JJA

petak, 24.08.2007.

Kozmetika petkom...

Mnogi pitaju za Avon proizvode: njihov glavni nedostatak je sto dobre kreme upakiraju u teglicu.

Recimo Anew Retroactive+Youth je dobra krema, dobar SPF ali retinol tako zapakiran nazalost traje jako kratko. I antioksidansi.



Usput nije bas ni posebno povoljna, oko 20 eura.

Njihov iluminator sa SPF-om i glikolnom kiselinom (pazite JAKO da ista ne dodje u oci!), je o.k.
link:

Za one koji vole proizvode sa silikonima jer daju posebno fin osjecaj kozi, jos jedan takav proizvod je od Bare Escentuals-a i njihov "primer" bareVitamins Prime Time 30 ml za 18 eura....


Proizvod za samotamnjenje koji je o.k. samo za JAKO masnu kozu (ledja, dekolte?) i za osobe koje su sklone pristicima uz tu masnocu, sve ostale vrste koze ce isusivati:
BlissLabs A Tan for All season. Cijena oko 20 eura.



Chanel isto nudi self-tanner, link: link za 50 ml i 30 eura za lice ili 150 ml i 40 eura za tijelo.

I Clarins ima proizvod za samotamnjenje i to obojani, znaci dobiti cete odmah boju od mazanja i poslije onu trajniju, 25,00 eura



No njihov proizvod za zastitu od sunca za osjetljivu kozu NIJE uopce za osjetljivu kozu kao sto pisu, dapace previse parfema i "sintetike" i sasvim moguce ce vas peci oci i suziti a mozda dobijete i reakciju koze.

ako niste posebno osjetljivi, moze vam biti o.k. Imaju iz iste linije i proizvod Progressive Tanning ali nema nista u sebi sto bi ubrzalo ili pojacalo dobivanje boje.

Uludno bacen novac je kupnja okoloocne kreme od Chanela u teglici za pisljivih 230 eura

, ima i probica (ista teglica) samo od od 6 ml i to su nam dijelili nedavno u avionu, bila je neka reklamna kampanja. Uglavnom tester je dosta za 4-5 mazanja oko ociju. Tko zeli ipak probati i proci jeftnije, ima na ebay-u zapakirane, sa orginalnom folijom preko proizvoda (ona folija koju otvarate nakon sto ste otvorili poklopac kreme) i to za nekih 100 eura. I probica po 10 eura. Prvo, krema je neadekvatno zapakirana da bi sacuvala osjetljive sastojke (znate mantru: tuba ili bocica, neprozirna, cim manje doticaja sa zrakom i svjetlom). Kad zanemarimo tu glavnu manu, dolazimo do solidne kreme za bilo koji dio lica, ali NISTA spektakularnog i nista vrijednog tolikog novca. Ovo nije na listi "ne kupiti" jer neke stvari su zaista stetne i od takvih cu vas ovdje pokusati odgovoriti, dok su neke doduse nestetne ali i beskorisne, pa je kod takvih opasnost manja tj. ona je iskljucivo financijske prirode.

Ako trazite vodootpornu maskaru onda Chanel ima novu Inimitable za 26,00 eura


Clinique i njihov City Block SPF 25 je slican proizvodu koji je vec duze na trzistu, City Block SPF 15.

, sa titinium dioxidom i cink oxidom (znaci fizicka zastita), blago obojena, kremasta tekstura (dakle ne bas lagana), odlicna za slobodno vrijeme kad nije tako tragicno ako se malo "zasjajite". Nego je vaznije, da se zastitite. 40 ml kosta oko 20 eura, a ima i proizvod sa SPF-om 30, stick za 16, eura



Za one koji pate od seboreicnog dermatitisa ima gel za pranje od DermaDoctor-a pod nazivom Born to be Mild, 180 ml za 20-ak eura. Aktivan sastojak 2% zinc pyrithione, cest je sastojak u proizvodima za njegu seboreicne koze. Pazite da vam ovo ne udje u oci! Ukoliko trazite nesto povoljnije, recimo za tusiranje ima za 9 eura Nizoral sampon sa aktivnim sastojkom ketokonazole, najbolje je isprobati sto vam vise odgovara.
Vise o tome sam pisala ranije, pod temom koznih oboljenja.



Ista firma nudi i Acne Cleanser Ain't Misbehavin' sa AHA i BHA, 20-ak eura za 180 ml, dakle salicilna i glikolna kiselina, nazalost pH je previsok, steta. Ostaje vam solidan cleanser koji ne smije nikako u oci.



Serum za akne iste firme isto mozete zaobici. Sastoji salicilnu i azelaicnu kiselinu ali nazalost i puno alkohola (kiseline same po sebi nisu nijezne, alkohol je tu zaista suvisan lik). Ima nesto malo ulja cajavca, ali premalo da bi sluzio za dezinficiranje.

Dior-ovo rumenilo:

Tekstura je po sistemu cream-to-powder, cijena oko 25 eura, predivno prirodni tonovi (pogotovo kad ih nanesete), no nazalost sjenila te linije nisu posebno dobra, cijena im je ista kao i rumenilu ali brzo se skupi u naborima kapka, boje brzo "odlaze" i ostavljaju samo svjetlucave ostatke neceg sto bi trebalo biti sjenilo. Pametniji ulov bi bila maskara iste firme za 20-ak eura; Volume Intense Black-Kohl-Mascara, jako slicna DiorShow-u, kad se naviknete na malo neobicno nanosenje, dobivate diva look cerek. Iz linije DiorShow ima jos 3 verzije (Unlimited itd.)



NE KUPITI:

Netko me pitao i o Clearsil kozmetici, proizvodi su dosta agresivni i isusujuci, recimo njihov gel za pranje lica ima salicilnu kiselinu ali pH je neadekvatan, plus velika je opasnost da kiselina udje u oci a prekratko je na licu da bi polucila neke efekte.


