KICKBOXING

srijeda, 17.05.2006.

© Copy rights

Prethodno objavljeni post "Luka, prezime mu znate" s člankom iz Sportskih novosti, u pravilu, ne bi trebao biti nešto strašno zapažen. Jedna informacija, poznato prezime i tako to.

Međutim, sitnica (možda na prvi pogled) je učinila ovaj članak vrlo zanimljivim, odnosno cijelu situaciju vezano za objavljivanje slika uz ovaj članak postavlja u prvi plan i možda može imati dalekosežne posljedice.

O čemu se radi?

U "Sportskim novostima" objavljen je članak i ilustriran s fotografijama splitskog foto amatera Nikole Smernića, a da on to nije znao, nije dao suglasnost za objavljivanje, niti je uz sliku navedeno ime autora.

Radi se o sljedećim slikama:











Hrvatski kickboxing savez sklopio je nepotpisani, ali pisani ugovor (u elektronskom obliku, putem e-maila) s fotoamaterima (iz Splita, Rijeke, a želja je proširiti suradnju) koji ima sljedeća osnovna obilježja:


- HKBS dozvoljava nesmetan pristup foto amaterima na kickboxing natjecanja i osigurava im maksimalno moguće uvjete za slikanje kickboxing natjecanja
- Foto amateri nakon natjecanja dostavljaju u tajništvo HKBS-a CD (jedan ili više) s obavezno potpisanim slikama bez naknade
- na zahtjev HKBS- će pokriti troškove poštarine i CD-a
- HKBS ima pravo korištenja slika za izvještavanje o navedenom sportskom događaju
- HKBS obavezno mora koristiti samo slike koje su potpisane ili naznačiti ime autora
- HKBS će u slučaju interesa za komercijalnim korištenjem fotografija tražitelja uputiti na autora fotografije
- autori - foto amateri će objavljivanjem potpisanih slika imati promociju svoga rada
- poželjno je da autori - foto amateri sa slikama s kickboxing tematikom što više sudjeluju na foto natječajima, web portalima, foto forumima, web galerijama te time promovirati kickboxing kao sport

U razgovorima s ovim "fotoamaterskim profesionalcima" kako ih zbog stvarno visoke profesionalnosti i vrhunskih ostvarenja u njihovom hobiju ja često nazivam, bili su oduševljeni ponuđenom suradnjom. Jedini uvjet (ali stvarno jedini) koji su postavljali, bolje bi bilo reći, lijepo su zamolili je da se uz njihove slike navede i ime autora. Ništa više.

U HKBS-u su bili i još uvijek su - oduševljeni s upostavljenom suradnjom, s dobivenim stvarno vrhunskim fotkama. I dalje žele suradnju nastaviti i razvijati nove mogućnosti. Naime, radovima koji su objavljeni na ovome blogu, a nažalost, samo je manji dio objavljen, daje se jedna sasvim nova slika kickboxinga. Kickboxing gledan kroz objektiv okom foto amatera (koji u pravilu ne poznaju kickboxing) dobiva sasvim drugu dimenziju. Kickboxing se prikazuje u sasvim drugačijem svjetlu. Svaka ta fotografija priča svoju priču.

Sve u svemu - ostvaren je obostrani interes. I kickboxing se promovira na potpuno drugačiji način, foto amateri imaju priliku slikati sportsku fotografiju, izraziti se na sebi svojstven način i s uspješnim radovima promovirati sebe i svoje radove u jednom, do tada njima napoznatom svijetu. Nove prilike, nove mogućnosti - tko zna, treba iskoristiti zajednički je zaključak svih naših susreta.

Više o ostvarenoj suradnji možete pročitati u postu: "Kickboxing umjetničko - sportska fotografija", ali i pogledati cijelu seriju vrhunskih fotki. Naravno, uslijedile su cijele serije novih fotki koje možete vidjeti na ovom blogu.

I sve je lijepo štimalo, do ovoga članka, odnosno objave ovih slika. Sagledavajući cijelu situaciju, a još se razvija, mislim da je sve to jedan veliki nesporazum i da nije bila namjera nikoga zakidati - ali, autor ima pravo, a od greške (vjerujem nenamjerne) ne treba praviti slučaj, jer u pravilu, ovo se je do sada (barem što se kickboxing fotografije tiče) prvi puta dogodilo.

Mislim da su svi akteri ove priče pametniji i da si neće više dopustiti ovakvu nesmotrenost.

PS
Provjerio sam - sporne slike nisu dostavljene novinaru iz tajništva Hrvatskog kickboxing saveza, već su dobivene iz nekog, njima nepoznatog izvora.

*** Diskusiju i šire komentare o ovoj temi možete vidjeti na HRphotocontest forumu *** klikni na naziv foruma



Eto.


- 17:14 - Komentari (3) - Isprintaj - #