NOVO, S MOJIM UREDNIČKIM POTPISOM: Giorgio Fontana, roman "Smrt sretnog čovjeka" (Hena com, 2016.)

subota , 30.04.2016.




GIORGIO FONTANA
"Smrt sretnog čovjeka"

roman
izd. Hena com
urednik Božidar Alajbegović
prevela s talijanskog Ira Martinović
Broj stranica: 260
Godina izdanja: travanj 2016.
ISBN: 978-953-259-127-9
Uvez: meki uvez s klapnom
Format: 14 x 21,5 cm
cijena: 119,00 kuna



MOJ TEKST S KORICA KNJIGE:

Roman Smrt sretnog čovjeka tematizira borbu pojedinca i sustava i bavi se tzv. Olovnim godinama, vremenom političkih previranja i turbulencija u Italiji, vremenom političkog terorizma, straha i nesigurnosti. Glavni protagonist je Giacomo Colnaghi, 35-godišnji istražni sudac na čelu ekipe boraca protiv terorizma. To je čovjek opsesivno posvećen borbi protiv kriminala, ali koji se ne ograničava samo na otkrivanje, privođenje i kažnjavanje počinitelja, već ga zanima i motivacija kriminalaca, u ovome slučaju političkih terorista.
Giorgio Fontana u romanu sučeljava ljude s različitih strana zakona, te s istom mjerom uvjerljivosti oslikava čovjeka u službi pravde i zakona i ljude koji terorističkim postupcima nastoje ostvariti politički motivirane ciljeve. Kombinirajući više fabularnih linija autor donosi prikaz istrage ubojstva jednoga demokršćanskog političara, životnu svakodnevicu suca koji provodi istragu a zbog koje trpi njegov obiteljski život, te životnu priču njegova oca, idealista koji je poginuo u Drugom svjetskom ratu boreći se protiv talijanskih fašista.
Sučelivši talijansku bližu i dalju prošlost Giorgio Fontana ukazuje na traume koje su u tamošnjem društvu prisutne i danas i ispisuje važan roman posvećen odnosu pravde, istine i zakona - pojmova koji, nažalost, nerijetko nisu kompatibilni.





Pogledajte snimku 2. "Knjigopsije"





U riječkoj knjižari RIbook održana je i druga "Knigopsija", tribina
na kojoj su Tamara Crnko, Saša Stanić i Zoran Krušvar pred publikom i pred uključenim kamerama 60 minuta govorili o knjigama "Mars" Asje Bakić i "Karte, molim!" Marka Dejanovića.

Cjelovitu snimku tribine pogledajte
ovdje






Književna večer s Dubravkom Đurić

petak , 29.04.2016.




U subotu 30. travnja 2016. u 17,00 u atriju Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku gostuje pjesnikinja, prevoditeljica, feministička teoretičarka književnosti i medija Dubravka Đurić.

Moderatorice druženja su Shura Dumanić i Darija Žilić.

Dubravka Đurić (1961) pjesnikinja, prevoditeljica, feministička teoretičarka književnosti i medija. U središtu njezinog prevodilačkog i znanstvenog interesa je američka language poezija koju prevodi od 1988. Objavila je sedam zbirki poezije, među kojima su „Priroda meseca, priroda žene“ (1989), „All-Over“ (2004) i „Ka politici nade (nakon rata)“ (2015). S Vladimirom Kopiclom uredila i prevela „Novi pesnički poredak - antologija novije američke poezije“ (2001), s Miškom Šuvakovićem uredila knjigu „Impossible Histories – Historical Avant-gardes, Neo-avant-gardes and Post-avant-gardes in Yugoslavia 1918-1991“ (2003. i 2006.), s Azinovim autoricama uredila je „Diskurzivna tela poezije – Poezija i autopoetike nove generacije pesnikinja“ (2004). Njezina doktorska teza o američkim eksperimentalnim pesnikinjama objavljena je pod naslovom „Poezija, teorija rod“ (2009).

Moja kritika romana Ioane Parvulescu u "Vijencu"

četvrtak , 28.04.2016.



Na kioscima je
novi broj "Vijenca"
(samo 10 kuna),
a u njemu, između ostaloga

i moja kritika romana
"Život počinje u petak"
Ioane Parvulescu





Novi "Vijenac" još donosi:

- razgovor s lingvistom Rankom Matasovićem
- kolumne Nives Opačić i Pavla Pavličića
- tekst Ive Grgić Maroević o romanu "Nulti broj" Umberta Eca
- tekst Sanje Ivić o romanu "Praznik beznačajnosti" MIlana Kundere
- tekst Strahimira Primorca o romanu "Vikarov kompleks" Milorada Stojevića
- tekst Flore Turner-Vučetić o londonskom sajmu knjiga 2016.
- tekst Ivana Bačmage uz okrugli stol "Ferdo Šišić i njegova knjižnica u Državnom arhivu u Zagrebu"
- tekst Vinka Brešića u povodu 200.godišnjice rođenja Mirka Bogovića (1816.-1893.)

te još pregršt tekstova o teatru, filmu, glazbi, plesu, arhitekturi, likovnoj umjetnosti itd.





Slobodna Dalmacija ispravila propust




10.02.2016. na ovome blogu kritizirao sam redizajnirani portal Slobodne Dalmacije jer na njemu tada nije bila dostupna subotnja kolumna LIBROFILIJA u kojoj IVICA IVANIŠEVIĆ objavljuje svoje KNJIŽEVNE KRITIKE (ta moja kritika dostupna je ovdje ).

Potpuno mi je nevažno je li na to utjecala moja primjedba ili nije, ali najvažnije je da je Ivaniševićeva LIBROFILIJA od prije nekoliko dana postala dostupna na webu Slobodne (jer dobre književne kritike nikad dovoljno, bar meni) - čitajte je ovdje :http://www.slobodnadalmacija.hr/misljenja/librofilija











Poezija i zvuk u vili Arko

srijeda , 27.04.2016.






Četvrtak, 28.04.2016. u 19:30 h
u Villi Arko (Basaričekova 24, Zagreb)

Poeziju čitaju: Sonja Manojlović, Miroslav Kirin i Dorta Jagić

Zvuk stvara: Martina Brundula, tibetanske zdjele

Voditeljica programa: Ana Brnardić

DOBRODOŠLI!


Knjiga odabranih priča MILKA VALENTA "Radikalna mjesečina" (OceanMore, 2016.)




Ovih dana vrlo nestrpljivo iščekujem poštara jer u izdanju OceanMore IZLAZI KNJIGA KOJOJ SE VESELIM KAO MALO DIJETE :

neuništivi i ni sa kim usporedivi posvećenik pisane riječi MILKO VALENT probrao je iz prebogate arhive svojih već ukoričenih kratkih priča naramak onih koje smatra ponajboljima, ili ih pak drži posebno važnima u smislu apostrofiranja određene razvojne etape njegova dugog i vrlo plodnog te nadasve raznolikog i kvalitetnog stvaralaštva, i sastavio od tog izbora knjigu naslovljenu RADIKALNA MJESEČINA!

350-ak stranica nepatvorenog orgazmičkog čitalačkog užitka!






Konstruiraj ti lažnu stvarnost na nekom drugom a ne na meneka!

utorak , 26.04.2016.



Dugogodišnji period nezaposlenosti (01.01.2009.-01.12.2011. + 01.11.2012.-01.06.2014.) PREŽIVIO SAM ZAHVALJUJUĆI HTV-ovim KVIZOVIMA (od književne kritike se ne može živjeti, objavim ih od 25-35 godišnje u različitim medijima a od toga zaradim između 8 i 9.000 kuna godišnje, pa ti živi od toga ako možeš).

U tom periodu sam u "Najslabijoj karici", "1 protiv 100", "EUnigmi" i "Potjeri" zaradio ukupno cca 60.000 kuna.

