u mnogo slojeva, no svi su na mračnoj strani svemira; ponekad poželiš da neki vođa - ako je već i zao - bar ne bude toliko kalkulantski nastrojen poput Tuđmana. Evo npr. uzmimo Antu Đapića - on je, jadan, ograničene pameti pa ne zna kalkulirati. Stoga je i završio kao povijesni cirkusant i clown. Ne bi taj bio u stanju nijedan rat započeti pa taman da mu daš sve oružje svijeta. :) Dobar ti je tekst, podsjetio me na neke stvari kojih sam se ja zaboravio dotaknuti u svojemu.

    avatar

    13.12.2016. (14:41)    -   -   -   -  

  • wall

    Freš kaže: "u ovom zadnjem su ratovali Slovenci protiv Srba, pa Hrvati protiv Srba, pa Bošnjaci protiv Srba, pa Albanci protiv Srba i...". A sve se dešava u SFRJ. Fresh daje školsku definiciju građanskog rata. Molim Freša da ne iznosi istinu- bjelodane,istinite, njemu tako strane činjenice koje štete mitovima RH (jer, jelte, ovdašnja je mantra, iako laž, da ovdje nije bilo građanskog rata).

    avatar

    13.12.2016. (17:27)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...