FLASH III-ZLATO

23 lipanj 2012



.....gledajući neki dan na Nisinom blogu slike sunca koje po moru pravi put od zlata....sjetih se posljednjeg dana boravka na Susku...pjesme "Zlato"......i koncerta Ljetnog Kina....Maxa Juričića na ukuleleu i dva dečka iz Šomazgoona na klarinetu i udaraljkama.....uz hladno pivo smo plesali do ranih jutarnjih sati.....pjesmu Vještica "Zlato" čuo sam i prije toga...mada nisam nikada posebnu pozornost pridavao tekstu...i sada me je kopkalo što je to i gdje je taj "Minažeraj u Brazilu".....

...i prema Wikipediji....Minas Gerais je jedna od 26 država Brazila, druga po broju stanovnika, a četvrta po veličini u brazilskoj federaciji. Glavni grad je Belo Horizonte.Minas Gerais su stvorili kolonisti u šesnaestom stoljeću, u potrazi za zlatom, a kasnije i dijamantima. Sam naziv Minas Gerais (skraćeno od Minas dos Matos Gerais), na portugalskom znači opći rudnici.



Zlatna groznica je ostavila traga na mnogim gradovima u Minas Geraisu (Mariana, Ouro Preto, Diamantina, Sabará, Tiradentes). Relativna izolacija od europskog utjecaja, kao i veliki dotok zlata i ostalih vrijednih minerala, pomogla je ljudima da razviju poseban stil u umjetnosti, poznat kao Baroko Mineiro (Barroco Mineiro).



Najbolji primjeri Baroko Mineiroa, iz ovog perioda su bogato ukrašene crkve u kolonijalnim gradovima, sačuvani do danas kao muzeji. Najpoznatiji umjetnik tog razdoblja je Antônio Lisboa, poznat kao Aleijadinho. Njegove statue i slike su visoko cijenjene od strane stručnjaka kao najprofinjeniji umjetnički izraz izvan Europe, tog vremena. Zajedno sa arhitekturom, i glazba je doživjela svoj vrhunac u Minas Geraisu, u 18. stoljeću. Zbog bogatstva, za koje se čulo na daleko, mnogi poznati glazbenici su dolazili iz Europe u Minas i osnivali svoje glazbene škole, čime je glazba ovih krajeva postala mnogo više nalik na klasičnu europsku glazbu od ostale brazilske glazbe.



Iako rudnici nisu bili toliko profitabilni, Minas Gerais je i dalje igrao glavnu ulogu u životu Brazila, u 19. stoljeću. Zahvaljujući političkom uticaju u Brazilu, Minas Gerais se othrvao od neizbježne propasti počevši uzgajati novi najveći izvozni proizvod Brazila - kavu. Jedno vrijeme, zahaljujući politici, jedino se u Minas Geraisu mogla proizvoditi kava, čime su stekli početnu prednost u odnosu na ostatak Brazila. Ova kava i danas,u Europi, slovi za najbolju kavu.

IZVOR:http://hr.wikipedia.org/wiki/Minas_Gerais



......i ujutro....kada budete pili svoju prvu jutarnju kavu...pustite ovu pjesmu.....nabijte slamnati šešir na oči.....i pogledajte kroz prozor......možda se na nekoj vodenoj površini pojavi put od zlata.....da vas povede u Minas Gerais...



Minas Gerais u Brazilu
ima zlato
sunce je zlato
ti piješ vino ispod slamnatog šešira
od smijeha pravim saksofon
od sunca pravim put
a ti si moj šofer
nasmij se
kuda bih sam
ti pijes vino ispod slamnatog sesira





<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.