A redovito su na snimanju nezaposlenim sretnicima među natjecateljima HTV-ovci LICEMJERNO sugerirali kako bi kod predstavljanja trebali reći da su "između dva posla" ili se poslužiti nekim sličnim glupavim eufemizmom umjesto da ističu da su nezaposleni.

Na snimanju kviza "EUnigma" a koji je bio organiziran povodom tada skorašnjeg ulaska Hrvatske u EU čak su nam to otvoreno rekli, valjda kako ne bismo veličanstvenost tog skorašnjeg "državnog ukoračenja u porodicu zemalja zapadnoeuropske demokracije i razvijenog gospodarstva" narušavali svojim kukumavčenjima o nezaposlenosti. Jer, ako niste znali, HTV-ovi kvizovi su dio njihovog zabavnog programa, pa nećemo valjda u njima nimalo zabavno pričati o svojoj muci i jadu.

No, nakon pobjede u "Najslabijoj karici" u ožujku 2009. (pobjeda već u 1.nastupu! sretan) na ONO KRAJNJE BEZOBRAZNO I KRETENSKO PITANJE "Na što ćete potrošiti osvojeni iznos?" s guštom sam u kameru odbrusio "Na egzistencijalne potrebe jer sam nezaposlen a žena mi je trudna" :

KONSTRUIRAJ TI LAŽNU STVARNOST NA NEKOM DRUGOM A NE NA MENEKA, mislio sam se tada u sebi prisjećajući se starog McLuhana i Woody Allenove "Annie Hall"! ( https://www.youtube.com/watch?v=sXJ8tKRlW3E )

P.S.
U cilju reprodukcije kapitalističkog sustava i potrošačkog društva HTV-ovci očekuju da na to bezobrazno pitanje "na što ćete potrošiti osvojeni iznos?" svi odgovaraju nabrajanjem luksuznih kupnji i/ili odlazaka na mondena ljetovališta/skijališta i redovito ćete vidjeti razočaranje na Tarikovom licu ako ga dočeka neki puno prizemljeniji odgovor tipa "kupit ću djetetu knjige za školu" ili nešto slično.




PREDSTAVLJANJE: Alessandro Iovinelli "Calluna Vulgaris" (Mala zvona, 2015.)

ponedjeljak , 25.04.2016.





Talijanskog pisca Alessandra Iovinellija izdavačka kuća Mala zvona predstavit će domaćoj publici u četvrtak, 28. travnja u 19h u Knjižnici Bogdana Ogrizovića (Preradovićeva 5).

Na promociji hrvatskog prijevoda njegovog romana "Calluna vulgaris" objavljenog u nakladi Mala zvona govorit će, uz autora, prevoditeljica Tanja Čale, književni kritičari Sibila Petlevski i Tonko Maroević te filmski kritičar Bruno Kragić. Ulomke iz romana čitat će Antonia Luketin Alfirević i Maura Filippi.

Dobrodošli!

"Calluna Vulgaris" Alessandra Iovinellija izrazito je inventivan roman; povezujući klasične pripovjedne postupke i strukture odnosa među likovima s iznimnom filmskom, književnom i kulturnom erudicijom, autor nam donosi napetu priču koja propituje temelje ljudske egzistencije, ali i određene premise suvremene kulture. Tim ozbiljnim sadržajima Iovinelli pristupa prozračnim stilom, kombinirajući tečnu prozu, laku ironiju i pedanteriju iskrenog filmofila.




Nova runda "Spikigina" : Vlado Bulić





NOVI GOST "SPIKIGINA" : VLADO BULIĆ

U srijedu i četvrtak, 27. i 28. 4
., u Norris Cafeu (Oreškovićeva 19, Zagreb) priče u dva bloka „Svijet sapunica“ & „Zemlja balota“ kazivat će vam pisac, scenarist 720 epizoda, Denis Lalić, nekad bloger, danas balotaš Vlado Bulić

Uvoditelj u program je Kruno Lokotar

Cijena ulaznice 20kn

Rezervacije na 01 6642923


Natječaj za kratku priču 'Festivala europske kratke priče'




Festival europske kratke priče (FEKP) povodom svog 15. izdanja koje će se održati u Zagrebu i Osijeku od 29. svibnja do 3. lipnja 2016. raspisuje natječaj za kratku priču.

Ovogodišnja je tema natječaja O granicama: slobodna tema.

Natječaj propituje granice na različitim raznima: one žičane, koje fizički priječe, ili daju (lažnu, stvarnu?) sigurnost, lome teritorij, razdvajaju društva i pojedince...
I/ili one teško vidljive linije upisane u nama: emotivne, iskustvene, spolne ili rodne, generacijske ili klasne, koje odjeljuju ili spajaju.
Treće, nama najzanimljivije granice jesu književne, pa vas pitamo: je li piscu u tekstu dopušteno sve, je li bezgranična sloboda umjetnosti ohola ili nužna, postoji li apsolutna sloboda unutar rečenica i ispod linije slova ili su i za priče potrebni neki pasoši?
Kako smo naveli u naslovu natječaja, tema je slobodna, dakle žiri će uzeti u obzir širok spektar interpretacije i slobodu izričaja autor. Ako granice i postoje, u ovom natječaju ostaju propusne. Uspješno pisanje!

Propozicije natječaja ovdje



PREDSTAVLJANJE : Tena Štivičić "Tri zime" (Hena com, 2016.)

nedjelja , 24.04.2016.





Utorak 26.04.206. u 20:00, Velvet Café, Dežmanova 9, Zagreb

HENA COM

predstavlja knjigu

Tene Štivičić "Tri zime"


Sudjeluju:
Ivica Buljan, redatelj
Mada Peršić, glumica
Luca Anić, glumica
Marina Vujčić, urednica
Tena Štivičić, autorica


Dobrodošli!

O knjizi opširnije ovdje



PREDSTAVLJANJE : Ivana Žužul "Tijelo bez kosti" (Meandarmedia, 2015.)

subota , 23.04.2016.




Meandarmedia Zagreb i Knjižara Nova

pozivaju na predstavljanje knjige

'Tijelo bez kosti'
Ivane Žužul

Sudjeluju:
Kristina Peternai Andrić
Zlatko Kramarić
Ivana Žužul
Branko Čegec

Predstavljanje će se održati u Klubu knjižare Nova
Trg Ante Starčevića 4, Osijek

u utorak, 26. travnja 2016. u 19 sati


Dobrodošli!




TRIBINA: "Što je estetika?: Filozofske refleksije o umjetnosti i lijepome od antike do danas"

petak , 22.04.2016.




U ponedjeljak, 25. 4. u 19,30h u Knjižnici Bogdana Ogrizovića slijedi nova u nizu tribina Paralelni svjetovi pod nazivom "Što je estetika?: Filozofske refleksije o umjetnosti i lijepome od antike do danas", na kojoj će filozofkinje N. Čačinovič i G. Škorić s Katedre za estetiku FF-a Sveučilišta u Zagrebu govoriti o tome kako se mijenjao (filozofski) pojam estetskog doživljaja umjetnosti i ljepote kroz vrijeme: od Platona i Aristotela preko Augustina i Tome Akvinskoga do Kanta, Hegela, Kierkegaarda, Adorna i Rancierea. Gošće će pokušati odgovoriti na pitanja u kakvom su odnosu autoritet, razum i ukus, što je esteticizam i je li autentična, autonomna umjetnost u krizi, kao što je naveo Benjamin u eseju "Uz kritiku sile".

Moderira Kristijan Vujičić.

Ulaz slobodan.



PREDSTAVLJANJE knjige "Ugljik na suncu" Ivana Vidaka

četvrtak , 21.04.2016.





Petak, 22.04.2016.u 20:30

Knjižnica S. S. Kranjčevića, Zagreb


SANDORF u Noći knjige na predstavlja zbirku priča Ivana Vidaka "Ugljik na suncu".

O knjizi će govoriti Ivan Sršen (urednik) i Ivan Vidak (autor). Priče će čitati Ivana Marijančić.