Za 20-ak eura vam nude i cijeli "sistem" za borbu s aknama i pristicima. Prvi u kompletu je gel za pranje lica, koji sadrzi i plasticne cestice za mehanicki peeling, uz salicilnu kiselinu i mentol.

Proizvod je previse agresivan za bilo kakvu vrstu koze, cak i izrazito masnu ce nakon nekog vremena isusiti.



Drugi u nizu je tonik, koji ima puno alkohola i isto nije dobar. Treci proizvod je tuba losiona za lice sa 0.5 % BHA i sa iritirajucom ali jos uvijek ucinkovitom pH vrijednoscu. Dakle dobivate nesto slab kemijski peeling i mozda i odredjenu iritaciju. Vise kemijskog peelinga bi dobili da ima 1% salicilne u proizvodu.
Zadnji proizvod je kremica u tubi, tocnije 10% benzoyl peroxide, i kao takav ucinkovit dezinfikator, iako bi bilo bolje za pocetak poceti sa 5%-im proizvodom, mozda je i on dovoljan, a svakako manje iritira. Uglavnom, nije ekonomicno kupiti cijeli set, kako bi se koristio jedan jedini proizvod, pogotovo kad istih ima i pojedinacno za kupiti. Ukoliko ste ipak vec kupili cijeli paket, prije nego ga bacite, iskoristite ga za manje osjetljive dijelove tijela - gel za pranje mozete koristiti za pranje i peeling stopala (ako ste ga vec kupili), koja cete nakon toga dobro namazati nekom neutralnom kremom, mozete u istom gelu i oprati ruke tu i tamo (ne svaki dan) i iste onda dobro namazati. Tonik mozete koristiti povremeno za prebrisati ledja ili masnije dijelove tijela, pogotovo ako naginjete dobivaju pristica na istima ili ga mozete u tu svrhu dati vasoj jacoj polovici.

Pojedinacin proizvoda sa 5 i 10 % aktivnog sastojka ima recimo za manje od 5 eura od:



ali i od Neutrogene.

Njihov peeling za akne, ima neodogovarajucu pH vrijednost i salicilna kiselina u ovom slucaju nece uciniti nista, osim sto ce mentol u proizvodu iziritrati kozu. Dakle NE.

Clarinsprodaje i proizvod protiv strija (iako jednom nastale strije niti jedan kozmeticki proizvod nece maknuti, a sprecavanje istih uz malo naklonjene genetike moze se i obicnim bademovim uljem) koji vjerojatno mnoge zene koriste u trudnoci a koji sadrzi toksican sastojak (empetrum nigrum) kojeg ne bi trebalo biti u kozmetici jer je otrovan. Mnogi to ne znaju pa cete istu kremu naci preporucenu u casopisima za trudnice i friske mame?! Kosta preko 35 eura.



Ovo je bio nastavak teksta od proslog tjedna, slijedi jedna kraca pauza.

- 20:58 - Komentari (13) - Isprintaj - #

petak, 17.08.2007.

Kozmetika petkom...

Svu lovu ste potrosili na godisnjem i sad treba docekati prvi?

Jeftina, ali zaista jeftina kozmetika je e.l.f - eyes, lips, face; jer prodaju sve po dolar. Navodno je osnivac ove firme slucajno vidio da zene odjevene u skupu dizajersku odjecu kupuju lakove za nokte i slicne sitnice u ducanu tipa sve po 10 kuna (dollar store) i odlucio da moze ponuditi bolje proizvode za istu cijenu. Marku mozda poznate iz Sephore i njihove "beauty waters" od Borbe. Navodno obogacena svacime zdravime, od ekstrakta zelenog caja do guave, papaje, vitamina A, E i K, cijena 2,50 eura po bocici, sadrzi i sukralozu (umjetni zasladjivac) koji je 600 puta sladji od saharoze. Osobno radijem biram pravi secer u umjerenoj kolicini.



Ukoliko ste probali neke druge proizvode ove firme, podijelite iskustvo s nama. Recimo kompaktni puder za 1 dolar je o.k., nista revolucionarno ali potpuno jednake kvalitete kao neki koji kostaju desetak puta vise.

, dalje iz linije s rumenilima neka su odlicna kao bronzeri , jednako tako i sjajilo za usne, nije ljepljivo i boje su lijepe, a osim toga ima SPF. Recimo ja sam imala boju mauve luxe.

, da i ovaj kao i svi drugi proizvodi kostaju 1 dolar, maskara prozirne gleaste strukture kada ne zelite dodati boje nego samo fino pocesljati i naglasiti trepavice, ima dva kraja jedan je za obrce a drugi za trepavice.

Nude i zgodno upakirane komplete sminke, najskuplji je za 15,00 dolara, ovaj je za 10
, te ovaj za 5 dolara.

Zgodno kad zelite pokloniti spontano nesto nekoj mladoj dami ( tinejdzerici) a ne zelite se istrositi preko svake mjere. Postoji i master set - SVE sto firma nudi, naravno jeftinije nego da kupujete pojedinacno, cijena oko 100 dolara, za preko 100 proizvoda.



Nude i opsezan set kistova za sminkanje za svega 12 dolara ali to nisam probala.

Tamo mozete kupiti i uvijac trepavica za dolar kako bi isprobali da li je ta sprava za mucenje nesto s cime se snalazite ili ne, i tek onda investirali u neku profi verziju za 15-ak eura. Ujedno imaju dosad jajeftiniju verziju oil-blotting papirica ever! 50 komada za 1 dolar!

I odlicno je za testiranje novog look-a ili igranje nekim stilovima, gdje u svrhe eksperimentiranja nece kupiti 5-6 Lancomovih ruzeva nego cete prvo provjeriti svidja li vam se i stoje li vam pojedini tonovi.

