Micek zvani Gumbek

29 kolovoz 2013

Domaća mačka (Felis silvestris forma catus), kućna mačka ili najčešće mačka je mali mesožder iz porodice mačaka. Prvobitno potječe od afričke divlje mačke, a živi uz ljude već oko 3.500 godina.

Mačka spada među najomiljenije kućne ljubimce. 69 milijuna mačaka živi u američkim domovima gdje su vrlo popularne, dok u cijelom svijetu živi preko 600 milijuna mačaka.

Mačke komuniciraju glasom (mijaukanjem), predenjem, frktanjem, režanjem i škljocanjem, kao i govorom tijela. Mačke koje žive u grupama koriste kombinaciju glasova i govora tijela za međusobno sporazumijevanje.

Izvor: Wikipedia

Image and video hosting by TinyPic

Napuštene životinje veliki su socijalni i ekonomski problem.

U Hrvatskoj, koja je u pogledu brige o životinjama i zaštiti istih vrlo zaostala zemlje, ne postoji relevantno istraživanje koje bi dalo konkretan broj napuštenih životnja, no smatra se da se radi o desetinama tisuća životinja godišnje.
Zakonom o zaštiti životinja propisane su zabrane odbacivanja životinja kao i kazne za prekršitelje, no, taj zakon je, kao i dobar dio naših zakona, samo mrtvo slovo na papiru.
Gotovo nitko ga ne poštuje, a nitko ne kontrolira provođenje i kažnjava prekršitelje.
Takvo ponašanje dovelo je do situacije da su nam ceste, parkirališta, rijeke, šume, livade, bunari, kanalizacije... prepune napuštenih, odbačenih, jadnih, gladnih i ubijenih životinja.

Varaždinska udruga Spas jedna je od brojnih u Hrvatskoj koja se bavi tom problematikom, tj. zbrinjava i udomljava napuštene životinje.
No, ne mogu ni oni sve sami; trenutno se brinu o tristotinjak pasa i stotinjak mačaka.

Čemu toliki uvod?

Prije točno sedam tjedana, vraćajući se sa prvog kola triatlon lige, kod dvorane na Dravi našao sam na dva odbačena mačića - sivog mužjaka i crnu ženkicu. Bili su mali, sitni, izgladnjeli, nakostriješeni i prestravljeni.
Sivog mačića uspio sam uloviti, staviti ga u ruksak i donijeti doma. Na žalost, crna sestrica bila je toliko uplašena da je nisam mogao uloviti.

Sivi mačić postao je novi član obitelj, i dobio ime Gumbek.

Ne razumijem: mačić je bio naučen na kuću, interakciju s ljudima, znao se koristiti pijeskom, nije se bojao psa... kako netko ima srca životinju naviknuti na život sa ljudima i onda je tako bezočno odbaciti...

Danas je Gumbek car kućanstva. Izrastao je u lijepog mladog mačka, vrlo dobro socijaliziranog, životinjicu za poželjeti:

Image and video hosting by TinyPic

Najviše se voli igrati sa Astrom, zlatnom retrivericom starom tri godine, koju smo također svojevremeno udomili:

Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Naravno; Astra, kao dobra dušica, dozvoljava maltretiranje malog mačora iako je tridesetak puta teža od njega.

Nadam se da će se moći tako zajedno igrati još dugo, dugo godina...

Također se nadam da ljudi više neće biti toliko bezdušni te napuštati i ubijati neželjene životinje. Sterilizacija ili kastracija vrlo je efikasno rješenje problema neželjenih okota, no, tu dolazi do izražaja škrtost našeg čovjeka: jednostavnije je ubiti mladunca nego dati 300 kuna za sterilizaciju mačke...

Oznake: napuštene životinje, udomljavalje, mačak, Gumbek

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

free counters brojac poseta

brojac poseta