Ugljik na suncu zbirka je priča koja čitatelja uvlači u svijet koji nije nimalo magičan, ali je unatoč tome vrlo atmosferičan: to je svijet običnih ljudskih sudbina razrađen do najsitnijih pojedinosti. Koji motivi stoje iza počesto potpuno iracionalnih odluka pripitih stanovnika zabačenog panonskog sela, u ravnici čiju monotoniju prekidaju samo rijetke ustave irigacijskih kanala, u krajoliku čiju tišinu i sklad tu i tamo može narušiti još samo eksplozija bombe ilegalnog ribolovca, dok je sve ostalo utonulo u tmasti san o boljem životu...? Seoska učiteljica, svećenik, gostioničar, likovi su koji se stapaju s ljetnim bojama ravničarskog pejzaža već pomalo izblijedjelim od sunca, ali nešto ih veže u zajedničku, sasma prepoznatljivu provodnu liniju: bogatstvo jezika koji Vidak doživljava kao punokrvni literarni subjekt. Štoviše, pripovjedač se ovdje odlučuje za radikalno izmještanje perspektive. Likovi u njegovim pričama nisu vlasnici jezika kojim govore. Naprotiv, jezik gradi svoju mrežu odnosa i pogled na svijet te je upravo on premoćni akter i, na kraju krajeva, vlasnik sudbina protagonista sjajne zbirke Ugljik na suncu.




Književna večer s Krunom Čudinom





subota, 23.04.2016. u 19:00

Bistro Cinkuš
, Mletačka 9, Gornji grad, Zagreb


Nedavno je u izdanju VBZ-a izašao roman Krune Čudine ''Civilna opasnost'' koji na jedinstveni način opisuje život i svijet. Uz to Kruno Čudina redovno objavljuje PISMA ZA NJIH na portalu Radio Gornji Grad, djelove i građu buduće knjige, intimne ispovijedi spisane u literaturi pera koje piše drugima.

O svemu tome, dakle o njegovim knjigama i poeziji, književnosti uopće kao subverziji i civilnoj opasnosti s Krunom Čudinom pričat će Marijan Grakalić.

Poslije svirka i druženje. Dobrodošli.


Dvostruki program nakladničke kuće Mala zvona




U Hrvatskoj knjižnici za slijepe, Šenoina 31/4, 22.04.2016. u 12 h Mala zvona predstavljaju naslove iz svoje Fantastične knjižnice: "Kuću duhova", Virginije Wolf, "Mali rječnik biblijskih žena" Dorte Jagić , "U smjeru početka" Dylana Thomaas i "Vješanje kradljivaca ovaca" Sanje Lovrenčić . Ulomke iz knjiga čitat će glumci Urša Raukar, Suzana Bliznac i Vojin Perić, a događanje će glazbom upotpuniti pijanistica Iva Ljubičić.

Zatim popodne, od 17 do19 h, pozivaju djecu u Centar mladih Ribnjak (Park Ribnjak 1) na druženje s ilustratorima njihovih izdanja, zanimljivim i raznolikim likovnim umjetnicima Pikom Vončinom, Nikolinom Manojlović Vračar, Margaretom Peršić, Ivom Valentić i Mingshengom Pijem. Dobrodošli su svi koji vole slikovnice i slikanje!



Tribina HDP-a i PEN-a "Postoji li ženski književni kanon?"

srijeda , 20.04.2016.




Tribina HDP-a i PEN-a "Postoji li ženski književni kanon?"


Poticaj za raspravu o temi ženskog književnog kanona u Noći knjige 2016. je u najavi za događaj nespomenuta važna obljetnica – 200 godina od rođenja britanske spisateljice Charlotte Brontë i pitanje koje ovo (nenamjerno) prešućivanje zaziva: postoji li ženski književni kanon? U eseju „Ženski književni kanon?“ Dubravka Ugrešić pokazuje kako je ova tema nužna ali i nerješiva. „Kanon nije uspostavljen, jer ga i nije moguće uspostaviti (…) jer temeljno pitanje ženskog identiteta ostaje i dalje zakamuflirano.“

Sudionice ove tribine u organizaciji Hrvatskog društva pisaca i Hrvatskog P.E.N. centra, filozofkinja i spisateljica Nadežda Čačinovič, književna teoretičarka i spisateljica Tatjana Jukić, urednice na portalu muf.com.hr – pjesnikinja, prozaistica i feministička kritičarka Asja Bakić te književna kritičarka i kritičarka kulture Barbara Pleić Tomić, otvorit će iznova ovu temu u rasponu od Jane Eyre do suvremene književne i kulturne situacije.

Moderatorica: Nadežda Čačinovič

Vrijeme: 22.4.2016., 19:30 h

Mjesto: Kuća Arko,
Basaričekova 24, Zagreb



PREDSTAVLJANJE nove knjige poezije Delimira Rešickog "Lovci u snijegu"





Delimir Rešicki
predstavit će svoju zbirku pjesama 'Lovci u snijegu'
u Noći knjige 2016.
u petak 22. travnja u 19 sati u zagrebačkoj Knjižnici Silvija Strahimira Kranjčevića, Zapoljska 1.

Uz Delimira Rešickog o njegovoj zbirci govorit će urednik Seid Serdarević.





Prevoditeljsko-pjesnička večer





DHKP vas poziva na prevoditeljsko-pjesničku večer naslovljenu “Stihom na stih“, na kojoj će naši vrhunski prevoditelji, dovoljno hrabri da se otisnu u poetske vode, čitati pjesme u izvorniku i prijevodu: neki kao pjesnici i prevoditelji u jednome, neki uz glazbenu pratnju.

Ovo druženje održat će se u petak 22. travnja, u Vinyl bar&bar, Bogovićeva 3, od 18:00 do 19:30.

U programu sudjeluju prevoditeljice i prevoditelji Azra Abadžić Navaey, Ekrem Čaušević, Irena Gavranović Lukšić, Tvrtko Klarić, Lea Kovács, Martina Kramer, Vanda Mikšić, Sead Muhamedagić, Ebtehaj Navaey, Tatjana Paić-Vukić i Romana Perečinec, uz glazbenu pratnju Dražena Franolića (lutnja) i Kamenka Ćulapa (def).

Svakako nam se pridružite i obilježite s nama Svjetski dan knjige



TRANSLAB (se) predstavlja...

utorak , 19.04.2016.




22.04.2016. u 20 sati

Vinyl bar

Bogovićeva ulica 3, Zagreb


U razgovoru bit će predstavljene dosadašnje prevodilačke radionice TRANSLAB, doznat ćemo što je potaknulo prevoditelje/ice na jednodnevni zajednički rad, s kojim se poteškoćama susreću i zašto je važna prevoditeljska solidarnost.

O francuskom, njemačkom i talijanskom Translabu te o drugim prevoditeljskim temama govore prevoditeljice:
Marija Spajić, Vanda Mikšić, Vanda Kušpilić, Romana Perečinec, Ana Badurina i Snježana Husić a razgovor će moderirati prevoditeljica Mirna Šimat.



"Odvalimo se poezijom!"




Odvalimo se poezijom!


MJESTO:
Coffee shop Express Bar - terasa,
Petrinjska 4, Zagreb

VRIJEME:
Početak programa: 22.04.2016 u 19:00
Kraj programa: 22.04.2016 u 00:00

RADNJA:
Vrijeme je za revoluciju stihovima! Vrijeme je da poezija izađe na ulice i trgove! Veliki poetski sastanak pod vedrim nebom iznad Petrinjske! Svoje će pjesme čitati dragi gosti, pjesnikinje i pjesnici: Suzana Matić, Iva Tičić, Josipa Marenić, Aida Bagić, Mateja Jurčević, Tomislav Zajec, Ivan Šamija, Darija Žilić i svi koji to žele.
Moderira: Sanja Baković.