Iako uvijek iznova vidim zene u parfumerijama kako se sminkaju ruzevima-testerima, to za mene ne dolazi u obzir, radije cu za 1-2 eura kupiti slicnu nijansu i isprobati proizvodom kojeg nije zaslinilo 20-ak zena prije mene.

Onima koji hodocasce u DM je sigurno zapela za oko marke essence (cosmoty) - sve im je jako povoljno, nesto je od toga i jako dobro. Recimo gel od masline (dobro, znamo koliko tu zapravo masline ima) je dobar za ruke, rumenila su im mat, prirodnih boja i dugo drze na licu. A cijena oko 3 eura.

Recimo imaju seriju beauty quikies - gdje se s malo trkova zacas dovede u svjeze stanje, recimo blaznicima za oci.
mali pomocnici



Ovdje mozete pogledati sto sve nude http://www.essence.eu/

Prakticno za putovanje: skidac laka za nokte u natopljenim blazinicama, sigurno se nece razlijati po odjeci

misslyn, a bez acetona su.



Zatim praktican stick za njegu stopala Body Butter po cijeni od 2-3 eura, uz to nude 7-8 vrsti proizvoda za jacanje i njegu noktiju, razna ulja i sve po smijensim cijenama, pa ako vam se i ne svidi, necete imati griznju savijesti.

Jos jedna povoljna firma http://www.catrice.de/.

Ove zadnje tri marke cete naci u Kaufhofu. A da su ozbiljni i za svaku pohvalu, govori cinjenica da na svojim stranicama imaju ZA SVAKI PROIZVOD detaljnu listu sastojaka i ne skrivaju se iza magle kao neki renomirani proizvodjaci. Recimo ovaj zadnji proizvodjac ima pdf dokument od 33 stranice sa detaljnom listom svih sastojaka, po inci pravilima.



Svi proizvodi su im oko 2-3 ili 4 eura.

Iluminator, bronzer kuglice,





Ja sam iz fore kupila rumenilo, jer uvijek isprobavam, cijena mu je bila 2,50 eura boja je neka losos blago ruzicasta, fine je teksture, drzi dugo i usprkos cinjenici da po vjetru idem biciklom po gradu. Raspon proizvoda im je zacudjujuce velik pa po grupama proizvoda nude uvijek 2-3 alternative.

Ili ako vasa kcer zeli isprobati prvu sminku, necete curici od 14-15 godina kupiti ruz za 25 eura, ovo je idealna situacija da isproba boje i teksture. I vama ostavi na miru vas skupi ruz.

Da li su reklame opasne? Jesu! Vozimo se mi proslu subotu biciklom, da se pripremimo za rostilj poslije ;-)), ja se zagledam u ovu reklamu i zabusim se u stup. Inace bi zakoniti odmah skakao, sto je bilo, gdje boli moju najdrazu cmok pusa....sad je samo prokomentirao tja, pazi kud vozis smijeh.

Dobra krema za ruke sa UV zastitom (ima je, ali ne znamo kolika je, znaci za setnju po gradu da, za suncanje ne) CD za 1,50 - 2,00 eura u tubi i sa vitaminom E, njemacki proizvod.



Alessandro tablete za izbjeljivanje pozutjelih noktiju, 14,00 eura za 8 tableta:



Revlon linija za njegu noktiju




Razno:



Cetkica za zube – meka, tvrda, sarena no name, name? Za mene vec godinama elektricna, po novom ona u "brzini zvuka" (za usporedbu konvencionalne elekricne imaju 4400 kruznih pokreta u minuti) ova nova generacija 15-21000. Otkad to koristim, nisam:
- imala pokvaren zub (znaci preko 6 godina)
- nisam imala kamenac
- zubi su neuporedivo gladji nego sa klasicnom cetkicom pa tako imam i putnu verziju

Znaci na put ne idem bez elektricne cetkice i bez jastuka svaki za sebe preko 100 eura, ovo ne zelim kupiti na putu sve ostalo mogu ;-).
Setovi imaju i tus u koji se stavi vodica za usta (recimo oral b) i time se ociste kutevi koje ionako nikad ne dotaknete cetkicom, spojevi na kojima najcesce i pocinje karijes. Imate i verziju za zubni konac. Cetkica stane sama nakon 3 minute pranja. (mozete ju ponovo ukljuciti), punjac ne nosim jer moja moze tjedan dana bez punjenja. Glavu treba promijeniti svaka 2 mjeseca ili nakon bolesti, ali po komadu je to nekih 3-4 eura, znaci nakon pocetne investicije i nije nesto vise novaca nego za klasicnu cetkicu. Treba vam manje paste za zube. I da, to je u pravilu jedina stvar koja je kod nas u punoj snazi i budna ujutro u sedam. wink

Nova 3D Excel cleaning generacija ima 40 000 okretaja (ne, ne vibrira vam glava od toga, ugodno je) dapace ako stisnete previse cetkicu senzor ce je iskljuciti da ne ribate preagresivno.

Trendovi:

Zadnjih godinu dana police su sve punije cudotvornih wellness napitaka (jos uvijek najzdraviji napitak jest voda) a posebna kategorija su "obogacene" flasirane vode. Uostalom, time smo i poceli danasnji tekst. Daju vam ekstra kisik, ekstra energiju i sve extra. Naravno, i ekstra cijenu. Znanstvenici su testirali sportase, dajuci svima placebo napitke. I rekli im da piju tu novu vodu sa super truper efektom. 80% njih je bilo zaista brze na trkacoj stazi i kad su ih pitali kako to objasnjavaju, rekli su da je to zbog napitka ;-)).
Sve je u duhu vode (pa i sama se time bavim, imala sam dakle nos za aktuelnu tematiku ipak malo prije nego je ista postala "in").
Kozmeticka linija Aquafina u vlasnistvu Pepsi-ja je lansirala novu seriju za njegu Aquafina Hydration Rx, dok ovo citate prodavaci upravo pune police sa prvim primjercima te linije, vise o tome mozete procitati na brandweek.com, Coca Cola naravno uzvraca udarac svom najvecem konkurentu i najavljuje pice Lumaé koje bi trebalo poboljsati izgled vase koze.



