KOCKA JE RIJEŠENA

22 siječanj 2018

...nekoliko dana prije Božića,odjel za istraživanje ruda i gubljenje vremena u sastavu Zuba i ja donio je konačnu odluku o kupnji božićnih poklona za ostatak benda..kao i obično,to se radi u posljednji čas..jer nema draži ako se pokloni kupe mjesec dana prije...glavinjanje po trgovinama i otimanje posljednjeg komada u trgovini od nekog drugog izludjelog roditelja...tko to može platiti.

...uglavnom..Janice je otvorila enciklopediju...jednom..i sada stoji u vitrini...sa ostalim knjigama žute boje...Zoot svoje slušalice vješto skriva...jer su Janice i Animal poznati kao "uništavači tehnike"...dobro..zato je naša zvijer dobila ni manje ni više nego neuništivu Rubikovu kocku...pun pogodak...mjesec dana nakon Božića...još uvijek se natječemo tko će brže složiti boju...jednu...dvije ili više ..to je već u sferama znanstvene fantastike..



...početak priče o Rubikovoj kocki seže u davnu 1970 godinu kada je Larry D. Nichols izumio "Slagalicu sa dijelovima koji se grupno rotiraju",Nicholsova kocka bila je 2x2x2 a na okupu su je držali magneti.




...1974 godine,profesor Ernő Rubik ,koji je u to vrijeme radio na Akademiji za primijenjenu umjetnost u Budimpešti,dumao je kako svojim studentima približiti probleme vezane uz razumijevanje mehanike 3D objekata,t.j.na koji način pomjerati dijelove takvog objekta bez da se cijeli mehanizam raspadne.Pošto je isti bio profesor arhitekture,te kipar,genijalno je smislio pomagalo koje danas poznajemo kao Rubikovu kocku.Mehanizam se sastoji od centralnog dijela koji se sastoji od tri osi koje se međusobno križaju i koje drže šest središnjih kvadrata na mjestu, ali omogućuju njihovo zakretanje i dvadesetak manjih plastičnih komada koji se uklapaju u njega kako bi oblikovali sastavljenu zagonetku.



...U jednom intervjuu,Rubik je izjavio da nakon što je prvi put pomiješao boje na svojoj kocki,trebalo mu je oko mjesec dana da sve boje složi ponovno.Tada još nije niti slutio da će svijet uskoro poludjeti za njegovom igračkom.



...Prvi testni primjerci Magične kocke (Bűvös kocka),proizvedeni su krajem 1977 godine,te pušteni u prodaju u Budipeštanskim trgovinama igračaka.Uz Rubikovo odobrenje, poslovni čovjek Tibor Laczi u veljači 1979. odnio je kocku na njemački Nürnberški sajam igračaka u pokušaju popularizacije.Kocka je zapažena od strane osnivača poduzeća "Seven Towns", Tom Kremera ,te su potpisali ugovor s Ideal Toys u rujnu 1979. kako bi pustili Magic Cube u prodaju diljem svijeta.Prodaja je krenula u svibnju 1980 godine,pod imenom njezinog izumitelja.

...Ostalo je povijest...jedna petina čovječanstva poigrala se sa ovom igračkom od sredine ´80-tih...prodano je više od 350 milijuna Rubikovih kocki diljem svijeta...postoji 43,252,003,274,489,856,000 mogućih kombinacija na koje kockice s bojama mogu biti poslagane..a ipak su znanstvenici u suradnji sa Googlovim superračunalima uspjeli izračunati da se kocka od svake permutacije može složiti u manje od 20 poteza..1982 godine održano je prvo Svjetsko prvenstvo u slaganju Rubikove kocke u Budimpešti.Slavio je tada šesnaestogodišnji student iz SAD,Minh Thai,koji je kocku riješio za tada vrtoglavih 22.95 sekundi.Trenutni rekord iz 2017 godine drži Korejanac SeungBeom Cho,koji je na natjecanju sastavio kocku za samo 4.59 sekundi.

....Iako je originalna Rubikova kocka veličine 3x3x3,postoji mnogo varijacija na temu,pa imamo 2x2x2,4x4x4,5x5x5 najveća do sada je 17x17x17,iako postoje nacrti i radne verzije za kocke veličine 22x22x22,te 33x33x33.



-"Tata....znaš... Lovro je pronašao nekakvu šemu na internetu i može je cijelu složiti za četiri minute"...izjavila je Janice neki dan dok smo sjedili u dnevnoj sobi i vrtili kocku..
-"Pih,meni treba samo dvije i pol"..odgovorio sam
-"A baš"..rekla je
-"E"...odgovorih
-"U pet kuna da ne možeš"...samouvjereno je izjavila Janice
-"U pet kuna da mogu...sijeci"..
...Kada je oklada službeno objavljena presjecanjem ruku od strane našeg Zvjerka..otišao sam po šrafciger..sjetio sam se jednog od algoritama kojim smo mi kao klinci rješavali problem Rubikove kocke..




IZVORI:
https://eu.rubiks.com/speed-cubing/speed-cubing-timeline
https://en.wikipedia.org/wiki/Rubik%27s_Cube
http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-1302414/Study-uncovers-possible-Rubiks-Cube-solution-Only-20-moves-needed.html



<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.