srijeda, 25.04.2007.
Nešto za budućnost
Dobila sam dozvolu od cijenjenih urednica, da koju napišem i o nekim drugim dijetama. Konačno!!! Konzerviranje ćemo ostaviti za neki drugi put, sad ćemo malo šarati među izborom dijeta koje nam nudi svijet, ponajviše Amerikanci. Da mi je samo znati zašto????
Danas krećemo sa ovom, za slijedeći put - iznenađenje. Nešto oko dijeta, to je sigurno.
Jučer kad je Lory
napisala da imamo još samo tri dana do službenog završetka dijete, mislim time na nas koje smo zajedno krenule, tamo prije 88 dana (!!!!!), malo sam se prepala. Zaboravila sam na dane, ne brojim ih uopće. Sve je nekako postalo uobičajeno, i raspored jela, i pisanje, i ovaj blog, dio života...
Za sebe znam da sam još daleko od cilja. I da, brljala sam zadnjih skoro mjesec dana, strašno. Na svu sreću, ništa nisam dobila, ali niti izgubila. Možda iz razloga što ipak pazim koji je koji dan i ne kombiniram hranu onako kako ne treba.
U svojih 10-ak godina borbe sa kilogramima, iskušala sam doista svašta. No, ništa nisam izdržala dugo. Tamo još, nakon prve trudnoće (prije kojih dvanaest godina), imala sam viziju da je kile lako skinuti. I nisam onda imala previše kila viška, da sam onda znala što znam danas, sve bi ih skinula i dalje uživala. Naravno, kako to obično biva, neprijatelja se prvo mora dobro upoznati, pa se tek onda možeš dobro boriti protiv njega.
Iako mi je znanost o hrani, biokemija i sama fiziologija funkcioniranja organizma itekako dobro poznata, uvijek sam imala neki glupi osjećaj – to se ne odnosi na mene. Ja sam iznad toga, ja mogu svašta nedozvoljenog samo zbog svoje volje i tvrdoglavosti, kontra svih zakona prirode.
Na žalost, ne mogu. Postoje pravila kojih se treba pridržavati i živjeti po njima, rijetki su, doista rijetki pojednici koji imaju skrivenu tajnu negdje u sebi i ne moraju voditi računa o hrani.
Ja nisam od tih.
Nezadovoljstvo tjelesnim izgledom tjera u mnoga druga nezadovoljstva, pričam iz vlastite pozicije. Dovodi do smanjenja samopouzdanja, nesigurnosti. Neuspjesi u borbi sa kilama vode do toga da počinjete razmišljati o sebi kao o osobi koja ne može dosegnuti neke ciljeve, koja je predodređena za neuspjeh.
O diskriminaciji koja se javlja u svakodnevnom poslu, a vezano uz debljinu, bih isto mogla svašta napisati. Nekako se uvijek osjećate manje vrijednim i zapostavljenim. Ako i sve dobro napravite, uvijek postoji mogućnost da će netko reći – to je napravila ona debela – i time ruši svaki vaš trud, zaslugu, sposobnost.
Ali, razveselio me dio posta neki dan od Wande , gdje spominje ženu koja zrači srećom i duhom, bez obzira na debeljuškasti izgled tijela. Pa se, donekle tješim, da i ja imam nešto od toga u sebi...
Trenutno patim iz više razloga, a koji i opet imaju veze sa stanjem tijela.
Jedva ovo pišem. Što ne znači da će biti kratko, njet.
Imam problema sa kralježnicom. Doduše, moji problemi datiraju još iz vremena puberteta, skolioza koja je tada nastala nikada nije sanirana. Na žalost, niti ne može biti. Sada se tu navuklo još kojekakvih glupost, od genetičke sklonosti ka okoštavanju nekih dijelova kralježnice, pa malo disk hernije, ..no, tome nikako ne pomaže moja kilaža, ne treba mi nitko posebno objašnjavati.
Svojedobno, u trudnoći, sam imala začetak dijabetesa. Nakon trudnoće se povuklo. I u obitelji, odnosno svojti, postoje neke osobe koje se bore sa tom bolešću.
Znam da imam sve predispozicije za takvo stanje kroz desetak godina, ako sada ništa ne poduzmem.
Kako se sama interesiram oko toga, pokušat ću vam prenijeti osnove prehrane za dijabetičare. Jelovnici i hrana su rađeni stručno, od strane doktora specijalista, kao i nutricionista.
Takva način prehrane spada u zdravu prehranu, kao i u zdravo mršavljenje. U svakom slučaju, više nego ostali načini. Znam neke ljude, koji takav način prehrane primjenjuju u svakodnevnom životu, nisu bolesni, ne. Ali kažu da im to super odgovara i da se odlično osjećaju. Mogu reći, tako i izgledaju..