PREDSTAVLJANJE romana “Nevoljnici — Zar je Mesija već otišao?” Szilarda Borbélya





OCEANMORE nas poziva na promociju romana “Nevoljnici — Zar je Mesija već otišao?” Szilarda Borbélya u Knjižnici Marije Jurić Zagorke, Ulica Krvavi most 2, Zagreb koja će se održati na Noć knjige, 22. travnja, u 20h.

Na promociji Borbélyjevog djela sudjelovat će:

Anita Djörei, zamjenica veleposlanika Republike Mađarske
Xenia Detoni, prevoditeljica
Dinko Šokčević, ravnatelj Mađarskog instituta u Zagrebu
Boris Perić, kritičar i prevoditelj

a razgovor će voditi Neven Vulić, urednik u Nakladi OceanMore.

Knjiga će se moći nabaviti po akcijskoj cijeni!


Objavljivanje ovog romana duboko je uzdrmalo mađarske književne krugove, ali i širu kulturnu javnost; prva naklada trenutno je razgrabljena, a djelo je izazvalo brojne polemike. Zabačeno selo na krajnjem sjeveroistoku Mađarske, krajem šezdesetih godina 20. stoljeća, selo u kojem vladaju glad, neimaština, strah od drugog, od drugačijeg, od Židova, od Cigana, od komunizma. Pripovjedač, jedanaestogodišnji dječak, osjeća da je njegova obitelj omražena u selu, predmet svakodnevne poruge. Majka je kulačka kći, depresivna i gruba, kojoj je bijedni život zatro sve osjećaje, a otac najvjerojatnije nepriznati sin jedinog u selu preživjelog Židova, sklon opijanju, ponižavan u “kolektivu”, bez posla i bez budućnosti. Dječak naslućuje da su odbačeni od zajednice, ali zašto? No o prošlosti se ne smije razgovarati, svi šute.



Književni susret s Marinom Vujčić

ponedjeljak , 18.04.2016.





20.04.2016. u 19 sati

Gradska knjižnica Samobor
Krležina 9, Samobor

Susjed i Božo u Samoboru, a i Mogla sam to biti ja - odmah pogađate: književni susret s Marinom Vujčić.


Dobrodošli!




Predstavljanje romana Milorada Popovića "Čovjek bez lica"





FRAKTURA poziva na

predstavljanje novog romana
Milorada Popovića 'Čovjek bez lica'

u četvrtak 21. travnja 2016. u 19.30
u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu.


Uz autora o romanu će govoriti Miljenko Jergović, Boris Rašeta i Seid Serdarević.

O romanu ovdje




Razgovor o Simone de Beauvoir




21. travnja 2016. u 18:00 sati
Centar za ženske studije

Dolac 8, 10 000 Zagreb, Croatia

Filozofkinja Gordana Bosanac i teoretičarka Marija Ott Franolić razgovarat će o Simone de Beauvoir
povodom prvog hrvatskog prijevoda njezine najpoznatije knjige "Drugi spol".

Žene su, tvrdi Simone de Beauvoir, u društvu vječno Druge zbog svoje biologije ali i prevladavajućih mitova o ženskosti.

Danas, kad su neka temeljna ženska prava ponovo ugrožena, valja se podsjetiti da je Simone de Beauvoir još 1949. u "Drugom spolu" žene prepoznala kao grupu, shvaćajući političku važnost takvog čina.

U razgovoru će propitati koliko ženu određuje spol i može li ona zaboraviti svoju anatomiju? Ako nije ostvarila svoju „prirodnu“ ulogu - tko je ona? Ostaje li ženom?

Kako se žena u društvu uopće ostvaruje kao ljudsko biće? I što znači često citirana rečenica Simone de Beauvoir: „ Ženom se ne rađa, ženom se postaje“?

Prisjetit će se misli ove velike pionirke feminizma, jer njezini uvidi obuhvaćaju totalitet ljudske situacije žene, dajući argumente svakome tko se osjeća ugroženim zbog svojih ljudskih prava. Simone de Beauvoir "Drugim spolom" poručuje da nam valja prestati poticati predrasude i laži o tome kakva žena jest i kakvom bi trebala biti. Jer otimanje emancipacije jednoj polovini svijeta gubitak je za obje strane - mušku i žensku.



INTERVJU:Borna Vujčić

nedjelja , 17.04.2016.




Borna Vujčić ima profinjen rukopis, a i vrlo jasne stavove o tome kako bi društvo trebalo izgledati, a kakvo jest. Intervjui koje je dao nakon promocije svojeg prvog romana "Nužno zlo" obećavaju da će taj mladi student dramaturgije nastaviti pisati i u svojim djelima ukazivati na kritične točke u društvu.

Novinarklu Sandru Pocrnić Mlakar zanimalo je koliko ga pogađaju negativne kritike, kako na njegov rad reagiraju njegovi vršnjaci te savjetuje li se o spisateljskim iskustvima sa svojom majkom, književnicom Marinom Vujčić.

Razgovor pročitajte ovdje







TRIBINA DHKP-a 'TRAGOM PRIJEVODA' : Dylan Thomas + Antonio Fian




TRIBINA DHKP-a TRAGOM PRIJEVODA
u ponedjeljak 18. travnja 2016. u 18.00 sati,
u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića (Preradovićeva 5), Zagreb


Društvo hrvatskih književnih prevodilaca svojim temeljnim zadatkom shvaća promicanje prevodilačke struke na hrvatskoj kulturnoj sceni, a kako to bolje ostvariti nego tragom iznimnih prijevoda? S tim ciljem Društvo je pokrenulo tribinu na kojoj se u nekoliko termina tijekom godine predstavljaju po dva zaslužna prijevoda koji u javnosti nisu dobili primjeren i zaslužen prostor. Svim je tim prijevodima zajednička golema predanost njihovih prevoditelja koji su im pristupili oboružani strpljenjem i nadahnućem, istodobno pedantni i kreativni. U vremenu kada mediji zaboravljaju čak i navesti prevoditeljevo ime, nužno je usmjeriti reflektorski snop i na tog vječnog „stvaraoca iz sjene“, kako zaslužni prijevodi ne bi bili tek mala kap koja će nečujno kapnuti u more tiskanih knjiga.

Druga ovogodišnja tribina iz ciklusa “Tragom prijevoda” održat će se u ponedjeljak 18. travnja 2016. u 18.00 sati, u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića (Preradovićeva 5), a bit će predstavljeni sljedeći naslovi:


Dylan Thomas, "U smjeru početka", prijevod: Sanja Lovrenčić, Mala zvona, Zagreb 2014.

Antonio Fian, "U snu", prijevod: Sead Muhamedagić, ModoFac d.o.o., 2012.


Tribinu moderira Ana Badurina.



"Monte Librić"





U središnjem programu Monte Librića, koji će se održati od 19. do 24. travnja u pulskoj Zajednici Talijana, "Piknik s autorom" i ove su godine predviđena brojna druženja s domaćim i inozemnim piscima i ilustratorima za djecu. Najnovije iz svijeta hrvatske književne produkcije za djecu predstavit će redom poznati i nagrađivani autori.

Opširnije o programu "Monte Librića" ovdje





PREDSTAVLJANJE zbirke pjesama Suzane Matić ‘Drugojačija’

subota , 16.04.2016.




Izdavačka kuća V.B.Z. i Vinyl barVas pozivaju na predstavljanje nove zbirke pjesama Suzane Matić - ‘Drugojačija’

Utorak, 19. travnja 2016. godine, u 19 sati - Vinyl bar
, Bogovićeva 3, Zagreb

Sudjeluju: Suzana Matić, Jadranka Pintarić i Drago Glamuzina
Stihove iz knjige kazuje Jadranka Đokić

Ulaz je slobodan

Nakon prve knjige lirskih fragmenata i stihova 'Samosanacije' Suzana Matić izjavila je kako je ono što nam nedostaje, ono što najviše jesmo. Te da je njeno pisanje često više ranjavanje, nego cijeljenje.
'Jer ta emocija koju lovim po sebi i po redovima u kojima je ispisujem, jednom kad je napisana nije puštena van, nego baš suprotno – kada je prepoznata, ulovljena, ona samo raste i preuzima me.'
U novoj pjesničkoj knjizi Drugojačija, u kojoj se ovaj put odlučuje samo za stih a izostavlja lirsko-prozne fragmente, to Drugo i dalje nedostaje, a autorica je, naravno, i dalje u potrazi za Bogom u licu Drugoga, ali i ona je drugačija, jača, svojim je pisanjem, koliko god bilo traumatično, podigla krovnu gredu i sad vam je samo hrabro krenuti s njom kroz prostore koje je osvojila.

