subota, 17.03.2007.

Gost-urednik subotom: Ljelja

Sunny & fruit saturday

Posto do sada nismo nasle urednicu za subotu, drago nam je da subotu mozemo izdvojiti za Vase postove i recepte koje nam saljete na nas mail. Danas je vecini na UN dijeti vocni dan, pa cemo izdvojiti recepte o vocno-vitaminskom danu i malo pisati o suncu i njegovom utjecaju. O tome nam je malo vise napisala nasa clanica iz potpore, Ljelja




Image Hosted by ImageShack.us

Proljeće je u punom naletu. Svi smo ispuzali van na sunce. Godi nakon zime iako nije bila strašna. Sunce, svjetlo. Ljudsko je biće definirano svjetlom. Ali ono može naškoditi. Stoga ćemo se malo igrati školice.

Sunčevo svjetlo sastoji se od 50% vidljivog zračenja-svjetlo, 40% infracrvenog-toplinsko i 10% ultraljubičastog zračenja. Ovo zadnje zračenje je mač s dvostrukom oštricom.
S jedne strane odgovorno je za nastanak D vitamina koji sudjeluje u izgradnji kostiju. Samo deset minuta dnevne izloženosti suncu, NE od 10-16h, dovoljno je da tijelo proizvede dnevnu količinu D vitamina. Zato hodamo uspravno!

Osim toga vrlo je baktericidno tj. ubija mikrobe, bakterije, gljivice... te se sada radi na stvaranju praktičnih aparata za primjenu kod skladištenja hrane, za kućnu primjenu... NB u Europi se već koristi za „dezinficiranje/sterilizaciju" mesa prilikom skladištenja.

S druge strane, kod dugotrajnog izlaganja, opasno je zbog opekotina koje izaziva na koži a koje ne moramo ni vidjeti ali se ta šteta zbraja s godinama. Odatle one pigmentne mrlje i razne zloćudne tvorevine na koži.

UVA zračenje (na valnim dužinama od 315-400 nm) koje ulazi u dublji sloj kože i izaziva trajnu štetu uništavajući kolagen i elastin, ubrzavajući starenje kože i slabi prirodnu obrambenu funkciju kože.

UVB zračenje (valnih dužina od 280 do 315 nm) koje izaziva crvenilo i opekotine na koži. Štiti epidermalne stanice, vezivno tkivo i krvne sudove protiv oštećenje DNA i RNA a čije oštećenje dovodi do prekancerogenih i kancerogenih izraslina na koži kao što su aktiničke pigmentne mrlje ili pak melanomi.

Za zaštitu od štetnih djelovanja koristimo se odjećom, zaštitnim kremama i pažljivim doziranjem sunca.

Odjeća mora biti prostrana, gustog tkanja i tamnih boja. Vani postoje i tkanine i modne linije ovakve namjene, ali se kod nas možemo koristiti i starim oprobanim pamukom i lanom. K tome šeširi široka oboda također gustog pletiva te sunčane naočale s filterom.

Kreme za lice i tijelo sa zaštitnim faktorom najmanje 15 a prema lipnju i srpnju kad je UV indeks najjači i 30. Što osjetljivija koža to zaštitni faktor treba biti veći. Zaštitni faktori ispod 8 su neupotrebljivi. Sve detalje i još mnogo toga korisnog nađete kod Jja na blogu http://jja.blog.hr/ . A i na ovim adresama:
http://klima.hr/zanimljivosti/dwd_text.html - ovdje sve o UV indeksu po mjesecima i dnevnim ciklusima J
http://www.zdravlje.hr/clanak.php?id=12649

Napomena: UV indeks = jačina zračenja NIJE ISTO što i UV zaštitini faktor



Doziranje sunca glupavo zvuči zar ne?! Ali nije ni malo glupo. To znači da počmemo od sadašnjeg trenutka s početnim kraćim izlaganjem suncu npr. pola sata. Kako još nije ljeto to skoro svakodnevno možemo produljivati boravak na suncu s napomenom da je boravak između 10 i 16h mora biti sveden na minimum, odnosno na najmanju moguću mjeru koju vam dopušta posao i druge obveze.

