KICKBOXING

ponedjeljak, 12.05.2008.

I opet Obračun

Eto, dva mjeseca nakon prethodnog, u Splitu je održan "Obračun u ringu 8" - u sklopu kojega je održan susret reprezentacija Hrvatske i Švicarske, a kao borba večeri održana je borba za WAKO Pro prvaka Europe u K1 po profesionalnim pravilima između Gordana Jukića iz Splita i Zinedine Hameura iz Francuska.

Kako sam se s izvještavanjem prilično uljenio (ispričavam se vjernim posjetiteljima), a odličan izvještaj je dao forumaš Loreia na portalu PROFIGHTSTORE , jednostavno ga prenosim uz neke moje manje komentare.



U nedjelju, 11. svibnja 2008. na splitskim "Gripama" održana je osma po redu, tradicionalna priredba "Obračun u ringu" u organizaciji Kickboxing kluba "Pit Bull" iz Splita pod vodstvom prof. Marka Žaje.

Večernja priredba je na programu imala 8 borbi u kickboxingu, jednu slobodnu borbu i dva boks meča (jedan po profesionalnim, a drugi po amaterskim pravilima). Vidjeli smo uvjerljive nastupe splitskih Pit bullovaca Radnića, Jukića, Tomasovića kao i dubrovačkog "vikinga" Peraka.

Naročito je bio impresivan Perakov nastup, Maro je prohujao ringom poput uragana i završio borbu za svega 14 sekundi. Lekaj nije imao nikakve šanse suprotstaviti se snažnom Dubrovčaninu kojeg uskoro očekuje i nastup u Zagrebu.

Sve u svemu, bilo je zanimljivih borbi, Jukić se uspješno vratio u ring, Perak je bio impresivan i nekoliko tisuća gledatelja (oko 4000) je bilo zadovoljno viđenim. Nagrade su pobjednici dobijali iz ruku uglednih imena hrvatskog kickboxinga: Cikatić, Andrijašević, Varnica.

Organizacija je, kao i uvijek, bila besprijekorna možemo samo reći da jedva čekamo sljedeći „Obračun u ringu“.

11. WAKO PRO K-1 TITULA PRVAKA EUROPE, K1 Style, -94,1 kg - 5rx3min
Gordan Jukić (Pit Bull, Split, Hrvatska) - Zinedine Hameur (Alžir / Francuska)

Rezultat: Pobjeda Jukića nokautom u petoj rundi.

Dugo iščekivani povratnički meč Gordana Jukića. Meč je bio za titulu Europskog WAKO PRO prvaka u K1 Style, -94,1 kg.

Jukić bolje otvara meč, ne dozvoljava Francuzu da uhvati svoj ritam i već u prvoj rundi Jukić počinje sa sweep-ovima što će se kasnije pokazati kao dobitna kombinacija.

Nastavak meča protiče u sličnom stilu, Gordan je nametnuo svoj ritam, dobija runde ali ne uspijeva boksačkim tehnikama uzdrmati Francuza. Zato u svakoj rundi ima sweep i sigurno vodi meč. Jedinu slabost Gordan je pokazao u trećoj rundi kada je ostao bez zraka pa se činilo da posustaje. Međutim to se pokazalo samo kao trenutna slabost. Gordan nastavlja dalje i nakon još jednog čišćenja, sudac broji Francuzu koji se više ne može ustati i Gordan pobjeđuje.

Do trenutka prekida - rezultat prve četiri runde bio je:
Sudac iz Hrvatske: 39:37 (prva, druga i četvrta runda dobivene, treća izgubljena), sudac iz Francuske 40:38 (prva i četvrta dobio Jukić, druga i treća izjednačene), neutralni sudac iz BiH 40:38 (prvu i drugu dobio Jukić, treća i četvrta izjednačene).

U borbi se osjetilo da je Gordan imao dužu pauzu, ali i da je na najboljem putu vratiti se natrag među vrhunske borce.

Gordan:
„A šta reći? Vidjeli ste i sami, bio sam bolji, praktično nisam primio niti jedan udarac. Osjećam da mogu i bolje, ovo je bio kontrolni meč. Sada samo trebam nastaviti s treniranjem i mečevima. Znam da mogu biti i spremniji. U trećoj rundi sam ostao bez zraka. Ne znam ni sam zašto, možda zbog dima u dvorani. U svakom slučaju, znam da mogu bolje, i samo trebam nastaviti trenirati.“


Foto by: Matija Prajo






Na slici s lijeva: glavni sudac meča Dario Kalabić (Rijeka), proslavljeni šampion Branko Cikatić, olimpijac Marko Tomasović, Ahmed Zalegh predsjednik WAKO Francuska, sada u ulozi suca, WAKO Pro Eu prvak Gordan Jukić te predsjednik HKBS-a prof. Predrag Znaor


Gordan Jukić s pojasom WAKO Pro prvaka


10. BOKS SUPERTEŠKA - 4 r. x 2 min.
Marko Tomasović (Pit Bull Split) - Ivan Madžar (BiH)

Rezultat: Pobjeda Tomasovića tehničkim nokautom u trećoj rundi

Splitska publika je pozdravila Tomasovića velikim pljeskom.