Moja kritika romana "Dora Bruder" Patricka Modianoa u "Vijencu"

četvrtak , 14.04.2016.




Na kioscima je
novi broj "Vijenca"
(samo 10 kuna),
a u njemu, između ostaloga

i moja kritika romana
"Dora Bruder"
Patricka Modianoa





Novi "Vijenac" još donosi:

- opširan tekst prevoditeljice Xenie Detoni povodom smrti Imrea Kertesza
- kolumne Nives Opačić i Pavla Pavličića
- tekst Lade Žigo Španić o romanu Ludwiga Bauera "Seroquel ili čudnovati gospodin Kubitschek"
- tekst Ljerke Car Matutinović o knjizi Cvjetane Miletić "Merlići suncen naštikani"
- tekst Dragutina Rosandića o knjizi Miroslave Tušek "(Ne)suglasja"
- razgovor s književnicom i dramaturginjom Kristinom Gavran
- tekst Tomislava Čegira povodom smrti Galliena Ferrija
- tekst Tihane Peruško o knjizi Vinka Pavića "Ričička škrinja uspomena"

te još pregršt tekstova o teatru, filmu, glazbi, plesu, arhitekturi, likovnoj umjetnosti itd.






PREDSTAVLJANJE knjige Dragojle Jarnević "Dva pira"

srijeda , 13.04.2016.






Gradska knjižnica "Ivan Goran Kovačić"
Ljudevita Šestića 1, Karlovac

14.04.2016. u 19 sati

PREDSTAVLJANJE knjige
Dragojle Jarnević
"Dva pira"


Sudjeluju:
mr.sc. Hrvojka Božić
i dr.sc. Irena Lukšić


Dobrodošli!






PREDSTAVLJANJE : Bettina Balaka "Kasiopeja" (Hena com, 2015.)





Izdavačka kuća Hena com i Austrijski kulturni forum pozivaju nas u petak, 15. travnja 2016., u 19.30 sati u Knjižnicu Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5, Zagreb na razgovor s autoricom i predstavljanje romana

"Kasiopeja", Bettine Baláke

Sudjeluju:
Bettina Baláka, autorica
Patricija Vodopija, promotorica
Bojana Bajić, prevoditeljica
Nermina Husković, urednica


Dobrodošli!

O romanu opširnije ovdje

NOVO: Eça de Queirós 'Grad i planine' (Matica hrvatska, 2016.)

Eça de Queirós
'Grad i planine'

roman
izd. Matica hrvatska
Preveo Nikica Talan
biblioteka: Koloplet svjetske proze
cijena: 250.00 kn
broj stranica: 287
uvez: tvrdi uvez
dimenzije: 13 x 22 cm
godina izdanja: 2016.

Riječ izdavača


»Riječ je o romanu koji, za razliku od nekih ranijih Eçinih romana (kao što su, primjerice, Zločin oca Amara ili Bratić Basílio) gotovo da i nema zapleta u pravom smislu riječi. Taj nedostatak zapleta nadoknađen je gotovo dramatskim opisom evolucije glavnog junaka (Jacinto) koji od gorljiva pobornika urbane civilizacije i Napretka (u pozitivističkom smislu) postaje svojevrsni zeleni fanatik i beletristički preteča suvremene (nimalo beletristički raspoložene) ekologije. Premda je roman moguće iščitavati i tumačiti na više načina i na više razina (sukob grada i sela, opreka između Civilizacije i ideala zlatne sredine, odnosno između bogatstva i siromaštva, Portugala i inozemstva itd.), neprijeporno je da njegovu središnju os čini dijalektika u izvornom značenju te riječi, dakle vještina iznalaženja istine otkrivanjem protuslovlja u protivnikovu sudu i pobijanjem tih protuslovlja.

Za to »iznalaženje istine otkrivanjem protuslovlja« pobrinuo se glavni »sporedni« junak romana (koji ujedno, što je itekako znakovito, obavlja ulogu pripovjedača, a u stanovitoj mjeri i glasnogovornika Eçina!) – Zé Fernandes. Upravo zahvaljujući njegovu neprimjetnom, ali upornom i dugoročno učinkovitom »ispiranju mozga« (čega u svojoj dobroćudnosti ni sam nije svjestan) glavni junak spontano mijenja svjetonazor. Ova promjena svjetonazora može se dovesti u vezu i s Eçinim osobnim »skretanjem udesno« (skretanjem koje karakterizira gotovo cjelokupni Naraštaj 1870. u njegovu »poslijerevolucionarnom « razdoblju), no bez obzira na tu eventualnu biografsku interpretaciju, činjenica je da se roman Grad i planine, više negoli ijedno drugo Queirósovo djelo, svojim »romantičarskim« ozračjem doista uklapa u »filozofiju neoromantizma « koja je portugalskom »književnom desnicom« zagospodarila upravo u potkrajstoljetnom razdoblju i na koju, čini se, nije ostao imun ni sam Eça« (Nikica Talan).


Eça de Queirós
Klasik portugalske i europske realističke književnosti, novinar i diplomat (Póvoa de Varzim, 1845 – Pariz, 1900). Romanima u kojima kritizira portugalsko društvo i kulturu u luzitansku prozu uvodi niz poetičkih, stilskih i jezičnih inovacija zbog čega mnogi književni kritičari njegov prozni opus uvrštavaju u sam vrh europske književnosti druge polovice 19. stoljeća



21. Dani Antuna Šoljana : "Život i djelo Vesne Parun"

utorak , 12.04.2016.





Od 15. do 16. travnja 2016. u Rovinju
održat će se
21. Dani Antuna Šoljana
na temu
"Život i djelo Vesne Parun".

16.travnja održat će se književno-znanstveni kolokvij: ŽIVOT I DJELO VESNE PARUN, s predavanjima Vinka Brešića, Borbena Vladovića, Stjepana Čuića, Jakše Fiamenga, Antuna Paveškovića, Ljubice Josić, Darije Žilić, Božidara Cvenčeka, Dubravke Crnojević Carić, Ane Batinić, Željke Lovrenčić, Magdalene Dyras, Martine Kokolari i Daniela Mikulaco.

Cjelokupan program dostupan je ovdje



"Bookvica" : Marina Vujčić + Ivica Ivanišević




Svoj 7. rođendan Bookvica
će proslaviti u sjajnom društvu:
s MARINOM VUJČIĆ i IVICOM IVANIŠEVIĆEM,
koji će predstaviti svoj novi, zajedničkim snagama napisani
epistolarni roman "Otpusno pismo" (Hena com, 2016.).

Bit će zabavno, veselo, intrigantno, posebno! A bit će i darova.

Ne propustite, klub Quasimodo, Split, 14.04.2016. u 20:30 h!






PREDSTAVLJANJE nove knjige poezije Ernesta Fišera "Doba nevremena" (Alfa, 2016.)

ponedjeljak , 11.04.2016.





DRUŠTVO HRVATSKIH KNJIŽEVNIKA
Trg bana Jelačića 7/I, Zagreb

poziva na

predstavljanje nove knjige poezije
Ernesta Fišera
"Doba nevremena"
(izd, Alfa, Zagreb, 2016.)


Sudjeluju
urednik Božidar Petrač
i Davor Šalat.


