petak, 02.03.2007.
Minerali i sex - sve što ste željeli znati
Jesmo uporne?
Jesmo. Kao da se ne vidi.
Svakoga dana u svakom pogledu sve više napredujem..poznata rečenica, iz još poznatijeg filma. Možda se oni malo mlađi ipak ne sjećaju filma „Sjećaš li se Dolly Bell“, no mi stariji...često smo i pjevali one poznate pjesme o zanosnoj plavuši na morskom žalu (ajde, sad se vi morske djevojke, dogovorite koja će bit ta plavuša, zanosna), ili onu o 4000 poljubaca (ajme, Wanda, ne znam to napisati na talijanskom), koja je, u moje mlađahno vrijeme bila preformulirana i bila pjevana vrlo prosto. Između ostalog, nalazio se i stih ..“evo ti ga na pa žvačiii“..
No, dobro, nećemo o žvakanju. Da ne bi slučajno dobile inspiraciju u krivom pravcu. A osim toga, nije proteinski danJ
Moram vam reći, pronašla sam KRASAN način za mršavljenje. Ili, bolje rečeno, on je mene pronašao.
Živciranje, al ono pravo, kad vam nastane rupa u trbuhu, negdje u nutrini – projereno i najbolje sredstvo.
Na onaj naš, zadnji, voćni dan, tako su me izbacili iz takta. Neću o samom događaju, nit je vrijeme, nit je mjesto. Ali sam, u tom jednom, jedinom danu, u tih 24 sata, doslovce izgubila 1,5 kg. Vrlo pedantno mjereno, i trajno zapamćeno.
Ne preporučujem svakome. Ne bih niti sebi pred koji tjedan. Tako nešto bi me prije natjeralo u frižider, odnosno u ormar pored frižidera, gdje stoje one zabranjene namirnice. One koje sad duboko preziremo, ni ne razmišljamo o njima, one...ma one, pune šećera i kakao mase i kojekakvih punjenja i...neću više, obećajem.
Dakle, kao što sam obećala, danas ćemo o mineralima. Važni su, o da i te kako. Recimo, nedostatak selena, kod muškaraca uzrokuje nedostatak spolne želje. Dakle, žene, majke, djevojke, vodite računa da vam muški dobivaju dovoljno selena. Ima ga u brazilskim orasima, kvascu, cjelovitom zrnu žitarica, hrani iz mora (sad mi je jasno zašto su Dalmatinci takvi ...galebovi), a naravno i suplementi u obliku tableta ili kapsula mogu biti izvorom selena.
Meni, osobno, je doduše najdraži mineral koji nema baš nikakve veze sa prehranom, barem ne onom tjelesnom, više...
Onak, znanstveno gledajući minerale dijelimo na :
- makroelemente-to su oni koje organizam treba u količini većoj od 100 mg, a to su: kalcij,magnezij,kalij,fosfor,natrij,klor,sumpor.
- mikroelemente- cink,mangan,željezo,flour,bakar,jod
- elementi u tragovima-selen,bor,krom,silicij,molibden,kobalt
Da ne bi ovo bio, i opet, kilometarski post, ostavljam vam link na Plivazdravlje stranicu gdje je vrlo dobro opisano sve ono što bi nas trebalo zanimati.
Ja ću, iz cijele priče, izvući nekoliko minerala.
Kao prvo, to je krom, kemijska oznaka Cr, koji zajedno sa inzulinom sudjeluje u metabolizmu šećera. Sudjeluje u prevenciji dijabetesa, te sprječava nagle padove energije. Bitan je u dijetama, upravo zbog održavanja razine metabolizma.
Slijedeći je kalcij, oznaka Ca, jer posljednja istraživanja ukazuju da kalcij osim što koristi rastu i razvoju kostiju, pomaže i pri mršavljenju. Istraživanja su pokazala da taj mineral stimulira stanice u sagorijevanju masti, te na taj način smanjuje nagomilavanje masnoća i samim time pomaže pri gubljenju težine.
Kao i kod vitamina, bilo bi idealno kada bi sve minerale mogli dobiti prehranom, iz prirodnih izvora. Mineral kojeg najviše dobivamo prehranom je, nažalost natrij, iz kuhinjske soli. Nužan je i neophodan, no navikli smo ga konzumirati puno više od onoga što je organizmu stvarno potrebno. Neću ponavljati ovdje ono što već i vrapci na granama pjevaju, svi znate slijed...sol – zadržavanje vode – celulit – kad se radi o pitanju ljepote. Druga nuspojava je visoki tlak.
Ako ima pitanja – postavite.
A kako bih vam olakšala današnji izbor za ručak, prenosim vam nekoliko krasnih recepata za ručak:
Evo nekoliko dobrih recepata za škrobni dan by Opaljena.
Dakle....
sastojci:
15-20 dkg- raznih grahorica,mješavina koju možete kupiti u svakom
supermarketu.
2-3 KOM- srednja kumpira
1 mala žličica vegete
Sol
2-3 lista lovora
Peršin
1 glava luka
česnjak
Bilo bi dobro kupiti vrečicu raznih vrsta grahorica(leča raznih
vrsta,slanutak,i grah u nekoliko boja i veličina)
Navečer namočiti mješavinu gragorica u vodi.
Sutra dan skuhati ih vodi sa malo soli.Kada su skuhane,procjediti ih.Uzeti
2-3 kumpira i isjeckati ihna kockice.U novu proključalu vodu s amalo soli
stavimo kumpir da se kuha i nakon nekoliko minuta dodamo mješavinu
grahorica.Dodamo malo vegete,popženu kapulu(luk),malo peršina, malo
isjeckanog češnjaka.Dodamo žlicu maslinovog ulja(može i bez toga) i nekoliko
listova lovora i nekoliko zrna crnog papra.
Ukoliko želite da obrok izgleda kao juha onda dodajte još vode,a ukoliko
želite da izgleda kao gusta juha,dio grahorica i krumpira izvadite i
sameljite u multipraktiku,te tako kašasto dodajte nazad u juhu.Imat će te
finu gustu juhu koja je zaista dostatna za jedan fini obrok.
Istu proceduru možete ponoviti ali u konbinaciji sa slanutkom i
porilukom.Poriluk se zažuti na maslinovom ulju,doda se skuhani
slanutak,voda,lovor,papar,sol.Dio sadržaja se samelje i vrati u
juhu.Fenomenala,ukusna i vrlo zakusna juha.
Prilikom kuhanja grahorica,ako vidite da ih imate previše (količinski),nakon
kuhanja ih odvojite,stavite u zdjelu,isjeckajte malo luka(kapule),prelijte
maslinovim uljem i dodajte malo octa....imate finu salatu.
Palenta ili pura.
Ja naprosto obožavan puru ili palentu,pa pošto i ona spada u škrobni
dan,onda evo jedan od recepata za brzi i ukusni obrok.
Za 2 osobe(dva obroka)
170 dkg palente
35 g maslaca
300 g mješanih svježih gljiva
5 listova kadulje
Sol i papar
Malo vina
Na tavu se rastopi maslac,može i maslinovo ulje(ja preferiram),dodati
gljive, malo soli i papra,možete malo zaliti vinom(to je alkohol ali on na
vatri ishlapi a ostane okus).Kuhati nekih 15 minuta.
Palentu koju smo skuhali staviti u neki kalup,(oni za nabujke koji ima
praznu sredinu)a kad se ohladi treba je istresti na tanjur.
Kadulju popržiti na malo maslaca.
Umak od gljiva uliti u sredinu i oko palente,te sve zaliti maslacem sa
poprženom kaduljom.
U slast!
I još jedan zgodan recept, od naše članice
Roxy6
PAPRIKE PUNJENE POVRĆEM
5 paprika
1 crvena paprika
1 kapula
1 mrkva
1 konzerva već kuhanog crvenog graha
Kapulu nasjeckati, prepržiti na žličici ulja (može i na vodi). Papriku i mrkvu nasjeckati na kockice i dodati kapuli. Sve dinstati dok ne omekša.Posoliti , popapriti i pomiješati sa ocijeđenim grahom. Tom mješavinom napuniti očišćene paprike. Paprike polegnuti i vatrostalnu zdjelu, okolo staviti ostatak nadjeva i peći oko 45 minuta na 250 stupnjeva. Uz to poslužiti i sezonsku salatu.
Za ručak pojedite 3, a za večeru dvije paprike. Dobar tek!
Pozdrav svim karakterašima!
Sve za zdravlje
nam je poslala zanimljiv uradak vezan uz psihologiju i motivaciju samih sebe.
NEDOSTATAK MOTIVACIJE ILI JA TO (NE)MOGU
Kod bilo kakvih poduhvata u životu, pa tako i kod onih koje se odnose na rad na našem tijelu, motivacija je jako bitan (ako ne i najvažniji) čimbenik. Kada se uhvatimo nečega što zahtijeva napor u bilo kojem smislu (bilo to vježbanje, dijeta bilo koje vrste i sl.) motivacija je ono što nas pokreće da se toga uhvatimo. Tako, često je naša motivacija kod dijete, mijenjanja prehrambenih navika i vježbanja na samom početku jako velika. Krećemo sigurni u ono što želimo ostvariti, ne sumnjamo da to možemo i ne sumnjamo da ćemo u tome ustrajati dok ne ostvarimo željene rezultate. Zadajemo si jako zahtjevne (a ponekad i nerealne) ciljeve i veselimo se danu kada ćemo ih ostvariti.
Kod napora koji zahtijevaju duži vremenski period, kao kod UN dijete od 90 dana, naša se motivacija putem može smanjiti ili potpuno izgubiti. Razlozi mogu biti različiti. Možda se ne osjećamo dobro, možda ne vidimo odmah rezultate kakve bismo htjeli vidjeti i sl. U takvim trenucima možemo jednostavno odustati. To je slično onim trenucima kada osoba koja danima gladuje pridržavajući se neke dijete posustane i pojede malo više, pa «…kad sam već prekršila dijetu mogu pojesti i malo čokolade…», pa «…ionako sam pogriješila pa mogu i koji keksić…», pa slijedeći dan «ionako sam zeznula jučer, pa mogu i danas malo više pojesti…». I tako dan za danom, a na kraju rezultat može biti i gore stanje od početnog. Meni se slično znalo dešavati sa vježbanjem. Čim bi jedan dan iz nekog razloga propustila vježbanje, slijedeći bih već razmišljala kako bih se mogla koji dan odmoriti od vježbanja, pa bi tako dani prolazili, a ja se više nisam ni sjećala kada sam zadnji put vježbala.
E, sada, kako zadržati motivaciju kroz duže vremensko razdoblje? Na početku je jako važno zadati si realne ciljeve. To znači odbaciti očekivanja tipa «za dva tjedna ću imati savršeno tijelo», «od danas više nikad neću»…Promjene trebaju biti postepene, jer samo će tako biti i trajne. S obzirom da su ovdje velikom većinom osobe koje se brinu o svom tijelu ne trebam ni spominjati očekivanja tipa «u dva tjedna ću izgubiti deset kilograma» i sl. Dobro je postaviti si i podciljeve za pojedini vremenski period. Na primjer, ako nam je cilj vježbati tri puta tjedno po sat vremena, podciljevi nam mogu biti: prvi tjedan vježbati dva puta tjedno po 15 min, zatim drugi tjedan vježbati tri puta tjedno po 15 min, treći tjedan vježbati tri puta tjedno po 25 min itd. Na taj način ostvarenje svakog podcilja doživljavamo kao uspjeh, a svaki nas uspjeh dodatno motivira.
Na kraju, ono najvažnije. Ljudski je griješiti. Svatko ima pravo na pogrešku. Normalno je da ćemo u nekom trenutku posustati. Tada je najvažnije ne odustajati. Odustati je najlakše, ali odustajanjem bacamo u vodu sav prethodni trud i sva prethodna odricanja. Najlakše je zaključiti kako ništa ne možemo, kako nismo sposobni za ono što smo htjeli ostvariti. U takvim trenucima trebamo se svim snagama potruditi da se ponovno pokrenemo. Motivirati nas tada može razmišljanje o trudu kojeg smo već uložili u ono što želimo ostvariti, o onome što smo do sada ostvarili, kao i razmišljanje o konačnom cilju. Vizualizacijom konačnog cilja možemo vratiti onu početnu motivaciju koju smo imali kada smo krenuli s naumom. Ako nam je stvarno preteško, odnosno ako u takvim trenucima shvatimo da su naši ciljevi bili nerealni, možemo ciljeve malo prilagoditi i krenuti dalje. Važna je ustrajnost!
Voli vas
Ledenčica
- 22:09 -
Dodaj komentar
(33) -
Print
-
#