KICKBOXING

petak, 05.01.2007.

Nema više Thai kickboxinga

Prije nekih mjesec dana na adrese nacionalnih kickboxing federacija - članica WAKO svjetske kickboxing asocijacije stiglo je pismo - obavijest od predsjednika dr. Ennia Falsonija.

Da ja ne bih previše prepričavao, evo scana pisma:



Što predsjednik Falsoni u njemu kaže:

Dakle, Falsoni obavještava predsjednika GAISF-a (svjetske sportske asocijacije) i predsjednima IFMA-e (svjetske federacije amaterskog tajlandskog boksa) da se je WAKO bord direktora sastao 28.11. u Kuvajtu i da su donijeli odluku o prestanku korištenja prefiksa THAI i promjeni naziva discipline u K1 Style - po naški rečeno K1 Stil, a skraćenica je K-R. Također, zabranjuje se nošenje bilo kakve odjeće koja bi se na bilo koji način mogla povezivati s tradicionalnim Muay Thai-jem.

Također, mijenjaju se tehnička pravila K1 Style-a i to:
- nije dozvoljeno bacanje, rušenje protivnika iz klinča
- dozvoljava se korištenje koljena 5 sekundi nakon što se borci uhvate u klinč

Što to znači?

Koliko mi je poznato, Hrvatski kickboxing savez još o tome nije zauzeo nikakav stav, niti raspravljao o tome, ali, što imaju i raspravljati - to je odluka Borda dirktora koja se mora poštovati.

I odluka je dobra - sada je i formalno definirano ono što smo do sada imali u praksi, ali nikako da se to raščisti. Dakle, K1 je kickboxing, a Muay Thai odnosno tajlandski boks je sasvim drugi sport - i po nazivima, a ne samo po razlici u pristupu borbi i samoj borbi.

Također, ne dozvoljavaju se na kickboxing natjecanjima kratke hlače s Muay Thai oznakama. Niti prije nisu bili dozvoljeni Mongkon (traka oko glave) i Paprachiat (traka, vezica oko nadlaktice), niti je borac prije borbe izvodio Wai Kru (tradicionalni tajlandski ples kojim borac izražava svoje poštovanje prema svome treneru, učitelju, ali i prema svim učiteljima Muay Thaia). Također, za vrijeme kickboxing borbi nije svirala tradicionalna Muay Thai glazba. Ali, borci koji se inače bore i u tajlandskom boksu i u kickboxingu, pogotovo oni koju su bili u Tajlandu, nose tradicionalne Muay Thai hlačice kao svetinju. To svakako treba poštovati, ali kada se bore u kickboxingu od sada trebaju nositi samo kickboxing opremu.

S ovim promjenama želi se još više napraviti razlika između discipline kickboxinga - K1 Style i Muay Thai-a odnosno tajlandskog boksa.

A i Muay Thai se kao sport mijenja i sada ima 3 discipline: Muay Thai - kao ringovni sport (ono što smo i do sada znali kao tajlandski boks), pa Muay Boran (samoobrana) i Muay Aerobic (fitnes disciplina). Inače, već je i organizirano svjetsko prvenstvo u Muay Aerobicu. Osim ovih disciplina, organiziraju se i natjecanja u izvođenju Wai Kru plesa uz živu glazbu koja se izvodi se na Pi (neka vrsta frule ili bolje reći vrlo slično hrvatskim sopilama), zatim na Chingu (malim činelama) te na Glawn Khacku (drveni bubanj, sličan tamtamu), pa se slobodno može reći da su to i Muay Thai glazbene forme.

Ali, kao što rekoh, to je drugi sport, vjerojatno i o njemu postoji neki blog.

Eto.

- 23:59 - Komentari (8) - Isprintaj - #