Pjesme će interpretirati dramski umjetnik Zvonko Zečević.

Predstavljanje moderira Lada Žigo Španić.

Dobrodošli u DHK, Zagreb,
u srijedu, 13.travnja 2016. u 12 sati!










"Poezija u dvorištu" : Drago Glamuzina




Program Poezija u dvorištu otvaranje je novoga mjesta govorenja, čitanja i slušanja: riječ je o našem sudjelovanju u onome što je neophodan dio čitateljskog iskustva – užitak u tekstu! Pjesnici i poezija u traženju jedinstvenoga glasa rade na svojoj posebnosti, razlici, ali i žive od onih koji ih okružuju, s kojima dijele zajednički zrak, osjećaj ljepote i prolaznosti vlastitog života. Želja nam je biti u „zoni živoga“, u nepredvidivom prostoru poezije (jezika) koji preživljava vrijeme između nade i trošenja. Zaustavimo se na ovom mjestu, jer nerijetko je lakše govoriti što sve poezija nije nego što ona jest – dok zajedno govorimo, čitamo i slušamo „poeziju u dvorištu“.


Gost Poezije u dvorištu – pjesnik Drago Glamuzina

12.04.2016. u 19 sati, Cafe U dvorištu, Zagreb



Drago Glamuzina

"Popodne sa sinom"

Danas sam proveo dan
Sa sinom
Kao nekada
Bili smo na košarci
Pa u kinu
Na kraju sam ga odvezao kući
Parkirao pred zgradu u kojoj sam
Nekad živio
Ali on nije izlazio
Pa smo dugo razgovarali u automobilu
Htio sam ga pitati
Nešto o tome kako izgleda
Taj život
U toj kući
Sada

Ali nisam





"Spikigin" : Mario Kovač

nedjelja , 10.04.2016.




Dobrodošli na Spikigin,
ciklus pripovijedanja priča (storytellinga),

u zagrebačku Sloboštinu, u Norris cafe, Oreškovićeva 19,
u utorak i srijedu, 12. i 13. travnja od 20 h

gdje će vam kazivati priče u dva bloka:
„Muzika je put do sreće“ & „Širom sveta put me vodio“
redatelj, DJ, muzičar, pjesnik, glumac, kvizoman, gospodar dobrih vibracija i car Weltschmrtza:
Mario Kovač!

Uvoditelj u Spikigin je Kruno Lokotar

Ulaz: 20 kn (s pićem dobrovamdošlice)
ZBOG VAŠE KOMOCIJE REZERVACIJE OBAVEZNE NA
01 6642 923





Tribina "Što je pisac htio reći" : Pero Kvesić + Branka Gabriela Valentić + Vojo Šiljak





12.04.2016. od 18 sati
Vinyl bar
, Bogovićeva 3, Zagreb

"Pisac prostih priča", veteran pera Pero Kvesić i njegova kolegica Branka Gabriela Valentić, autorica s gužvom u astrološkoj "Dvanaestoj kući" govorit će o svojoj prozi i popratnim nuspojavama pisanja. Što su pisci htjeli reći istražit će legendarni Vojo Šiljak.

Dobrodošli!




NOVO: Alberto Savinio - "Gospodin Dido" (Jesenski i Turk, 2015.)

subota , 09.04.2016.


Alberto Savinio
GOSPODIN DIDO

priče
izd. Jesenski i Turk
Cijena:89,00 kn
prevela:Jasna Rešić
uvez:meki
broj stranica:207
format:20
godina izdanja:2015

Riječ izdavača


Alberto Savinio (pravog imena Andrea Francesco Alberto de Chirico) mlađi je brat znamenitog grčko-talijanskog slikara Giorgia de Chirica. Ostavio je raznovrstan književni, likovni i glazbeni opus koji se – bogat referencama koje se odnose na njegov život – nudi kao svojevrsna višedimenzionalna biografija. Ličnost je to koja je po uspomenama iz djetinjstva Grk, po roditeljima Talijan, po obrazovanju Nijemac, a po kulturnoj težnji Francuz.

Zbirka priča Gospodin Dido (Il signor Dido) stoji na samom kraju Savinijeva opusa. Riječ je o dvadeset i osam pripovijedaka objavljivanih u dnevnim novinama Corriere della Sera između 1949. i 1952. godine, a koje su posthumno, 1978. godine, objedinjene i objavljene u cjelovitom izdanju. One pružaju uvid u gotovo sve elemente Savinijeve poetike i gotovo sve motive Savinijeva opusa.

Komičnu ironiju Savinio najčešće upotrebljava na tuđi račun, ali u ovom djelu, budući da je postao usamljen, neshvaćen, ranjiv, dobrovoljno postaje njezinom žrtvom. Usprkos jednoličnom okružju i rutiniranoj svakodnevici pozne dobi, gospodin Dido djetinjim žarom juri predjelima snova i mašte, često se nakaradno suprotstavljajući oštricama svijeta; dapače, mogli bismo reći da upravo ovdje, uhvaćen u “klopku” Doma i Obitelji, u kućnoj odjeći gospodina Dida-oca, gospodina Dida-supruga, gospodina Dida-domaćina, “intelektualni putnik” Savinio postiže najviše.

Sve do 1970-ih godina talijanska je kritika ignorirala Savinija, a onda ga je zasluženo vratila u život. Zahvaljujući jedinstvenosti, bogatstvu i suptilnosti svog osebujnog književnog, glazbenog i likovnog opusa, Savinio će nam – u ekstravagantnom društvu svojih brojnih alter ega – još dugo otkrivati tajne prolaze k punini naše duhovne stvarnosti.



NOVO: John Williams - "Stoner" (Fraktura, 2016.)

petak , 08.04.2016.

JOHN WILLIAMS
'Stoner'

roman
Prijevod: Patricija Vodopija
Fraktura
03/2016.
288 str., tvrdi uvez s ovitkom
Cijena: 149.00 kn

Riječ izdavača


Kada je 1965. objavljen, roman "Stoner" Johna Williamsa prošao je gotovo posve nezapaženo. Danas, pola stoljeća pre­poruka poslije, remek-djelo američkog romanopisca voljom se oduševljenih čitatelja pretvorilo u svjetsku književnu senzaciju. No u čemu je tajna zavodljivosti priče o tihom profesoru engleske književnosti, o njegovu “malom” životu na malome sveučilištu u Missouriju?

Je li u njegovu nesretnom braku ili u njegovoj iz­van­bračnoj ljubavi? U njegovu odnosu s kćeri, ili u njegovoj strasti prema književnosti, zbog koje će kao mladić napustiti roditeljsku farmu, opčinjen čarolijom jednog Shakespeareova soneta? Tajna je, jednostavno, u Sto­neru.

William Stoner nije junak na kakve smo navikli i koje je lako reklamirati. Nije najhrabriji, ni najbolji u svome poslu, nije najuspješniji, ni najsretniji, a opet – ljudski život teško da se može proživjeti hrabrije, punije, sretnije i bolje od onoga kako je živio Stoner. "Stoner" je iznimna knjiga o naizgled nimalo iznimnom čovjeku.


Najveći američki roman za koji nikada niste čuli!
— The New Yorker

Stoner Johna Williamsa nešto je još rjeđe od velikog romana – to je savršen roman, ispričan tako dobro i napisan tako lijepo, toliko dirljiv da vam oduzima dah.
— The New York Times Book Review

Predivna, tužna, neizmjerno uvjerljiva priča o jednome ljudskom životu... Bestseler najplemenitije vrste – onaj koji su gotovo u potpunosti stvorile preporuke čitatelja.
— Ian McEwan

Čuo sam da Stonera nazivaju “knjigom za pisce”. Ne znam što bi takvo što moglo značiti. To je knjiga za sva­koga, demokratična u tome ka­ko vam slama srce.
— Colum McCann

To je jednostavno roman o tipu koji ode na fakultet i postane predavač. Ali ujedno i jedna od najnevjero­jatnijih knjiga na koje ćete ikada naići.
— Tom Hanks

John Williams (1922.–1994.) rođen je i odrastao u sjeveroistočnom Teksasu. Premda nadaren za pisanje i glumu, nakon prve godine studija morao se ispisati s fakulteta zbog loših ocjena. Tijekom rata nevoljko se pridružio zračnim oružanim snagama i u vojsci je uspio napisati prvu verziju svojega prvog romana. Vrativši se kući, pronašao je malu nakladničku kuću koja mu je objavila roman te se upisao na Sveučilište u Denveru, gdje je diplomirao i magistrirao, a 1954. na istom je sveučilištu počeo predavati pisanje.

