Iznajmljivanje stanova

31.07.2014., četvrtak

HRVATSKA BOLEST Bradbury: Hrvatska birokracija koči investiciju Nikky Beacha

ZAGREB - Spora i neučinkovita birokracija, loša investicijska klima i neriješeni vlasnički odnosi glavni su razlozi zašto Nikki Beach, najpoznatiji svjetski lanac hotela i klubova na plaži, još uvijek nije na Hvaru otvorio svoj dugonajavljivani luksuzni resort. To je zaključio poznati bloger Paul Bradbury koji za Digital Journal donosi priču o dva resorta te analizira dobar posao u Grčkoj i loš u Hrvatskoj.
Naime, Nikki Beach 1. kolovoza otvara svoj najnoviji luksuzni resort u Porto Heliju u Grčkoj. U ponudi su, kako se navodi, 66 luksuznih soba i apartmana od kojih neki imaju i privatne bazene, rafinirana kuhinja u tri restorana i ekskluzivni SPA centar s lounge barovima, piše Jutarnji list.
“Resort je samo dva sata vožnje udaljen od glavnoga grada Grčke”, piše Bradbury, dodajući kako na njegovo otvorenje norveški investitori koji planiraju sličan posao na Hvaru mogu gledati samo s uzdahom. Pogotovo stoga što se s planiranjem posla u obje zemlje počelo otprilike u isto vrijeme - u Grčkoj 2006., a u Hrvatskoj, gdje je najavljeno da će resort biti otvoren na 800 tisuća četvornih metara s butik-hotelom, restoranima, klubom i velikim SPA centrom, samo godinu poslije.
Bradbury piše kako Hrvatska, koja se predstavlja kao nova turistička zvijezda Europske unije, doista ima mnogo toga ponuditi turistima - bogatu baštinu, gastronomiju, kulturu, prekrasne plaže, otoke - te je potencijal za generiranje prihoda od turizma mnogo veći od trenutačnog koji iznosi 16,5 posto BDP-a.
Navodi kako Hrvatska treba poraditi na razvoju kvalitetnih, luksuznih hotela, no pritom upozorava na probleme s kojima se suočavaju strani ulagači u Hrvatskoj, poput onih s kojima se suočio Nikki Beach kada je prije sedam godina kao mjesto za svoj prvi resort u Hrvatskoj odabrao naš najsunčaniji otok, Hvar, omiljeno okupljalište elite na koji dolaze brojne poznate svjetske zvijezde.
No, planirani projekt na Hvaru nije se pomaknuo s mjesta zbog problema s vlasništvom budući da je Općina investitorima prodala zemljište za koje država tvrdi da je njeno. Nakon godina nesuglasica norveški su investitori zaprijetili da će napustiti projekt težak 250 milijuna eura, za koji se procjenjuje da bi zaposlio oko 500 ljudi, te da će tražiti povrat novca koji su dosad uložili, što bi lokalnu vlast moglo baciti u stečaj.
Ovaj slučaj, kako ističe Bradbury, na žalost nije netipičan za Hrvatsku koja ima lošu reputaciju zbog neučinkovite birokracije i problema s vlasništvom zemljišta. Upravo takvi problemi i frustracije koje doživljavaju, odvraćaju strane investitore, iako oni pokazuju velik interes za ulaganje u Hrvatsku apartmani Istra