Sada je najpogodnije vrijeme da uzmemo jednu kuru koktela vitamina: beta karoten (ne za pušače) ili lutein (oba derivati A vitamina i za posljednji nema naznaka da je loš za pušače) + E vitamin + C vitamin + B kompleks + Selen. Oni iznutra bolje štite kožu od posljedica izlaganja suncu. Bolje rečeno osposobe je da se sama može obraniti u većoj mjeri. NE zaboraviti na odjeću, kreme i dnevne sate!!! Samo kombinacija toga pomaže.

I još samo ovo: ultraljubičaste zrake odbijaju se od morske površine, betonskih i kamenih zidova i tako pojačavaju količinu zračenja koje dospijeva do naše kože. Isto tako i kroz guste oblake na zemlju dospijeva 80% ultraljubičastog zračenja.

Mnogo vode, a naročito čajeva SOBNE temperature za nadoknađivanje izgubljene tekućine i minerala i elektrolita koje smo izgubili znojenjem!!!


UPDATE :

Provedeno je dugogodišnje ispitivanje pojave prekancerogenih i kancerogenih promjena na koži stanovnika južne Francuske i desetljetnih stalnih gostiju Skandinavaca koji su svoja ljeta stalno provodili na francuskom dijelu Mediterana. S obzirom na dulju vremensku izloženost jakome suncu očekivalo se da će te promjene biti češće, veće i gore kod domorodaca Francuza. Pogrešno! Uz jednaku upotrebu zaštitnih krema s jednakim zaštitnim faktorom, šeširima, ishrani pa čak i sličnoj odjeći Skandinavci su premoćno vodili u negativnom skoru. Jedina činjenica u kojoj su se razlikovali od domaćih bila je da su se sjevernjaci sunčali od jutra do sutra i to od prvog dana. Zanemarili su preporuke da se prvi dan sunčaju najviše ˝ sata, sutra malo više, prekosutra još malo više itd. i zanemarili su kako upute tako i domaće običaje koji su govorili da se preko podnevnih sati stoji u kući. Da naglasim: neizmjerno je važno da prvih dana na godišnjem dozirate sunčanje i vodite računa o siesti cijelo vrijeme!!!

Nisu dalmatinci lijeni, narodno iskustvo (isto kao i iskustvo svih mediteranaca) kaže da se u te sate stoji u deeeebelom hladu ako sebi želite zdravlje.

Zaštitni filteri u kremama samo omogućavaju sigurnije sunčanje u ograničenom vremenskom razmaku npr. faktor 15 kaže da možete biti na suncu najviše 2 i po sata (to je prosjek – odstupanja su uvjetovanja tipom kože, UV indeksom, ne povodite se za prosjekom, ipak, ipak odite na linkove). I još jedna nezaobilazna stvar: kremama se morate obilato namazati i mazati svaka dva sata ili češće ako se znojite ili ste se nakon plivanja obrisali ručnikom!!! Koji vam filter paše kemijski ili pak mineralni provjerite u apoteci ili s dermatologom! Općenito mineralni filteri su za jako osjetljivu kožu a obvezni za malu djecu. Svi ostali mogu mirne duše koristiti kemijske filtere. E i mora pisati i imati sastojke za zaštitu od UVB i UVA zračenja!!!

Što se tanjim slojem namažete to ste više smanjili zaštitni faktor, pa se 10 npr. pretvara u 3!!!

Što se tiče visine faktora za svakodnevnu upotrebu američki dermatolozi za izložene dijelove tijela kao što su lice, ruke, uši i otkriveni dio nogu preporučuju najmanje faktor 15 cijele godine ako nemate porculanski ten. Europljani su u tome blaži pa prave kreme počinju s faktorom 8. One kreme na kojima pišu manji brojevi, ili čak brojevi nisu ni navedeni, zanemarljivo štite, i samo ste nepotrebno platili proizvod. Jer npr. čisto maslinovo ulje ima zaštitni faktor 4.