Načela kojih se treba pridržavati, kako u zdravoj prehrani, tako i u dijabetičkoj, su slijedeća:
1. upotrebu životinjskih masnoća (maslac, mast) trebalo bi svesti na najmanju moguću mjeru. Prisutnosti kolesterola i zasićenih masnih kiselina, kojih ima najveše u životinjskim masnoćama, pogoduje pojavama ateroskleroze, dok biljne masnoće pridonose odgađanju takvih promjena na krvnim žilama.
2. Kompleksni ugljikohidrati su bitni i koj redukcijske dijete, i kod dijabetičkih bolesnika. Oni usporavaju razgradnju i tako omogućuju ravnomjeran i stalan dotok glukoze u krav. Uz to, svojom voluminoznošću pomažu kod usporenog rada crijeva i opstipacije. Spominjali smo već dijetalna vlakna, integralne žitarice, a dio njih sadži neprobavljiva vlakna (osobito celulozu) koji potpomažu pravilan i dobar rad crijeva.
3. Potrebno je u organizam unositi dovoljnu količinu proteina visoke biološke vrijednosti, izbjegavati prerađeno meso, a dati prednost svježem ili zamrznutom mesu, s kojeg, prije pripreme treba odstraniti svu vidljivu masnoću, a s peradi i kožu. Što se tiče mlijeka i mliječnih prerađevina, preporučuje se konzumacija istog s mliječnom masnoćom u tragovima.
Kako bi se olakšalo slaganje jelovnika, razrađen je sistem jedinica. Svaka skupina namirnica, po gramaži i količini, sadržava određen broj jedinica, na osnovu kojih se slaže dnevni jelovnik. Malo komplicirano izgleda u početku, no kao i svugdje, vježba stvara majstora, pa se nakon nekog vremena obroci kombiniraju veoma jednostavno.
Namirnice su svrstane u 6 skupina: kruh i zamjene, meso i zamjene (tu postoje podvrste . mršavo meso, meso s malo masnoće (jaje, mesne prerađevine i masni sirevi s 25% masnoće), i jako masna mesa, mesne prerađevine i sirevi sa 45% mliječne masti), povrće, voće, mlijeko i zamjene, masti i zamjene.
Također postoji popis povrća koje se može tokom dana uzeti u količini šalice po obroku, ili dvije šalice po danu, a koji imaju manju energetsku vrijednost od 20 kcal u 100 grama, te se ne računa u vrijednost dijete. Na taj popis spadaju: celer – korijen i lišće, svježe gljive, karfiol (cvjetača), svježi i kiseli krastavci, svježi i kiseli bijeli i crveni kupus, mladi luk, list i korijen peršuna, rabarbara, witlof i zeleni radič, tikvice, zelena salata svake vrste.
Energetska vrijednost koju je potrebno konzumirati u toku dana, a kada želimo smršaviti, računa se prema masi koju želimo dostići. Na težinu koja je izražena u kilogramima (trebalo bi se voditi za tabelama koje nam daju poprilično točne podatke o normalnoj težini, a vezano uz visinu, građu, dob i spol) potrebno je svaki dan na svaki kilogram unijeti 75,6 kJ (18 kcal). Primjerice, ako trebate težiti 68 kilograma, trebate unijeti 68x18kcal = 1224kcal (5140,8 kJ).
Uvijek, ali uvijek bi se trebalo pridržavati i slijedećih pravila:
-smanjiti masnoću; onu koju dodajemo jelu, ali i onu koja ulazi u sastav mesa, mlijeka i sira; treba birati manje masne dijelove mesa, obrano mlijeko i slično;
- smanjiti jednostavne ugljikohidrate (šećere) ili ih uopće ne koristiti jer osim sala organizam od njih ne dobiva niti jednu korisnu stvar;
- povećati količinu povrća i voća. Time dobivamo minerale i vitamine, rješavamo problem opstipacije, a psihološki povećavamo sitost, jer je pred nama gomila hrane, a mi smo na dijeti, obzirom da se dijeta obično veže uz pojam malih količina. Taj trik možete uvijek koristiti i konzumirati gore navedeno povrće, kao i ono ostalo, malo kalorično (rajčice, blitvu, rotkvice). Jela i pića koja bi trebalo trajno izbjegavati i konzumirati samo u izuzetnim i rijetkim prilikama – e pa, ima toga dosta. Sami grijehovi, kojih smo svi svjesni, ali još jednom, za nabijanje guilt, guilt, guilt, svaki put kad krenete to konzumirati:
- sve masne juhe od mesa i povrća. Ako jedete juhu, oberite masnoću. Bolje pojedite tanjur salate, popunjava želudac, i smanjuje apetit. Juha pobuđuje lučenje probavnih sokova i pojačava glad.