Oznake: apartmani Istra


- 15:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

29.07.2014., utorak

Dvije ruske grupacije žele Uvalu Kovčanje na Lošinju

MALI LOŠINJ - Ruski investitori iz Beta ulaganja koji imaju većinski vlasnički udio u Jadranka grupaciji, a dosad su uložili milijune eura u turističku infrastrukturu na otoku Lošinju, dobivaju konkurenciju – nisu jedini zainteresirani za preuzimanje Uvale Kovčanje na samom ulazu u Mali Lošinj gdje se nalazi kompleks Ministarstva obrane RH. Kako Novi list neslužbeno doznaje iz MORH-a, za tim područjem iskazan je interes i drugih investitora s čijim se identitetom za sada ne želi izaći u javnost.
To je područje proglašeno lukom posebne namjene – vojne luke, pa se kompleks Kovčanje koristi kao luka za Obalnu stražu, održavanje tečajeva i seminara za potrebe MORH-a i Oružanih snaga RH te povremene zajedničke vježbe pripadnika MUP-a i MORH-a vezane za obuku ronioca.
Da je Jadranka zainteresirana za prenamjenu ovog dijela otoka u turističke svrhe, najavio je nedavno i sam predstavnik Mihajlo Perenčević tijekom javne tribine održane u Velom Lošinju. Iako je glavna tema tribine bila prezentacija idejnog projekta gradnje hotela-nebodera u predjelu Punte u Velom, Perenčević se dotaknuo svih budućih planova Jadrankinih ulaganja, tako i uvale Kovčanje.
– Bilo bi to prvi put nakon Prvog svjetskog rata da Kovčanje postaje kupališna zona, rekao je tom zgodom Mihajlo Perenčević.
Može se samo nagađati što bi se tamo gradilo, budući da je riječ o izuzetno atraktivnom, i za razne oblike turizma idealnom prostoru veličine 400 tisuća četvornih metara o čijoj se vrijednosti može samo nagađati.
Da je vrijednost četvornog metra turističkog zemljišta na Lošinju samo 50 eura, to bi bilo 20 milijuna eura. Ipak, cijena zemljišta na ovakvoj lokaciji je i do 250 eura po kvadratu, što znači da bi se za Kovčanje možda trebalo izdvojiti i do 100 milijuna eura stanovi Kacunar

Oznake: stanovi Kacunar


- 14:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

28.07.2014., ponedjeljak

U Splitu počinje gradnja 409 POS-ovih stanova

SPLIT - U Splitu će 31. srpnja početi najveća gradnja društveno poticanje stanogradnje u Hrvatskoj u kojoj će biti izgrađeno 409 stanova na gradskim lokacijama Kila 3 i Kila 4, priopćeno je jutros iz gradske uprave. Društveno poticana stanogradnja (POS) u Splitu je ponovno aktualizirana prije godinu dana kada je aktualni gradonačelnik Ivo Baldasar zajedno s Ministarstvom graditeljstva i prostornog uređenja te državnom Agencijom za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) krenuo u realizaciju tog projekta. U proteklih godinu dana odrađen je natječaj i utvrđena Lista reda prvenstva, te prikupljena sva potrebna dokumentacija i potpisani ugovori kako bi mogla započeti realizacija projekta predvidive investicijske vrijednosti od 284 milijuna kuna.
"Sretan sam što sljedeći tjedan započinje najveća gradnja POS-a u Hrvatskoj. Rješavanje stambenog pitanja osnova je egzistencijalne sigurnosti svakoga građanina. Split je jedan od najpoželjnjijih gradova za življenje i s najvećim tržišnim cijenama. POS će omogućiti stotinama obitelji iz Splita da riješe svoje stambeno pitanje po povoljnim cijenama. Zahvaljujući ovom projektu te mlade obitelji sada mogu ostati u Splitu i tu riješiti svoje stambeno pitanje", izjavio je u priopćenju zamjenik splitskoga gradonačelnika Goran Kovačević iznajmljivanje stanova

Oznake: iznajmljivanje stanova


- 14:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

24.07.2014., četvrtak

Građevinski radovi na godišnjoj razini smanjeni 8,1%

ZAGREB - Građevinski radovi u Hrvatskoj u svibnju su prema izvornim indeksima bili za 8,1 posto manji nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, a prema kalendarski prilagođenim indeksima za 6 posto manji, objavio je Državni zavod za statistiku. Istodobno su u svibnju u odnosu na travanj građevinski radovi prema desezoniranim indeksima (iz kojih su isključeni utjecaj kalendarskih dana i sezonske sastavnice) bili manji za 0,9 posto stanovi Split