Borba počinje Markovim napadima i prisiljavanjem protivnika na uzmak. Od početka je jasno tko je „gazda u ringu“ i već pred kraj prve runde sudac prvi put broji Madžaru.

U drugoj rundi nastavlja se na sličan način, Tomasović je konkretniji, pritišće protivnika, snažne kombinacije ostavljaju traga na Madžaru koji se jednostavno ne uspijeva suprotstaviti Tomasoviću.

U trećoj i posljednjoj rundi Marko posve dominira, i ubrzo sudac opet broji Madžaru. Nakon još jedne snaže serije Madžar pada na koljena, sudac mu broji, a iz Mađarevog kuta trener baca ručnik. Borba je gotova.

Marko zaslužuje veliki pljesak, a većina komentara se svodi na zaključak o običnom sparingu za Marka.


9. K-1 SUPERTEŠKA, 3 r. x 3 min.
Domagoj „Buco“ Ostojić (Terminator Split) - Azem Maksutaj (Kosovo / Švicarska)

Rezultat: Pobjeda Maksutaja nakon diskvalifikacije Ostojića

Borba je trajala jako kratko. Počelo je Bucinim pritiskom na protivnika i publika je navijanjem pokazala da očekuje pobjedu Buce nokautom u prvoj rundi. Nakon jednog kratkog krošea na sredini ringa Azem pada na pod, a Buco instinktivno udara protivnika nogom. Čisti MMA soccer kick koji je Maksutaja pogodio posred lica. Meč je prekinut, Maksutaju je dano dosta vremena da se oporavi, ali iz Maksutajevog kuta inzistiraju da Azem nije sposoban nastaviti borbu i sudcima ne preostaje napraviti ništa drugo nego diskvalificirati Ostojića. Publika je snažno negodovala jer se činilo da Matsukaj nije ozbiljnije ozlijeđen.

Buco:
„Meni je naviše žao sto se ovo dogodilo, ja paralelno treniram i MMA zato mi se dogodio ovaj nesportski udarac.

Usput bih se htio ispričati i mom bivšem treneru Siniši Andrijaševiću zbog nekih mojih izjava koje su krivo prenesene, a gdje je novinar krivo interpretirao moje riječi. Bez obzira na novinarsku pogrešku, ja bih se htio ispričati što je uopće došlo do nesporazuma sa Andrijaševićem.“

Azem:
„Buco je ipak i MMA borac, udarac je bio instinktivan. Nadam se da ce mi Buco pružiti priliku za revanš.“






8. MMA / SLOBODNA BORBA, teška kategorija, 2 r. x 5 min.
Maro Perak (Gladiator Dubrovnik) - Amir Lekaj (Kosovo / Švicarska)

Rezultat: Pobjeda Peraka nokautom u prvoj rundi.

Borba je trajala manje vremena nego je potrebno za napisati izvještaj o borbi.

Nakon neuspjelog pokušaja mid-kicka, Lekaj pada na pod, a Perak mu ne daje ni sekunde predaha, pogađa sa dva soccer kicka i dva snažna udarca u bradu. Lekaj se ne brani i sudac prekida borbu.

Službeno vrijeme: 14 sekundi


7. K-1 SUPERTEŠKA, 3 r. x 3 min.
Damir Tovarović (Pit Bull Split) - Mirko Vlahović (Crna Gora)

Rezultat: Nakon ekstra runde, suci dosuđuju neriješeno

Jednolična borba, sporijeg tempa u kojoj smo vidjeli naviše boksačke tehnike.

U prvoj rundi borci su podjednaki, a većina udaraca završava na bloku protivnika. U drugoj rundi, Vlahović kreće bolje, pogađa nekoliko middle kickova i jedan snažan direkt. Tovarović uzvraća boksačkim tehnikama, ali ne radi serije i uglavnom ne uspijeva probiti protivnikov gard.

U trećoj rundi borci su umorni, uglavnom boksaju, publika nijemo promatra meč koji bez većih uzbuđenja dolazi do kraja. Odluka sudaca je posve logična: dodatna runda.

U dodatnoj rundi Tovarović je konkretniji, pritišće protivnika, pogađa nekoliko krošea, ali je vidan i umor.

Suci procjenjuju da Tovarović nije napravio dovoljno za pobjedu i dosuđuju neriješen rezultat.






6. FULL CONTACT TEŠKA, 5 r. x 2 min.
Luka Kalmeta (Pit Bull Zadar) - Isen Gjugjaj (Kosovo / Švicarska)

Rezultat: Kalmeta pobjeđuje tehničkim nokautom u 2. rundi

Posve očekivano, Kalmeta agresivno napada već od prve sekunde, široki krošei lete na sve strane. Protivnik ima sličan stil pa publika s oduševljenjem prihvaća „good old brawl“. Kalmeti prolazi jedan snažan desni kroše. Pred kraj runde primjetno je usporavanje tempa. Druga runda kreće još jednim agresivnim napadom Kalmete, i nakon minute borbe Kalmeta pogađa lijevim krošeom i to je prvo brojanja za Isena, nakon još jednog knock downa i drugog brojanja Isen je vidno umoran i nakon jednog klinča pada i po treći put. Dojam je da je Isen pao ponajviše zbog umora, ali sudac broji po treći put i meč je gotov.