Ne znam kako smo samo uspjeli uopce prezivjeti dosad bez svih tih wunder napitaka?




Laserski tretmani lica: ovise o tome koliko novaca imate, koliko rizika zelite podnijeti i koliko vremena imate za oporavak, sto tocno zelite laserom ukloniti. Nekome je vazno da se vrati za 3-4 dana na posao, netko drugi moze 3 tjedna iza tretmana raditi i od kuce. Ima preko 25 razlicitih lasera trenutno za trzistu, svatko svoga konja hvali i prosjecnoj musteriji je gotovo nemoguce razluciti sto je marketing a sto istina.
Zapravo svi mi zelimo najbolji moguci rezultat uz sto manje rizika. Najbolje je posjetiti barem 3 razlicita dermatologa i saslusati svakoga, usporediti sto su vam rekli i koje su rizike spomenuli. Dermatolog koji uopce ne spomene rizike, nije ozbiljan.

Ukoliko zelite ukloniti mrlje ili kapilare onda vam je dosta 5-6 tretmana sa Intense Pulsed Light (pisala sam malo o tome 25.05. ove godine). Prosirene pore reagiraju malo na ovakav tretman, ukoliko zelite bas maknuti oziljke mozda je za vas dobro rijesenje Fraxel Laser. Iskustvo i spretnost dermatologa je zapravo VAZNIJE od modela aparata. Sto ce vam najnoviji aparat s kojim osoba lose rukuje?

Prvo sjenilo sa SPF-om, tekuca mineralna verzija, faktor je 15, a cijena tubice je oko 15 eura.



Iz starijih tekstva mozda se sjecate proizvoda StriVecin-SD (jos jednog u nizu wunder proizvoda, bas kao sto neki vjeruju i za kremu La Mer) a sad iz iste familije dolazi novi proizvod, kosta oko 160 eura za 30 ml i zove se Amatokin.

a sve se poziva na Stammzellen-istrazivanje, (stem cells), maticne stanice...(?) vise je u formi emulzije, sadrzi polipeptide (koje su nazvali Amatakin-ima), uglavnom vosak i voda, ako vam se njihov oglas/reklama cini nejasnim, bez brige. Niti znanstvenici ne mogu dokuciti sto se to tocno misli nekim dobro zvucecim formulacijama. Ne znam kako su dosli to ovog "revolucionarnog" proizvoda jer firma koja ovo proizvodi nema ni jedno istrazivanje na ovu temu. A istrazivanja su baza novih proizvoda. Barem bi tako trebalo biti.
Doduse drugi su istrazivali puno na tu temu (ali nisam sigurna da proizvodjac to zna, u svakom slucaju ne navodi) i zakljucili da takve stanice jesu baza svakog organa, tkiva kao i stanicne proizvodnje i da maticne stanice mogu popravit osteceno tkivo i istrazivanja se i dalje vode na podrucju malignih oboljenja, dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti itd. Ali to nema nikakve veze sa ovom kremom.

Poznati becki estetski kirurg radi vec sa maticnim stanicama i kaze:

Povećavanje grudi uz pomoć matičnih stanica do željene veličine više se ne postiže uz pomoć plastike već živim tkivom. Povećane grudi i na opip i na pogled izgledaju potpuno prirodno. A vrijedi uz grudi i za ostale dijelove tijela kao što su stražnjica, bokovi, bedra i drugo. Dr. Heinrich: Uz matične stanice ne dobijamo samo stopostotni prirodni učinak - već će one trajati doživotno

Silikon je out ;-). I botox uskoro.


Za one koje zanima vise:

http://lifesciences.umich.edu/research/featured/tutorial.html (tutorial). Sto se kozmetike tice, previse pitanja je jos nerazjasnjeno i ne morate bas vi biti pokusni kunic. Pricekajte jos koju godinu.

Ako imate suhu, ostru i ostecenu kosu a nije vam problem kupiti skupi sampon (oko 15 eura) iako ima i jeftinijih a jednako dobrih – Aveda Smooth Infusion Shampoo:

, njihov regenerator je o.k. ali zapravo ono sto radi su silikoni iz regeneratora a ne aloa vera kao sto proizvodjac tvrdi.

Aveeno i njihov proizvod za samotamnjenje (cijena za nekih 180 ml je oko 10 eura), dualni proizvod, sadrzi losion za njegu tijela + sastojak za samotamnjenje ( dihidroxyacetone) kojeg onda dodajete po zelji, ovisno o tome zelite li manje ili vise tamnu boju:

i link za vecu sliku.

Usput ista firma nudi i proizvod gdje je sve vec spojeno u jedan proizvod, iz iste je linije, 240 ml kosta oko 7 eura, dakle imate gotovo identican proizvod za manje novaca ali manje je fensi smensi.

Tekst ima 24 slike i kako vam se ne bi jos duze ucitavao, odlucila sam tekst ovdje zavrsiti i ostatak objaviti sljedeci tjedan. Osobno volim vidjeti kako izgleda svaki proizvod jer to znaci da cu ga lakse i na policama prepoznati i lakse i kupiti.
Pozdrav!
jja

- 10:32 - Komentari (10) - Isprintaj - #

petak, 10.08.2007.

Rent a bike tipicnog Nijemca

Napomena: u Mozilli ne rade neke slike, bolje cete vidjeti s Explorerom.

Ja zivim radim i veselim se s tim ljudima tako ako trazite izrazito negativisticki nastrojeni tekst,
morate ga potraziti negdje drugdje.

Tipican gradjanin BRD-a:



Zalutate li u mala slikovita seoca neka verzija ovog ce vas znatizeljno promatrati iz ruzicnjaka.

Ljetuje na Mallorci, pije pivu, jede curry wurst, previse je osuncan, voli jesti kod Talijana, rado ide u Baumarkt,
pouzdan je, relativno vrijedan i s malo smisla za humor. Dobro organiziran, pedantan, stedljiv, puno kuka (a
ni ne znaju kako im je dobro), cesto se bavi sportom, ako je primjerak sa posebno naglasenim domoljubnim
osjecajima jede Pumpernickel (kad ulovim vremena zeljela bih napisati jedan poveci post o Njemackoj iz svih
kuteva), tipicno njemacki su: filozofi, pjesnici ali i ekstremisti, zelena politika, cisti su i takvima
drze i svoje domove, vole samo najavljene posjete, za veceru se jede Abendbrot, u pravilu ce im biti drago da
skinete cipele u hodniku, vole birokraciju, birokracije ne voli zurbu, skuzili ste smijeh.

Jedu svinjsko pecenje, crveno zelje i knedle, ali i
rollmopse, dapace sjeverni dio drzave ovo konzumira u neobjasnjivim kolicinama.



Na cijeni je kineska klopa, dapace njihovi restorani nicu kao gljive poslije kise. Ono cime se Njemacka s pravom
dici su izvrsne pekare , gdje
cete uvijek moci popiti kavu, cesto kupiti dnevne novine i uvijek kupiti fini sendvic. Po mogucnosti od prefine
svarcvaldske sunke.



Jedu se i Keiserbrötchen pa sam ih tako i ja jela na pocetku a sad ih vise vidjeti ne mogu, ipak mi je drazi
pravi kruh a ne ovo meko spuzvasto
pecivo.

U svakom selu barem 3-4 pekare sa barem 15 vrsta kruha, ako neceg ne fali u Njemackoj onda je to finog
kruha i peciva i lisnatog punjenog vocem…ma raj na zemlji.

, a svaka pekara koja
iole drzi do sebe ima nekoliko vrsta krafni.

Omiljeno zimsko jelo.
U nekim dijelovima se jede puno ribe, vole i znaju nogomet,

vole razne razne
klubove i rijetko cete naci prosjecnog gradjanina a da nije clan najmanje dva, popularno je kuglanje i to
najcesce medju starijim bakicama koje me u pravilu u istom rasture.





U Njemackoj ima preko 1500 vrsta piva, maltene svako selo ima svoju pivovaru (to je pitanje casti) a glavne
vrste su: Pils/Pilsener, Weizenbier, Altbier, Kölsch, Schwarzbier, berlinska bijela, Doppelbock, Eisbock itd.

Tipicni su i Haribo gumeni bomboni, pausalna putovanja (Nijemci putuju puno), medenjaci i paprenjaci zimi,
ako zelite nesto pokloniti djeci, onda je tipicna njemacka igracka
Brummkreisel
tipicna prica je
Struwwelpeter, iako imate veliki izbor zbirki njemackih bajki, necete
fulati ni sa ovim,
jer ni toga ne nedostaje u tpicnom kucanstvu, prava ikona djecjeg svijeta je i Sandmännchen
koji dolazi navecer na program i posipa fini pijesak po ocima klinaca koji
je naravno caroban wink pa oni od toga brzo zaspu. To su emisije iz dobrih starih vremena, idilicne, bez
nasilja i bas onako djecji lijepe. Tradicija od 45 godina.
Ono sto cete vidjeti takodjer u svakom domacinstvu s djecom (tj. neku verziju ovoga) je auto na guranje...

Opcenito su drvene igracke i sve sto je BIO jako popularne, recimo meni najdraza igracka cerek Kugelbahn.

Na putovanjima vole vecer prije rezervirati lezaljke za drugi dan za pool (tko je citao o tunisu, razumijeti ce),
vole Mercedes, BMW, puno putuju vlakom - vlakovi su brzi, sigurni i udobni i bolji za okolis od aviona, Birkenstock
cak i Heidi Klum dizajnirala jednu kolekciju ovih Gesundheitsschue .



Vole prirodu, o tome svjedoce broji nacionalni parkovi kao i sveopci narodni marsh na svjezi zrak, svaki suhi
vikend.
Nimalo rijetka slika:



Jos tipicno njemackog:



Tipicno njemacki je i Autobahn i neogranicena brzina voznje, usprkos toj cijenici nema vise prometnih nesreca
nego u drzavama gdje je brzina ogranicena. Naravno da ne vozim tako stalno ali necu zaboraviti osjecaj jednog
jutra, skoro pa prazni autoput, dobar auto i ja sa 200 i nesto u gumama. Morala sam to probati. Malo upozorenje - vecina vozi
130 -140 na sat i ako vi sa 200 prouzrocite saobracajku losije cete proci (kazneno) nego da ste ju
napraivli sa 130. Cisto da se zna.

Najpoznatija njemacka krema.

Ne znam u kojoj drzavi "zeleni" imaju toliko politicke moci kao ovdje, jedna od drzavnih krilatica je





A sto je jos tipicno za Njemacku - kupac je car.

Narucila sam prosli tjedan neka posebna izdanja Sterna (tjednik), dostave oni meni krivu
stvar, ja nazovem i vratim. Dostave oni meni prekjucer, umjesto 4 Sterna - 5 razlicith brojeva Vogue-a, cijena
po primjerku 6,60 eura, dakle vrijednost 33,00 eura. Ja nazovem i kazem da ne vjerujem i jesu li oni u stanju
dostaviti ono sto sam narucila - i kazu da evo danas salju prave stvari van a ovo nek zadrzim. thumbup

DB – ako se zelite provozati biciklom
(i to jako dobrim biciklom, modeli su od 1000 eura nadalje) ali ne zelite za tu jednokratnu priliku kupovati isti –
iznajmite bicikl na sat, dan tjedan. U vecim gradovima bicikli su na vidljivim mjestima u svim kvartovima, sve se
odvija elektronski, tocnije platite pristojbu mobitelom na koji vam odmah stize sifra koju onda utipakte u
elektonsku zastitnu bravu na biciklu. Bicikl mozete ostaviti gdje hocete, ne morate tamo gdje ste ga pokupili.
Meni je ova usluga nekoliko puta super dobro dosla kad imam goste iz drugih drzava a zelim ih odvesti u prirodu,
za male novce mozemo se svi voziti. Ili – u posjetu smo nekom drugom njemackom gradu i zelimo ga razgledati
biciklima (mi to volimo), ipak smo brzi nego pjesice i u stanju vise stvari pogledati. I lakse nam je nositi kupljeno.
Recimo Berlin ima rasporedjeno po gradu oko 2000 takvih bicikala, naravno nedugo nakon DB-a i jedna
konkurentska firma se dosjetila unosnom businessu, a konkurencija, poznato je – najbolje cini potrosacima.
Max. cijena po danu je 15 eura.

call a bike

Tko ima Bahnkarte ima i ovdje popust.



Morate se jednom registrirati sa brojem kreditne kartice i to 24 sata prije prve upotrebe bicikla, nakon toga se sve
odvija u brzini od 2-3 minute, svaki sljedeci put.
Sat vremena je oko 4,50 eura a to su vam dvije cuge. Prosudite sto je zdravije. Meni je to jedna cuga.

Naravno da ideja rent a bike sama po sebi nije revolucionarna jer takve usluge se nude vec duze, revolucionarna je
fleksibilnost vracanja bicikla, cijena, te jednostavnog posudbe. Po istom principu radi pod velikim
DB krovom i carsharing.
. Za one kojima je
pedaliranje prenaporno.







Prije svega jel ovdje bicikl voze svi od cistaca ulice do CEO-a, jer ne, nije to znak stanja u novcaniku nego stanja
u glavi i svijesti o tome koliko je kretanje zdravo.

Zasad ima oko 50 000 registriranih korisnika i broj svaki dan raste...

A sto jos volim? Sto je mala vjerojatnost da ce me ovdje neki razjareni gradjanin ubiti jednim od svoja dva
pistolja koje je kupio lakse nego sto bi u nekim zemljama naisao na dobar kruh.

Je, gledala sam neki dan Bowling for Columbine, Michael Moore-ov dokumentarac. Naravno da on to sve prikaze
u überdimenzionalnoj formi. Naravno. Ali cinjenica jest da neke banke (Ohio) u USA za otvaranje bankovnog
racuna poklanjaju PUSKU?!?!? Sretna sam sto zivim u zemlji gdje NIJE normalno da
gradjani posjeduju oruzje, iako statistika pokazuje da oni kojii kod kuce drze oruzje najcesce time ugrozavaju
upravo svoju obitelj
i da prije nego imaju sansu to upotrijebiti u obranu svoje obitelji, netko od clanova nadje oruzje (cesto djeca) i
strada od istog.

Tema me potakla da procitam njemacki Waffengesetz i da vidim tko uopce dobiva i zasto oruzani list, zakon je
postrozen prije 4 godine i ako vas ulove da vozite alkoholizirani iako vam je oruzje doma, oduzeti ce vam
oruzani list. Drzava ima pravo kontrolirati i dali oruzje drzite pod kljucem (osobno nitko u mom krugu prijatelja
i poznanika nema oruzje niti ima panicnu potrebu posjedovati isto), smije vam oduzeti i dozvolu i oruzje.
Prijateljica koju sam smatrala inteligentnom (mjesto zlocina Illinois) je za prosli Bozic muzu poklonila pistolj
u vrijednosti 900 dolara. Za Bozic? Pa kud bas za Bozic?! Drzi ga napunjenog doma. Ne zelim biti gost u
takvom domu i ona to zna.

Tak, ostavila sam vam par fotki i puno linkova, kako bi se stranica brze ocitala, lijep vikend!

- 11:22 - Komentari (11) - Isprintaj - #

subota, 04.08.2007.

Kozmetika petkom



Ima i verzija u soknama, da da bila sam u Douglasu (to je njemacka Sephora), kazu tretman luksuza za isusene ruke, u rukavicama je integrirana njega, najbolje ih je ostaviti preko noci.

Mali znaci paznje, po cijeni od 5 eura, recimo bomba za kupku...





Talika - Heated Eye Lash Curler, za oblikovanje trepavica, cijena 28 eura, princip je slican figaru za kosu, radi na baterije, koje dolaze sa aparatom.

Glatke noge:

O depilaciji sam vec pisala 03.11.2006, ako se brijete vazno je da ste se prije otusirali, bolje cete se obrijati, nema brijaceg aparata koji je ultimativno super za sve, isprobajte sto se na trzistu nudi i otkrijte sto je za vas najbolje. Sto se pjena za brijanje tice, najbolje su one na kojima pise da su za suhu kozu. Uvijek brijte obrnuto od smjera rasta dlaka.
Uraslu dlaku mozete sprijeciti redovitim koristenjem peelinga bilo kemijskog bilo mehanickog. Neki domaci toner koji se koristio u ratnim vremenima, prije svega za bikini zonu bi bio: destilirana voda i u njoj rastopljeno par aspirina. Ako ovaj tonik ne pomaze, pokusajte nekom kortizonskom kremom 1-2 dana, a ako je vec doslo do upale onda treba sve dobro dezificirati (Bivacin prasak?)

Guscja koza (sifra Sharon Stone):

Kerastosis Pilaris



Preporucuju se keratoloticke masti i vitaminska terapija. Ovo je nesto sasvim drugo nego kad imate slicnu reakciju koze ali samo nakon brijanja. Moze biti nasljedno, a uzrok je zasad nepoznat. Nastaje usljed gubljenja izumrlog epitela koze koji se javlja kao mali cep formiran iznas folikule dlake. Ti sicusni pristici su mali, cvrsti i bijeli i nazalost cine vasu kozu grubom na dodir. Ne bole, ne svrbe, dakle estetski su a ne zdrastveni problem. Cesto ih mozete istisnuti - sastoje se od smotane dlacice i sebuma.
Smatra se da su ovome posebno sklone osobe koje pate od manjka vitamina A, znaju ga imati i bebe, posebno na licu. Ono sto ipak mozete uciniti je koristiti neki AHA proizvod i odstraniti gornji dio odumrle koze kako bi ostatak prodisao i odcepio se. Kreme na bazi uree isto mogu pomoci.

Sljedeci faktori mogu pogorsati stanje: - sve sto isusuje kozu, dakle solarij, pretjerano kupanje, vruca voda, plivanje, neka agresivna kozmetika, nosenje sintetike, kontakt sa odredjenim otapalima, neki omeksivaci, neki deterzenti za ves, sapun, vunena odjeca, ili bilo kakva odjeca koja steze ili trlja kozu, jako suha klima, stres, duhanski dim, ako ste alergicni recimo na kucnu prasinu, zivotinjsku dlaku ili slicno i ovo ce pogorsati bolest. Ujedno ako jedete puno citrusnog voca i to moze biti okidac.

Koga zanima o ostalim koznim oboljenjima neka procita sve kozmeticke tekstove iz listopada prosle godine.

Za sve mlade mame, koje ipak ne zele sasvim odustati od parfema ali dok doje ne zele ni koristiti posebno agresivne, intenzivne mirise:

Bez alkohola Kaloo





Usput ista firma nudi i krasan namjestaj za djecje sobe!

Tipp! Lijepa kosa dolazi iznutra, pijte puno vode, jedite zobene pahuljice i soju, tunu i lecu.

O tome kako se i odabir boje a i oblika frizure a i sminke treba prilagodjavati kronoloskim godinama, sam vec pisala, vjerujem da se sa 40 ipak ne sminkate kao sa 18. Sto vam najbolje odgovara i najmanje odaje znakove prolaska vremena cete s malo testiranja utvrditi najbolje sami. Isprobavajte razne teksture pudera od onog u kamenu, tekuceg, onog kremastog koji dobiva puderasti finish na licu. Kako godine prolaze dobar korektor i/ili iluminator ce postati vas najbolji prijatelj. I ne previse sminke. Koja ce se s prvim borama skupljati u naborima istih i dati vam jos stariji izgled nego sto zasluzujete. Mat korektori su odlicna podloga za sjenila, dojam dobrog stila nikako ne ostavlja pretjerano sljedjenje trendova. Osim sto je to skup sport, po svoj prilici vam ne stoji svaki trend, drzite se onog sto vam stoji. Pazite da ste puder dobro razmazali na prijelazima kao i kod ruba kose. Ako ste prosjecna zena izmedju 30 i 40, onda radite, imate djecu, imate malo vremena i puno obaveza i vas dnevni makeup bi trebao biti jednostavan i brz. Ukoliko vam odgovaraju mutli-task proizvodi, ustedite vrijeme njima. Da pojasnim, to bi recimo bili ruzevi predstavljeni ovdje koje proizvodjac sam (rush hour/benefit) namjenjuje zeni s malo vremena jer imate i ruz i rumenilo u jednom. Poradite na tehnici i preciznosti, a ne na kolicinama koje stavljate na lice (spahtl-metoda je odavno out).
Ukoliko mislite da vasa koza izgleda umorno i bez sjaja, najbezopasniji nacin da to privremeno promijenite je traziti proizvode koji sadrze mica -u.. To su silikonski minerali kojo kozi daju suptilan sjaj. Mozete na dlanu pomijesati malu kolicinu dnevne kreme ili tekuceg pudera sa micom i tako se namazati. Dove ima slicnu verziju za malo novaca, u tubi. Ako imate 45 i vise, izbjegavajte previse tekuce ruzeve, previse skliska sjajija koja ce se razlijevati oko usana, s godinama i trepavice postaju sve tanje, no to nije razlog da nanosite duplu ili troduplu kolicinu maskare, jer od toga ce stvar biti jos gora, trepavice su u stanju podnjeti samo odredjenu kolicinu maskare na sebi.

TO BUY:

Firma Almay u vlasnistvu Revlona se ponosi hipoalergicnim, neiritirajucim proizvodima, s obzirom na to, linija za masnu kozu im ima puno previse mentola u sebi.
No - dobre stvari su:

Almay Anti-Aging Daily Lotion with SPF 15 za nekih 13-14 eura, odlicno pakirano

Anti-Aging Night Concentrate, oko 45 ml, ima silikona koji kozi daju fini izgled, cak iako je to samo privremeni efekt, proizvod je u obliku seruma, cijena oko 12 eura



Losione za ciscenje suhe koze sam vec spominjala, 119 ml za 8 eura Almay Cleansing Lotion for Dry Skin with Cucumber.

Za suhu kozu ali i mjesovitu zimi je dobra stvar (pogotovo ako provodite suncane zime ili idete na put u tople krajeve, na skijanje itd.) Almay Daily Moisturizer for Dry Skin with Cucumber, SPF 15 kao i Almay Daily Moisturizer for Normal/Combo Skin with Grape Seed, SPF 15.

TANJA BEDRA ILI SAMO TANJI NOVCANIK?

Od celulita pati preko 80% zena, o celulitu sam i ovdje visekratno pisala, za sve one koji su propustili ovogodisnju utrku mozda je kraj ljeta pravo vrijeme za pocetak nove. Bile mrsave ili debele ili one izmedju, na celulit nismo imune. Pokusavamo sve od masaza, umatanja, liposukcije, cudotvornih gelova, krema, blata, tableta, masina treskalica, samomasirajucih tajci, hormona, toplo hladnog tusa, kupki, drvenih masaznih rolera, saugera poput Cellesse.

Neki se kunu u ispijanje enormnih kolicina vode, osim sto to u nekim situacijama moze biti nezdravo (previse svega skodi) voda vas nece osloboditi celulita. Jer da je tome tako ne bi svake godine trosile velike novce na razno razne tretmane, nitko ne bi isao pod noz, bilo bi dovoljno otvoriti pipu.

Od gelova, losiona i kremi sigurno ste isprobale nesto iz siroke ponude: Avon i Cellu-Sculpt, Biotherm i Celluli-Chock, Clarins i Total Body, Estee Lauder i Body Preformance, L'oreal i Dermo Expertise, Guam, Murad, Neutrogena, neki posebno skupi kao Osmotic Lipoduction i 160 eura za pakiranje ili Sisley i Phyto Sculptural isto za 100 i nesto eura za 150 ml?!

Iza svih tih imena su gotovo identicni sastojci i dobar marketing.

Dakle, o najcescim sastojcima: chinese thistle daisy (distel), kofein - koji ima eventualno nekog ucinka na gubitak tezine ali kad se pije a ne kad se utrljava u kozu, dobar je antioksidans i nije ga lose imati u proizvodu za njegu, ali nece vas rijesiti celulita, dapace tu je Neutrogena postupila pametnije i ubacila retinol u cijelu pricu, od toga ce vam koza vec izgledati bolje. Ekstrakt kestena i njegov derivat escin koji moze poboljsati cirkulaciju i zato ga uzimaju osobe koje pate od grceva u nogama, tromboze, zacepljenih vena i slicno. Cesto se proizvodi u kombinaciji sa heparinom, za heparin gel ste sigurno culi. Neki anticelulitni proizvodi koriste i kemijske peelinge, sto isto nije losa stvar, potice se proizvodnja kolagena, ekstrakt ginko-a je potentan antioksidans i moze poboljsati cirkulaciju, hesperidin isto potice cirkulaciju i jaca stjenke kapilara. Guarana se prvenstveno koristi u picima kao stimulans, ima kofeina pa ju zato stavljaju i u ovakve proizvode.
Alge su isto cest sastojak.

Ukoliko su vam draze neke zesce metode, evo malo uvida u iste:

Mezoterapija http://www.mesotherapy.com/

Cijena tretmana je oko 200 i nesto eura i treba vam 10-15 tretmana, lakom racunicom se dolazi do zakljucka da je jednako skupa kao i liposukcija. Dobivate ustrcan phosphatdylcholine.



Postoji i knjiga o toj metodi. Osjeti se lagano peckanje 20 minuta, igle su tanke i ide se max. 4-6 mm ispod povrsine koze, natekline su moguce prvih dan dva, nuspojave su moguca diskoloracija koze i mali rizik infekcije.

Endermologija - masaza posebnom masinom. Tretman traje oko pola sata, za vrijeme istog koristite kompresivne carape, metoda se ujedno koristi kod postoperativne obrade oziljaka. Nuspojave su minimalne a masaznom glavom utjece se direktno na vezivno tkivo ispod koze, potreno je barem 10 tretmana a cijena im je od 700 eura nadalje.





Jedna od metoda su i neabrazivni laserski tretmani, body wrapping, EMS metoda, VelaSmooth sistem itd. Vise o tome potrazite u proslogodisnjim tekstovima 8. i 11. mjesec.




Od kucnih metoda - flasteri (Nivea recimo) a od provjerenih kiruskih dobra stara liposukcija.

Ja otisla biciklom na posao, nisam napravila ni dva metra kad mi zvoni mob, zove muz da se vratim jerbo nema da idem bez kacige....ja se vratim...slozim tuznu facu dok on to cudo instalira meni na glavu, on nabaci kez, ljubne me i kaze: tak, SAD mozes ici.
Da da ulazim ja na posao a troje ljudi u foajeu kaze....jao dosla si biciklom na posao? A ja - ma otkud znate??? ....vracam se za minutu i molim da mi skinu jer nisam jos sistem usvojila, slijezu ramenima i kazu: ne mozemo, bojimo se da ces morati tako raditi LOL.
Na kraju se sekretarica smilovala i pita a tko te tako upakirao? Pa zakoniti.

Stigao mi je i novi bassetti katalog, jao predivnih stvari ima...

Zurim, jurim (a kad to nisam radila zadnjih mjeseci ?) ali vam zelim svejedno ostaviti nesto stiva za preko vikenda.

A da vam isti bude jednako lijep kao i meni, to vam od srca zelim! Ja sutra idem na rodjendan muzevog sefa, je, je onog koji mi salje razglednice na hrvatskom, rekao je da ne moram donjeti nista nego bocu Dingaca, zna covjek sto valja. A u nedjelju i ponedjeljak mi dolazi jedna draga osoba, vidjeti cemo se tek sad prvi put uzivo, muzic je obecao kuhati nam, a mi cemo gustati cerek.
Uzela sam si ponedjeljak fraj da imamo vremena kak spada kad sam vec subotu zeznula sa duplim bukiranjem.

Zanemarila sam malo i ARTE rubriku, pa sam odmah dobila prituzbu na mail (je je Aleks tuzila sam te blogerima, vidis) wink - no cinjenica je da nisam zadnjih mjesec dana upalila teve. Ma ni duze. I nista mi nije falilo, bolje mi je sjediti na balkonu, noge na ogradu i piti kavu sa dragim ljudima.

- 00:18 - Komentari (9) - Isprintaj - #