- punomasno mlijeko i mlijeko u prahu, sirevi sa 45% masnoće, topljeni sirevi.
- svi masni dijelovi svinjetine, junetine, janjetine, guske, masne ribe, patke, sva pohana i pržena mesa.
- masnoće, sve u većim količinama.
- žitarice – žličnjaci, valjušci i okruglice koji su obogaćeni jajetom, uljem ili maaslacem. Uz rižu, tijesto, žgance (palentu) ne jesti kruh!!
- od voća na zabrani su orasi, lješnjaci, bademi, suhe smokve, grožđice.
- od povrća zabranjeno je ono prženo na masnoći, kao pohana cvjetača, zapečene mahune s vrhnjem, prženi krumpir (pomfrit).
- slastice – torte i kolači nadjeveni kremama od zabranjenog voća, svi slatki kolači.
- za začine se preporučuje da se NE upotrebljavaju, jer potiču lučenje probavnih sokova.
Obroci se svakako raspoređuju u toku dana na 3 glavna i 2 međuobroka. Nije dozvoljeno preskakati međuobroke, jer je tada apetit u slijedećem obroku pojačan.
Primjer jelovnika od 1300 kcal (5450 kJ):
Zajutrak: bijela kava od obranog mlijeka (2 dl), kava; 1 kuhano jaje, pola šnite crnog kruha.
Doručak: grejp
Ručak: Juha od rajčice (rajčica, žličica brašna, žličica ulja), grah kuhani, pa pirjani (100 gr suhog graha, žličica ulja), zelena salata 200 gr, limunada nezašećerena (1 dl).
Užina: jabuka
Večera: pileći gulaš (100 gr piletine, 10 gr mrkve, 10 gr korabe, 10 gr celera, 10 gr cvjetače, 5 gr graška, 10 gr riže, 5 gr ulja) šnita kruha.
Nije to tako niti loše??
Za potpunije podatke, primjere jelovnika i sa drugim energetskim vrijednostima, pogledajte i na ovu stranicu
Pravilna prehrana oboljelih od dijabetesa.
Također, orijentacijsku tabelu sa bodovima možete pronaći ovdje.
Dakako, nemojte ovo shvatiti kao bilo kakvu potpunu informaciju za one koji slučajno imaju dijabetes. Nikako, niti u ludilu. Ovo je samo napisano kao informacija za one koji imaju viška kilograma, kao primjer zdravijeg načina hranjenja.
Kao i uvijek, na kraju prigodni receptić za sladokusce....
Nadjeveni krumpir
Nadjeveni krumpir
4 velika krumpira
25 gr maslaca
sol, mljeveni papar
Za nadjev:
200 gr narezanih šampinjona
3 rajčice narezane na komade
sol
manja glavica luka
Zagrijte pećnicu na 200 C. Krumpire dobro operite, ogulite, izbockajte i stavite ih u pećnicu dok ne budu mekani. Malo ohladite, pa razrežite na polovice. Izdubite sredinu i izgnječite ju sa maslacem.
Za vrijeme dok se krumpir peče u pećnici, nasjeckajte luk na sitno, i stavite u tavu na žličicu ulja. Prodinstajte ga, dodajte gljive i narezane rajčice. Kada ispari voda, dodajte
polovicu izgnječenog krumpira. Posolite i popaprite po ukusu. Po volji možete dodati i koji začin, origano, mažuran, ružmarin.
Izdubene krumpire posložite u vatrostalnu zdjelu. Napunite sa nadjevom, a ostatak izgnječenog krumpira stavite u štrcaljku za ukrašavanje sa zvjezdastim otvorom i ukrasite rubove krumpira, ili prema želji. Ako imate viške nadjeva, ispunite razmake među krumpirom.
Zapecite u toploj pećnici.
Za one koji nisu na dijeti, u gljive se može nasjeckati malo slanine, a krumpir se prije ponovnog stavljanja u pećnicu može preliti sa 2 ulupana jaja.
Kao nadjev može poslužiti i mljeveno meso, patlidžani, sir, luk....sve po volji i mašti.
Za prilog, puno svakakve salate – radiča, zelena salata, matovilac, rikola...uživajte u okusima proljeća.
Dobar tek, želi vam
Ledena
UPDATE:
Napravila sam previd. Kao svaka prava kolegica, prebacit ću krivnju na
Lory. Naravno da je ona kriva
za to što ja ne znam računati.
Nekako je i meni bilo čudno, čudno. Prebrzo mi je došao kraj.
I priznajem, priznajem pogrešku.
Krenule smo na dijetu 05. 02.
Danas nam je 80-ti dan.
Još 10 dana do kraja.
Moj grijeh, moj grijeh.....
Hoćete mi oprostiti?
Ledena
- 08:00 -
Dodaj komentar
(24) -
Print
-
#