Molim vas da se prije odlaska na godišnji dobro obavijestite o vašem tipu kože, indeksu UV u mjestu kamo idete, za mjesec u kojem idete i da se prema tome ravnate. Dojenčad se prije navršenog šestog mjeseca ne izlaže suncu a nakon toga samo u ranim jutarnjim satima uz sve ostale dodatne mjere opreza!!!

Neću više ništa dodavati jer ne samo da će ovo postati roman, već će se izgubiti svrha ovog posta. On služi da vas navede da sami naučite sve što trebate znati o zaštiti od ultraljubičastog zračenja i da vam taj nauk ostane u lijepim glavicama na vitkim figuricama za cijeli život .




A sad da se malo okrijepite, voćni je dan?!

Jabuke i Kruske

Image Hosted by ImageShack.us

Sastojci:
50 dkg jabuka podjednake veličine svaka (s izrazitom aromom i ne previše kisele)
7dl vode
2 žlice šećera
1 limun – sok i naribana korica (nije toliko važno koliki je ali svakako da bude manji od naranče)
15 dg mljevenih oraha
Žličica cimeta-ravna (žličica od bijele kave a ne čaja)

Postupak:
U teflonki ili zepterki karamelizirati šećer, dodati vodu i kuhati na tihoj vatri dok ne umine alkohol cca 15-20 min.
Za to vrijeme očistiti i narezati jabuke na šesnaestine. Ubaciti u uzavrelu tekućinu i kuhati na tihoj vatri 10 min. Zatim jabuke nježno izvaditi na toplu pliticu i dekorativno poredati pa posuti mljevenim orasima i cimetom i ostaviti na toplome. Ovo je glavno jelo! Preostalu tekućinu sada skinuti s vatre i kad se malo ohladi dodati sok od limuna i naribanu koricu. Ovo je juha!


Ili vječne kruške:

Image Hosted by ImageShack.us

Sastojci:
50 dkg krušaka podjednake veličine svaka
7dl vode
2 žlice šećera (kao gore)
1 naranača – sok i naribana korica
15 dg naribanih badema
3-5 klinčića (koji se nakon kuhanja izvade)

Postupak: kao gore

Za oba recepta vrijedi da se može ona gorka čokolada rastopiti ili naribati preko jabuka i krušaka

Za one koji nisu na dijeti 90 mogu dodati malo šlaga na glavno jelo


Dobar tek!

Pozdrav vama i suncu, Ljelja



Jedan egzoticni post za danasnji dan poslala nam je nasa clanica iz potpore, Lipa Mare.

Image Hosted by ImageShack.us

U prilog danasnjim receptima bih zeljela predloziti dva vrlo ukusna namaza od ukusnog i zasitnog avokada. Slatka verzija je dobivena direktno iz Brazila. Original zahtijeva i zlicicu kondenziranog mlijeka kao i nesto secera ali to mozemo iznimno zamijeniti zasladjivacem. Mlijeka se na vocni dan naravno morate odreci.

Dakle izmiksamo ili vilicom izgnjecimo 1-2 avokada, dodamo mu nesto limunovog soka i zasladjivac. Okus mu je odlican i ako mu dodamo sok od narance i nesto svjeze metvice.

Drugi recept mozemo raditi na dva nacina: kao salatu ili kao umak.

Salata
Narezemo avokado na kriske kao i nekoliko rajcica. Posolimo i poprskamo s nekoliko kapljica maslinovog ulja. Tko zeli moze dodati i nekoliko svjezih listova bosiljka.

Umak (ovo je slicno umaku guacamole)
Rajcice i avokado izmiksamo zajedno, ili ako nemamo mikser, izgnjecimo avokado vilicom a rajcice vrlo sitno nasjeckamo. Eventualno dodamo i sitno nasjeckani crveni (onaj jako crveni) luk i nesto svjeze chilli papricice. Ne zaboraviti i ovaj recept posoliti.



Za kraj, kad smo vec danas o suncu, jedan ljetni recept za vocnu salatu i od mene.

Image Hosted by ImageShack.us

Potrebno:
3 banane srednje velicine
4 narance, opet srednje vlicine
1 zdjelica jagoda
1 zdjelica grozdja
1 zlica meda
1 zlica narancinog soka

Priprema:
Banane narezite nakolutice, narance ogulite i razdijelite u kriskice, a jagode i grozdje prerezite uzduzno na pola. Pomijesajte sve zajedno i prelijte sa dressingom meda i narancinog soka, koje ste prethodno dobro promjesali u posebnoj zdjelici...i uzivajte u okusima!
p.s. ovo je vocna salata za cijelu family zato ide malo veca kolicina banana i naranci.



Dobar tek, ugodan i suncan vikend, zeli Vam
Lorraine



- 17:05 - Dodaj komentar (20) - Print - #

0

Rujan 2008 (1)
Studeni 2007 (1)
Listopad 2007 (9)
Rujan 2007 (5)
Lipanj 2007 (2)
Svibanj 2007 (8)
Travanj 2007 (24)
Ožujak 2007 (32)
Veljača 2007 (31)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off





AJMO SKUPA?

Ovo je blog svih blogerica i blogera koji žele temeljito promijeniti svoj život ili samo kreću, recimo, na dijetu od... recimo...
BAŠ DANAS!

PRIJAVE ispod zadnjeg, najnovijeg posta.

Pišite nam na:

karakterclub@gmail.com
karakterclub1@gmail.com

Vaše priloge šaljite kao attachmente u Word formatu.


NE PROPUSTITE NAŠU ARHIVU:





UN dijeta
- link

Forum o UN dijeti - link

Drugih 90 dana - link

Recepti Karakter kluba - link



88 ČLANICA KARAKTER CLUBA

Wanda
Lorraine
101 dalmatinka
Nessa
Mala Mu
Malena
Žena s Balkana
Angie
Rahatli
Božica trenutne sreće
Podloga
Daisy Dee
Ledena
Demjan
Rubia
Neni iz bajke
Mama Bahama
Pupak svijeta
Zezalica
Tyche
Red Sonja
Zvrk
wizard lady
Klodica
Sabivena
Atlantik
Vesna
The one
Lafica
Kad kokica pukne
Ivette
Princhipessa
morfin@
Jana
Tedica
Archie The NeZaSiTnA
Tonkabest
Lina-ina
Suncokreta2
DabRicA
tenkgirl
sve za zdravlje
meredith_sa
Luki
mala debeljuca
studentica
YT
Duda
Brevis
Sarajka_djevojka
Bugenvilija
hellion
Kornati53
Windfucker-in memoriam
tAjNe JeDnE wJeShTiCe
Sultanija
trudnica na kvadrat( a nije trudna:))
*pupa*
Roxy6
Dream girl
bise
stella
tanjevka
Bezazlena
kao da je važno
Louise1
omekšivač
modri odsjaj
otherside2
piplica
M.aktualije
Simboli
Tender
Doda
bbw44
MiniMaxine
jg007
Distortion
odlucila sam smrsaviti
Ni na nebu, ni na zemlji
Lafica
Angelina
Carolica
maala
bez karaktera
kia85
kravica(:
Isabel
Andja24
Aura
Kaja

9 ČLANOVA KARAKTER CLUBA

Miško
Ribafish
Holyfighter - vuk samotnjak
Izazov
Sadistico Shy
BMI 37
Dragi Moj Junac
Shinzo
Bez!Komentara
... i ne zamjerite im ako su zli u postovima ili komentarima, jer oni su na dijeti smijeh i jebeno su ponosni na sebe zbog toga!


ČLANOVI RADI ČLANSTVA I POTPORE

Lipa Mare
Penellope
Ljelja
Rudarka
Juliere
brod u boci
...Jani29...
Gali
Orange Boy
tratinchica
Kirshna
Silvija4
Likma
CHOCO
Majstorica
Amberka
loveaddict
Florena
Big mamma

PRAVILA:

1. U klub se primaju samo oni članovi koji zaista imaju višak tjelesne mase. Dakle, to se ne odnosi na one koji su npr. visoki 175 cm, imaju 55 kg, a žele smšaviti na 45. To znači da ne primamo one koji su debeli u glavi. Kod nas se cijene cice i guzice!




Webdesign: T-MARK

Header: RUBY









Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes






Free Website Counters












































































































































































































eXTReMe Tracker