Oznake: stanovi Split


- 15:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

23.07.2014., srijeda

Stranci najveći interes pokazuju za nekretninama između Rijeke i Senja

ZAGREB - U razdoblju od početka srpnja 2013. godine pa sve do početka svibnja ove godine stranci su, prema podacima portala Crozilla.com, najveći interes pokazali za nekretninama na Jadranu.
Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, točnije s početkom mjeseca srpnja prošle godine portal Crozilla.com svojim je korisnicima približio njemačke kupce nekretnina. Naime, svi oglasi koji se postave na Crozilla.com automatski se prikazuju i na njemačkom portalu Immowelt.de, čime je strancima omogućeno da direktno putem tog njemačkog portala te njegove austrijske i švicarske inačice pregledavaju oglase sa područja Republike Hrvatske i šalju upite za one nekretnine koje ih zanimaju.
Najveći interes stranih posjetitelja posljednjih mjeseci zabilježen je za nekretninama na „potezu“ od Rijeke do Senja, Nijemci su se gotovo svakodnevno raspitivali za nekretnine u manjim i većim mjestima na tom području.
Većina stranaca na obali najviše traži nekretnine koje mogu poslužiti za odmor, ali i one u kojima bi mogli živjeti. Osim cijene, koja je tamo vrlo često niža no u južnijim dijelovima na Jadranu, većini je važna i dobra prometna povezanost kao i lokacija, odnosno mogućnost da u što kraćem vremenskom roku stignu do svog odredišta na moru, a ti su razlozi jedni od primarnih zbog kojih je upravo to područje zabilježilo poseban interes stranaca.
Najveći broj upita odnosio se na nekretnine na području Primorsko-goranske, zatim Zadarske, Splitsko-dalmatinske, Istarske te Ličko-senjske županije.
Kada je lokacija u pitanju stranci i Hrvati izgleda ne dijele isti ukus. Zagreb, za kojeg domaći kupci inače pokazuju najveći interes, strancima još uvijek nije dovoljno interesantan kao grad u kojem bi voljeli posjedovati nekretninu, no iako je bilo i onih koji su se raspitivali za kupnju tamošnjih kuća ili stanova, glavnina upita za Zagreb i Zagrebačku županiju došla je za njihov najam.
Županije Primorsko-goranska i Zadarska, za koje su stranci pokazali najveći interes, zaprimile su preko 60 posto od ukupnog broja poslanih upita: samo na Primorsko-goransku, koja je prva na ovoj ljestvici, otpalo je 36 posto upita, dok su oglasi portala Crozilla.com sa područja Zadarske županije zaprimili četvrtinu od ukupnog broja poslanih upita.
Od ukupnog broja direktnih upita sa njemačkog Immowelta, najveći broj odnosio se na kupnju kuća, njih 39 posto, a zatim njih 23 posto na kupnju stanova. Najveći broj stranaca pokazao je interes za kupnju kuća na području Primorsko-goranske županije, a za kupnju stanova na području Zadarske županije.
Velik je broj stranaca koji bi na našim područjima gradili vlastite nekretnine, a najveći interes za građevinska zemljišta stranci su pokazali za oglase na području Zadarske županije. Od ukupnog broja upita poslanih tijekom posljednjih mjeseci, na oglase ove kategorije otišlo je oko 10 posto upita, dok je za poljoprivredna zemljišta otišlo tek nešto manje od 3 posto upita. Zanimanje stranaca za zemljištima na moru nije nikakva novost, no u posljednje vrijeme sve veći broj stranaca raspituje se i za ona na području Like. Kao razlog tome navode nisku cijenu, dobru prometnu povezanost, ali i visoku kvalitetu zemlje koja je pogodna za bavljenje poljoprivredom.
Kamene kuće također su predmet želja potencijalnih kupaca iz Njemačke, Austrije i Švicarske, a u posljednjih deset mjeseci putem portala Immowelt.de i Crozilla.com najviše stranaca raspitivalo se za one na području Šibensko-kninske i Primorsko-goranske županije. Za objekte poslovne namjene na području Hrvatske Nijemci nisu pokazali značajan interes, pa su hoteli, uredi, ordinacije, lokali i gastronomski objekti dobili relativno malen broj upita.
Većina prodavatelja sanja o bogatim stranim kupcima, najčešće o onima iz Njemačke, koji će bez problema „iskeširati“ traženi iznos za kupnju njihovih nekretnina, no prava je istina da većina njih, baš kao i većina nas Hrvata, gleda da pri kupnji ovog tipa prođe što je povoljnije moguće.
Sudeći po listi prioriteta, odnosno po lokacijama nekretnina s portala Crozilla.com za koje su se Nijemci, Austrijanci i Švicarci najviše raspitivali, može se zaključiti kako su mjesta u kojima oni biraju nekretnine za kupnju ista ona u kojima i ljetuju nekretnine Zagreb

Oznake: nekretnine Zagreb


- 14:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

15.07.2014., utorak

Hotel Kvarner: najstariji hrvatski hotel na Jadranu dobio novo ruho

Tijekom svojeg postojanja, hotel Kvarner postao je simbol Opatije, grada koji ove godine slavi 170 godina turizma
Hotel Kvarner ispisuje hotelijersku povijest Opatije i Jadrana još od 1884. godine. Smješten uz samo more i okružen parkom prepunim mediteranskog i egzotičnog bilja, hotel Kvarner u prošlosti je bio omiljeno odmorište europske aristokracije i elite, a danas je idealan izbor za sve goste željne odmora u znaku tradicije i kvalitete.
Izgrađen je 1884. godine, a njegova arhitektura smatra se sinonimom elegancije i profinjenosti opatijskih hotela nekretnine Rijeka

Oznake: nekretnine Rijeka


- 15:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

11.07.2014., petak

Pad ukupnih kredita banaka u svibnju

Prema posljednjim podacima HNB-a ukupni krediti banaka u svibnju su iznosili 282,9 mlrd. kuna što u odnosu na travanj predstavlja smanjenje za 0,5% odnosno 1,3 mlrd. kuna. Nominalni pad ukupnih kredita na mjesečnoj razini uglavnom je posljedica smanjenja kreditiranja nefinancijskih trgovačkih društava za 0,7% odnosno 758,8 mil. kuna te ostalih financijskih posrednika za 13,7% odnosno 657,8 mil. kuna dok kreditiranje stanovništva stagnira.
U odnosu na kraj prošle godine ukupni krediti banaka smanjeni su za 3,8 mlrd. kuna (-1,3%) dok u odnosu na svibanj 2013. bilježe pad za 1,2% (3,4 mlrd. kuna). Pad na godišnjoj razini posljedica je razduživanja sektora stanovništva te sektora poduzeća. Naime, ukupni krediti stanovništvu bilježe smanjenje za 1,5 mlrd. kuna (-1,1%) pri čemu stambeni krediti bilježe pad za 974 mil. kuna (-1,6%) godišnje a krediti poduzećima za 3,4% odnosno 3,8 mlrd. kuna. S druge strane povećanjem iznosa kredita središnjoj i lokalnoj državi (+12,3% odnosno +19,6% godišnje) povećala se izloženost bankarskog sektora prema sektoru države.
Tako su krediti poduzećima u svibnju iznosili 107,8 mlrd. kuna te imali udio od 38,1% u ukupnim kreditima (na kraju 2008. udio je iznosio 40,7%) što potvrđuje da se sektor poduzeća razdužuje. S druge strane udio kredita središnjoj državi (39 mlrd. kuna) bilježi rast s 5% u 2008. na 13,8% u svibnju ove godine. Krediti stanovništvu iznosili su 127 mlrd. kuna te je njihov udio u ukupnim kreditima iznosio 44,9% (51,7% na kraju 2008.)
U ovoj godini ne očekujemo značajnije promjene kod kreditiranja. Naime, potražnja za kreditima poduzeća ograničena je teškim uvjetima poslovanja i smanjenom potražnjom. Isto tako, razmjerno visoka zaduženost stanovništva i nepovoljna kretanja na tržištu rada onemogućuju oporavak ovog sektora stanovi Zadar

Oznake: stanovi Zadar


- 14:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #

08.07.2014., utorak

Za 50 milijuna kuna grade južnu obilaznicu i pothodnik

Prva faza gradnje počinje za desetak dana, a izgradit će se četiri kolnička traka i pothodnik ispod pruge.
Za desetak dana konačno počinje prva faza gradnje zaprešićke južne obilaznice koja će imati ukupno četiri kolničke trake, a vrijednost investicije je 50 milijuna kuna cijene nekretnina

Oznake: cijene nekretnina


- 15:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #

03.07.2014., četvrtak

Nastavak rasta broja ukupno zaposlenih na mjesečnoj razini

Svibanjski podaci DZS-a potvrđuju nastavak rasta broja zaposlenih na mjesečnoj razini dok na godišnjoj razni ukupan broj zaposlenih i dalje bilježi pad. Tako je ukupan broj zaposlenih u svibnju iznosio 1.342.822 osobe što u odnosu na mjesec ranije predstavlja povećanje za 15.471 osobu odnosno 1,2%. S druge pak strane, u odnosu na svibanj prošle godine ukupan broj zaposlenih je niži za 26.248 osoba odnosno 1,9%.
Isti trend je zabilježen i kod zaposlenih u pravnim osobama čiji broj je iznosio 1.116.206 osoba te na mjesečnoj razini predstavlja rast za 8.494 osobe (+0,7%) dok na godišnjoj razini predstavlja smanjenje za 14.859 osoba odnosno 1,3%. Nastavak negativnih trendova na godišnjoj razni odražava tešku situaciju na tržištu rada što potvrđuje podatak o padu broja ukupno zaposlenih u prvih pet mjeseci ove godine od 1,8% u odnosu na isti period lani. Pri tome je najveći doprinos godišnjem padu u prvih pet mjeseci imao pad broja zaposlenih u prerađivačkoj industriji, trgovini na veliko i malo, popravak motornih vozila i motocikala te javnoj upravi i obrani, obvezno socijalno osiguranje koji su redom zabilježili pad broja zaposlenih od 2,1%, 1,5% te 1,1% a u strukturi zaposlenih u pravnim osobama zaposleni u navedenim djelatnostima čine udio od gotovo 43%. Rast broja zaposlenih ostvaren je u kategorijama djelatnostima pružanja smještaja te pripreme i usluživanje hrane, poslovanja nekretninama te djelatnostima obrazovanja (1,6%, 4,9% odnosno 0,7%).
S druge strane, nastavak pozitivnih kretanja na mjesečnoj razini odraz je približavanja glavne turističke sezone te pojačanog zapošljavanja sezonskih radnika što potvrđuje i podatak o mjesečnom rastu broja zaposlenih u djelatnostima pružanja smještaja te priprema i usluživanja hrane (+10,7%). Pri tome će se dolaskom jeseni i završetkom glavne turističke sezone sezonski radnici ponovno vratiti u nezaposlenost što će prekinuti pozitivan niz rasta broja zaposlenih na mjesečnoj razini stanovi Zagreb Centar

Oznake: stanovi Zagreb Centar


- 13:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< srpanj, 2014 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Veljača 2020 (6)
Siječanj 2020 (8)
Prosinac 2019 (2)
Listopad 2019 (5)
Rujan 2019 (22)
Kolovoz 2019 (8)
Srpanj 2019 (21)
Lipanj 2019 (20)
Svibanj 2019 (23)
Travanj 2019 (19)
Ožujak 2019 (24)
Veljača 2019 (20)
Siječanj 2019 (12)
Prosinac 2018 (17)
Studeni 2018 (20)
Listopad 2018 (25)
Rujan 2018 (14)
Kolovoz 2018 (13)
Srpanj 2018 (9)
Lipanj 2018 (16)
Svibanj 2018 (11)
Travanj 2018 (7)
Ožujak 2018 (10)
Veljača 2018 (8)
Siječanj 2018 (10)
Prosinac 2017 (8)
Studeni 2017 (6)
Listopad 2017 (8)
Rujan 2017 (8)
Kolovoz 2017 (9)
Srpanj 2017 (9)
Lipanj 2017 (10)
Svibanj 2017 (10)
Travanj 2017 (8)
Ožujak 2017 (9)
Veljača 2017 (7)
Siječanj 2017 (10)
Prosinac 2016 (9)
Studeni 2016 (9)
Listopad 2016 (10)
Rujan 2016 (9)
Kolovoz 2016 (9)
Srpanj 2016 (8)
Lipanj 2016 (11)
Svibanj 2016 (9)
Travanj 2016 (9)
Ožujak 2016 (10)
Veljača 2016 (9)

Opis bloga

Linkovi