Sve do umirovljenja 1985. ondje je radio kao nastavnik. Tijekom toga razdoblja bio je aktivan i kao gostujući predavač i pisac te objavio dvije zbirke poezije i tri romana: "Butcher’s Crossing", "Stoner" i "Augustus", za koji je dobio književnu nagradu National Book Award.



PREDSTAVLJANJE: Božica Dragaš "Između koljena" (Algoritam, 2015.)

četvrtak , 07.04.2016.




ALGORITAM nas poziva na promociju knjige 'Između koljena' autorice Božice Dragaš u petak 8.4.2016. u 19h u Booksi (Martićeva 14d, Zagreb)

Prva knjiga Božice Dragaš Između koljena otvara pitanje oduvijek i zauvijek i posvuda osjetljive teme – incesta. Ovaj put konsenzualnog.
Tinka je knjižničarka, ali iza te rutinske egzistencije, polako doznajemo, postoje razoreni obiteljski odnosi i poremećene društvene okolnosti, cijeli pogon je Tinka razvila ne bi li lakše ovladala svojom složenom situacijom. Naime, njezina dugogodišnja incestuozna veza s bratićem Borisom tajna je koja se ne smije nikome povjeriti.

O knjizi će govoriti autorica, Milana Vuković Runjić i urednik, Kruno Lokotar.




O knjizi "U znaku Kairosa - Književna kritika o djelu Borisa Domagoja Biletića" (Ceres, Zagreb)




"U znaku Kairosa - Književna kritika o djelu Borisa Domagoja Biletića" (Ceres, Zagreb) naslov je nedavno objavljene knjige koju je priredila i sastavila prof. dr. Jelena Lužina, a urednik je dr. Dragutin Dumančić

"Biletića se, inače, percipira uglavnom kao ozbiljnog pjesnika koji se 'usputno' ili 'paušalno' zna zalijetati u neke druge tipove književnog i/ili publicističkog diskurza, ali takva percepcija, naravno, nije točna. Niti je ikad točna bila. Naravno, Biletić uistinu jest nadasve ozbiljan pjesnik zavidnog opusa, ali je i iznimno ozbiljan povjesničar književnosti, književni kritičar, esejist, publicist, žestok polemičar, u mladosti siguran prevoditelj, urednik... I ni jednim se, ali ni jednim od ovih poslova nikad nije bavio 'usputno'", napisala je dr. Jelena Lužina u uvodu.

Opširnije o knjizi ovdje



INTERVJU: Barbara Matejčić




Nagrađivana novinarka Barbara Matejčić nedavno je objavila knjigu „Kako ste?“, zbirku tekstova napisanih u formi narativnog novinarstva koje se bavi sudbinom drugačijih i diskriminiranih u „našem sokaku“. Jedna je to od onih knjiga koja se teško ispušta iz ruke iako sa svakom novom pričom čitatelja sve više udaljava iz njegove udobne svakodnevnice, tjera na razmišljanje i preispitivanje o ljudima iz naše okoline na koje gotovo nikad ne potrošimo više od nekoliko minuta.

Razgovor s autoricom pročitajte ovdje





NOVO: MIlorad Stojević - "Vikarov kompleks" (Riječki nakladni zavod, 2015.)

srijeda , 06.04.2016.

MILORAD STOJEVIĆ
'Vikarov kompleks'

roman
Riječki nakladni zavod
10/2015.
266 str., meki uvez s klapnama
Cijena: 200.00 kn

Riječ izdavača


Ovo je ekscentrična priča o čovjeku koji dospijeva na Goli otok, a nije se nikada bavio politikom. Teretilo ga je nekoliko inkriminirajučih stvari: ironični prosvjed protiv uništavanja ambrozije (kojoj je na hrvatskome naziv partizanka), slušanje jazza, nekoliko zapisanih misli slavnih pisaca, koji su ih apsurdno ili smiješno izrekli, i kozmopolitizam, što je bio optužujući kod za židovski svijet i u doba fašizma i u doba komunizma.

U prvom dijelu, glavni sudionik (Mihovil Berkovič Đez) kroz svoje disgrafijske bilješke, napisane poslije izlaska s Golog otoka 1956. godine, daje istinitu nomenklaturu glavnih tipova mučenja i ubijanja (Podmornica, Japanska kragna, Fabrikat...), kao i konture psihološkog profila mučitelja. Glavni akter filozofski razrađuje taj profil u tijeku cijelog romana, a naziva ga Vikarov kompleks.

No, nije ovaj roman tužaljka, nego prihvačanje apsurda kao svakodnevne i normalne životne pratilje, jer upravo on (apsurd) hrani i prijetnju i uznemirujući cinizam kojim se jedinka brani od njega kako bi preživjela. Filozofske su postavke ovdje logične u izvedbi, ali je njihov predmet iščašen u onoj mjeri u kojoj se nalazi i njezin tvorac. A u tome mu pomaže čitav niz halucinacijskih pojava, ali i ljubav, za čije je izražavanje glavni akter pronašao i sasvim originalni oblik emitiranja.

Drugi dio priču vrača u akterovu mladost i vrijeme rata, a događaji koji se zbivaju u Rijeci, Gorskom kotaru i logoru El Shatt u Egiptu, dati su na pikareskan, ciničan i ironičan način. Ovaj dio romana zahvaća razdoblje od 30-ih godina prošloga stoljeća do nedavnih godina.

Treći dio romana donosi skroz neočekivan, pomalo ekscentričan ali i simboličan rasplet, u kojem se vizija prošlosti i sadašnjosti raspada ne samo u filozofskom promišljanju junaka ovih priča, nego i u doslovnom smislu.



Izvor: Moderna Vremena Info


12. Anarhistički sajam knjiga u Zagrebu




Dvanaesti Anarhistički sajam knjiga u Zagrebu održat će od 8. do 10. 4. 2016. u Zagrebačkom plesnom centru, Ilica 10.

Na sajmu će biti govora o povijesti anarhizma u Hrvatskoj i regiji, migraciji, skvotiranju, problemu demokracije, a biti će predstavljeno i nekoliko novih izdanja, prijevoda i autorskih radova domaćih autora/ica.

Anarhistički sajam knjiga u Zagrebu već dvanaeset godina okuplja izdavačke kuće, grupe, projekte i osobe uključene u slobodarski pokret, te sve zainteresirane.
Osnovna ideja sajma je predstaviti anarhističku/slobodarsku literaturu i djelovanje što širem krugu ljudi, te stvoriti mjesto susreta i otvoriti diskusije važne za sam pokret i društvo.

Tijekom prvih jedanaest godina sajam je okupio velik broj sudionika i sudionica, a na tisuće ljudi je posjetilo sajam i sudjelovalo u programu.

Sajam knjiga je osmišljen na način da kroz otvorenu koncepciju stalno bude podložan promjenama, primjedbama i otvoren za nove ideje, a svoj prijedlog možete poslati na našu e-mail adresu: anarhisticki.sajam.knjiga@gmail.com

Program sajma dostupan ovdje




PREDSTAVLJANJE : A.Saška Mutić "Dovoljno dobra" (Hena com, 2016.)

utorak , 05.04.2016.