Kalmeta pobjeđuje tehničkim nokautom u drugoj rundi.






Foto by: Ile


5. K-1 SREDNJA, 3 r. x 3 min
Frane Radnić (Pit Bull Split) - Butrint Rama (Kosovo / Švicarska)

Rezultat: Odlukom sudaca 3:0, pobjeda Radnić

Po sudu većine borba večeri.

Rama je imao prednost u visini i dosegu, ali to se u borbi nije dalo primijetiti, Radnić je znalački vodio borbu od početka do kraja i polako nametao svoj ritam.

Počelo je vrlo čvrsto, uz obostrane snažne razmjene. Sredinom runde Radnić pogađa desnim high kickom, pred kraj runde napada lijepom boksačkom serijom. Rama se pokazao kao čvrst borac i borba je vrlo dinamična.

U drugoj rundi se nastavlja slično, samo sada je Frane konkretniji, pogađa nekoliko puta koljenom, kao i desnim high kickom. Drugu rundu Frane dobija još uvjerljivije nego prvu.

U trećoj rundi Radnić i dalje konstantno pritišće, high kickovi i koljena, čak i jedan „flying knee“, boksačke tehnike, Rama pokazuje znakove umora i povlači se. Runda prolazi u Franinom presingu i odluka sudaca je jednina moguća, 3:0 za Radnića.




Foto by: Matija Prajo


Foto by: Matija Prajo


Foto by: Rosonero


Foto by: Rosonero


4. FULL CONTACT TEŠKA KATEGORIJA, 3 r. x 2 min.
Agron Preteni (Pit Bull Split) - Josip Semren (BiH)

Rezultat: Nokautom u prvoj rundi pobjeđuje Preteni

Preteni kreće agresivno i već u prvoj minuti nakon serije krošea Semren pada na pod nakon čega sudac prekida borbu. Nakon manje od minute Preteni pobjeđuje nokautom.


3. BOKS SUPERSREDNJA KATEGORIJA, 6 r. x 3 min
Duje Poštenjak (Pit Bull Split) - Slavomir Dendis (Slovačka)

Rezultat: Odlukom sudaca 2,5:0,5 - pobjeda Poštenjak

Još jedna odluka sudaca koja je izazvala negodovanje publike.

U teškoj i izjednačenoj borbi Poštenjak pobjeđuje 2,5:0,5.


Moj komentar ove borbe - nikako nije "u izjednačenoj borbi". Borba je već nakon samog početka pokazala da je čvršći, precizniji i snažniji Slovak. Svima je bila iznenađujuća odluka sudaca, a čini se najviše publici koja je snažno i dugo zviždala.

2. LOW KICK SREDNJA KATEGORIJA - ŽENE, 3 r. x 2 min.
Nevena Juranović (PB ST) - Edita Lešnik (Kobra Imotski)

Rezultat: Odlukom sudaca 2:1 pobjeda Lešnik

Borba koja je izazvala naviše komentara i povika iz publike.

Juranović kreće naprijed, ali pri tom zaboravlja držati gard, pa za svaki plasirani udarac dobija barem jedan natrag. Borba se uglavnom odvijala ručnim tehnikama, a Lešnik je plasirala i niz middle kickova. Cure uglavnom nisu slušale savjete iz kuta, a očita je bila namjera Juranović da pobijedi nokautom, pritom je zaboravila na obranu i Lešnik zasluženo pobjeđuje odlukom sudaca 2:1.


1. FULL CONTACT POLUSREDNJA KATEGORIJA, 3 r. x 2 min.
Ivan Stupalo (Pit Bull Split) - Nikola Matić (BiH)

Rezultat: Prvotna odluka sudaca 3:0 u korist Stupala je promijenjena nakon žalbe BiH strane u neriješeno 1,5:1,5.

Nakon podjednake prve runde, Stupalo kreće agresivnije pa početku druge runde, pritišće protivnika boksačkim tehnikama i dobija bodovno drugu rundu.

U trećoj rundi Matić je agresivniji, pogađa jedan snažan desni kroše i pritišće Stupala kickovima. Stupalo se uglavnom kreće unatrag, a sredinom runde Matić pogađa desnim high kickom, Stupalo pada i sudac mu broji 8 sekundi. Iako uzdrman, Stupalo privodi rundu kraju.

Odluka sudaca je izazvala salvu zvižduka, sva tri sudca su bodovala borbu 2:1 za Stupala (prednost Stupalu u prve dvije runde, a MAtiću prednost u trećoj rundi), čime Stupalo pobjeđuje 3:0.

Nakon žalbe, odluka je ipak promijenjena, jer nije bodovan jedan dodijeljen negativni bod, konačna odluka sva tri suca je 1,5:1,5, neriješen rezultat.

Loreia


Samo mogu reći, hvala Loreia.

Slike, još slika, u sljedećem postu.



- 23:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #