Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/knjigoljub

Marketing

NOVO, S MOJIM UREDNIČKIM POTPISOM: Giorgio Fontana, roman "Smrt sretnog čovjeka" (Hena com, 2016.)




GIORGIO FONTANA
"Smrt sretnog čovjeka"

roman
izd. Hena com
urednik Božidar Alajbegović
prevela s talijanskog Ira Martinović
Broj stranica: 260
Godina izdanja: travanj 2016.
ISBN: 978-953-259-127-9
Uvez: meki uvez s klapnom
Format: 14 x 21,5 cm
cijena: 119,00 kuna



MOJ TEKST S KORICA KNJIGE:

Roman Smrt sretnog čovjeka tematizira borbu pojedinca i sustava i bavi se tzv. Olovnim godinama, vremenom političkih previranja i turbulencija u Italiji, vremenom političkog terorizma, straha i nesigurnosti. Glavni protagonist je Giacomo Colnaghi, 35-godišnji istražni sudac na čelu ekipe boraca protiv terorizma. To je čovjek opsesivno posvećen borbi protiv kriminala, ali koji se ne ograničava samo na otkrivanje, privođenje i kažnjavanje počinitelja, već ga zanima i motivacija kriminalaca, u ovome slučaju političkih terorista.
Giorgio Fontana u romanu sučeljava ljude s različitih strana zakona, te s istom mjerom uvjerljivosti oslikava čovjeka u službi pravde i zakona i ljude koji terorističkim postupcima nastoje ostvariti politički motivirane ciljeve. Kombinirajući više fabularnih linija autor donosi prikaz istrage ubojstva jednoga demokršćanskog političara, životnu svakodnevicu suca koji provodi istragu a zbog koje trpi njegov obiteljski život, te životnu priču njegova oca, idealista koji je poginuo u Drugom svjetskom ratu boreći se protiv talijanskih fašista.
Sučelivši talijansku bližu i dalju prošlost Giorgio Fontana ukazuje na traume koje su u tamošnjem društvu prisutne i danas i ispisuje važan roman posvećen odnosu pravde, istine i zakona - pojmova koji, nažalost, nerijetko nisu kompatibilni.







Post je objavljen 30.04.2016. u 17:17 sati.