Izdavačka kuća HENA COM

poziva na predstavljanje knjige
"Dovoljno dobra" A.Saške Mutić

Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića, Zagreb
06.04.2016. u 20 sati


Sudjeluju
A.Saška Mutić
Marina Vujčić
Alojz Majetić

ulomke iz knjige čitat će Vesna Tominac Matačić

Dobrodošli!

O knjizi ovdje




INTERVJU: Olja Savičević Ivančević





Dok američki kritičari pišu o njezinom prvijencu "Adio kauboju" nedavno objavljenom u SAD-u, Olja Savičević Ivančević očekuje da iz tiska izađe njezin drugi roman "Pjevač u noći" u izdanju Sandorfa. S obzirom na uspjeh romana "Adio kauboju", koji je dosad preveden na devet stranih jezika, očekivanja od novog Oljinog romana su velika, a urednik Kruno Lokotar tvrdi da novi roman nije bombon, nego prava bombonijera.

Intervju s Oljom Savičević Ivančević čitajte ovdje





NOVO od Hena com-a : Pavlić+Štivičić+Salem Levy

ponedjeljak , 04.04.2016.



Kratki filmovi Sare Rajaei + književna večer s Nevom Lukić




Saudade noumenon naziv je izložbe videoradova iransko-nizozemske autorice Sare Rajaei koja je otvorena nedavno u riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti. Uz izložbu, održat će se i radionica za učenike, a 5.4. u Art-kinu Croatia moći vidjeti njezine kratke filmove.

Na prvoj samostalnoj izložbi u Hrvatskoj Sara Rajaei predstavit će se sa šest videouradaka nastalih u posljednjih 14 godina - od 2001. do 2015.

Videoradove iranske umjetnice i filmske redateljice koja živi u Rotterdamu možete vidjeti u MMSU-u do 10. travnja. U Mini Art-kinu Croatia 5. travnja u 19 sati bit će prikazana njena tri kratka filma. O filmovima, kao i o iranskoj poeziji, razgovarat će književna kritičarka Darija Žilić i kustosica MMSU-a Neva Lukić.

*****

Večer poezije s Nevom Lukić

05.04.2016. u 20:30 sati
book-cafe Dnevni boravak, Rijeka


Uz autoricu, o knjizi poezije Neve Lukić "Sjene sjemenki"
govorit će književna kritičarka Darija Žilić,
a razgovor će moderirati Kristina Posilović.






PREDSTAVLJANJE knjige pjesama Tomislava Marijana Bilosnića "Vrt"




Tribina Kulturni četvrtak u Sesvetama
poziva Vas na
BLISKE SUSRETE PJESNIČKE VRSTE
na kojima će

predstaviti književnika
TOMISLAVA MARIJANA BILOSNIĆA


i njegovu novu pjesničku zbirku
"Vrt"


Sudjeluju:

Tomislav Marijan Bilosnić - autor

Davor Šalat - književni kritičar

Željka Lovrenčić - književnica

Ivan Babić - voditelj tribine



u čitaonici Knjižnice Sesvete
u četvrtak 07. 04. 2016. u 18,30 sati





Knjiga izabranih i novih pjesama Dražena Katunarića

nedjelja , 03.04.2016.

DRAŽEN KATUNARIĆ
"Jednoga dana bila je noć : Izabrane i nove pjesme 1983. - 2015."
izd. Stajer-graf

11/2015.
216 str., tvrdi uvez
Cijena: 150.00 kn

Riječ izdavača


Nije pretjerano kazati da Dražen Katunarić vodi svojevrstan lirski dnevnik, da svoju nomadsku narav izaziva na neposredne reakcije pred krajolicima, stvarima i ljudima. Njegovi stihovi uglavnom kreću od doživljenog, viđenog, da bi potom obišli oko motiva, sagledali ga s druge ili treće strane i konačno se usmjerili prema onostranom.

Evidentno je da mu Sredozemlje i otočnost nude ishodišni položaj, notorno je da polazište nalazi i u relevantnoj duhovnoj tradiciji, ali se nipošto ne dade uvjetovati konvencionalnim ili standardnim tekovinama nasljeđa i stečene erudicije. Istina, Katunarić jest poeta doctus, ali bitno otvoren izazovima trenutka, neravnodušan prema ljudima koje susreće i znatiželjan za iskustva koja ga tek očekuju.

U ovom sažetom pregledu njegova već trodesetljetnoga poetskog nastojanja i stvaralačke realizacije pratimo jedan opus koji zauzima vrlo određeno mjesto u novijem hrvatskom pjesništvu, ništa pritom dugujući trendovskim usmjerenjima ili pak grupnim poetikama.

Tonko Maroević

O AUTORU

Obrazovanje


1969-1973 Završena gimnazija i matura u Zagrebu
Studij filozofije na Svečilištu humanističkih znanosti u Strasbourgu
1976. Diploma Općih studija (DEUG)
1978. Maîtrise iz filozofije

Rad

1991-1993 Urednik književne revije "Lettre internationale" - hrvatsko izdanje
1993-2002 - glavni urednik književnog časopisa "Most/The Bridge" i biblioteke DHK
1996 - glavni urednik časopisa "Europski glasnik" i "Relations". Od 1980 objavljuje pjesme, eseje, putopise, prozu, članke u hrvatskim i međunarodnim književnim časopisima. Preveden na francuski, talijanski,engleski, bugarski, madžarski, rumunjski, slovački, njemački, portugalski.
Dodijeljen mu je red "Viteza književnosti i umjetnosti" francuskog Ministarstva kulture (1998)



Izvor: Moderna Vremena Info

NOVO: Luka Stjepan Delić - "Veliki humanist" (Ceres, 2015.)

subota , 02.04.2016.

Luka Stjepan Delić
'Veliki humanist'

roman
Naklada Ceres
Godina izdanja 2015
Cijena 145,00 kn
Broj stranica 268
Uvez meki

Riječ izdavača



Roman Veliki humanist mizantropski je izljev prezira prema svijetu i njegovim stanovnicima kroz priču o imaginarnim državama i njihovim vođama te jednom karizmatičnom anti-proroku. Glavni lik, Franz Keinezehen, diktator je u imaginarnom svijetu lišenom referenci na onaj stvarni koji usprkos moći i političkoj funkciji živi običnim životom. Najveći dio radnje stoga nije posvećen politici, ratovima ni „radnji u klasičnom smislu“, već Keinezehenovim anegdotama iz svakodnevnog života i frustracijama koje u njemu izazivaju prosječni, nasumični ljudi koji se ponašaju po apsurdnim obrascima kojih najčešće nisu svjesni. Kako je knjiga lišena referenci, njen sadržaj i pojedini prizori mogu se shvatiti općenito, kao primjeri koji bi se mogli primijeniti bilo gdje. Najveći dio romana prati Keinezehena od njegova dolaska na vlast do njegova silaska s vlasti. Prvo je poglavlje posvećeno Keinezehenovom mladenaštvu, odnosno vremenu prije prvog političkog angažmana, a sva ostala razdoblju njegove diktature. Tijekom njegove se vladavine dogode tri rata koji služe kao okosnica radnje, uz povremena vraćanja na Keinezehenovo djetinjstvo (u obliku sjećanja). Veliki humanist crnohumorna je te ponekad nasilna i vulgarna parodija svijeta, odnosno njegove političke i svakodnevne razine, kao i njegove povijesti, sadašnjosti i budućnosti.



Razgovor s autorom Lukom Stjepanom Delićem pročitajte ovdje

PREDSTAVLJANJE: Irena Matijašević - "Crno pismo" (Algoritam, 2015.)





5. travnja 2016. u 19:30 sati
bar Vinyl
, Bogovićeva ulica 3, Zagreb


Dobrodošli na predstavljanje knjige "Crno pismo" Irene Matijašević o ljubavnom PTSP-ju.

O knjizi će govoriti Gordana Crnković Raunić, Jadranka Pintarić i autorica, a govorenje o pismu moderirat će Kruno Lokotar.

O knjizi opširnije ovdje





<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>